Smaken av syriner

Å sitte i hagen en sommerkveld med en GT med syrinsirup i glasset, se ungene mine løpe rundt med en saftis med syriner eller by gjestene på kake med kandiserte syrinblomster, det er en måte å fange de fine tidlige sommerukene på. 

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Baard Næss & Mats Dreyer/Inkognito

Jeg liker å gå gjennom parken når jeg skal til byen, kanskje stikke innom en uterestaurant og ta en øl.  Gå hjem når den tidlige sommernatten så vidt begynner å skumre og kjenne den tunge duften av syriner fra trærne. Den følelsen skulle jeg så gjerne ha holdt på gjennom hele sommeren.

Det var sånn jeg kom på å gå ut en morgen etter en tur på byen med gutta og plukke de tunge klasene med lilla og hvite blomster. Om jeg ikke klarer å tviholde på de tidlige sommerdagene, så kan jeg i hvert fall klare å gjenskape følelsen senere i sommer med en iskald syrinlimonade i hagen.

 

Ungene mine skal få lilla saftis med smak av syriner, og når kvelden kommer og roen senker seg, skal kona og jeg sette oss ned med en gin tonic smakt til med en herlig, lilla syrinsirup. Jeg kan ikke si annet enn at sommeren er en bra tid. 

Syrinsukker

Ingredienser

Sukker
Syriner

Legg sukker og syrinblomster lagvis i et glass. La det stå i 2 uker.
Sikt sukkeret og fjern blomstene. Oppbevar sukkeret mørkt i et lufttett glass.


Tips:
Ha gjerne vaniljestenger og sitronskall sammen med blomstene. Bruk sukkeret som du ellers bruker vaniljesukker og vanlig sukker.

Sitron- og syrinlimonade

Ingredienser

20 klaser syriner
2 sitroner i skiver, gjerne økologiske
1 liter vann
25 g sitronsyre
1 kg sukker

Rist blomstene rene for småkryp etc.
Legg blomstene lagvis med sitronskiver i en stor kjele.

 

Kok opp vannet og løs opp sitronsyren i vannet.
Hell vannet over blomstene.
Dekk med lokk og la det stå kaldt i 2 døgn.

Sil av blomstene og kok opp væsken.
Rør inn sukkeret, og kok videre til sukkeret er løst opp.
Hell limonaden på desinfiserte flasker. Blandes med vann ved servering.


Tips:
Kan også fryses for lengre holdbarhet.

Saftis med syriner og bjørnebær

Ingredienser

Sitron- og syrinlimonade
Bjørnebær
Vann

Ha limonade, bjørnebær og vann i en mugge og rør det sammen.

 

Smak til så du får en ganske konsentrert smak.
Husk at saften smaker mindre når den er frossen.

Fordel saften i saftisformer, og legg dem i fryseren noen timer.


Tips:
Ha gjerne litt ekstra bær og peppermynte i saftisen.

Sitrontimiankake med
blåbærglasur og kandiserte syrinblomster

Ingredienser

Sitrontimiankake:
200 g syrinsukker (eller vanlig sukker)
200 g smør
3 egg
2 sitroner, revet skall og saft
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl hakket sitrontimian eller vanlig timian (kan sløyfes)

 


Blåbærglasur:
40 g frosne blåbær
100 g smør, romtemperert
200 g melis
1 ss syrinsukker
300 g kremost


Kandiserte syrinblomster:
Friske syrinblomster
Eggehvite
Sukker

Sitrontimiankake:
Ha sukker og smør i en bolle og pisk det luftig. Skill eggene, og pisk inn eggeplommene i smørblandingen. Tilsett sitronskallet.
Sikt over mel, bakepulver og sitrontimian og vend det sammen.

 

Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i røren sammen med 1 dl sitronsaft. Ha deigen i en rund smurt kakeform, og stek midt i forvarmet ovn ved 180°C i ca. 40 minutter eller til kaken er ferdig. Avkjøl i formen.
 

Blåbærglasur:
Tin bærene og kjør dem til puré i kjøkkenmaskin eller blender. Sil dem eventuelt, og pisk alle ingrediensene til en luftig glasur. Bre glasuren over kaken når den er avkjølt.


Kandiserte syrinblomster:
Rens blomstene, og pensle dem med eggehvite med en liten myk pensel. Dypp dem så i sukker og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Tørk blomstene i ovnen på lavest mulig temperatur og med ovnsdøren på gløtt over natten. Oppbevar blomstene i lufttett beholder.

 


Tips:
Pynt gjerne kaken med friske syrinblomster, fioler, blåbær og sitrontimian.

Tjukkmjølkpudding med syrin​

Ingredienser

4 gelatinplater
3 dl fløte
1 sitron, finrevet skall
180 g syrinsukker
1 dl friske syrinblomster
6 dl tjukkmjølk

 

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 4 minutter.
Kok opp fløte, sitronskall, syrinsukker og blomster. Trekk kjelen fra platen.

 

Klem vannet ut av gelatinen, og smelt den i kjelen med den varme fløten.
Pisk inn tjukkmjølk, og sil av blomstene.

Fordel røren i porsjonsformer eller i glass, og sett dem kaldt i minst 4 timer.


Tips:
Server med friske bringebær og blomster.

Gin Tonic med syrinsirup

Ingredienser

Syrinsirup:
3 dl syrinblomster
1,5 dl sukker
1,5 dl vann
4 bjørnebær


Drink:
Isbiter
6 cl god gin
1 ss sitronsaft
1 dl god tonic
3 cl syrinsirup

 

 Syrinsirup:
Ha sukker og vann i en kjele og kok det til sukkeret er løst opp.
Tilsett blomster og bjørnebær og gi det et raskt oppkok.
La det trekke i 2 timer.
Press væsken gjennom en sikt og oppbevar sirupen kaldt på flaske.

 


Drink:
Fyll et glass med isbiter, og hell over gin og sitronsaft.
Fyll opp med tonic og syrinsirup. Rør raskt om og server.


Tips: 
Ha gjerne litt ekstra farge i drinken hvis du ønsker.