top of page

Vinter på Voss

Sterke opplevelser

Paragliding-Voss-Nils-Erik-Bjørholt-Vis

Paragliding fra toppen av gondolen som også er et flott utsiktspunkt og sted å begynne skituren på. I tillegg ligger den restaurant på toppen.  
Foto: Nils-Erik Bjørholt/VisitNorway.com

Voss er spesielt kjent for to ting – smalahove og Ekstremsportveko. Litt ekstremt begge deler, men Voss er også fine skiopplevelser og mat som ikke stirrer deg i øynene. 

Kjøretid: 103 km, 1 time og 35 minutter fra Bergen, E16. 118 km, 2 timer og 30 minutter fra Sogndal, Fv55 og Rv13 + ferge.

 

Voss er ikke bare et skisted. Du får litt byfølelse når du kommer til Vossevangen. Det er halvannen time til Bergen, og bare en drøy halvtime til Myrkdalen som kan friste med 9 heiser og 22 skibakker.

Og så har de smalahove – en av de mer særegne matrettene i Norge, og det sier jo ikke så lite. Men det er mer enn hode på sauen, så på Voss får du også flott fenalår, pinnekjøtt og gode pølser – gjerne røykt i eldhuset. 

 

 

Spise: 

 

Fleischer´s Hotel

Evangervegen 13

5704 Vossevangen

fleischers.no

Hotellet i sveitserstil er fra 1889 og et av de virkelig tradisjonsrike i Norge. Mye av den gamle stilen er bevart, og restauranten er kjent for god mat.

 

Hangurstoppen

Voss Gondol

Evangervegen 5 

5704 Voss

vossgondol.no/restaurant

På toppen av gondolen har du flott utsikt fra restauranten. Menyen varieres etter sesong og tilgang på råvarer. Mye er lokalt. Burgeren er en gjenganger og lages av kjøtt fra Selheim gard. Baconet er fra Evanger, pølsen fra Smalahovetunet, og spekematen fra Vossakjøtt. 

 

Store Ringheim Hotell & Restaurant

Mølstervegen 44

5705 Voss

storeringheim.no

Det lille boutiquehotellet har også en restaurant med lokale og kortreiste råvarer. Mye kommer fra gårder like i nærheten. 

 

Smalahove-Thomas-Rasmus-Skaug-VisitNorwa

Smalahove er vestlandsmat, og Smalahovetunet på Voss er spesialister på det. Her røykes hodene over glørne og etterpå blir det fest. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug/Visit Norway 

Overnatte:

Se Fleischer´s Hotel og Store Ringheim Hotell over. I tillegg er det flere hoteller og hytteutleie også i tilknytning til Voss Resort og Myrkdalen Fjellandsby. 

 

Voss-by-night-Tadas-Dziautas-VisitNorway
Voss-Tadas-Dziautas-VisitNorway.com_nett

Vossevangen gir litt byfølelse mellom fjellene, bare halvannen time fra Bergen og en halvtime fra skieldoradoet Myrkdalen og snøsikre Vikafjell. 
Foto: Tadas Dziautas/VisitNorway.com og 

Lokalmat:

Evanger Landhandleri

Bjørgåsvegen 6

5707 Evanger

landhandleriene.no/evanger

Butikken på Evanger, 20 km vest for Vossevangen, er en trivelig landhandel med både lokalmat og interiør. Bakeren Jon kommer innom hver fredag og lørdag og baker brød og de berømte kanelsnurrene hans. De har også en del lokalt øl. 

 

            

Evanger pølsefabrikk

Teigdalsvegen 296

5707 Evanger

evangerpolsefabrikk.no

Pølsefabrikken på Evanger, 20 minutter vest for Vossevangen, er spesialister på eldhusrøykt spekemat, pinnekjøtt, bacon og pølser. Du får kjøpt det i fabrikkutsalget deres og i matbutikker på Voss og andre steder. 

 

Smalahovetunet Voss

Strandavegen 789

5710 Skulestadmo

smalahovetunet.no

I gårdsbutikken får du ikke bare smalahovet, men blant annet sylte, pølser, pinnekjøtt og det litt mer særegne – væraballar. 

 

Voss-Foap-VisitNorway.com_nett.jpg
Voss-Vind-Asgeir-Helgestad-VisitNorway.c

Områdene rundt Voss er perfekte for lange turer på langrennsski, flotte alpinbakker og den morsomme opplevelsen av å vektløshet på Voss Vind.
Foto: Foap/VisitNorway.com og Asgeir Helgestad/VisitNorway.com

Friluftsaktiviteter: 

Med flere bakker på Voss Resort rett utenfor Vossevangen sentrum og enda flere heiser og bakker i Myrkdalen, er det mange muligheter for å både stå på ski og gå på ski. 

 

Paragliding

Voss Resort

5710 Skulestadmo 

vossresort.no/aktivitetar

Voss er et av de mest kjente stedene å fly paraglider på i Norge. Du kan ta gondolen opp til Hangurstoppen og fly også om vinteren. Du starter mot sør og lander i sentrum ved Vangsvatnet. 

 

På ski i Nansens fotspor

Wild Voss

Klypeteigane

5713 Vossestrand

wildvoss.no/vinter

Ingen ting kom vel opp mot turen mot Nordpolen, men Fridtjof Nansen hadde også en tøff tur på ski over Vossaskavlen alene. I løpet av vinteren arrangeres det guidede turer langs den samme løypa, og med start med tog fra Voss til Finse hvor skituren begynner.

 

Trugetur til igloen

Wild Voss

Klypeteigane

5713 Vossestrand

wildvoss.no/vinter

På toppen av skianlegget i Myrkdalen ligger en romslig iglo. Dit går det trugeturer som avsluttes med lunsj inne i snøhulen. Wild Voss arrangerer også andre trugeturer i terrenget. 

Voss Gondol

Evangervegen 5 

5704 Voss

vossgondol.no

Med gondolen fra jernbanestasjonen på Voss kommer du rett til skisenteret Voss Resort på 8,8 minutter. Derfra har du også flott utsikt, og i restauranten på toppen serverer de lokal og kortreist mat. 

 

Voss Vind

Oberst Bulls veg 28

5705 Vossevangen

vossvind.no

Ikke akkurat en spesiell vinteraktivitet, men noen ganger er det godt å trekke inn også, og i vindtunnelen kan du sveve/flyte/fly med en følelse av vektløshet. 

bottom of page