top of page

Vinter i Hemsedal

Ski og høy partyfaktor

Hemsedal-Nils-Erik-Bjørholt-VisitNorway

Selv om partyfaktoren er høy, er Hemsedal et sted hvor hele familien finner bakker å trives i. 
Foto: Nils-Erik Bjørholt/VisitNorway.com

Hemsedal er likevel ikke bare øl og pølser. Mat – gjerne av lokale råvarer – er også viktig for fjellbygda. Og da snakker vi både oster og vilt, fjellørret og bær. 

Kjøretid: 202 km, 3 timer fra Oslo, Rv7. 25,5 km, 35 minutter fra Gol Fv224. 227 km, 4 timer fra Bergen, E16.

 

Ski og vinteraktiviteter er likevel det som trekker mest. 53 bakker og 21 heiser i Hemsedal Skisenter på vestsiden og 3 heiser og 6 bakker i Solheisen på solsiden. Tre dager i uken kan du også kjøre på ski om kvelden. 

 

Vil du stå på brett ligger Hemsedal Railgarden på Tuv, og det kjøres opp 250 km med langrennsspor på fjellet og i terrenget. 

 

Langs langrennsløypene er det flere bålplasser, og du kan varme tærne og ta en vaffel og kakao på Ulsåkstølen, Gravsetstugu og Flævasshytta. Og så er det klart for noe godt til middag. 

 

 

Spise: 

 

Harahorn 

Grøndalen 

3560 Hemsedal

harahorn.no

Harahorn er bygget som et tun med flere hus med overnattingsmuligheter. Maten er «ureist» som de sier. Fjellørreten kommer fra lokale vann, reinsdyrkjøtt er fra dyr som har beitet i nærheten og bærene plukker de selv. 

 

Skarsnuten Hotel

3560 Hemsedal

skarsnutenhotel.no

Hotellet ligger i bakken i Hemsedal Skisenter og med utsikt over dalen. I restauranten som også er åpen for gjester som ikke bor på hotellet, satser de blant annet på en del lokale råvarer som hjort fra Grøndalen i Hemsedal, fjellørret fra Hardanger og hjemmelaget iskrem. I baren har de en laaang ginmeny, også med flere norske. 

 

Skigaarden

Tindevegen

3560 Hemsedal

skigaarden.no

Skigaarden har tre ulike spisesteder. I Elgstugu får du hjemmelagde burgere med hjemmebakt burgerbrød og sauser som lages fra grunnen av på kjøkkenet. Pizzaen i Dagligstugu er bakt i steinovn, og du kan få husets hjemmebryggede øl til. I Storstugu får du en kombinasjon av lokale og italienske råvarer, som oster fra Himmelspannet i Hemsedal og vilt fra Tamt og vilt. Skigaarden ligger i skianlegget, men tilbyr kjøring og henting. 

 

Hundekjoring-Foto_Hemsedal_Aktiv_Kalle_H
Hemsedal-telt-Foto_Hemsedal.com_Nils-Eri
Hemsedal-Foto_Helmsedal.com_Nils-Erik_Bj
Hemsedal_Foto_Hemsedal.com_Frank_Tolpinr

Hundekjøring med slede innover vidda, overnatting og toppturer, langrenn og ikke minst kilometer på kilometer med både snille og utfordrende alpinbakker. 
Foto: Hemsedal Aktiv/Kalle Hägglund, Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt, 
Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt,Hemsedal.com/Frank Tolpinrud

Overnatte:

Det er mange muligheter for overnatting – både på hotell og hytter i sentrum eller med ski-inn/ski-ut i bakken. Se Skarsnuten og Harahorn over. Fyri Resort er det nyeste tilbudet, med restaurant og utendørs basseng som holder 36 grader året rundt. 

 

Hemsedal_sentrum-Hemsedal.com-Foto_Frank

Hemsedal sentrum er ikke stort, men fylles med lys og liv selv på en mørk vinterkveld. Foto: Hemsedal.com/Frank Tolpinrud

Lokalmat:

Hemsedal flatbrødbakeri 

Lauparvegen 69

3560 Hemsedal

hemsedalflatbrodbakeri.no

Flatbrød, lefser og lapper stekes på jerntakke og selges blant annet i matbutikkene i bygda, men også i kaféen deres hvor også har et utsalg. 

 

Himmelspannet 

3560 Hemsedal 

himmelspannet.no

Det lille ysteriet i Hemsedal leverer oster til butikker over hele landet, og du får selvfølgelig ostene med melkespannet med vinger på i de fleste butikkene i området.

 

Lokalmat fra Hemsedal – kjøtt fra Tamt & vilt, spekemat fra Spekeloftet, kaffe brent hos Scandinavian Alps Coffee Roasters, ost fra Himmelspannet og flatbrød fra Hemsedal flatbrødbakeri får du i matbutikkene i området. 

 

Friluftsaktiviteter: 

Hemsedal Huskies 

Eikre

3560 Hemsedal

hemsedal.com

Hemsedal Huskies på Facebook

Du kan enten kjøre hundesleden selv, eller bare sitte i sleden og ta det som en fin tur innover. Det er også mulig å tur over flere dager med overnatting i telt eller hytte. 

 

Isfiske

Lykkja Sameige

inatur.no/fiske

Sesongen varer fra 1. desember til midten av april så sant isen er trygg, og du trenger isfiskekort som kan kjøpes på nettsiden. 

 

Isklatring

3560 Hemsedal

hemsedal.com

Å klatre i islagte fosser i fjellveggen er rått, og i Hemsedal er det mange muligheter både for både enkle og mer krevende ruter. Flere tilbyr grunnkurs og guiding. I Hemsedal Klatresenter i Skistar Lodge er det også en 14 meter høy innendørs klatrevegg og buldrevegger.

 

Vinter Via Ferrata

3560 Hemsedal

hemsedal.com

Hemsedal er først ute i Norge med å tilby Via Ferrata om vinteren også. Bolter og vaiere er festet i fjellet. Ruten begynner oppe i skibakken og ender med rappellering ned en 20 meter høy fjellvegg. 

Hemsedal-groendalen-h_Foto_Hemsedal.com_
Hemsedal_isklatring-Foto-Hemsedal.com_Le

Hemsedal kan være spektakulært og tøft med toppturer og fosseklatring for dem som vil utfordres, men også med roligere aktiviteter for dem som har lyst til å kose seg i fine bakker.
Foto: Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt og Hemsedal.com/Leslie Ayres

Artikkelen om Hemsedal finner du i boken: "Stjernedryss over Norge".
Den kan du kjøpe her:

matogdrikke.no/stjernedryss-over-norge

bottom of page