top of page

Vesterålen

Blå hus, blått hav og himmel

Vesteraalen_Hovden_strand_vidar-nordli-m

Hav og himmel møtes mellom steile klipper og dovne sandstrender som her på Hovden i Bø i Vesterålen. Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash

En blå by, et fraflyttet fiskevær som har fått nytt liv, et hvalmuseum som skaper store forventninger og en topprestaurant hvor du utstyres med ullsokker før du går inn. 

Kjøretid: 4 timer, 243 km fra Melbu via Sortland og Nyksund til Andenes via Fv82.

 

Norges eneste: Andøya Space Center i Andenes er Norges eneste romfartssenter. Flere ganger i året blir det skutt opp forskningsraketter og testballonger spesielt med fokus på nordlysfenomener og påvirkningen sola og jorden har på hverandre. 

Havørn som seiler over himmelen, en sel som ligger i fjæresteinene og nyter solstrålene, en hvalfinne som skjærer gjennom overflaten – det er nesten en selvfølge når du kjører langs kysten i Vesterålen. Her er det Grønland neste. 

 

Men Vesterålen er også helt særegne opplevelser av kunst og arkitektur. På slutten av 1990-tallet hadde kunstneren Bjørn Elvenes en vill idé om å omskape Sortland til et gigantisk 3-D-maleri i blått, og mange av husene i byen ble malt i ulike blå nyanser. 

 

Lars Saabye Christensen som bodde på Sortland i mange år inspirerte samtidig ungdommer til å skrive tekster på de blå veggene. På Sortland Hotell har forfatteren dessuten donert bøker og manuskripter og satt sitt preg på restauranten. 

 

Om noen år kommer det nye hvalmuseet The Whale i Andenes til å hvelve seg som en hvalhale helt nede i havkanten. Selv om det ikke kommer til å stå ferdig før i 2023/2024 har det fått mye internasjonal oppmerksomhet. 

 

Men Vesterålen har også fått et spisested som kanskje kunne fått en Michelin-stjerne til å blinke hvis kontrollørene hadde funnet veien så langt nord. I det 200 år gamle huset får du servert en 20-retters meny av lokale råvarer. Med raggsokker på føttene blir det fine-dining på nordnorsk. 

 

 

Verdt å se: 

 

Nyksund 

8439 Myre

nyksund.no

Det gamle fiskeværet ble fraflyttet på 60- tallet, og i mer enn 20 år fikk været herje med de forlatte husene. Nå er det igjen liv i Nyksund med spisesteder, overnattingsmuligheter, kunst- og musikkfestivaler.  1 times kjøring via Fv820 fra Sortland.  

 

 

Fiskeværet Skipnes

Skipnes

8426 Barkestad

skipnes.com

Et autentisk fiskevær med båthavn, overnatting i tradisjonelle eller moderne rorbuer, med butikk og servering av både fisk – blant annet egenprodusert boknafisk – og hvalkjøtt. 30 minutters kjøring på Fv820 fra Sortland.  

 

 

Nasjonal turistveg Andøya

nasjonaleturistveger.no

Nasjonal turistveg er aldri raskeste vei, men den vakreste. Veien fra yttersiden av Andøya til Andenes er 58 km lang og følge kysten langs hvite strender med fin korallsand, steile klipper og håp om et glimt av hval, sel og ørn. Veien er også del av Nasjonal Sykkelrute 1 som følger hele norskekysten, og denne delen gir små høydeforskjeller og er ganske lettsyklet. 

 

Krambua og galleriet på Jennestad

Jennestad Handelssted

8416 Sortland

jennestad.no

Frem til 1982 sørget krambua for at folk var både velkledde og velutstyrte, med den praktiske engangstrusa, effektive sopelimer, svisker og fyrstikker i løs vekt. Så mistet vareutvalget glansen og butikken ble stengt. Men butikken og vareutvalget ble stående urørt, og nå kan det oppleves som et levende museum. I galleriet i huset ved siden av er det utstillinger hele sommeren. Drøyt 9 km og sykkelavstand via Fv820 fra Sortland. 

 

Skulpturlandskap Nordland

skulpturlandskap.no

I Nordland har kunstnere fra hele verden har fått i oppdrag å lage skulpturer som er plassert ute i naturen. Fem av dem står i Vesterålen, «Havsøye» på Sortland, «Mannen fra havet» i Bø, «Etterbilder» i Nyksund, «Dager og netter» i Hadsel og «Øymuseet» på Andenes.

Og verdt å glede seg til: 

 

The Whale 

Hamnegata 87

8480 Andenes

thewhale.no

Det nye hvalmuseet tegnet av danske Dorte Mandrup arkitekter vekker begeistring selv om vi foreløpig bare har sett digitale illustrasjoner. Bygget er formet som en hvalhale som slår opp av havet og ser vann-vittig spenstig ut. Inne blir det både museum og et senter for opplevelser, forskning og kunnskapsformidling når det står ferdig i 2023/2024. 

 

Hurtigrutemuseet

Markedsgata 1

8450 Stokmarknes

Hurtigrutemuseet på Facebook

Når det nye vernebygget over hurtigruteskipet Finnmarken står ferdig sommeren 2021, blir det nesten som å inn i en diger flaskeskute.  

Vesteraalen_TheWhale_DorteMandrup_www.mi

Som en hvalhale kommer museet og opplevelsessenteret The Whale i Andenes til å heve seg i vannskorpen når det står ferdig.
Illustrasjon: Dorte Mandrup AS, mir.no 

Spise: 

 

Arresten Restaurant

Prinsens gt. 6

8480 Andenes

Arresten på Facebook

For 150 år siden stod det vann og brød på menyen i arresten. Nå er celledørene og smijernsgitteret bare et minne om å holde seg på riktig side av loven. På menyen står nordnorske tradisjonsretter, men også indrefilet, risotto og salater. 

 

Betty's Tesalong

Betty´s Tesalong på Facebook

Nei, du ser ikke syner. Det er virkelig en campingvogn med flamingoer og 50-tallsstil, og Elisabeth Fauske serverer te og hjemmebakte kaker. Hun har erfaring fra teplantasjer på Sri Lanka og tehus i London og er oftest å treffe på Galleri Uvær, men også i campingvognen på tetur rundt i distriktet. Sjekk Facebook-siden hennes og Galleri Uvær på Teigan i Stokmarknes. uver.no

Kvitnes Gård 

Møysalveien 2659 

8413 Kvitnes i Vesterålen

kvitnes.com

I et 200 år gammelt hus der de allierte fikk informasjon om tyskernes framdrift, der bryggen stod til nedfalls og trappen opp til andre etasje var råtnet opp, har Halvar Ellingsen nylig åpnet en av Norges mest spesielle restauranter. Han har bakgrunn fra topprestauranter som Bagatelle, Palace Grill, Ylajali og Arakataka i Oslo, er tidligere kokke-Norgesmester og deltager på kokkelandslaget. Huset er det tipp-tippoldefaren hans som bygget, og nå serverer Halvar gjestene over 20 retter basert på lokale råvarer. Tilbakemeldingene så langt har vært helt overstadige. 

 

Saabyes Bibliotek

Sortland Hotell

Vesterålsgaten 59

8400 Sortland

sortlandhotell.no

Lars Saabye Christensen bodde 15 år i Sortland og har donert boksamling, manuskripter og musikk til restauranten på Sortland Hotell. Menyen byr på lokale råvarer som boknafisk og lam fra Vesterålen, og italiensk pizza.  

 

Sortland Mat & Vinhus

Torggata 27

8400 Sortland

matogvinhus.no

A la carte-meny med klippfisk, fersk fisk og vilt fra området. Tapasfjøla er med lokal spekeskinke og flere norske oster, blant annet fra Tingvoll. 

Storhavet kafé

Hovdenveien 153

8475 Bø i Vesterålen

Storhavet kafé på Facebook

Kafeen i det lille fiskeværet Hovden med 16 fastboende, serverer blant annet fisk fra havet utenfor og boknafisk som de henger selv.

Vesteraalen_Hovden_hus_vidar-nordli-math

Dramatiske omgivelser og et fantastisk lys i Hovden nord i Bø i Vesterålen. 

Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash

Overnatte:

Bo på hotell og i rorbuer, gjerne i noen av de små fiskeværene som Nyksund, Skipnes, Jennestad og på Yttersiden i Straumsjøen. Restaurantene serverer fersk fisk og lokale råvarer, og du kan velge mange ulike friluftsaktiviteter både på sjøen og i terrenget. 

 

Fiskeværet Hovden

Hovdenveien 153

8470 Bø i Vesterålen

fiskhovden.no

Glamping er en helt annen form for telting, og i Bø i Vesterålen sovner du i en god seng og våkner til lyden av bølgene som slår inn mot stranden, til sjøfugl som dykker etter fisk og vinden som stryker over teltduken. Bli med på fisketur, og spis godt i restauranten.

Litløy Fyr

8470 Bø i Vesterålen

litloyfyr.no

Litløy Fyr står på Litløya utenfor Bø og er det vestligste punktet man kommer til i Vesterålen. Her kan du overnatte i gode senger med utsikt mot havet og Lofotveggen fra alle rom. Til frokost er det hjemmebakt brød, og middagen hentes rett fra av havet. Båttransport fra  Bø til Litløy Fyr ordnes med fyrets egen båt.

Vesteraalen_Nyksund2-Christian-Roth-Chri
Vesteraalen_Stø-Christian-Roth-Christen
Vesteraalen_Nyksund-Christian-Roth-Chris

Fiskeværet Nyksund lå forlatt inntil en tysker gjenoppdaget det og fikk med seg vanskeligstilte ungdom for å sette husene i stand igjen. Nå er det igjen liv i Nyksund med spisesteder, gallerier, festivaler og overnattingsmuligheter. Foto: Christian Roth Christensen/VisitNorway.com
 

Lokalmat:

Alveland butikk & café

Bankveien 4

8485 Dverberg

alveland.no

Den vesle butikken med kafé med hjemmelaget mat og kaker har også et stort utvalg såper som de produserer selv av blant annet molter, blåbær, tyttebær, brennesle og geitemelk fra Andøya. 

 

Marthahaugen Gård

Øvre Ånstad vei 19

8400 Sortland

marthahaugen.no

Gårdsbutikk med villsauprodukter og hjemmebakst. Restauranten er bare åpen på bestilling. 

Vesteraalen_Dronningruta-Christian-Roth-
Vesteraalen_Kleivodden_Roger_Ellingsen_S
Vesteraalen_Bukkekjerka_Espen_Bergersen_
Vesteraalen_Dronningruta-Christian-Roth-

Kleivodden tegnet av arkitekt Inge Dahlman/Landskapsfabrikken, og Bukkekjerka ved Morfeus Arkitekter, ligger langs Nasjonal turistveg Andøya. Dronningruta er en flott fjelltur mellom Stø og Nyksund. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen, Espen Bergersen / Naturgalleriet.no og Christian Roth Christensen/VisitNorway.com 

Friluftsaktiviteter: 

Dronningruta 

Mellom de to fiskeværene Stø og Nyksund helt ute i havgapet og nord på Langøya som er Norges tredje største øy, går en gammel sti som jordmoren på Stø brukte for å komme til kvinner i Nyksund som skulle føde. På midten av 90-tallet gikk dronning Sonja turen, derfor navnet Dronningruta. Hele ruta er på 15 km, og du kan velge å gå 5 km langs kysten eller en brattere og mer utfordrende tur på 10 km og med 900 meters høydeforskjell. Beregn 5-6 timer på den lengste strekningen. 

 

Havpadling 

Ferskinger kan bli med på guidet kajakktur, men du kan også leie kajakk og legge ut langs kysten på egenhånd. 

See Vesterålen

seevesteralen.no

Yttersiden

yttersiden.no

Hvalsafari

Hvem vil ikke se en hval som dukker opp over havoverflaten og slår med halen? Utenfor Vesterålen kan du se både spekkhogger, knølhval, finnhval og spermhval, og tidlig om vinteren er den sikreste tiden. 

Arctic Whale Tours 

arcticwhaletours.com

Sea Safari Andenes

seasafariandenes.no

Nordlysjakt og havørnsafari med fotograf

Huset på Yttersiden

Ringstadveien 28

8475 Straumsjøen

yttersiden.no

Havørnen seiler på vingene, og nordlyset danser over himmelen, men kan være vanskelig å fange det med kameraet. Turlederen finner veien til de beste områdene for å oppleve dyreliv eller nordlys og holder også fotokurs.

bottom of page