top of page

Narvik – Senja – Tromsø – Alta 

Nordlys eller midnattssol over hav og vidde

Nordlys-unsplash_nett.jpg

Lyset er helt spesielt, enten du kommer nordover om vinteren eller om sommeren. 
Foto: Unsplash

Mørkt nesten hele døgnet, eller så lyst at solen aldri går ned. Nordlys som blafrer over himmelen, hval som skyter opp av havet og havørn som seiler over bølgene på jakt etter mat. 

Kjøretid: Fra Narvik, via Senja og Tromsø til Alta, 722 km, 10 timer og 33 minutter langs E6 og E8

 

Europas nordligste: Nordlyskatedralen i Alta er Europas nordligste. Taket er dekket med titan, og det spiralformede tårnet er 47 meter høyt og er inspirert av nordlyset. 

 

Reiser du nordover så er det ikke for å sitte inne, men for å se og oppdage og oppleve naturen på nært hold. Og selv om midnattssolen gjør sommerdagene endeløse, så er vinteren kanskje vel så spesiell. 

Det er da du kan overnatte i et hotell bygd av is. Det er når det er som mørkest at du kan jakte på det grønnskimrende nordlyset. Og selv om du kan kjøre med hundespann om sommeren også er det kanskje enda mer eksotisk å stå på meiene og kjenne at hundene trekker sleden inn over de endeløse viddene og det biter i kinnene. 

Men om du velger sommer eller vinter, så er det også for å oppleve maten – spise fersk fisk og kongekrabbe fra iskaldt hav, reinkjøtt fra dyr som har beitet ute på vidda hele året, og bær som vokser sakte under den evige sommersolen. Gjerne over bålet mens kaffekjelen koker. 

 

 

Verdt å se: 

 

Ofotbanen

Narvik jernbanestasjon

Stasjonsveien 1

8514 Narvik

arctictrain.com

Jernbanestrekningen som går fra Narvik til Kiruna er regnet som en av de mest spektakulære i verden og tar deg fra fjord til fjell. Togturen er 42 km lang, og du kan reise tur/retur på en dag. 

 

Polaria

Hjalmar Johansens gate 12

9296 Tromsø

polaria.no

Polaria er både et akvarium og et opplevelsessenter med sel og arktiske fisker som svømmer i bassenger rundt deg og over deg.  

 

Fjellheisen i Tromsø

Solliveien 12

9020 Tromsdalen

fjellheisen.no

Gondolen tar deg til toppen på 4 minutter. Fra Storsteinen 421 meter over havet ser du ut over hele byen, og om vinteren er det en god mulighet for å få med seg nordlyset uten å måtte jakte på det. 

Johnny-Trasti-Sara-Johannessen-VisitNorw
Trasti-hundeslede-Trine-Sara-Johannessen
Trasti-og-Trine-Sara-Johannessen-VisitNo
Bua_thomas-henke-unsplash_nett.jpg

Helt spesielle opplevelser, enten det dreier seg om reinsdyr, fersk fisk, bær og lokale oster – gjerne tilberedt over bålet som hos Trasti & Trine. Eller om det er kakao, lokale pølser og en drink i den bittelille kiosken Raketten midt i Tromsø sentrum. 
Foto: Sara Johannessen/Visit Norway.com og Thomas Henke/Unsplash 

Spise: 

 

Umami

Hans Egedes gate 12

9405 Harstad 

umamiharstad.no

Er du i Narvik er det synd å ikke ta omveien om Harstad for å spise på Umami. Den er tidligere kåret til Nord-Norges beste restaurant og står oppført i White Guide Nordic som rangerer de beste restaurantene i Norden. Bestill bord på forhånd. 

 

Bakerinnen

Storgata 17

9405 Harstad

bakerinnen.no

Er du i Harstad, stikk innom Bakerinnen og kjøp med deg en bollemus eller noe annet ferskt bakverk fra håndverksbakeriet. 

 

Senjastua

Laukhellaveien 2

9303 Silsand

senjastua.no

Ujålete, god og tradisjonell nordnorsk mat med boknafisk, sprøstekte torsketunger og grillet tørrfisk er noe av det du får på den lokale restauranten. 

 

Senja Handbryggeri

Tranøyveien 1261

9304 Vangsvik

Senja Handbryggeri på Facebook

Bli med på en omvisning og smak på ølet fra det vesle bryggeriet. Puben Ylajali på Finnsnes selger også ølet fra kran, og du får det i matbutikker og på Vinmonopolet. 

 

Vollan Gjestestue

Torgveien 2

9040 Nordkjosbotn

vollangjestestue.no

Hjemmelaget husmannskost med reinskav og reinsdyrkarbonader, men også elgburger og vegetarretter. Veikroa ligger i krysset E6/E8 når du tar av mot Tromsø. 

 

Sorrisniva

Sorrisniva 20

9518 Alta

sorrisniva.no 

På Sorrisniva utenfor Alta er menyen basert på en smak av Finnmark, på lokale råvarer og ting de har sanket selv. Både middag og lunsj består av en fast meny på fra tre til ni retter, og selv om Sorrisniva er knyttet til ishotellet om vinteren, er restauranten åpen hele året. 

 

Trasti & Trine

Gargiaveien 29

9518 Alta

trastiogtrine.no

Johnny Trasti og Trine Lyrek driver økoturisme og kombinerer hundekjøring og overnatting med gourmetmat fra fjell og vidde. Vilt – til og med bjørn hvis det er tilgjengelig, kongekrabbe, bær og lokale oster, noe fra grillen og noe fra eget røykeri. 

 

Restaurant Smak

Skippergata 16B

9008 Tromsø

restaurant-smak.no

Smak er en publikumsfavoritt og på listen til White Guide Nordic over de beste restaurantene i Norden, og du får lokale råvarer lekkert tilberedt. 

 

Emmas Drømmekjøkken

Kirkegata 8

9008 Tromsø

emmasdrommekjokken.no

Selv om menyen endres med sesongen kan du være sikker på å få klassikerne klippfisk og fiskegrateng. De populære rettene kan ikke fjernes fra menyen uten at det blir bråk. 

 

Fiskekompaniet

Killengrens gate 6

9007 Tromsø

fiskekompani.no

Havet er et raust matfat, og nede på kaia i Tromsø får du servert fersk fisk og skalldyr. 

 

Raketten Bar & Pølse

Erling Bangsunds plass 1

9008 Tromsø

Raketten Tromsø på Facebook

Kjøp en kopp varm kakao og en pølse fra Mydland i den lille, gule kiosken som også er en bar med alle rettigheter. Du tror det ikke før du får se det! 

Sorrisniva-CH-VisitNorway.com_nett.jpg
Sorrisniva-Igloo-Hotel-Terje-Rakke-Visit

Du kan overnatte i et ishotell både utenfor Tromsø og utenfor Alta, eller bare få en omvisning, spise middag og ta en drink i isbaren. Sorrisniva er Norges største ishotell. Foto: CH/Visit Norway og Terje Rakke/Visit Norway

Overnatte:

Fyrhuset Senja

Norwegian Wild

Tranøyveien 2002

9304 Vangsvik

norwegianwild.no/lighthouse

Soverommet på toppen av det lille fyrhuset har vinduer 360 grader rundt. Er det midnattssol eller nordlys kan du ikke unngå å få det med deg fra sengekanten. 

 

Tromso Ice-Domes

9334 Øverbygd

tromsoicedomes.com

Du er garantert å bli kald på nesen, men samtidig blir det aldri kaldere enn minus fire inne i igloen. Isskulpturer og utskjæringer i isen gjør ishotellet til en magisk opplevelse, også hvis du bare vil på dagstur og spise i restauranten. Hotellet bygges opp hver vinter i Tamokdalen, ti mil utenfor Tromsø, og smelter igjen når våren kommer. 

 

Aurora Canvas Dome

Glød Explorer AS

Jordfallet 3

9518 Alta

glodexplorer.no/nb/produkt/aurora-canvas-dome

 

og

 

Norwegian Wild

Tranøyveien 2002

9304 Vangsvik

norwegianwild.no/arctic-dome

Dette er glamping – altså glamorøs camping. «Teltet» har store vinduer så du føler at du er tett på naturen, samtidig som du overnatter i en god seng med dundyne. Gulvvarme og fyr i vedovnen gjør at du ikke kommer til å fryse selv om det er mange blå grader ute. Det finnes en utenfor Alta og en tilsvarende på Senja. 

 

Sorrisniva igloo-hotell

Sorrisniva 20

9518 Alta

sorrisniva.no 

Ishotellet i Sorrisniva utenfor Alta er både Norges største og verdens nordligste fram til våren kommer og det smelter til ingenting. Hvert år bygges hotellet opp om et nytt tema, og det har både bar og restaurant. Det også åpent for besøk hvis du ikke vil overnatte. 

Høsten 2021 er det planlagt åpning av den nye lodgen som ligger med utsikt mot Altaelva, og da blir det naturnære overnattingsmuligheter også utenfor vintersesongen. 

Lokalmat:

Mathallen

Grønnegata 58/60

9008 Tromsø

mathallentromso.no

I Mathallen i Tromsø får du alltid fersk fisk, lokale oster og andre spesialiteter. I tillegg har de en restaurant som serverer både lunsj og middag. 

 

Det lille bærkokeriet

Hovedvegen 10B

9151 Storslett

berkokeriet.no

På Storslett, ved E6 mellom Tromsø og Alta, ligger gårdsbutikken og bærkokeriet. De lager blant annet sirup og juice av bær folk plukker for dem, i tillegg til at de selger andre lokale produkter. 

 

Nordlysmat

Holmen 81

9518 Alta

nordlysmat.no

Nordlysmat lager blant oljer, geleer, chutneyer og safter av bjørk, einer, mjødurt, kvann, sibirgressløk og krøkebær som vokser rundt Alta. Produktene selges i nettbutikken og i flere butikker i Alta.

Hvalsafari_simon-infanger-unsplash_nett.
Narvik-Johan-Wildhagen-VisitNorway.com_n
Senja_Kristin-Folsland-Olsen_Visitnorway
Hundeslede-Finnmark-Terje-Rakke-VisitNor

Hvalsafari, skiturer og vanvittige toppturer både i Narvik, på Senja og i fjellene rundt Tromsø, og hundekjøring innover vidda både sommer og vinter.
Foto: Simon Infanger/Unsplash, Johan Wildhagen/Visit Norway, Kristin Folsland Olsen og Terje Rakke/Visit Norway

Friluftsaktiviteter: 

Badstuebåten Vulkana 

Søndre Tollbodgate 17
9008 Tromsø

vulkana.no 

På dekket på den gamle fiskeskøyta Vulkana kan du sitte i den vedfyrte stampen eller i en av badstuene om bord og avslutte med en iskald dukkert i sjøen. Opplevelsen er ikke komplett uten at du spiser om bord. Maten er basert på lokale råvarer og inspirert av sesongene og den ville, arktiske naturen. 

Havørn og spekkhoggere

Visit Tromsø 

Samuel Arnesens gate 5 

9253 Tromsø 

visittromso.no 

Tenk å få øye på en spekkhogger som slår med halen, eller en blank hvalrygg som bryter havflaten. Tenk å se havørn som seiler over himmelen! Det finnes ingen garanti når du reiser ut med båt på hval- eller havørnsafari selvfølgelig, men jakten er spennende, og naturopplevelsen uansett stor. Flere aktører tilbyr ulike turer i Tromsø-området, og Visit Tromsø har informasjon om de fleste. 

 

På jakt etter nordlyset

basecampsenja.no

visittromso.no/no/nordlys

Både på Senja, i Tromsø og i Alta er det er stor sjanse for å oppleve nordlyset som danser over himmelen, og den beste tiden er fra slutten av september til slutten av mars. 

 

Hundekjøring sommer og vinter 

huskyadventure.no

altaadventure på Facebook

visittromso.no 

Hundespannet tar deg innover vidda både sommer og vinter. Litt sånn Finnmarksløpet light med utgangspunkt i både Senja, Tromsø og Alta. 

 

Området Narvik, Senja, Tromsø og Alta er også fantastisk for skiturer, toppturer, trugeturer, fotturer, fisketurer og turer på havet. Sjekk nettadressene på aktivitetene over. De har mange ulike forslag og tilbud. 

bottom of page