top of page

Vinter på Senja

Toppturer helt på kanten

Senja_Store-Hesten_Kristin_Folsland_Olse

Store Hesten på Senja er vilt vakkert og et eventyr på randonneski.
Foto: Kristin Folsland Olsen/VisitNorway.com

Mellom Tromsø og Vesterålen ligger Senja, Norges nest største øy. Vest på øya stuper spisse fjelltinder i havet og frister til skiturer som starter bratt oppover mot toppen for så å suse ned fjellsiden igjen.

Komme dit: Fly Oslo Gardermoen – Bardufoss, ca. 45 km fra Finnsnes. Alternativt Oslo Gardermoen ­–Tromsø. Hurtigbåt flere ganger daglig mellom Harstad, Finnsnes og Tromsø. Hurtigruten nordover anløper kl.11.00 og sørover kl.04.15.

 

Du har hørt om folk som står på ski i de steile Lofottindene, i fjellene i Narvik og i Tromsø. Flott – fantastisk – enestående – men du er sjelden alene. Det kan du derimot oppleve på Senja.

 

Fjellene på Senja er ikke fullt så høye som i Lofoten og i Lyngen, men naturen tar igjen for det. Mens østsiden av øya er snillere og mildere, er vestsiden vill og vakker. Og alle som har stått på ski langs kysten eller fjordene, vet hvor helt himmelstormende fantastisk det er å stå i snødekt landskap på toppen og se fjorden og havet som et blått belte under deg.

 

På Senja er avstandene til og med så korte at du kan få med deg flere topper på én dag. Store Hesten, Storsalberget og Segla er blant de mest kjente.

 

Men Senja handler ikke bare om toppturer, men også om kajakkpadling og trugeturer, hundekjøring og skiturer i roligere terreng.

 

Spise: 

 

Salteriet

Mefjordveien 19470

Mefjordvær

9386 Senjahopen

mefjordbrygge.no/restaurant

Fersk fisk selvfølgelig, men også hval, lammeskank, burgere og smårettplanke med lokale spesialiteter.

 

Senjastua

Laukhellaveien 2

9303 Silsand

senjastua.no

Senjastua ved Gisund bru er kjent for god, tradisjonell og hjemmelaget mat. Spesielt fisk selvfølgelig. Har du lyst til å prøve klippfisk og boknafisk, får du det her, men du kan også spise burger og kylling.

 

Senja_Kajakking_Pete-Oswald-VisitNorway.

Kajakktur på fjorden mens snøen ligger i fjellene. 
Foto: Pete Oswald/VisitNorway.com

Overnatte:

Fyrhuset Senja

Norwegian Wild

Tranøyveien 2002

9304 Vangsvik

norwegianwild.no/lighthouse

Soverommet på toppen av det lille fyrhuset har vinduer 360 grader rundt. Er det nordlys kan du ikke unngå å få det med deg fra sengekanten. Ligger sørøst på Senja.

 

Senja Dome

Norwegian Wild

Tranøyveien 2002

9304 Vangsvik

norwegianwild.no/arctic-dome

Glamping må være verdens beste måte å campe på. Domen eller «teltet» har store vinduer så du føler deg tett på naturen, men sengen med dundyne gjør likevel at du sover behagelig. Det er både varme og fyr i ovnen, så du kommer ikke til å fryse selv om kulda biter. Ligger sørøst på Senja.

 

Lei en hytte

Norwegian Wild

Tranøyveien 2002

9304 Vangsvik

norwegianwild.no/cabins

Campinghytter er et veldig greit alternativ. Det finnes større og mindre hytter, og flere har innlagt bad. Ligger sørøst på Senja.

 

Hamn i Senja

Hamnveien 1145

9385 Skaland

hamnisenja.no

Hamn er en idyllisk og skjermet havn på et gammelt fiskevær vest på Senja. Her kan du leie både hotellrom og leiligheter med ulik standard. I tillegg tilbyr de flere typer aktiviteter.

 

Posthuset Expedition Lodge

Fylkesvei 251 65

9385 Skaland

basecampsenja.no

Overnatt i det gamle posthuset i sjøkanten på Skaland vest på Senja. Posthuset har sengeplasser til 10 og leies ut til minimum 4 personer.

 

Mefjord Brygge

Mefjordveien 19470

Mefjordvær

9386 Senjahopen

mefjordbrygge.no

I det idylliske fiskeværet vest på øya og 1 time nord for Hamn i Senja, men også bare 1 time fra Finnsnes, ligger Mefjordvær. I denne havna kan du leie hotellrom og leiligheter med høy standard.

 

Senja_Pete-Oswald-VisitNorway.com_nett.j
Senja_Simon-Migaj_Unsplash_nett.jpg

Fra toppen av fjellet og ned til sjøen på ski. Selv om fjellene på Senja ikke er like bratte som i Lofoten, får du utfordringer nok.
Foto: Pete Oswald/VisitNorway.com og Simon Migaj/Unsplash.com

Lokalmat:

Senja Handbryggeri

Tranøyveien 1261

9304 Vangsvik

senjahandbryggeri.no

Ølet fra mikrobryggeriet får du både direkte fra bryggeriet, i matbutikkene og på serveringssteder på øya. Ylajali Pub på Finnsnes serverer ølet på kran.

 

Slåttebakken Produksjon

Torsmoveien 987

9303 Silsand

Revjebein fra Senja er saltet og tørket lammeside, og Slåttebakken Produksjon har tatt utgangspunkt i den gammeldagse måten å henge kjøttet på. Kjøttet får du hos Coop og Rema på Senja, og det serveres på Slåttebakken Gård som er åpen for større selskaper.

Friluftsaktiviteter: 

Hundekjøring, havkajakk og trugeturer
Lei en hytte

Norwegian Wild

Tranøyveien 2002

9304 Vangsvik

norwegianwild.no/booking-activities

Tilbyr både aktiviteter og overnatting. Ligger sørøst på Senja, nær inngangen til Ånderdalen Nasjonalpark.

 

Nordlysturer, toppturer, fiske og trugeturer

Hamnveien 1145

9385 Skaland

hamnisenja.no/activities

Vest på øya ligger de bratteste fjellene som stuper i havet, og Norskehavet bryter rett utenfor. Her er det duket for mange flottet aktiviteter – også toppturer og fisketurer med nesten garantert fiskelykke.

 

Fisketurer og toppturer

Mefjord Brygge

Mefjordveien 19470

Mefjordvær

9386 Senjahopen

mefjordbrygge.no

Opplev nordlyset, bli med på havet eller ta på skiene og kom deg ut. Her er det mange muligheter.

bottom of page