top of page

Oslo – Jevnaker – Brandbu – Oslo

Kunst og mat på listetoppen 

Kistefos-Nikolas-Gogstad-Andersen_nett.j

Path of Silence av Jeppe Hein lokker både voksne og barn til å leke i vannspruten. Skulpturen som også består av høye speilfliser er del av skulpturparken på Kistefos. Foto: Nikolas Gogstad Andersen/Visit Norway.com

Ost fra et tørrlagt svømmebasseng, middag i en nedlagt lokomotivstall, glassblåsing og moderne kunst med en Twist. Alt bare en drøy times kjøring fra Oslo.

Kjøretid: 3 timer og 11 minutter fra Oslo via E16 og Rv4 tilbake igjen til Oslo. 

 

En av Norges mest hodeløse: Halvdanshaugen på Stein gård på østsiden av Steinssletta, er cirka 58 meter i diameter og 4 meter høy og en av Norges største gravhauger. Der skal hodet til småkongen Halvdan Svarte ligge begravet. Ifølge sagaene skal hesten og sleden han satt i ha gått gjennom isen på Randsfjorden, og både hesten og kongen druknet. Sagaene er likevel ikke helt enige i hva som skjedde etter hans død, men det er jo litt fascinerende å tro at liket hans ble partert slik at alle rikene han regjerte over skulle få sin del av ham. 

 

Du skal ikke så langt utenfor Oslo før du kommer til flate jorder og åpent landskap. Tyrifjorden og Steinsfjorden strekker seg som en blå H i det grønne, og på New York Times liste i 2020 over anbefalte reisemål står det lille og ikke akkurat verdenskjente tettstedet Jevnaker. Det skyldes The Twist, og da snakker vi ikke om den nesten verdenskjente sjokoladeposen, men om et kunstgalleri. 

 

På veien må du stikke innom Thorbjørnrud Hotell og kjøpe med deg en ost fra ysteriet i det nedlagte svømmebassenget. Så kan du tømme lommeboken på fabrikkutsalgene på Hadeland Glassverk før du kjenner at det rumler i magen og du er klar for lunsj eller middag. 

 

Oldemors Karjol ble reddet av Eivind Hellstrøm som ryddet opp og gjorde det om til et spisested med mye god lokalmat. Og kjører du litt videre kommer du til Lokstallen – et prisbelønt spisested som folk kjører ens ærend til fra Oslo for å besøke.  

 

Verdt å se: 

 

Kistefos og The Twist 

Samsmoveien 41

3520 Jevnaker

kistefosmuseum.no

Industrimuseum, skulpturpark og et av Norges råeste galleribygg ligger ved det nedlagte tresliperiet. Hvert år dukker det opp en ny skulptur i parken. Barna elsker fontenen midt mellom speilflisene, og de voksne sliter med å holde seg unna vannspruten de og. The Twist har virkelig satt galleriet på kartet. Bygget vrir seg over elven og byr på kunstoverraskelser til og med på toalettene. Museet er normalt åpent fra mai til oktober, men kommer til å ha åpent også i helgene frem mot jul. 

 

Hadeland Glassverk

Glassverksveien 9

3520 Jevnaker

hadeland-glassverk.no

Glassverket er blitt et helt opplevelsessenter med kunstutstillinger, aktiviteter, glassblåsing, fabrikkutsalg, flere små butikker og kafeer. 

 

The-Twist_Tord_Baklund-VisitOslo_nett.jp

Galleribygget The Twist tegnet av danske BIG arkitekter har fått folk til å valfarte til Kistefos og New York Times til å sette vesle Jevnaker på listen over steder du må besøke. Foto: Tord Baklund/Visit Oslo.com


Spise: 

 

Lokstallen 

Røykenviklinna 412 

2760 Brandbu

Lokstallen på Facebook

Hvem skulle trodd at det gikk an å åpne et spisested på Brandbu som folk valfarter til. I den gamle lokomotivstallen ved Randsfjorden serverer Benedikte Ferner og Philip Womersley spennende smaker – og alt er selvfølgelig laget fra bunnen av. Også de syltede grønnsakene og frukten som pynter bordene og etterhvert havner på tallerkenen. Og apropos tallerkener – ta en titt på veggen. Der henger Benediktes bestefar, tante og onkel. I 2019 ble Lokstallen kåret til beste veimatsted av NAF-magasinet Motor. 

 

Oldemors Karjol

Prestmovegen 2 

3520 Jevnaker

hadelandcatering.no

En søndagsmiddag med skikkelig gode kjøttkaker, burger i hjemmebakt burgerbrød – også vegetarburger, hjemmelaget iskrem og en barnemeny som tar ungene på alvor. Etter at Eivind Hellstrøm ryddet opp har Oldemors Karjol fått hjulene til å svinge. For tiden har de bare søndagsåpent. 

 

Thorbjørnrud Hotell

Sagvegen 8

3520 Jevnaker

thorbjornrudhotell.no

De kaller seg mathotellet og med bondegård med 500 kyr på beite i utmarka, eget hotellbryggeri, kjøkkenhage og ysteri sier det seg selv at det satses på god mat og drikke. 

Lokstallen_NY.jpg
Bent-of-Mind-by-Tony-Cragg-Kistefos-Didr

Lokstallen (t.v.) er ikke bare matglede, men også en visuell opplevelse. På Kistefos kan du ta lunsjen ute mellom skulpturene. Bent of Mind av Tony Cragg i bakgrunnen.
Foto: Didrick Stenersen/Visit Norway.com
 

Overnatte:

Thorbjørnrud Hotell

Sagvegen 8

3520 Jevnaker

thorbjornrudhotell.no

Vil du utvide opplevelsen og ikke bare gjøre dette til en dagstur, kan du overnatte på mathotellet og unne deg en øl før sengetid fra hotellets eget bryggeri. Hotellet har også mye fin kunst. 

Hadeland-Glassverk-VisitNorway.com_nett.
Hadeland-Glassverk-VisitNorway.com-2_net

Glass er kjernen i driften på Hadeland Glassverk, men du kan også få med deg en kunstutstilling eller sette deg ned og spise lunsj. Foto: Visit Norway.com
 

Lokalmat:

Ask Gård 

Amundrudveien 63 

3520 Jevnaker

askgard.no

Ask Gård ved Randsfjorden lager økologisk spekemat og spekepølser uten tilsetningsstoffer, med kjøtt fra gården, fett og urter. Spekematen får du kjøpt i nettbutikken deres, i flere dagligvarebutikker over hele landet – blant annet Meny, og på Hadeland Glassverk og Storgata 9 Landhandleri og Delikatesse på Jevnaker. 

 

Hemlaga på Næs

Nesgutua 3

2760 Brandbu

Hemlaga på Næs på Facebook

På gården dyrker de mange ulike sorter epler som blir til frisk eplesaft og syltetøy. I tillegg lager de andre typer bærsaft og syltetøy, baker ferskt brød og kaker. I gårdsbutikken selger de også lokalt kjøtt, egg, urter, oljer og poteter. 

 

Høvdinghallen

Hadeland Glassverk

Glassverksveien 9

3520 Jevnaker

hadeland-glassverk.no/besøk oss

På glassverktomten ligger mathallen hvor du kan kjøpe en del lokale produkter, men også oljer, sjokolade og krydder i tillegg til mye norsk håndverksøl. 

 

Storgata 9 Landhandleri og Delikatesse 

Storgata 9

3520 Jevnaker

Storgata 9 på Facebook

Skolebrød og focaccia, oster og rakfisk, langtidsstekt svinenakke og ferske lefser er noe av det du får i landhandleriet. 

 

Thorbjørnrud Ysteri

Sagvegen 8

3520 Jevnaker

thorbjornrudysteri.no

Det er ikke for å lage en god historie at de yster ost i det gamle svømmebassenget på hotellet. Hotelldirektøren hadde lyst til å tilby gjestene ost av lokal melk, og de fem ostene har fått god omtale og høstet priser. Cheddaren lages på tradisjonell britisk måte og pakkes i bomullsklede og smøres med svinefett, mens den lille Pepperknollen kanskje er den mest spesielle osten deres – en liten, tørket kule rullet i pepper og som gir en smak av italiensk trøffel.

Friluftsaktiviteter: 

Bading i Randsfjorden 

Det er flere badestrender langs fjorden. Verkevika er 200 meter lang og ligger like ved Hadeland Glassverk og Thorbjørnrud Hotell. 

 

Haugerstranda ligger rundt 500 meter fra Hadeland Glassverk. Den er over 300 meter lang, og det er både toaletter og fotballslette der. Badeparken på Jevnaker er gratis og Nord-Europas største av sitt slag. Parken ligger et lite stykke ute i fjorden, utenfor Haugerstranda.

 

Fisking i Randsfjorden

Det er fritt fiske fra land og fra båt i fjorden, og du trenger altså ikke fiskekort. Du kan få både abbor, gjedde, røye og ørret. Det er også mye sik i fjorden, men den er liten og av dårlig kvalitet. Derfor drives det tynningsfiske av sik. 

 

Kano- og kajakkpadling i Randsfjorden

Randsfjorden er Norges fjerde største innsjø, og det er lett å komme seg uti med medbrakt kano eller kajakk. Fjorden er hele 77 km lang og med flere fine øyer hvor du kan gå i land. 

bottom of page