top of page

Geilo – Ullensvang – Jondal – Ulvik – Voss 

Cider og toppturer langs Hardangerfjorden

Stars_Trolltunga_Robert-Bye-Unsplash.jpg

Trolltunga er tøff og spektakulær og helt unik der den strekker seg utover fjorden langt der nede. Foto: Robert Bye on Unsplash

Fra det vide og frie fjellplatået på Hardangervidda svinger veien seg bratt og smal ned mot Hardangerfjorden. Kontrastene er store og ville. 

Kjøretid: 7 timer via Rv7 og Rv13

 

Lengst og størst: Hardangervidda er Nord-Europas største fjellplatå og Hardangerfjorden verdens tredje lengste fjord. 

 

En biltur skal by på noen wow-opplevelser, og her er det potensiale for mange. Hardangervidda åpner seg foran deg og er en av de fineste fjellovergangene i Norge.

 

Det er ikke så mye klatring fra Geilo og opp, men til gjengjeld er det bratt på den andre siden. 

Like før du kommer til Måbødalen tordner Vøringsfossen uredd ned fjellsiden. Mens Måbødalen er litt sånn – er det mulig å sende tungtransport gjennom disse smale, svingete tunnelene? 

Så brer Hardangerfjorden seg ut foran deg – lang, blå, vakker og med blomstrende eller bugnende frukttrær i alle hellinger – avhengig av hvor sent på sommeren det er. 

I frukt- og bærsesongen kan du stoppe ved en liten, selvbetjent fruktbod nesten rundt hver en sving. Og selvfølgelig må du ta en tur langs Siderruta og prøve den lokale eplesideren – gjerne den som gjør at du må la bilen stå. 

Med fjord og bratte fjell på alle kanter bør du faktisk absolutt la bilen stå og ta beina fatt. Ta en tur på fjorden, spenn skiene på deg midt på sommeren og ta deg en fjelltur. Trolltunga lokker i det høye. 

Stars_Vøringsfossen_Jarle_Wæhler_State
Stars_Vøringsfossen1_Norfilm.jpg

Vøringsfossen faller 145 meter loddrett ned. Øverst er det blitt et helt nytt utsiktspunkt. Dette er del av Nasjonale turistveger. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen (t.v.) og Norfilm

Verdt å se: 

 

Nasjonal Turistveg Hardangervidda

Rv7 – Haugastøl til Eidfjord

nasjonaleturistveger.no

Veien begynner ved Haugastøl vest for Geilo og krysser Hardangervidda, det største høyfjellsplatået i Nord-Europa. Om vinteren er veien ofte stengt eller bare åpen for kolonnekjøring. For dette er en tøff veistrekning vinterstid. Fra vidda kjører du ned den trange og svingete Måbødalen og ender i den vesle bygda Eidfjord innerst i Hardangerfjorden. 

 

Vøringsfossen 

Rv7 vest på Hardangervidda 

Før veien svinger seg ned mot Måbødalen, kommer du til Vøringsfossen som stuper 182 meter ned fra fjellsiden. Nå er det bygget nye utsiktsplattformer ved Fossli Hotel på toppen av fossen. Det gjør fossen og utsikten lett tilgjengelig – og ikke minst trygg.  

 

Hardangerbrua

Ulvik/Ullensvang

Den 1380 meter lange broen krysser Eidfjorden og er Norges lengste hengebro. Den ble åpnet i 2013 og erstatter den gamle fergeforbindelsen mellom Bruravik og Brimnes. Eidfjorden er en liten arm av Hardangerfjorden, verdens tredje lengste fjord. 

 

Siderruta

5730 Ulvik

siderruta.no

I Ulvik i Hardanger ligger de tre gårdene Lekve, Syse og Hakastad som alle dyrker frukt og lager sin egen sider, både med og uten alkohol. De samarbeider også om det de kaller siderruta. Du kan gjøre en avtale på forhånd og komme innom for en omvisning, eller stikke om gårdsbutikkene deres og kjøpe med deg forskjellige typer sider og eplemost fra gården i tillegg til andre lokale produkter. 

Hardanger er siderbygda. Langs Siderruta i Ulvik kan du smake, blant annet hos Hardanger Saft- og Siderfabrikk (t.h.). Foto: CH/Visit Norway

Stars_epleblomstring_Hardanger-CH_VisitN
Stars_Hardanger-Saft-og-Siderfabrikk-Ulv

Spise: 

Hallingstuene

Geilovegen 56

3580 Geilo

hallingstuene.no

I et lite rødt hus i sentrum av Geilo driver tidligere TV-kokk Frode Aga og Berit Kongsvik restaurant med mye vilt på menyen. Tradisjonelt, men med en moderne vri. 

 

Halne Fjellstugu

Hardangervidda 227

halne.no

Oppe på Hardangervidda ligger det to fjellstuer som tilbyr overnatting og serverer veldig god, hjemmelaget mat av skikkelige råvarer. Menyen er enkel og passer på et sted som Hardangervidda. Det er også et utgangspunkt for fine turer. 

 

Dyranut Fjellstova

Hardangervidda 

dyranut.com

Dyranut ligger 15 minutter vest for Halne og på det høyeste punktet på Rv7 over Hardangervidda. Akkurat som på Halne så er maten god og hjemmelaget. Spis rømmegrøt, fjellaure og hjemmelaget burger med utsikt mot vidda. Dyranut tilbyr også overnatting og uteaktiviteter. 

 

Fjell & Fjord kafé og kremmeri

5783 Eidfjord

På Facebook

Kafeen med hjemmebakte kaker, steinovnspizza og lokal eplesaft ligger midt i Eidfjord sentrum. I den lille butikken selger de også en del lokale produkter. 

 

Vik Pensjonat og Hytter 

Simadalsvegen 10,

5783 Eidfjord

vikpensjonat.no

På pensjonatet i Eidfjord sentrum får du norsk, tradisjonell og hjemmelaget mat av frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk fra lokale bønder og slaktere. De tilbyr også overnatting.

 

Stars_Bente-R.-Kjetil-Widding-Utne-hotel
Stars_Lokalmat-Eidfjord-VG-Partnerstudio

Bente og Kjetil Widding ønsker velkommen til Utne Hotell. 
Foto: VG Partnerstudio/Visit Norway

Overnatting: 

 

Vestlia Resort

Bakkestølvegen 81

3580 Geilo

vestlia.no

På Geilo ligger det flere hoteller. Vestlia er et av de største, og har et fint badeanlegg med en lang og morsom sklie. Eieren har i tillegg en imponerende samling av kunst og gamle ølhøner. 

 

Halne Fjellstugu og Dyranut Fjellstova på Rv7 over Hardangervidda, se under kategorien Spise.

 

Hotel Ullensvang

Ullensvangveien 865

5781 Lofthus Hardanger 

hotel-ullensvang.no

Det store hotellet ligger helt nede ved fjorden med utsikt mot vannet og fjellene. De har restaurant og et fantastisk spa-anlegg med en kanal ut til et utendørs basseng i tillegg til store trimrom. 

 

Stana Gard 

Stana, Ullensvangvegen 2665 og 2667

5770 Tyssedal

stanagard.no

Helt i vannkanten ligger den lille gården med overnatting i to små hus i fjæra. Fint utgangspunkt hvis du vil gå Trolltunga. 

 

Vassel Gard

Vasselvegen 39 

5628 Herand 

Vassel gård på Facebook

Gården har en liten campingplass for campingvogner, bobiler og telt i tillegg til utleie av små hytter ved fjorden. 

 

Utne Hotel 

5778 Utne

utnehotel.no

Ved fergekaia i det vesle tettstedet Utne ligger et av Norges eldste og best bevarte trehoteller, et lite og sjarmerende hotell med hvitt stakittgjerde og bare 17 rom – ingen av dem er like. 

Store Ringheim Hotell & Restaurant

Mølstervegen 44

5705 Voss

storeringheim.no

Et lite boutiquehotell med restaurant med mye lokale og kortreiste råvarer. Mange av kjøttproduktene lager de selv. 

 

Fleischer´s Hotel

Evangervegen 13

5704 Vossevangen

fleischers.no

Dette er et av de tradisjonsrike hotellene i Norge, bygget i sveitserstil i 1889. Mye av den gamle, flotte stilen er bevart, og restauranten er kjent for god mat. 

Stars-Hotel-Ullensvang-CH-VisitNorway.co
Stars_Hardanger-fjord-Gaby-Bohle-VisitNo

Ullensvang Hotell (t.v.) ligger helt nede ved fjorden og har både utendørs og innendørs basseng. Ellers går det jo an å ta seg en dukkert i Hardangerfjorden. Foto: CH/Visit Norway (t.v.) og Gaby Bohle/Visit Norway

Lokalmat: 

 

Lutro Gard

Lutro

5781 Lofthus

lutrogard.no

Gårdsbutikk med frisk frukt som moreller, eple, pærer, plommer. I tillegg hermetiserte moreller, plommer og epler fra egen gård. Også overnatting. 

Hardanger Souvenirs

Kinsarvikvegen 57

5780 Kinsarvik

Hardanger Souvenirs på Facebook

Ikke akkurat lokalmat, men Hardanger Bestikk er likevel velkjent og opprinnelig fra Kinsarvik. Fabrikkutsalget deres finnes i denne butikken ved Rv13 i sentrum. 

 

Gårdsbutikkene på Lekve, Syse og Hakastad gård

5730 Ulvik

siderruta.no

De tre gårdene langs siderruta selger både lokal eplemost og sider, i tillegg til flere lokale produkter. 

Stars_kajakk-Hardangerfjord1-CH-VisitNor
Stars_Trolltung_alexei-scutari-unsplash.

Fjord og fjell åpner for mange aktiviteter. Padle på Hardangerfjorden eller bestig den sagnomsuste Trolltunga. Foto: CH/Visit Norway (t.v.) og Alexi Scutari/Unsplash

Trolltunga 

5770 Tyssedal 

no.trolltunga.com

Fjellformasjonen Trolltunga rekker tunge til Ringedalsvatnet 700 meter nedenfor, og turen opp til 1180 meter er en av Norges mest spenstige. Den er lang og tøff og krever at du er i god form og godt skodd. Det er to muligheter, hovedløypa starter ved P2 (parkering) i Skjeggedal, er 28 km lang og tar 8-12 timer. Fra P3 Mågelitopp er det litt kortere og stigningen er mindre. Den rundturen er på 20 km og tar 7-10 timer.

 

Dronningstien 

5781 Lofthus

ut.no/turforslag

Dronningstien er kjent som Dronning Sonjas panoramatur og går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Dronningen har alltid vært en spreking, og turen er krevende nok, totalt 16 km og drøyt 6 timer lang. 

 

Fonna Glacier Ski Resort 

5629 Jondal

folgefonn.no

Det er noe helt eget ved å stå på ski midt på sommeren, og sommerski på Folgefonna som er en av Norges største breer, er klart en opplevelse. Skisenteret ligger 19 km fra Jondal sentrum, ca. 25 minutters kjøring fra fjorden til isbreen.

Fottur til Vøringsfossen 

5785 Vøringsfoss

ut.no

Du kan gå inn til bunnen av Vøringsfossen som stuper ned fra platået på Hardangervidda, og kjenne vannspruten i ansiktet. Parker ved Fossatromma/Vøringsfoss kafeteria, ca. 17 km fra Eidfjord sentrum langs Rv7. Fra Fossatromma er det 3,7 km en vei, og totalt tar turen 2-3 timer tur/retur. 

 

 

Rib-tur på fjorden

hardangerfjord.com/aktivitetar

Opplev fjorden i rask RIB eller en langsom kajakk. Flere aktører tilbyr turer og kajakkutleie. Sjekk nettsiden. 

Sykkel langs fjorden

hardangerfjord.com/aktivitetar/sykkel-i-hardanger

Hardangerfjordruta er del av nasjonal sykkelrute nummer 6 som går mellom Leirvik og Voss (191 km). Det er mange muligheter for overnatting og opplevelser underveis. Du kan velge en ferdig pakketur, og det er mulig å leie sykkel.

 

Voss Gondol

Evangervegen 5 

5704 Voss

vossgondol.no

Med gondolen fra jernbanestasjonen på Voss kommer du til Hangurstoppen på 8,8 minutter. Derfra har du flott utsikt og mange turmuligheter. På toppen er det også en restaurant med lokal og kortreist mat på menyen. 

 

Voss Vind

Oberst Bulls veg 28

5705 Vossevangen

vossvind.no

I vindtunnelen kan du sveve/flyte/fly ­helt trygt, men med en følelse av vektløshet og sitrende spenning. Det er ingen øvre aldersgrense – eldste har vært 94. Nedre aldersgrense er fem år. 

Stars_Voss-Vind-Asgeir-Helgestad-VisitNo

Hvem vil vel ikke kjenne på følelsen av å fly! I vindtunnelen til Voss Vind har du sjansen. Foto: Asgeir Helgestad/Visit Norway

bottom of page