top of page

Vinter på Hafjell og Kvitfjell

Kjør som Kjus

HAFJELLPARKEN-Foto_Esben_Haakenstad_nett

Det er kult å vite at du står i de samme bakkene som OL-deltagerne fra 1994 suste nedover til stor jubel.
Foto: Esben Haakenstad/Visit Lillehammer

Hafjell og Kvitfjell har noen aktiviteter som ingen andre skisteder i Norge kan skilte med – olympisk bob-bane, olympiske alpinbakker og automatisk filming og tidtaking i løypa. 

Kjøretid: 16 km, 18 minutter fra Lillehammer, E6. 197 km, 2 timer og 45 minutter fra Oslo, E6. 4 timer og 40 minutter fra Trondheim, E6. 

 

Fortsatt henger skiltene langs E6 og signaliserer at Lillehammer var OL-arena i 1994. Det ga Hafjell og Kvitfjell et klart løft. Nå måtte det bygges alpinbakker som kunne gi Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt og resten av alpinsirkuset noen utfordringer. 

 

Utfor gikk i Kvitfjell på vestsiden av dalen. Starten for menn gikk på 1020 meter, løypa var over 3 kilometer lang og høydeforskjellen 838 meter. Ikke akkurat som «Die Streif» i Kitzbühel, men alle løyper trenger jo ikke å vekke dødsangsten i folk. Kvitfjell er rå nok for de fleste. 

 

På Hafjell, på motsatt side og det som er solsiden, er bakkene litt roligere, men fortsatt med OL-standard. Hafjell er dessuten først i Norden med SkiMovie, en egen løype med filming og automatisk tidtaking.

 

 

Spise: 

 

Annis Spisested

Tomtegata 10

2630 Ringebu

polsemakeri.no/spisested

I tilknytning til danske Anni Byskovs pølsemakeri i Ringebu ved E6, ligger kafé og delikatessebutikk. Mye god kjøttmat selvfølgelig, men også fisk og vegetarretter. Kafeen ble kåret til vinner av Årets veimat i NAF-magasinet Motor i 2019. 

 

Pellestova

Hafjelltoppen

2636 Øyer 

pellestova.no

Pellestova har servert kaffe siden 1946, men har vokst til hotell og restaurant med årene. På dagtid er maten tilpasset skigåere. Om kvelden får du blant annet kongekrabbe og rype, elg og kveite i restauranten.

 

Det er bare 20 minutter å kjøre til Lillehammer. Dermed åpner det seg enda flere muligheter for å spise godt. 

 

Heim 

Storgata 84


2609 Lillehammer

heim.no/lillehammer

Gastropuben som er blitt en liten kjede med restauranter flere steder i Norge, startet i Lillehammer med gode burgere, annen pubmat og et stort utvalg øl, også lokalt. 

 

Hvelvet

Stortorget 1 

2609 Lillehammer

hvelvet.no

Virkelig et gourmetsted i det gamle bankhvelvet. Gode råvarer og hyggelige omgivelser.

 

Lyng mat & bar

Nymosvingen 2

2609 Lillehammer

lyngmatogbar.no

Hyggelig restaurant med elg, kveite, and og lokale oster på menyen. 

 

Lillehammer-Foto_Esben_Haakenstad_nett.j
Julegata-i-Lillehammer-Foto-Jorgen-Skaug
Middag_Foto_Ian_Brodie_nett.jpg
Tyrihans-Skicafe-Foto_Esben_Haakenstad_n

Lillehammer ligger ikke langt fra Hafjell, og der finner du flere gode restauranter, men du kan også spise i bakken, som på Tyrihans hvor det ligger flere spisesteder på tunet. Foto: Jørgen Skaug, Esben Haakenstad/Visit Lillehammer og Ian Brodie/Visit Lillehammer

Overnatte:

Overnatt i hytter, leiligheter eller på hotell på Hafjell, Kvitfjell, Øyer eller Lillehammer. Tilbudene er mange, men det er de helt spesielle vi jakter. 

 

Eventyrlige opplevelser

Rustvegen 43

2647 Sør-Fron

eventyrligeopplevelser.no

Overnatt i hengekøye mellom trekronene, i bestemorhuset eller i en oppredd seng ute i skogen. Våkne opp til frokost med hjemmebakt brød, hjemmelaget syltetøy og bacon fra en bonde i nærheten. 25 minutters kjøring fra alpinanlegget på Kvitfjell og 50 minutter fra Hafjell. 

 

Hunderfossen Snøhotell

Fossekroveien 71

2625 Fåberg

hunderfossenhotell.no/snohotell

15 tonn med is og mange tusen kubikkmeter snø går med for å reise Norges sørligste ishotell i Hunderfossen Vinterpark. Overnattingen med 12 sengeplasser driftes av Hunderfossen Hotell & Resort hvor du kan spise og hoppe i badstuen hvis det skulle bli kaldt. 

Heishuset-Foto_Esben_Haakenstad_nett.jpg
HAFJELL-Foto_Esben_Haakenstad_nett.jpg
HAFJELL-langrenn-Foto_Esben_Haakenstad_n
Barnebakken_Foto_Esben_Haakenstad_nett.j

Med gondol, stolheis og barneheim og mil på mil med oppkjørte langrennsløyper er Hafjell og Kvitfjell Norges 3. største skianlegg.
Foto: Esben Haakenstad/Visit Lillehammer

Lokalmat:

Coop Extra Hafjell på Øyer selger blant annet bringebærsaft fra Moe og ost og meieriprodukter fra Avdem Gardsysteri ved Lesja.

 

Annis Pølsemakeri

Tomtegata 10

2630 Ringebu

polsemakeri.no

Danske Anni Byskov er slakter og har både slakteri og delikatessebutikk med mye lokalt kjøtt og andre lokale produkter i tillegg til mye annet godt. 

XO lokalmat og delikatesse

Lillehammer

XO lokalmat og delikatesse på Facebook

Foreløpig et pop-opp-prosjekt med ost, spekemat, flatbrød og andre gode, lokale råvarer, men på litt sikt flytter de inn på fast adresse i byen. 

TAXIBOB-Foto_Esben_Haakenstad_Visit_Lill
Stolheis_Foto_Esben_Haakenstad_nett.jpg
KANTHAUGEN-AIRBOARD-Foto_Esben_Haakensta
BOBRAFT-ESBEN-HAAKENSTAD-VISITLILLEHAMME

Høy fart og luftige svev i de tidligere OL-anleggene.
Foto: Esben Haakenstad/Visit Lillehammer

Vinteraktiviteter: 

Langrenn, alpint og aking i bratte heng og slake løyper. Men også: 

 

Hunderfossen Eventyrpark

Fossekrovegen 22

2625 Fåberg

hunderfossen.no/hunderfossen-vinterpark

Parken er åpen også om vinteren, med rafting i snøen, radiobiler, terrengbiler, 4-D kino og show. Og hver kveld avsluttes det med fyrverkeri klokken 20.30.  

Kjelkekjøring 

Kanthaugen Freestyleanlegg

Birkebeinervegen 122

2618 Lillehammer

lillehammer.com/opplevelser

Under OL i 1994 var dette arena for kulekjøring, freestyle og ballett. Nå er det blant annet kjelkebakke med heis som tar deg til toppen av den 1 km lange akebakken. 

 

Lillehammer Olympiske bob- og akebane

Hunderfossvegen 680

2625 Fåberg

olympiaparken.no/anlegg/lillehammer-olympiske-bob-og-akebane

Den eneste bob-banen i Skandinavia ligger ved Hunderfossen familiepark 10 minutter å kjøre fra Hafjell Alpinsenter. Vi snakker om en totallengde på 1710 meter og en mulig toppfart på 128 km i timen. Da er du vel på landslaget i 4-bob antakeligvis, men det kan jo gå fort likevel. 

 

Skimovie

Gondoltoppen 

Hafjell Alpinsenter 

hafjell.no/skiline-skimovie

Bli filmet i løypa, mål farten din og konkurrer med andre om å være raskest. Hafjell er det første skianlegget i Norden om å trigge konkurranseinstinktet på denne måten.  

 

Utfor i OL-bakken

Kvitfjell Alpinanlegg

Kvitfjellvegen 471

2634 Fåvang

hafjellresort.no/kvitfjell-alpinanlegg

Utforbakken som ble kjørt i OL og hvor det fortsatt arrangeres verdenscuprenn, ligger på Kvitfjell Øst, det som ofte kalles Mellomstasjonen. Anlegget har også familievennlige bakker. 

bottom of page