top of page

Vinter på Geilo

Skistedet der øst og vest møtes

Geilo-husky-VisitNorway.com_nett.jpg

Geilo er mil på mil med flotte oppkjørte skiløyper innover vidda, og det ligger flere turisthytter med servering underveis. Ekstra morsomt er det å kjøre med et proft hundespann.
Foto: VisitNorway.com

Geilo er klassiker´n og kanskje det mest etablerte vintersportsstedet i Norge.

Kjøretid: 244 km, 3 timer og 45 minutter fra Bergen, E16 og Rv7. 220 km, 3 timer og 15 minutter fra Oslo, Rv7.

 

Toget mellom Oslo og Bergen går over Geilo, og gjør det lett tilgjengelig også når snøfokk og vind gjør at Hardangervidda bare er åpen for kolonnekjøring. 

For selv om det kan være tøffe tak over vidda, så ligger Geilo godt og skjermet mellom fjellene og får stabilt og fint vintervær.

Med 22 heiser og 45 bakker, terrengparker og kveldskjøring er det mange muligheter – også for barnefamilier. I tillegg er det 220 km oppkjørte langrennsløyper og perfekte forhold for kiting på snø.

 

 

Spise: 

 

Hallingstuene

Geilovegen 56

3580 Geilo

hallingstuene.no

I et lite rødt hus i sentrum av Geilo driver tidligere TV-kokk Frode Aga og Berit Kongsvik restaurant med mye vilt på menyen. I kjelleren ligger Vinkjelleren hvor du kan kjøpe gode viner i glass og få litt å spise ved siden av. 

 

Highland Bakeri & Pizzeria

Lienvegen 11

3580 Geilo

highland.no/mat-og-drikke/bakeri

Bakeriet er kjent for godt brød, og ikke minst for kanelsnurrene som du skal ha mye viljestyrke for å motstå. Fra lunsjtider og utover kvelden får du pizza også.  

 

Sofias Café & Bar

Bardølavegen 33

3580 Geilo

bardola.no

Sofias på Bardøla Høyfjellshotell er kjent for å lage all maten fra bunnen av. På menyen finner du både småretter, vegetarmat, tapas, burgere, fjellørret og indrefilet.  

Prestholtseter

Prestholtvegen 31

3580 Geilo

Prestholtseter på Facebook

Legger du skituren fra Havsdalen Skisenter til Prestholtseter 8 km innover vidda, får du servert vafler og boller på den gamle seteren. Dette er en av de skiløypene som kjøres opp tidligst på sesongen. 

 

Tuva Turisthytte

Tuvavegen 210

Hardangervidda

tuvaturisthytte.com

Skiløypene går blant annet fra Kikut og Skurdalen inn til Tuva hvor det er kafé og overnatting.

 

Halne Fjellstugu

Hardangervidda 227

halne.no

Oppe på Hardangervidda ligger det to fjellstuer som tilbyr overnatting og serverer god, hjemmelaget mat av skikkelige råvarer. Menyen er enkel og passer på et sted som Hardangervidda. Det er også et utgangspunkt for fine turer. Åpningstidene varierer, men åpner gjerne til påske. 

 

Dyranut Fjellstova

Hardangervidda 

dyranut.com

Dyranut ligger 15 minutter vest for Halne og på det høyeste punktet på Rv7 over Hardangervidda. Akkurat som på Halne så er maten god og hjemmelaget. Spis rømmegrøt, fjellaure og hjemmelaget burger med utsikt mot vidda. Dyranut tilbyr også overnatting og uteaktiviteter. Åpningstidene varierer, men åpner gjerne til påske. 

Geilo_Prestholt-VisitNorway.com_nett.jpg
Ski_Hallingdal-Foap-VisitNorway.com_nett

Gå til Prestholtseter ved Hallingskarvet eller innover noen av de andre oppkjørte langrennsløypene i området. 
Foto: VisitNorway.com og Foap/Visit Norway

Overnatte:

Det ligger flere store hoteller sentralt på Geilo og med kort vei til bakkene. 

 

Vestlia Resort

Bakkestølvegen 81

3580 Geilo

vestlia.no

Vestlia er et av de største hotellene på Geilo, ligger rett ved bakkene på vestsiden av dalen og har et fint badeanlegg med en lang og morsom sklie. Eieren har i tillegg en imponerende samling av kunst og gamle ølhøner. 

 

Haugastøl Turistsenter

3595 Haugastøl

haugastol.no/overnatting

Er du ute etter å kite på snø, kan det være praktisk å overnatte på Haugastøl hvor de har flere typer leiligheter til utleie. 

 

Halne Fjellstugu og Dyranut Fjellstova på Rv7 over Hardangervidda, se under kategorien Spise.

Skarvheimen-Fjellfisk-Christian-Roth-Chr
Geilo_hakon-sataoen-unsplash_nett.jpg

Rakfisk fra Skarvheimen og annen tradisjonsmat hører naturlig hjemme i Hallingdal. 
Foto: Christian Roth Christensen/VisitNorway.com og Håkon Sataøen/Unsplash 

Lokalmat:

Geilomat 

Furusetvegen 34

3580 Geilo

Geilomat på Facebook

Geilomat er store på vill fjellørret fra Hardangervidda. De lager også varm- og kaldrøykt laks, egne pølser og produkter av reinsdyr, elg, hjort og annet vilt. Geilomat driver også Furuseths bryggeri som ikke er større enn at de kaller det et nanobryggeri.

 

Herlig

Lienvegen 155 A

3580 Geilo

Herlig AS på Facebook

Rømmegrøt, kjøttkaker, karbonader, sylte, lefse og småmat fra Herlig får du i flere av matbutikkene på Geilo. 

 

Ostebygda

ostebygda.no 

Sju støler produserer ulike lokale oster som du blant annet får servert på flere spisesteder på Geilo. Stølene er naturlig nok bare i drift om sommeren, men nettbutikken er alltid åpen. Sjekk også i matbutikkene på Geilo hva som er å få tak i. 

Skarvheimen Fjellfisk

fjellfisk.no

To gårder på Hol og i Ål samarbeider om å lage rakfisk og tar imot bestillinger. I tillegg tilbyr de sportsfiske og overnatting i hytter. 

 

Kiting_Tonje_Tjernet_Statens_vegvesen-ne

Langs Rv 7 nord for Geilo, er det fantastiske forhold for kiting på snø.
Foto: Tonje Tjernet/Statens vegvesen

Friluftsaktiviteter: 

Kiting på Hardangervidda

haugastol.no/snokiting

Haugastøl 20 km nord for Geilo skryter av å være et av verdens beste steder for kiting på snø. Nasjonalparkene Hardangervidda og Hallingskarvet byr på kilometer med kilometer med vidde, og langs Rv 7 går det an å stoppe flere steder for å kite langs veien. Fra desember til mars er det god sjanse for puddersnø og passe vind. Fra midten av mars er det lyst lenge og fortsatt godt med snø frem til mai. 

 

Hundekjøring

Geilo Husky 

Bakkestølvegen 56

3580 Geilo

geilo-husky.com

Hundekjørerne og hundene driver med langdistanseløp ved siden av, så de er erfarne og godt trent, og du får selvfølgelig prøve å kjøre sleden selv. Fra desember til mars går turene fra Vestlia på Geilo, og fra mars til mai fra Halne Fjellstove på Hardangervidda lenger nord.  

 

Trugetur

Slaatta Skisenter

Timrehaugvegen 34

3580 Geilo

slaattaskisenter.no

 

og

 

Geilo Aktiv

Hjalmevegen 15

3580 Geilo

geilo-aktiv.com/no/truger

Trugetur kan legges opp som en treningstur, eller hele familien kan bli med og avslutte med å grille pinnebrød over bålet. Du kan også leie truger eller bli med på en privat guidet tur. Slaatta Skisenter ligger mellom Dr. Holms Hotel og Bardøla Høyfjellshotell. Geilo Aktiv holder til ved Vestlia på vestsiden. 

bottom of page