top of page

Florø – Førde – Askvoll – Solund – Skjerjehamn – Bergen 

Over holmer og skjær ut mot Nordsjøen 

Stars_Cornelius3_Shotbyskeie.jpg

Fersk sjømat rett fra havet er en selvfølge på Vestlandet. På restauranten Cornelius på en holme utenfor Bergen, sitter du nesten med beina i sjøen mens du spiser. Foto: ShotBySkeie 

Helt ute i havgapet ser det ut som om sola dykker ned i havet. Strendene er perlehvite, og du kan klatre opp på topper som gir deg utsikt til verdens ende. 

Kjøretid: 386 km, 9 timer, Rv5, Fv57, Fv607 og E39 – fem ferger 

 

Høyest i Europa: Hornelen i Bremanger nord for Florø er 860 meter høy og Europas høyeste sjøklippe.  

Når du kjører på yttersiden av Norge, så skjønner du at øyhopping ikke bare er en gresk øvelse. Det er kaldere i vannet, men fargene dekker hele regnbuen. Veien snirkler seg langs fjord og fjell, over broer og fergestrekninger og innbyr til å stoppe underveis. Du kan bli med noe så sjarmerende som postbåten «Stjernsund» fra Hardbakke i Solund og ende på øyene Bulandet og Værlandet hvor seks broer og 5 kilometer vei binder 365 øyer sammen. 

Du kan klatre opp på toppen av det som er Europas høyeste sjøklippe og glede deg til en dukkert på en kritthvit sandstrand når du kommer ned – eller rett å slett surfe inn i solnedgangen, selv om det høres ut som en klisjé. 

 

Tips: Legg inn en tur fra Florø til Måløy og Stadlandet, eller opplev Sognefjorden ved å kjøre fra Florø via Førde, Skei og Fjærland til Sogndal og videre via Leikanger og Balestrand til Lavik. Derfra kan du velge E39 som er raskeste vei til Bergen, eller fortsette til Solund og/eller Skjerjehamn og velge ytre vei til Bergen som denne ruten legger opp til.

Verdt å se: 

Gulatinget

5966 Eivindvik

gulatinget.no

Gulatinget var det største lagtinget i Norge fra år 900 til 1300, trolig stiftet av Harald Hårfagre. På Flolid, 4 km øst for Eivindvik, ligger natur- og skulpturparken Tusenårsstaden. Her er det også badestrand. 

 

Fløibanen

Vetrlidsallmenningen 21

5014 Bergen

floyen.no

Kabelbanen er den mest besøkte attraksjonen i byen og tar deg opp den bratte stigningen til Fløyen. På toppen er det kafé og fine turmuligheter. 

 

Ulriksbanen

Haukelandsbakken 40

5009 Bergen

ulriken643.no/ulriksbanen​  

Perle og Bruse heter de to vognene på taubanen opp til Ulriken, Bergens høyeste fjell. På toppen er det servering med fin utsikt over byen, og mulighet for en fjelltur – for eksempel over Vidden til Fløien. 

 

Akvariet i Bergen 

Nordnesbakken 4

5005 Bergen

akvariet.no

I Norges største akvarium har pingvinene fått enda mer tumleplass og sjarmerer alle. I tillegg kan du oppleve all slags fisk og andre dyr som lever i nærheten av havet. 

 

Arboretet

Mildevegen 240

5259 Hjellestad

uib.no/universitetshagene

Arboretet og Botanisk hage ligger på Milde, 23 km sør for Bergen sentrum. Parken er spesielt fin når alle de forskjellige sortene rododendron blomster om våren. 

 

Villmarka

Gjerde 7

6863 Leikanger

villmarkaleikanger.no

Hvis du legger turen om Sogn kan du oppleve noe så eksotisk som en stor privat samling av ville, utstoppede dyr. I tillegg kan du sette deg ned med en håndverksøl og litt enkelt å spise. 

Stars_Ciderhuset_Sune_Eriksen.jpg

Gard Eitungjerde Høyvik på Ciderhuset i Balestrand sablerer en flaske av husets egen cider. Foto: Sune Eriksen/Ciderhuset 

Spise: 

Lille Marked 

Strandgata 39 

6900 Florø

Lille Marked på Facebook​

Den koselige kafeen i Florø er også en delikatessebutikk med oster – blant annet Kraftkar og andre godbiter fra Tingvoll, lekre spekeskinker, trøffelpølser og smaksrike oljer. 

 

Veslekinn 

Strandgata 28

6900 Florø

Veslekinn på Facebook

Kinn er det lokale håndverksølet som har kapret et marked over hele landet. I baren får du selvfølgelig servert øl sammen med en skikkelig spekefjøl. Er du heldig er det ølsmaking eller det kan dukke opp en artist som spiller live den kvelden. 

Askvoll Sjømat & Delikatesser

Røyset

6980 Askvoll

askvolldelikatesser.no

Har du sett «Gutta på tur» med Arne Brimi og Arne Hjeltnes på TV2, så stikker de innom butikken og kafeen på gamlekaia i Askvoll. Her kan du kjøpe ferske fiskekaker, ta en kaffe latte, eller la deg friste av hjemmebakte boller og litt småsnask fra disken. 

Trekroneren

Kong Oscars gate 1

5017 Bergen

3kroneren på Facebook

Bergens mest berømte pølsebod, like bak Vågen, frister med skikkelige kvalitetspølser, inkludert reinsdyrpølse. 

 

Hallaisen

Skostredet 5

5017 Bergen 

hallaisen.com

Den lille iskremsjappa selger hjemmelaget is av de beste råvarene. Flere er veganske, og bestiller du en Baileys is, så er det selvfølgelig både whisky og likør i den. På en kald dag er det ekstra godt med en rykende varm espresso med en kule iskrem i. 

 

Bare Restaurant

Torgallmenningen 2

5014 Bergen

barerestaurant.no

Bergens første restaurant med en stjerne i Michelin! Menyen er preget av det beste Vestlandet og små økologiske produsenter har å by på. Ta en liten runde i baren med speilglassruter på veggene i rommet ved siden av. 

 

Lysverket

Rasmus Meyers Allè 9

5015 Bergen

lysverket.no

Christopher Haatuft har bakgrunn fra stjernerestauranter blant annet i New York, og rett ved Lille Lungegårdsvannet har han åpnet et spisested som er avslappet og på stjernenivå på samme tid.  

 

Cornelius Sjømatrestaurant

Vestrepollsveien 109

5177 Bjørøyhamn

corneliusrestaurant.no

Med havet rett utenfor er det fristende å spise i havgapet. Restauranten ligger på en holme, og du blir nesten våt på føttene når du sitter til bords. På menyen står selvfølgelig fersk sjømat, og for å komme dit blir du hentet og brakt hjem igjen med båt fra Dreggekaien i sentrum av Bergen. Båtturen tar ca. 25 minutter hver vei.

 

Ciderhuset

Sjøtunsvegen 32

6899 Balestrand

ciderhuset.no​

Hvis du tar turen via Sognefjorden, kan du stoppe i vakre Balestrand. Balholm er kjent for fruktsafter og cidere laget på den tradisjonelle metoden. I den store frukthagen inviterer de både til cidersmaking og omvisning. Bestill gjerne på forhånd. Restauranten i Glashuset er åpen midt på sommeren, og i butikken kan du få kjøpt saft, cider og syltetøy. 

 

Se listen over overnattingssteder også, flere av dem satser stort på god mat. 

Stars_Cornelius1_Shotbyskeie.jpg
Stars_Cornelius2_Shotbyskeie.jpg

På restaurant Cornelius blir du hentet i båt på bryggen i Bergen og fraktet ut til holmen hvor du spiser rett i sjøkanten. Foto: ShotBySkeie

Overnatting: 

Kvanhovden fyr 

Hovden

6900 Florø

fjordkysten.no​

Fyret ligger høyt oppe på en klippe ute i havgapet hvor bølgene slår over fyret når været virkelig står på. Det er 10 sengeplasser, strøm og vann, og toalett i kjelleren. Fra Florø går det rutebåt til Barekstad flere ganger om dagen. Derfra er det rutebuss eller bestill privat skyss ut til Nord-Hovden hvor dere tar beina fatt og går 45 minutter ut til fyret. Det er også mulig å bestille skyss med båt fra Florø og helt ut til fyret. Det tar rundt 20 minutter. 

fjordkysten.no/overnatting/kvanhovden-fyr

kringom.no

  

Knutholmen

6729 Kalvåg

knutholmen.no​

Knutholmen og fiskeværet Kalvåg i Bremanger er mer enn et hotell. Det er som å bo i et levende fiskevær. Familien Fosse eier og driver stedet med rorbuer, restaurant og til og med et akvarium med fisk og skalldyr fra området. Restauranten er kjent, spesielt for god sjømat. Det er knapt 2 timer fra Florø via Fv614 og Fv616. Rutebåt fra Florø til Smørhamn som er nærmeste fergeleie tar 30 minutter. 

nordled.no

Værlandet Havhotell

Værøyhamnen 11

6986 Værlandet

Værlandet havhotell på Facebook

Helt ute i havgapet på øya Værlandet – nesten så langt vest du kan komme, ligger hotellet med familierom og minikjøkken. Alle rommene har ulike temaer knyttet til fjell og hav og dyreliv, og alle rommene har selvfølgelig utsikt mot havet. 

 

 

Skjerjehamn

5977 Ånneland

skjerjehamn.no​

Ved inngangen til Sognefjorden ligger det nyrestaurerte handelsstedet med overnatting i den gamle sveitservillaen eller i små leiligheter. I tillegg er det kunstutstillinger, kafé i det gamle landhandleriet og kunstneren Knut Steens omdiskuterte statue av kong Olav V skuer ut over havet. Fra Rv57 følger du Fv4 til Skjerjehamn.  

 

 

Kviknes Hotel

Kviknevegen 8

6899 Balestrand

kviknes.no​

Hvis du tar turen om Sogndal og Sognefjorden, er Kviknes et av de flotte, gamle ærverdige trehotellene. Det ligger i sjarmerende Balestrand med fjord og fjell og fruktblomstring på alle kanter. På 1970-tallet ble det bygget en nyere del i bakkant. 

 

 

Brekkestranda Fjordhotel

Sognefjordveien 587

5961 Brekke

brekkestranda.no

Ytterst i Sognefjorden og bare fem minutter fra E39, sør for fergeleiet på Oppedal, ligger hotellet med gress på taket og eget utslagspunkt for golfspillere som vil slå et slag ut i havet. Boblebadet ute holder alltid 40 grader, og gir deg utsikt rett til havs. 

_MO21247.jpg

I delikatessebutikken Colonialen Fetevare i Bergen er det vanskelig å ikke la seg friste.
Foto: Helge Hansen & Jonas Bostrøm / Montag.no

Lokalmat: 

  

Lille Marked 

Strandgata 39 

6900 Florø

Lille Marked på Facebook​

I delikatessedisken finner du blant annet norske oster, som Kraftkar og andre oster fra Tingvoll.

Askvoll Sjømat & Delikatesser

Røyset

6980 Askvoll

askvolldelikatesser.no

I butikken og kafeen på gamlekaia i Askvoll får du blant annet husets egne fiskekaker, fersk fisk og lokale produkter. 

Kvamme Kolonial & Fetevare

Strandkaien 16

5013 Bergen

På Facebook 

Butikken er flyttet et kvartal og ligger rett overfor det nye Fisketorget. Lokalet og utvalget av lokalmat er blitt enda større. 

Colonialen Fetevare

Strandgaten 18

5013 Bergen 

colonialen.no/fetevare​

En skikkelig digg delikatessebutikk med en liten kafé hvor du får både norske og utenlandske oster, skinker, pølser, sjokolade, syltetøy, kaffe og hva annet du måtte ha lyst på. 

 

Mjøderiet

Fabrikkvegen 1

5265 Ytre Arna

mjoderiet.no  

Fem ildsjeler lager mjød på Ytre Arna nord for Bergen. De lager mjød av honning som blant annet smaksettes med bringebærsaft fra Nordfjord, morellsaft fra Hardanger, kokos og chili. I Bergen får du kjøpt det på Vinmonopolet på Bystasjonen og ellers på spesialpol i de store byene rundt i landet. 

 

7 Fjell Bryggeri

Fjellsdalen 5

5155 Bønes

7fjellbryggeri.com

7 Fjell er Bergens store håndverksbryggeri med øl med navn som Ilskebeist, Rævedilter, Tjommi og naturligvis Fløien og Ulriken. Ølet selges i mange dagligvarebutikker og selvfølgelig på Vinmonopolet.  

Stars-Balestrand-CH-VisitNorway.com.jpg
Stars_pingviner-Geir-S-Johannessen-Visit
Stars_Bergen-torsk_Pia.jpg

Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord (øverst t.v.). I akvariet i Bergen møter du disse sjarmtrollene, og på Firsketorget i byen svømmer det torsk i karene. Foto: CH/Visit Norway (øverst t.v.) Geir S. Johannessen/Visit Norway (nede t.v.) og Pia Strømstad (t.h.).

Friluftsaktiviteter: 

Hornelen 

Hornelen er 860 meter høy og Europas høyeste sjøklippe. Turen opp er 15,6 km lang og tar fem timer, men du blir rikelig belønnet når du kommer til toppen. 

Det er knapt 1,5 timer å kjøre fra Florø via Fv614 på veien til Grotlesanden og Knutholmen i Kalvåg. 

ut.no​

 

Grotlesanden

I Bremanger ligger det flere flotte sandstrender, og Grotlesanden er den lengste og fineste av dem med myk og deilig sand. Ved stranden er det både toaletter, dusj og parkering. Via Fv614 fra Florø til Grotlesanden er det 1,5 time og 25 minutter fra Knutholmen og Kalvåg. 

 

Kinn rundt 

Den vesle øya Kinn ligger en liten båttur utenfor Florø, og det er populært å gå øya rundt. Kinnaklov – klippen som er kuttet som en klov i midten – er et kjent landemerke. På øya ligger en steinkirke fra 1100-tallet, og virkelig langt tilbake i tid så bodde folk i huler her ute. 

ut.no 

Båten fra Florø til Kinn tar 36 minutter. 

fjord1.no​

Øyhopping Værlandet og Bulandet 

Bulandet består av 365 øyer – én for hver dag i året – og de 260 innbyggerne har mer enn en øy hver hvis de skulle føle behov for ensomhet. Seks broer og 5 kilometer vei binder øyene sammen og er perfekte for øyhopping. Ta Postbåten fra Hardbakke i Solund eller ferge fra Askvoll og rett vest. 

Ferge Askvoll – Værlandet 

Postbåten Hardbakke – Værlandet​

 

Med kajakk i Norges Venezia

Øyene i Solund, Bulandet og Værlandet i havgapet utenfor Sognefjorden, ligger så langt vest som du kan komme i Norge og kalles gjerne «Norges Venezia». Det finnes både guidede turer, og det er mulig å leie kajakk og padle på egen hånd. Fra fergekaia i Oppedal er det 70 km pluss ferge via Fv1 og Fv606 til Hardbakke. Det går også ekspressbåt fra Florø, Bergen, Askvoll og Kalvåg med overgang til lokalbuss.  

Fjordkysten.no 

fjordkysten.no

ut.no

kystkulturakademiet.no

Over Vidden 

Vidden i Bergen er en fin fjelltur fra Fløyen til Ulriken eller motsatt vei. Turen er 13 km lang og tar omlag 5 timer én vei. Man kan ta banen til Fløyen eller til Ulriken, eller gå hele veien opp og ned. 

 

Stoltzen 

Fra nord i Fjellveien i Sandviken

stoltzen.no

Stoltzekleiven Opp er verdens bratteste løp og arrangeres i september hvert år, men det er fullt mulig å gå/løpe/klyve/krabbe opp kleiva når som helst ellers. Den steinlagte stien og trappen opp mot Sandviksfjellet er 834 meter lang og gjennomsnittlig stigning 36 prosent. 

 

Nordnes Sjøbad

Nordnesparken 30

5005 Bergen

nordnessjobad.no

Ytterst på Nordnes ligger et lite utendørsbasseng og to badstuer. I tillegg kan du hive deg i sjøen, selv om det er litt kaldt. Frister det ikke med utendørsbad er den store svømmehallen Dale Oen Arena med stupetårn og sklie et varmere alternativ. 

Stars_vidar-nordli-mathisen-unsplash.jpg
Stars_momentista_unsplash.jpg

Vestlandet er fjord og fjell, med fisketur på sjøen og et luftig svev med Perle eller Bruse opp til Ulriken (t.h.). 
Foto: Vidar Nordli-MathisenUnsplash (t.v.) og Momentista/ Unsplash (t.h.) 

bottom of page