top of page

Noen virkelig gode, spanske godbiter

 

Knapt noe annet vinland i Europa er kommet så langt på så kort tid som Spania. Vi kan snakke om en vinrevolusjon, som spesielt har dreid seg om å putte mer frukt inn i de røde. Og få moderne friskhet i de hvite.

spania1.png

Marques de Riscal og det Frank Gehry-designede hotellet deres i Rioja er et klart brudd med det tradisjonelle i Spania. Foto: Geir Salvesen

Tekst og foto : Geir Salvesen / produsentene

Mange nordmenn har et forhold til spanske viner. Spesielt de fatlagrede Riojavinene. Alt henger sammen med hva som skjedde gjennom historien.
 

En turbokjapp historietime om spansk vinproduksjon kan gjøres slik:

Vinfremstillingen i Spania er mer enn 3000 år gammel. Det begynte med fønikerne, så kom grekerne og til sist romerne.


Det islamske herredømmet, som varte i ca 700 år frem til 1400-tallet, holdt vinproduksjonen helt nede.


Fra 1400-tallet og oppover til 1800-tallet, ble vinproduksjon satt i gang igjen. Da den store phylloxerapesten (fluer) som drepte de fleste vinstokkene i Frankrike på 1860-tallet, førte til at franske vinmarker lå øde, ble det drukket Riojaviner i Frankrike. Og folk fra Frankrike dro også til Rioja. Utveksling av idéer og teknikker. Bruk av franske eikefat i Spania, etter hvert amerikanske fat.


I over 100 år var mye ved det gamle. Borgerkrig, verdenskrig, militærdiktatur. Tyrefekting på arenaen, skinke på bordet, gamle, støvete viner som hadde ligget lenge på fat. Fordi det skulle være ekstra gjevt. Jo lenger på fat, desto høyere pris.


I 1986 ble Spania medlem av EU og investeringene begynte å flomme inn over landet. Nye idéer. Modernisering.

spania2.png

Ingen har betydd mer for spansk vinindustri enn Miguel Torres. Foto: Produsenten.

Det store vinsjokket kom i 1970 da det i Paris ble arrangert en slags uoffisiell vinolympiade i regi av det franske matmagasinet Gault Millau. Miguel Torres fra Penedes danket ut alle de store og berømte vinslottene i Bordeaux med sin Cabernet Sauvignon-baserte Mas la Plana med druer hentet like utenfor huset. Med dette var også kvalitetsfaktoren etablert.


Tiden etter har gått til å endre vinstilene ved hjelp av temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, før det obligatoriske oppholde på eikefat, for det meste amerikanske fat. De har en søtere smak enn de franske. I de siste 10-15 årene er det også presentert viner som overhodet ikke har fatlagring og dermed typisk kryddertoner. Garnacha og Monastrell på gamle buskvinstokker voksende oppe i fjellstrøk, er noen av druetypene som har vært med på den revolusjonen.

spania3.png

Typisk lyse Tempranillo-dominerte viner fra La Rioja Alta. Foto: Geir Salvesen

Også i Rioja, som var senteret i den gammeldagse vinfremstillingen, har det skjedd saker og ting. Tempranillodruene som blir brukt her, har fått mer uttalt frukt og eleganse og er ikke så krydrede lenger. Noen er det fortsatt, man mange har endret stilen i takt med nye matvaner, blant annet. Også spanjoler spiser pizza og sushi og sjømat.
 

Det er i hvitvinsproduksjonen at man virkelig ser sporet av den nye tenkningen. Spesielt gjelder det for Albariño-vinene fra Rias Baixas i Galicia, på den spanske vestkysten. Og for Verdejo-vinene fra Rueda i innlandet. Siste brikke i et lands vinomveltning ser nettopp ut til å være fremveksten av tørre, syrlige, slanke hvitviner med en slags sitronfriskhet, mineralitet der det er mulig, steinfrukt med hint av fersken og melon.

Her er noen av de nye godbitene i Spania.

spania4.png

Terras Gauda er blitt en kjent, spansk hvitvin i Norge. Foto: Geir Salvesen

Vinanbefalingene er oppdatert med nye priser i april 2022, men beskrivelsen av vinene vil ikke være helt riktig med tanke på at det er snakk om nye årganger. 
 

 

HVITE VINER
 

4558101 Terras Gauda O Rosal 2021, Galicia, Spania. Kr 218,- Karakter: 5, 85 poeng.

Litt vårgrønn og fersk, urteaktig, blomstrende i stilen med presist smaksbilde, steinfrukt og sitrus, God friskhet. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff. 

4415501 Gaba do Xil 2020, Galicia, Spania. Kr 199,90 Karakter: 6, 86 poeng.

Gylden på farge, aromatisk på duft, rik og plommeaktig smak med litt blomster og urtekrydder i finish, deilig, nesten vårpreget vin. Men med klar fylde. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk.

11220401 Pazo Señorans Colección Albariño 2017, Galicia, Spania. Kr 274,30,- Karakter: 6, 87 poeng

Lagret stil på denne. Superb vin med fyldig, fruktig, lang smak, litt småaromatisk, Lagringspreg. Litt pære og eple. Og stikkelsbær i fruktretning. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

4534801 Pazo de Señorans Albariño 2021, Galicia, Spania. Kr 209,80 Karakter: 6, 86 poeng

Knakende god Albarino med masse smak, god fylde i tillegg til en plommeaktig frukt. Gule plommer. Og litt aromatisk. Litt krydder også. Passer til: Salat, sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 

spnaia5.png

De spesielle, pergola-opphengte vinstokkene i Galicia er med på å gi mer luft og dermed tørke druene mer i dette vestlige Atlanterhavsklimaet i Spania. Foto: Geir Salvesen.

10030201 Rodrigo Mendéz Cies Albariño 2020, Rias Baixas, Spania. Kr 272,- Karakter: 6, 87 poeng.

Veldig krutt i denne, nærmest med steinrøyk, granitt i jordsmonnet, som en hvit burgunder uten fat, fyldig og relativt nøytral. Men med tydelig, underliggende mineralitet. Men også litt stram. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff.

 

3346801 Marques de Riscal Rueda Superior 2020, Castilla y León, Spania. Kr 134,90, Karakter: 6, 82 poeng.

 Aromatisk og krydret i anslaget med fengende, grønn, blomsteraktig frukt. Ren og krisp Verdejo fra Rueda i Spania med klar pærefrukt, melon og frisk, lang finish. Utmerket, rimelig vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff.

 

5760001 Fernando de Castilla Manzanilla, Jerez, Spania. Kr 209,90 Karakter: 6, 86 poeng.

Sherry er ikke på mote, men så flott vin som dette fortjener oppmerksomhet. Fin, frisk palominopreget vin med grønne olivensmaker og mye eleganse. Svakt saltaktig i midtpartiet. Nøtter.

RØDE VINER

2106901 Proyecto Garnachas de España Salvaje del Moncayo 2019, Aragon, Spania. Kr 152,70 Karakter: 6, 86 poeng.

Her er en av nykommerne på det spanske vinmarkedet.  Litt mentholaktig, mørk bærfrukt med bra konsentrasjon, kompleks og energisk, kommer fra gamle, høytliggende vinstokker. Litt krekling og fløtete bjørnebær er også med. Hint av lakris og mynte i finish. Ypperlig vin. Passer til: Storfe, lam, ost, bbq/grillmat, lam og sau.

spania6.png

Gran Coronas Reserva – navnet skjemmer ingen. Foto: Vinmonopolet

177701 Gran Coronas Reserva 2019, Miguel Torres, Catalonia, Spania. Kr 159,90, Karakter: 6, 84 poeng.

 Mørk, Cabernet-drevet bærfrukt, godt moden, med innslag av bjørnebær, solbær, lakris, litt svisker og brune elementer. Litt krydder og klassisk spansk varm stil uten at det blir for mye. Passer til: Lam. Grillmat. Peiskos.

 

8357001 Finca Valpiedra Reserva 2001, Rioja, Spania, Jr 557,40 Karakter: 6, 88 poeng.

Spansk vin på gamlemåten. Og i gammel årgang. Slik var det før.  Lær, tobakk og høstlig underskog. Dette er en finpolert, moden Rioja med eleganse og sjarme. Tobakk dominerer, fat, en god, gammeldags Rioja. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam. 

 

11121301 Casa Primicia Graciano 2018, Rioja, Spania. Kr 149,70 Karakter: 6, 85 poeng.

100 prosent Graciano er sjeldne saker, som regel dominerer Tempranillo, men denne Riojavinen stiller med mørk frukt, en slags kaffe- og urteaktig streng i midtpartiet og en tanninfløtete, strukturert frukt som snerper litt, men ikke for mye. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, storfe, lam. 

 

701001 Marqués de Cáceres Vino Ecológico Bio 2017, Rioja, Spania. Kr 159,90 Karakter: 6, 83 poeng.

 Saftig og juicy nyveiv spansk vin med helklasegjæring og et kjøttfullt smaksuttrykk. Mørk, glatt, ung frukt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 

 

5705801 Cune Reserva 2017, Rioja, Spania. Kr 189,90, Karakter: 5, 85 poeng.

 Kjøttfull, mest røde bær, litt tanniner, moderne i stilen med passe trøkk og ikke noe vanilje. Billig Rioja. Lekker vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat. 

 

5705701 Cune Crianza 2018, Rioja, Spania. Kr 149,90 Karakter: 6, 83 poeng.

 Lys på farge, god spanjol uten fiksfakserier, ung - men moden - frukt. Tanniner som er helt integrert. Bra kjøp for en vin på den lette siden. Mest rødbærsfrukt og litt jordbær og plomme. En slags folke-rioja. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt. 

 

642401 Marqués de Riscal Reserva 2017, Rioja, Spania. Kr 234,90, Karakter: 5, 86 poeng.

 God, kjøttfull lammevin med fyldig, ganske konsentrert plommefrukt, litt krydder, litt utviklet sødme. Fin vin med elementer fra klassisk vinmaking. Mørke bær også. Passer til: Kjøtt, lam, vilt.

spania8_edited.jpg

Telmo Rodriguez tilhører den nye generasjonen av spanske vinmakere. Også han bruker fat, men med omtanke. Foto: Geir Salvesen

bottom of page