top of page

Risør – Tvedestrand – Arendal – Grimstad – Stavanger 

Sørlandet med Stavanger – Syden i Norge 

Stars-seilsbåt_Niels-Jørgensen-VisitNorw

Dette er sommeridyllen med små, hvite trehus og båtliv i alle havner. Foto: Niels Jørgensen/VisitNorway.com

Nærmere «Syden» kommer du nesten ikke i Norge – en hel rekke med små, hvite sørlandsbyer langs en kyststripe med øyer og sandstrender. 

Kjøretid: 415 km, 7 timer – E 18 og E 39, eller velg den smalere og mer opplevelsesrike veien langs kysten. Fra Helleland kan du kjøre Fv44 via Egersund til Stavanger og få med deg hele den fine kyststripen med lange sandstrender som også er del av Nasjonale turistveger. 

 

Norges sørligste punkt: Tuppen av Lindesnes er det sørligste punktet på fastlands-Norge. Men regner man med skjær og øyer er det faktisk det vesle skjæret Pysen noen kilometer øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal, som ligger lengst sør i Norge. 

Det er mange rare ting man kan lære seg – og en av dem er rekkefølgen på sørlandsbyene. Og da trenger man en huskeregel. «Lille Grimme Arne Trenger Ris» for eksempel – Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Risør – fra sør og nordover. 

 

Eller denne som krever litt mer hjernekapasitet og inneholder litt flere byer – «Reven Tok Alle Gjessene Lørdag Kveld. Mikkel Farer Fort» står for Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Mandal, Farsund og Flekkefjord.

 

De ligger som de berømte perlene på en snor og lokker med reker på bryggekanten, en øl i solveggen, en båttur og et bad i friskt vann. 

 

Hvis du i tillegg begynner eller avslutter turen i oljebyen Stavanger får du med deg noen av Norges aller flotteste strender som innbyr til kiting og surfing, en tur til den berømte Preikestolen og noen matopplevelser som det er drysset stjerner over. 

Verdt å se: 

 

Lyngør

Lyngør består av fire øyer, og i 1991 ble det kåret til Europas best bevarte tettsted. Vinterstid er det bare rundt 30 fastboende på øyene, men om sommeren er det masse liv. Kjør Fv411 fra Tvedestrand i 20 minutter til Gjeving. Derfra går det båt til Lyngør. Den tar bare fem minutter ut.

 

Den hvite by ved Skagerrak

Alle sørlandsbyene har sine sjarmerende smågater og fine havn. Risør er ikke noe unntak. Den hvite byen har i tillegg et levende miljø for kunsthåndverk med flere fine gallerier. Byen har et stort, årlig kunsthåndverksmarked i tillegg til en festival for trebåter og for kammermusikk. 

 

Dyreparken

Kardemomme By 4609

4636 Kristiansand 

dyreparken.no

Dyreparken i Kristiansand er mer enn en dyrepark. De er også med i et internasjonalt samarbeid for å bevare utrydningstruede dyrearter. I tillegg er Kaptein Sabeltann aldri mer enn et sverdslag unna. Parken ligger 12 km øst for Kristiansand, rett ved E18. 

 

Kristiansand Kanonmuseum

Kroodden

4624 Kristiansand S

vestagdermuseet.no/kanonmuseum

Kanonmuseet og Møvik Fort ligger åtte kilometer sør for Kristiansand. Her står en av verdens største kanoner, bygget av tyskerne under annen verdenskrig for å hindre allierte fartøyer over Skagerak.

 

Lindesnes fyr

Lindesnesveien 1139

4521 Lindesnes

lindesnesfyr.no​

Dette er Norges første fyr og det sørligste punktet på fastlandet. På fyret jobber de eneste to fyrvokterne i Norge. Det er bilvei helt frem, og det går også an å overnatte på fyret.

 

Helleren

no.regionstavanger-ryfylke.com/se-og-gjore/helleren-og-jossingfjord-p1032673

Under Helleren – en lutende fjellvegg – ligger to små værslitte hus fra 1800-tallet, men det har sannsynligvis bodd folk under den beskyttende bergveggen helt fra 1500-tallet. Du kan se husene fra Rv44 ved Jøssingfjorden mellom Flekkefjord og Egersund, men husene er åpne og kan besøkes.  Avkjørsel fra Fv.44 i bunnen av dalen.

 

Byrkjedalstunet

Hunnedalsvegen 3231

4335 Dirdal

byrkjedalstunet.no 

Ta av fra E39 i Vikeså og følg Fv503 26 km nordøstover. Byrkjedalstunet er både et overnattingssted med flere spisesteder, gårdsbutikker og verkstedsutsalg. 

 

Sogndalstrand

Strandgata 22

4380 Hauge i Dalane

sogndalstrand-kulturhotell.no​

En gang var dette et gammelt ladested under seilskutetiden. Tettstedet med trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet er ett av sju fredete kulturmiljøer i Norge. Tettstedet har blant annet landhandel, skulpturmolo og et fiskerimuseum. Følg Fv44 fra Egersund østover til Sogndalstrand. 30 km, 30 minutter å kjøre. 

 

Nasjonal turistveg Jæren

nasjonaleturistveger.no​

Veien går langs kysten fra Ogna vest for Egersund via Fv44 og Fv507 til Bore sør for Sandnes. Stopp ved en av strendene og opplev sanddynene og det spesielle lyset. 

 

Flor og fjære

4123 Sør-Hidle

florogfjare.no​

Dette kan kanskje best beskrives som en eksotisk og frodig øy. I parken finner du blomster og planter som ikke normalt vokser i Norge. Det går båt fra Strandkaien i Stavanger, og du rekker å spise der ute før båten går tilbake igjen. 

Stars_under_Inger_Marie_Grini_N228.jpg
Stars_under_ivar_kvaal_N189.jpg
Stars_under_stian_broch_N216.jpg
Stars_under_ivar_kvaal_N175.jpg

Under – både et under og under i betydningen under vannet. Restauranten helt på sørspissen av Norge har fått masse oppmerksomhet – og en stjerne i Michelin. Foto: Inger Marie Grini (øverst t.v.), Stian Broch (nederst t.v.) og Ivar Kvaal

Spise: 

Smag & Behag

Storgaten 14 i Grimstad, og Dronningens gate 48 a i Kristiansand

4818 Færvik

Smag og behag Grimstad og Smag og behag Kristiansand på Facebook

Fokus på lokale råvarer, men med både lokalmat og internasjonale retter på menyen.

 

Hesnes Gartneri & Kjøkken

Hesnesveien 160

4885 Grimstad

hesnesgartneri.no

I den vesle kafeen i gartneriet får du lunsj laget av ting de dyrker selv kombinert med andre lokale råvarer og satt sammen etter kokkens inspirasjon den dagen. I tillegg kan du kjøpe med deg masse ferske grønnsaker. 

 

Spiseriet Lindesnes

Hestehaven Industriområde

4520 Lindesnes

spiserietmat.no

I et gammelt dekkhotell i et veikryss ved E39 ved avkjøringen til Vigeland før du kommer til Lindesnes, serverer de hjemmelaget mat av ferske råvarer. 

 

Under

4521 Båly, Lindesnes

under.no 

Restauranten ligger fem og en halv meter under havet og er Europas eneste undersjøiske spisested. Nå har den fått sin første stjerne i Michelin. Bygningen er tegnet av Snøhetta, og gjennom store vinduer får du havet bokstavelig talt en undersjøisk opplevelse. Krever bordbestilling i god tid i forveien, men får du ikke bord burde du likevel stoppe og se hvordan restauranten stuper i havet. 

 

Restaurant Re-Naa

Norbøgata 8

4006 Stavanger

restaurantrenaa.no

Sven Erik Renaa og restaurant Re-Naa var den første norske restauranten utenfor Oslo som fikk tildelt en stjerne i Guide Michelin. 

«Matmessig vil det meste handle om Rogaland, ispedd en dæsj trøndersk humor, ei bøtte med erfaring og råvarene vi har tilgjengelig rundt oss,» ifølge Renaa.

 

Renaa Matbaren

Breitorget

4006 Stavanger

restaurantrenaa.no/matbaren

Matbaren er Svein Erik Renaas bistro, men med samme fokuset på gode råvarer og smaker. 

 

Renaa Xpress
Sølvberggata 2

4006 Stavanger

restaurantrenaa.no/xpress

I kulturhuset Sølvberget ligger Sven Erik Renaas kafé hvor de baker brød og kaker selv, og hvor du får italiensk pizza bakt på surdeig.

 

Sabi Omakase

Pedersgata 38

4013 Stavanger

omakase.no

Kjøkkensjef Roger Asakil Joya serverer sushi av norsk fisk i en bitteliten restaurant med stjerne i Guide Michelin. 

 

Stars-Lindesnes_fyr-Magnus-Furset_VisitN
Stars-Skåpet-Thomas-Rasmus-Skaug-VisitN

Overnatt på Lindesnes fyr eller i DNTs spesielle hytte Skåpet (t.h.) som du kan kombinere med tur til Preikestolen, Kjerag eller 4444 Trappetrinn. Foto: Magnus Furset/VisitNorway.com (t.v.) og Thomas Rasmus Skaug/VisitNorway.com

Overnatte:

Trehyttene på Sørlandet 

Gjerstadveien 1746

4980 Gjerstad

trehyttene.no

Fra Brokelandsheia på E18 kan du følge Fv418 til Gjerstad og Trehyttene og overnatte i Kråkeslottet, Gjøkeredet eller Flåklypa. 

 

Det Lille Hotel

Storgata 5

4950 Risør

detlillehotel.no

Midt i trehusbyen Risør kan du bo i suiter i historiske bygninger, flere av dem fra 1863. Alle har maritimt tema.

 

Sogndalstrand Kulturhotell

Strandgata 22

4380 Hauge i Dalane

sogndalstrand-kulturhotell.no

Hotellet ligger i 11 ulike hus i det gamle ladestedet fra seilskutetiden. Det arrangeres jevnlig konserter og ulike arrangementer på hotellet.  

 

Fyrferie

fyr.no/lei-et-fyr-med-kystled

Flere av fyrene langs strekningen er åpne for overnatting, som Lyngør fyr nordøst for Lyngør, Torungen fyr utenfor Arendal, Homborsund fyrstasjon mellom Grimstad og Lillesand, Lindesnes fyr på Lindesnes og Lista fyr i Farsund.

 

Bakkaåno Camping & Gjestegard

Fidje

4380 Hauge i Dalane

bakkaanocamping.no

Overnatt på låven eller i siloen som er gjort om til gjesterom eller på den vesle campingplassen på gården. 

 

Sola Strand Hotel

Nordsjøvegen, Axel Lundsvei 27

4055 Sola

sola-strandhotel.no

Hotellet ligger mellom sanddynene på den 2,3 kilometer lange Solastranden nær Sola flyplass og like utenfor Stavanger. 

 

Boretunet

Borestranda 481

4354 Klepp

boretunet.no

Borestranda på Jæren er et surfeparadis, men selv ivrige surfere må på land iblant. På stranden ligger en klynge utrangerte brakkerigger fra oljeindustrien som er gjort om til et kult hostell for surfere. 

Skåpet 

Frafjordheiene

ut.no/hytte​

Den moderne DNT-hytta Skåpet består av en stor hovedhytte og seks sovehytter med fem soveplasser i hver. Herfra er det mange fine turmuligheter, blant annet er det første overnatting på den ukeslange fotturen Lysefjorden Rundt hvor du kommer innom Preikestolen, Kjerag og Flørlis 4444 trappetrinn. 

Stars-_jente_Matti-Bernitz-VisitNorway.c
Stars_krabbe-Matti-Bernitz-VisitNorway.c

Sørlandet er late dager ved sjøen med bading, båtliv og kanskje en liten fisketur av noe slag.
Foto: Matti Bernitz/VisitNorway.com

Lokalmat: 

  

Nøgne Ø

Lunde 8

4885 Grimstad

nogne-o.com

Håndverksbryggeriet lager upasteurisert øl hvor kullsyren oppstår ved ettergjæring på flaske. Omvisning på bestilling. 

 

Hesnes Gartneri & Kjøkken

Hesnesveien 160

4885 Grimstad

hesnesgartneri.no/butikken

I butikken på gartneriet finner du ferske grønnsaker og urter – ikke minst et vell av ulike tomater som de dyrker selv, i tillegg til lokale råvarer og produkter. 

 

Jentan på Båly

Bålyhavn

4521 Lindesnes

jentanpåbaly.no

Nede på kaia får du fersk fisk og skalldyr, men også hjemmelaget fiskemat og andre lokale produkter. Sesongåpent fra påske til jul. 

Vintlands Bringebær

Romsveien 20

4580 Lyngdal

vintland.no

Selvbetjent gårdsbutikk med mange forskjellige bringebærprodukter som saft, eddik, syltetøy og gløgg. Alt er laget av bringebær som de dyrker på gården. Åpen alle dager. 

 

Idsøe 

Verksgata 3/5

4013 Stavanger

idsoe.no

I Verksgata i Stavanger finner du landets lengste kjøttdisk. Idsøe er nesten verdensberømte for pølsene og baconet sitt. En skikkelig delikatessebutikk. 

 

Stars-Solastranden-Martin-HÃ¥ndlykken2-V

70 kilometer med strand – så lange er strendene på Jæren til sammen. De innbyr til surfing, bading, kiting, lek og løping, og veien langs kysten er del av Nasjonale turistveger. Foto: Martin Håndlykken/VisitNorway.com 

Stars-Solastranden-Martin-HÃ¥ndlykken1-V

Friluftsaktiviteter: 

Ta båten til Merdø 

merdoferga.no

Utenfor Arendal ligger den bilfrie øya Merdø med små sørlandshus, sandstrand og en fin rullesteinstrand. Det går ferge fra Pollen i Arendal flere ganger hver dag om sommeren.

 

Trollpikken

Sletteidveien

4370 Egersund

ut.no/turforslag

Navn og utseende har bidratt til at denne steinformasjonen har fått litt oppmerksomhet kan man si. Det er en fin og ganske kort og middels utfordrende tur på 3,8 kilometer og ca. 2 timer tur/retur. Ta av fra E39 ved Helleland og følg Rv42 mot Egersund i 8,5 km. Ta så av til venstre inn Sletteidveien mot Mjøhus. Hvis du kommer fra Egersund, følg Rv42 mot E39. Ta til høyre inn Sletteidveien etter at du har passert Slettebøvatnet.

 

Jærstrendene 

De lange, hvite sandstrendene på Jæren er perfekte for kiting, surfing og bading. De er også godt tilrettelagt for turgåing og sykling. Strekningen er 70 kilometer lang, og strendene er lett tilgjengelige, som Solastranden nær flyplassen like utenfor Stavanger sentrum, Orrestranda og Borestranda.

 

Preikestolen

preikestolen.no 

Det høye, flate platået på nordsiden av Lysefjorden i Rogaland er en av de mest populære fjellturene i Norge. Turen opp til platået er på knappe fire kilometer og tar om lag to og en halv time opp. Man kan gå til toppen hele året. Om sommeren er det mye folk, men det er lenge lyst og etter klokken 16 er det mindre folk i løypa. 

Ta Rv9 med bil eller buss fra Tau eller Oanes til hytta, ca. 20 km. Fra mai til september går det buss fra Taufergen.

 

4444 trappetrinn

ut.no/turforslag

Legg Lysefjorden i Rogaland bak deg og gi deg i kast med verdens lengste tretrapp. Den ble bygget da de anla Flørli kraftstasjon, og du kommer opp i 740 meters høyde på mindre enn to timer.

Lysefjorden byr på enda en attraksjon, nemlig Kjeragbolten – en diger stein som sitter kilt fast i en fjellkløft flere hundre meter over fjorden. Den 10 kilometer lange turen er krevende og tar opptil sju timer. 

bottom of page