top of page

Soloppgangens vinland

Japansk vin er ikke noe vi hører mye om i Norge, men det finnes et stort vinmiljø i Japan der det både lages europeiske viner og japanske spesialiteter. Reiseglade vinsmakere kan med fordel sette Japan på reiseplanen. Der venter smaksopplevelser helt utenom det vanlige.

TEKST ROBIN SYVERSEN

Screenshot 2020-03-30 at 21.26.25.png

På linje med matutsalg og restauranter er det mange vinhus i Japan med mye spennende på menyen. Så klart finnes det importerte varer fra Frankrike og Italia, men vin dyrket i Japan er noe helt eget. Det være seg om du prøver japanske varianter laget på kjente og kjære vinbær, eller viner fremstilt med unike japanske råvarer.   

Hjemmekjært. 

Europeiske viner dyrkes frem på Japanske vingårder ved å importere druer og gjærkulturer fra våre breddegrader. De har ofte en smak som Europeiske vinkjennere kan forholde seg til, men som samtidig er noe for seg selv. Takket være japansk jordsmonn og værforhold får du egenartede viner basert på druer som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot og Pinot Noir.

 

Fremmede bær

 

Strengt tatt stammer Japanske druer fra amerikanske sorter som ble importert i etterkrigsårene. Disse har i ettertid blitt utviklet og tilpasset japanske vekstforhold. Derfor kan vi si at japanske viner blir laget av druesorter som kun finnes i Japan. Mest kjent av disse er Koshu-druen som brukes til produksjon av hvitvin, og Muscat Bayley A-druen som benyttes til rødvinsproduksjon.

 

Japanske smaker

Hvitviner brygget på Koshu-druen kjennetegnes av en lys stråfarget farge og fruktig aroma. Smaken beskrives gjerne som rendyrket, velbalansert og frisk. Den er naturlig nok sett på som en god match til japansk mat. Muscat Bayley A-druen har tradisjonelt gitt en ganske søt rødvin, men i senere år har det dukket opp stadig flere tørre varianter. Disse blir ofte sammenlignet med Bordeaux- og Bourgogne-viner.

Lik det meste innen mat og drikke har Japan også omfavnet vinkulturen. Den er ikke like utbredt som sake- og øl-brygging, men at det finnes mange spennende vinsmaker å utforske er det ingen tvil om. Er du på utkikk etter kulinariske opplevelser er Japan et sikkert reisemål. Om du ikke finner din nye favoritt-vin vil smaksløkene uansett fryde seg med alt av mat og drikke som soloppgangens land har å by på.

Screenshot 2020-03-30 at 21.26.33.png

En anstendig Sauvignon Blanc ble favoritten blant mye middels japansk vin.

Screenshot 2020-03-30 at 21.26.45.png
bottom of page