
Solbær – smaken av sol og sommer
De mørke, saftige bærene er fulle av smak og er faktisk blitt søtere og mildere de siste årene. I tillegg er de blitt enda sunnere. Sortene som dyrkes i dag inneholder flere ganger så mye c-vitaminer og antioksidanter som for 30 år siden.
Magnus Sjøberg/oppskrifter Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Solbær kan du bruke på utrolig mange måter – som syltetøy og saft selvfølgelig, men også i smoothie, gjerne sammen med banan. Det gir en skikkelig kikkstart på dagen.
Solbær er selvfølgelig også helt supert i desserter. Tenk deg en pavlova med sitron- eller vaniljekrem og masse lekre solbær på toppen – gjerne blandet med andre bær.
Vi har også laget en frossen ostekake med solbær – kjempeenkel å få til og lett å ta ut av fryseren like før gjestene kommer.
Og så er det jo sånn at sommeren i Norge ikke varer evig akkurat, så pass på å fryse ned noen bær mens du kan. Så er det bare å fråtse i sunnhet når høsten og vinteren kommer.

Solbærsmoothie
4 porsjoner/5 minutter
Ingredienser:
1 banan
1 liter vaniljeyoghurt
200 g solbær
Fremgangsmåte:
Skrell bananen og del den i biter.
Ha banan, yoghurt og solbær i en blender og kjør det til en jevn smoothie.
Hell den i fire glass og server med det samme.
Tips:
Ha en neve havregryn i smoothien hvis du vil ha den mer mettende.

Frossen solbærostekake
1 kake/15 minutter + 3 timer i fryseren
Ingredienser:
50 g smør
2 dl crüsli nøtteblanding
200 g kremost
1 dl melis
2 dl solbær
3 dl kremfløte
Fremgangsmåte:
Smelt smøret.
Ha nøtteblandingen og smøret i en mikser og kjør det sammen. Press blandingen ned i en rund kakeform og sett den kaldt.
Visp sammen kremost, melis og solbær.
Pisk fløten stiv og vend den sammen med ostekremen.
Fordel kremen i formen med nøttebunnen og sett den i fryseren i minst 3 timer før servering.
Ta kaken ut og sett den i kjøleskapet i 20 minutter før servering.

Solbærgelé
Ingredienser:
4 dl vann
2 l solbær
9 dl sukker per liter saft
Fremgangsmåte:
Kok opp vannet og tilsett solbærene. La det koke under lokk i 10 minutter.
Sil saften gjennom en finmasket sil eller et klede.
Mål opp saften og ha den over i en kjele. Kok saften i 5 minutter.
Mål opp så mye sukker du trenger og tilsett sukkeret litt av gangen. La det koke i 15 minutter.
Ha litt gelé på en kald tallerken, og trekk baksiden av en skje gjennom geleen. Hvis geleen ikke renner sammen, er den ferdig. Ellers må den koke litt lenger.
Ha geleen på rene, varme syltetøyglass. Oppbevares mørkt og kjølig.
Tips:
Solbærgelé er like godt på brødskiven og til ostefatet som til høstens viltmiddag.