top of page
brodbiter med sopp pure b.jpg

Sofasnacks

Tross min forkjærlighet for det avanserte og komplekse; jeg er ­den første til å la etikette ligge og finstasen henge, hvis og når an­ledningen byr seg. Dekk heller på med en delikat fjern­kontroll, blankpolert flatskjerm, lune pledd og ­makelige puter. Endelig er det tid for lettbeint sofafest!

 

Til denne ­menyen er maten og kosen alt du trenger å fokusere på.

Jørgen Kolderup kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Festmat

thai gronnsaksdip b.jpg

Thai grønnsaksdip

4 porsjoner 

 

Ingredienser:

 

1 tomme ingefær, finhakket
2  finhakkede hvitløkfedd
1/2 finhakket grønn chili (kan erstattes med rød)

1 ss olje

1 dl grønne erter
1/2 avokado
2 ss soyasaus
Saft av 1 lime
1/2 potte koriander
1 dl crème fraîche

Fres ingefær, hvitløk og chili i olje til det er mykt. Avkjøl. Kjør sammen med resten av ingrediensene i en mikser.

 

Servér med friske grønnsaker som har ligget minst 20 minutter i vann med isbiter (grønnsakene blir ordentlig sprø). 


Sprø vårruller og kyllingvinger er også godt til.

brodbiter med sopp pure a.jpg

Brødbiter med sopp-puré

2 porsjoner 

Ingredienser:
 

200 g sjampinjonger (eller annen god sopp), delt i biter

1 finhakket løk
2 ss olivenolje
2 ss soyasaus
1 ss smør
Noen dråper trøffelolje

Noen skiver brød
Olivenolje

Stek soppen brun i olivenolje. Tilsett løk og stek til løken er myk. Dra panna vekk fra plata og hell i soyasaus. Kjør soppblandingen til puré. Tilsett smør og trøffelolje til slutt. Avkjøl.

Drypp godt med olivenolje på brødskivene. Stek dem sprø i stekepanne.

 

Smaker aller best sammen med moden, mørk og gjerne godt lagret rødvin.

arme riddere.jpg

Arme riddere

4 porsjoner

Ingredienser:

4 skiver julekake, brioche, loff eller annet godt, gammelt brød

1 dl melk

1 dl fløte

2 egg
Frø fra 1/2 vaniljestang
1 ts kanel
3 ss smør
4 ss sukker

Ditt favorittsyltetøy – gjerne flere varianter

Visp sammen melk, fløte, egg, vanilje­frø  og kanel. Skjær vekk skorpene på skivene og legg dem i blandingen til de er gjennombløte. Ta dem opp av blandingen og tørk av noe før de stekes. Smelt smøret i en panne og dryss sukkeret over ridderne. Stek dem brune på hver side. 

 

Servér med syltetøy.

sjokosjokk a.jpg

Sjokopop

1 porsjon

Ingredienser:
 

2 dl Smash

2 dl M-sjokoladekuler

2 dl Popcorn

1 plate melkesjokolade

Ev. flaksalt

Bland Smash, M og popcorn i en bolle. Smelt melkesjokoladen på lav varme og bland alt godt sammen. Avkjøl. Dryss over ørlite flaksalt om ønskelig. 


Servér med servietter hvis du er glad i sofaen din.

banan peanott ananas shake.jpg

Banan-, peanøtt- og kokosshake

2 porsjoner

Ingredienser:

3 modne bananer
3 ss peanøttsmør
1 liten klype flaksalt
2 dl kokosmelk
5 ss vaniljeis
2 ss limesaft, eller aller helst pasjonsfruktsorbet

Kjør alt i en mikser og servér med sugerør.

porterkokte mandler.jpg

Porterkokte mandler

1 porsjon

Ingredienser:

250 g mandler
2 dl porter øl
3 ss flytende honning
2 ss flaksalt
+ 2 ss flaksalt

Bland mandler, porter, honning og 2 ss flaksalt. Bre det ut på et stekebrett med bakepapir. Stek dem ca 30 min på 175 °C, eller til ølet er fordampet og honningen karamellisert. Vend dem et par ganger mot slutten. Avkjøl og dryss over ekstra flaksalt. 


Servér med et glass porterøl.

bottom of page