top of page

Smak på verdens mest populære drue.

Chardonnay.

Den er som en vinmessig kameleon som skifter farge og karakter med omgivelsene. Møt verdens mest populære hvitvinsdrue, og finn ut hvordan den skifter karakter etter dyrkningsområdene.

Tekst Geir Salvesen

Hvordan vet man at en vindrue er blitt ekstraordinært populær? Jo, når det oppstår en motbevegelse mot den. I USA oppsto nemlig ABC-bevegelsen. Anything But Chardonnay. Altså alt bortsett fra Chardonnay. Jeg har en mistanke om at denne bevegelsen oppsto i en tid da amerikanske Chardonnay-varianter var ganske like, med tunge, fatpregede, overalkoholiserte vinstiler. Nå har mange gått bort fra disse smaks-trettende vinene og trenden går i retning av slankere, mer friske varianter som faktisk speiler druen på en bedre måte.

Untitled-2.png

Chardonnay-druen har gjort sitt triumftog gjennom hele verden. Her i fjellskråningene til Delaire-Graff mellom Stellenbosch og Franschhoek i Sør-Afrika.

Så, hva er egentlig grunnsmaken i en Chardonnay? En drue som først er omtalt på 1600-tallet og som har tatt navnet fra en landsby i Mâcon-området i det sørlige Bourgogne?

Det kommer alt an på området den vokser i. Generelt kan man si at det er sterke elementer av fersken, gule epler og kryddernoter i den. Det kan jo for så vidt passe på mange forskjellige druetyper, men den klare ferskentonen vil ofte avsløre den.

Vi begynner vår verdensturné langt i nord. I Chablis-området i Frankrike der druen starter med grønne eplenoter på en Petit Chablis, før eplesmaken blir gulere i stilen der solen har fått modnet druene mer, slik som i 1.er Cru og Grand Cru-vinmarkene. Man kan også regne med sjømineraler, salt og hav og østerstoner, hvis man er ekstra heldig. Det klassiske Chablis-området er definert som den gamle østersbunnen fra Jura-tiden.

Nå er klimaet i Chablis-området blitt noe varmere de siste årene, så noen av de spisse, nesten nervøse, notene er i ferd med å forsvinne hos en del produsenter.

Untitled-3.png

En av vinverdenens største overraskelser var da denne vinen fra Napa danket ut alle de kjente og berømte merkene fra Bourgogne på en blindsmakning i Paris i 1976. Men 70-tallet var generelt et dårlig tiår for fransk vin.

Går vi nordøstover, lages det utmerket Chardonnay i Champagne, i form av endruevinen Blanc de Blanc. Som bare er laget på Chardonnay. Men vi holder de musserende utenom i denne omgang. Og drar sørover. I sentral-burgund når denne druen sitt absolutte toppnivå. Og her finner du verdens mest berømte vinmarker. Slik som Montrachet, Meursault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemagne og andre. De er ofte ganske fatpregede etter opphold på nye eikefat som gir kraftig krydder. Men gradvis har man også her forandre stilen med mindre fatbruke og lengre opphold på bermen på fatene, noe som gir en mer kremete følelse og krydder, uten at det kommer fra overdreven fatbruk. Prisene er gått gjennom taket de siste 10 årene på grunn av kraftig økt etterspørsel. Og vinmarksarealer kan man ikke bare utvide i disse sentrale, franske vinområdene. Derfor vil du i anbefalingene her finne rimeligere viner fra underområder som Mâcon og Pouilly-Fuissé. 

Går vi østover, rent geografisk, er Jura-fjellene nå en interessant bidragsyter til litt kraftige, muskuløse, krydrede stiler, gjerne med et hint av smør i smaken.

Untitled-4.png

Vindruer kan være knøttsmå, og disse Chardonnay-druene fra Chablis med den klare, men litt fregnete, grønnfargen, gir et hint om friskheten som ligger i saften.

Beaujolais-området sør i Bourgogne har også kommet ganske langt i kvalitetsøkningen på denne druetypen. De kan minne litt om Mâcon-stilene, uten dybden og mineraliteten til en del av de beste og aller mest kjente sentralburgunderne.

For fremtiden er det i Languedoc-Roussillon i det sørvestlige Frankrike at noen av de mest interessante nyvinningene vil komme. Limoux, som ellers er kjent for musserende vin, har også utmerket Chardonnay – faktisk i flere forskjellige varianter, avhengig av jordsmonnet og eksponering.

Ellers i Europa er det Italia med områdene helt i nord, Alto Adige, som har satset mye på Chardonnay. Men også rundt om i Italia finner man sporadisk glitrende eksempler på gode varianter. Sicilia er ett av disse områdene.

Untitled-5.png

Jasmine Hirsch driver en superb vingård like innenfor tåkebeltet ved kysten av Sonoma Coast i Fort Ross-området. Chardonnay og Pinot Noir lages her

Den nye verden

Den nye vinverdenen, med Australia, New Zealand, Sør-Afrika, USA, Canada, Sør-Amerika med Chile og Argentina er langt mer mangfoldig enn denne område-båsen ofte blir oppfattet som. Innenfor hvert land er det store forskjeller. Spesielt gjelder det Argentina – bare tenk på kjølige Patagonia i sør, og høyfjellsvinene i Mendoza-området midt på. Og Salta i nord med vinmarker opptil 2500 meters høyde over havet. Eller Sør-Afrika med litt fete vinstiler i Stellenbosch (for Chardonnay), mens det i Robertson Valley er kalkstein som i Bourgogne. I Elgin og Hemel-en-Aarde er det kjølig, relativt, også der med burgunderlignende smaker. Fersken, krydder, nok syre.

USA med kysten av California og Oregon lager nå strålende Chardonnay-viner. Noen av de lekreste finner du i Fort Ross AVA, helt ute i tåkebeltet ved Sonoma Coast der det også lages glitrende Pinot Noir-viner. De to følger ofte hverandre rundt om i verden, slik de gjør det i Bourgogne. Carneros innerst i San Francisco Bay og i starten av Napa Valley er også ok. Men oppover i selve dalen er det stort sett blitt for varmt for Chardonnay. Unntaket er høyereliggende vinmarker oppe i åsene rundt. Og steder der lokale vekstforhold gir mineralitet og det lille saltpreget som følger med.

Oregon må nevnes her, Chardonnay sammen med utmerket Pinot Noir.

I Australia trives druen best på øya Tasmania hvor det er markant kjøligere enn på kontinentet. Inne på fastlandet er det staten Victoria med Yarra Valley og Mornington Peninsula som dominerer. I South Australia rundt Adelaide finner vi McLaren-Vale som har passe temperert klima. Oppover i Hunter Valley langs østkysten er det varmere og i områdene rundt kan man finne klare tropisk dominerte varianter, noen nesten dryppende av ananas-toner.

Over havet mot øst ligger New Zealand med South Island og North Island. Det er noe varmere på nordøya, så her få man litt kraftige vinvarianter, mens det på sørøya lages velbalanserte, mer krispe, viner.

Untitled-6.png

Fet laks, salt, syre fra lime og sitron. Dette er hjelpere til Chardonnay fra kjøligere strøk.

Matfølge

Ettersom Chardonnay-viner kommer i alle slags smaker, er det enkelt å finne mat som passer til. Aller lurest er det å bruke lokal mat fra området vinen kommer fra. Men det gjelder ikke alltid. Chablis ligger godt plantet et solid stykke inn i landet, og de grønne, sjøvannsduftende, mineralske vinstilene derfra (slik de klassiske var), går godt til jod-aktige østers. 

Varmere Chardonnay-stiler går fint til grillmat, faktisk også kjøtt. Ellers er Chardonnay en sikker vinner også i høy-gastronomiske sammenhenger. På fine restauranter vil det ofte være et solid innslag av fine, Chardonnay-baserte burgundere. Men da må man gjerne ut med tusenvis av kroner.

Anbefalte Chardonnay-viner

4238001 Wild Yeast Chardonnay 2020, Robertson, Sør-Afrika. Kr 249,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Springfield er bra. Strålende kvalitet med stein og kalk i underkant, nøytral, fedmeaktig steinfrukt, litt fersken, i overkant. <nok friskhet også. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.
Holst Wines AS

14740701 Moillard Les Falaises Rully Blanc 2019, Burgund, Frankrike. Kr 304,90, Karakter: 6, Poeng: 87

En vin som smaker dyrere enn den er, strukturert, fin åpen, litt grønn ferskenfrukt, med flott, sevjeaktig innslag og nok fruktsmøring. Veldig bra kjøp. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, sushi / sashimi, spekemat.  Bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS

4766701 Planeta Chardonnay 2021, Sicilia, Italia. Kr 379,90, Karakter: 5, Poeng: 87

Gyldengul. Veldig fløtete og fatkrydret, kan muligens forveksles med en litt moden burgunder. Bra trøkk og konsentrasjon, sødmefull steinfrukt, gule plommer. Mye gule plommer. Og en pris. Passer til: Ost, fisk, svinekjøtt, bbq/grillmat, ostepop, spekemat. Testutvalget i basis.

Egge As

13911801 Creation Chardonnay 2021, Hemel-en-Aarde, Sør-Afrika. Kr 279,90, Karakter: 6, Poeng 87

Modnet fersken og eplefrukt, nesten ikke noe fatpreg, helt ren og rund, sjarmerende fruktighe med krydder og friskhet. 10 måneder lagring på franske fat, som er fint integrert. . Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.
LaMarc Wines AS

3914301 Ch des Rontets Pouilly-Fuissé Pierrefolle 2020, Burgund, Frankrike. Kr 519,90, Karakter: 6, Poeng: 88.

Her begynner det å koste, men dette er virkelig gode saker. Saltaktig, mineralsk, presis i smaken, med endel fat, ja, men superb integrert. Epler og fersken. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, spekemat.

Bestillingsutvalget.  
Autentico AS

15468501 Marine Layer Sonoma Coast Aries Chardonnay 2020, California, USA. Kr 599,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Sjeldent bra, edel frukt, forsiktig fatbruk, fløtete og ferskenaktig. Smaker som en edel sentralburgunder. Stor overrraskelse. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Autentico AS

4245901 Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d`Or 2021, Burgund, Frankrike. Kr 379,90, Karakter: 5, Poeng: 87.

Veldig grønn, frisk, saltaktig og sjø, har litt mer pondus enn den vanlige Chablis’en til denne produsenten. Helt superren. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.

Fondberg AS

15430901 P & A Chardonnay 2022, Languedoc, Frankrike. Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Deilig, velbalansert Chardonnay fra Languedoc, god konsentrasjon, passe krydder, alt rett her. Fersken. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Jacobs Viine AS

7405101 Desvignes Chardonnay Reserve 2022, Languedoc, Frankrike. Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Absolutt godkjent-karakter for denne typeriktige Chardonnayen med litt krydder i finish og fersken og eplefrukt midt i. Fin lengde. Bra nok friskhet. Selskapsvin. Når du trenger litt mengde, og det skal være rimelig. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, salat, bbq/grillmat, sushi / sashimi. Basisutvalget.
Best Cellars AS

12073401 Raywood Chardonnay 2019, California, USA. Kr 159,-, Karakter: 6, Poeng: 83

Utmerket amerikansk Chardonnay med modne fersken- og eplearomaer, kremete smak med litt krydder som ikke skyldes fat. Nøtter og fin urtepreg, men ikke så mye at det blir grønt. Litt tropisk, litt smør og mais og kokos, men ikke så mye at det skjemmer. Veldig anvendelig. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, spekemat, spicy, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, bbq/grillmat, sushi / sashimi, vegetar. Bestillingsutvalget. 
Vinetum AS

11732801 Maire Grand Minéral Côtes du Jura Chardonnay 2019, Jura, Frankrike. Kr 164,90, Karakter: 5, Poeng: 84

Subtil og dempet duft med streif av mineraler, våt stein og salt, en slags Chablis-dreining over den, med litt mer midtfylde. Absolutt en fin vin. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
Hand Picked Wines AS

11474201 Carrascal Chardonnay 2022, Mendoza, Argentina. Kr 129,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Billigbombe med gule plommer, gule epler, fersken, sødmefull frukt, veldig mye vin for pengene. Passer til: Fisk, skalldyr, pizza / pasta, ostepop, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.
Momentum Wines AS

14579601 Fleur du Sud Chardonnay 2021, Languedoc, Frankrike. Kr 139,90, Karakter: 5, Poeng: 82

Billigvin fra Sør-Frankrike, litt fedme på midten av den Chardonnayen, ellers forsiktig, nøytral steinfrukt, plomme og litt eple. Gjør jobben for svært lite penger. All round-stil. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.

Rebel Agency AS

10634601 Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2019, California, USA. Kr 439,90, Karakter: 5, Poeng: 88

En av de nye og gode produsentene, dette. Streif av sevje og ferske fatnoter på duft, i smaken frisk, syrlig fersken og eplefrukt. Unge vinstokker. Ingen tung amerikansk stil her, energi i steddet. Passer til: Ost, fisk, svinekjøtt, spicy. Bestillingsutvalget.

LaMarc Wines AS

4238001.png
14740701-1.jpg
4766701-1.jpg
13911801-1.jpg
3914301-1.jpg
15468501-1.jpg
4245901-1.jpg
download.png
7405101-1.jpg
12073401-1.jpg
11732801-1.jpg
11474201-1.jpg
14579601-1.jpg
10634601-1.jpg
bottom of page