top of page
sashimi-kingfish-b.png

SLIK VELGER DU DE BESTE 

KONGEMAKRELL SASHIMI 

SUSHIVINENE

ris-x.png

Det er ikke til å komme fra: Sushi og vin tilhører to forskjellige verdener, øst og vest. De er ikke vokst opp sammen. Sushi i seg selv er en asiatisk oppfinnelse. Sushi betyr egentlig marinert ris, og med marinaden som har sukker, og med risens stivelse som gir sødme ved koking, får vi en sødme som utfordrer syrer og bitterhet i vinene. Sushi og vin er som et ektepar fra hver sin kant som kan lære seg å leve sammen, ved bare å justere noen få komponenter i samlivet. Det interessante med vin er at denne drikken kan skape det største aromauniverset sammenlignet med både sake og øl. Japanerne, som er den moderne sushiens hjemland,  drikker te, sake og øl til, så hvorfor ikke bare fortsette med det? Til det er å si at dersom japanerne hadde hatt en vinkultur lokalt, er sannsynligheten stor for at den ville vært integrert i sushikulturen. I tillegg lever vi i en eklektisk tidsalder. Vi plukker det beste herfra og derfra og setter ting sammen på nye måter. Også sushien utvikler seg. Med norsk laks, avokado og chilimajones som helt nye og u-japanske elementer. 

HOVEDELEMENTENE
I ET SUSHIMÅLTID

Selv om sushi handler mye om risen, er toppingen – det stykket som ligger på toppen av risbiten (eller inni risen i en makirull) – sett på som hovedelementet. Det kan være fisk eller skalldyr. Eller andre proteinbaserte, rå produkter.

kamskjell-nigiri-MOD.png
salomon-tataki-a-MOD.png
kveite-nigiri-shisoblad-maldonsalt-a.png

KVEITE NIGIRI

MED SHISOBLAD OG HAVSALT 

LAKS TATAKI NIGRI
MED JALAPENO OG ITO TOGARASHI

KAMSKJELL NIGRI
MED ØRRETROGN

nigiri-asparges-a-MOD.png

ASPARGES
NIGRI

wasabi-c.png

Fisk er en viktig kilde for Omega-3-fettsyrer, A- og D-vitaminer, jod og andre stoffer. Omega-3 har en gunstig virkning i forebyggingen av hjerte- og karsykdommer. Fet fisk skal også være godt for synapsene i hjernen, forbindelsessentralene ... Klokere kan man bli av fisk. 

 

Ris havner i en mellomkategori. Den er full av karbohydrater – det er ikke så gunstig for oss i Vesten som ellers har så mye av det. Men ris har også proteiner, B-vitamin og kalium. Problemet i sushikjøkkenet er at mange sushikokker har mye sukker i rismarinaden som kalles sushi-su. Sukker og karbohydrater sammen er ikke det aller gunstigste, men det er avhengig av mengden. Og igjen – Japan er full av tynne mennesker ... Og har den høyeste andelen av mennesker over 100 år i hele verden. 

 

Soyasaus Også soyasaus har sine gode og dårlige sider. Vanligvis er den soyasausen vi spiser utviklet av gjærede soyabønner og har gode porsjoner av proteiner, kalium, jern og magnesium. Og dessuten et stoff som heter fytoøstrogen, som kan hjelpe personer i overgangsalderen. Men – mange soyasauser er svært salte. Det er ikke så bra for helsen. Den kan tynnes ved å bruke risvineddik, hvitvin og sitron- eller limesaft i en variasjon av ponzusaus.

 

Eddik – Riseddik har antibakterielle egenskaper og virker som et rent konserveringsmiddel. Den skal være positiv for fordøyelse og blodtrykk.

 

Wasabi er – i tillegg til å være smakssterk – også rik på C-vitaminer. Og den er gunstig for fordøyelsen. Noen studier viser positive innvirkninger for astma- og kreftpasienter. 

 

Ingefær er en av ingrediensene som har de fleste helsebringende aspektene ved seg. Den hjelper fordøyelsen, den styrker immunforsvaret og hjelper mot forkjølelse og influensa. Noen bruker den også mot kvalme. Og for bedre potens.

 

Nori – Tørkede sjøgressflak har en klar, vegetal smak i munnen. Rike på kalsium, jod, proteiner og flere vitamintyper enn det er plass til å regne opp her. En av de gode sidene ved nori er at den hindrer opphopning av kolesterol i blodet. Jo mørkere farge, desto bedre kvalitet.

sashimi-tallerken.png
spicy-kamskjell-maki-a.png

SASHIMI MED LAKS, KONGEMAKRELL, HAVABBOR OG BLÅFINNETUNFISK
(AKAMI OG OTORO)

URAMAKI MED KAMSKJELL, AVOKADO
OG ØRRETROGN 

DISSE VINTYPENE PASSER TIL SUSHI

Vi kan dele sushi opp i to hovedkategorier. Sashimi, som er rå fiskestykker, kjøttstykker
eller skalldyr som dyppes i en soyabasert saus. Og sushibiter med ris. Nigiri. Maki. Når det gjelder makiruller, vil risen vanligvis dominere noe mer enn i en nigiri.

VIN TIL SASHIMI

Til sashimi kan du bruke de syrligste vinvariantene,
fordi det ikke finnes sødmefull ris som øker syrefølelsen av vinen.
Gode sashimi-viner finner du fra disse vinområdene:

Riesling fra Clare og Eden Valley i Australia.

Chablis fra Bourgogne i Frankrike

Muscadet fra Loire i Frankrike 

Mineralsk Soave fra Veneto i Italia

Stram grüner veltliner fra Østerrike 

Stram og tørr riesling fra Rheingau og Mosel i Tyskland 

Mineralsk og tørr riesling fra Alsace i Frankrike 

Mineralsk og tørr riesling fra Østerrike 

Greco di tufo fra Campania i Italia 

Mineralsk og tørr Sancerre/Pouilly-fumé fra Frankrike 

Ueiket Semillon og Sauvignon fra Bordeaux i Frankrike 

Musserende fra Frankrike og Italia. 

Brut Champagne

Cataratto og Carricante fra Sicilia i Italia 

 

VIN TIL NIGIRI-SUSHI OG MAKI-SUSHI 

Sushirisen skaper sødme, det samme gjør syltet ingefær, mens soyasausen trekker i en strammende retning. Allikevel blir totalresultatet søtere. Spesielt gjelder det makiruller, der mange i dag også mikser inn litt chilimajones i enkelt varianter. For eksempel den med frityrstekt scampi. Tigerreker. Det krever viner med mindre merkbar syre og en mer moden og rund vinstil. Gode sushiviner finner du fra disse vinområdene:

Riesling fra Tyskland, spesielt fra Pfalz, Rheingau,  Rheinhessen og Franken 

Silvaner fra Tyskland

Soave fra Veneto i Italia 

Verdicchio fra Marche i Italia 

Albariño fra Galicia i Spania 

Alvarinho fra Portugal 

Arneis fra Piemonte i Italia 

Verdelho fra Spania 

Vermentino fra Liguria, Sardinia og Toscana i Italia 

Fiano di Avellino fra Campania i Italia 

Greco di Tufo fra Campania i Italia 

Riesling fra Tyskland , Alsace, og Østerrike 

Chenin Blanc (ueiket) fra Sør-Afrika og Loire.

Rosévin fra Alsace

Silvaner fra Tyskland

Pinot Blanc fra Alto Adige i Italia

Chardonnay (ueiket) fra Californie, USA. 

Viognier fra Sør-Frankrike

Sauvignon Blanc fra Loiredalen, Sancerre og Pouilly-Fumé

 

NOEN ORD OM RIESLING

Noen regner Rieslingviner som kongen blant sushiviner. 

Grunnen er den innebygde, lille sødmen som man finner i de fleste rieslingvinene, unntatt de aller mest knusktørre variantene. Man kan kalle den for en syrligsøt sødme, som etteraper smakene i den marinerte risen. Rieslingviner blir heller ikke puttet på fat, og når man unngår dette litt tørre, krydrede fatpreget, er vinmatchen enklere. Riesling har også større sjanser for å klare den syltede (og sødmefulle) ingefæren, og denne egenskapen blir da rene velsignelsen i matchen. Riesling blir produsert i Tyskland, Østerrike, Alsace i Frankrike og i Australia, pluss noen lommer her og der rundt om i verden. Til nigiri og maki-ruller, hvor risen dominerer ganske mye, er man på jakt etter litt runde varianter med kanskje litt restsødme – noen få gram pr. liter. Sødmevirkningen i munnen er alltid avhengig av mange faktorer, hvorav syrenivået er nest viktigst. Modningsgrad og restsukker er viktigst.

 

CHAMPAGNE ER DRONNINGEN 

Champagne går til alt, er det et slagord som sier. Det finnes dårligere slagord enn dette, fordi det faktisk er et element av sannhet i det. Champagne har dessuten restsødme som du kan bruke til å møte sukkeret i rismarinaden med. Opptil 15 g pr liter i Brut-kategorien. Og umami, som det er mye av i sushi, spesielt i soyasausen. Umami er aminosyrer som kommer fra proteiner som er lagret, gjæret, og modnet. Champagne – eller musserende viner som er laget etter champagnemetoden, og som har et langt opphold på bermen, har også et umamielement i seg. Dermed får man en dobbel vin- og matmatch. 

VINENE

7817701-1.jpg
1502801-1.jpg
3203901-1.jpg
15249701-1.jpg
12204001-1.jpg
14732501-1-2.jpg
1293701-1.jpg
16672901-1.jpg
1231701-1.jpg
16788001-1.jpg
1502101-1.jpg

7817701

Charles de Fère Crémant du Jura Brut, Jura, Frankrike.

Kr 184,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Fin, kremete, krydret, med gule og røde epler i aromabildet. Ikke sofistikert, men masse god smak for lite penger. God fylde også. 6,7 gram sukker som fint balanserer sødme fra ris i sushi. Bare godt å si om denne. Passer til: Fisk, sushi. Basisutvalget.

Momentum Wines AS

 

1502801

False Bay Chenin Blanc 2023, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Ekstremt rimelig all-round Chenin Blanc med plommefrukt, mineralitet og bra konsentrasjon. Middels fylde. Nøytral smak. Lang finish. Passer til: Sushi, både nigiri og makiruller. Bestillingsutvalget.

Aja Vin AS

 

3203901

Merlin Mâcon La Roche Vineuse Vieilles Vignes 2022, Burgund, Frankrike.

Kr 379,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Veldig bra vin med en slags fyldig, konsentrert, glycerolaktig fylde, litt lakris og stein, veldig lengde, mye smak. Passer til: Sushi. Bestillingsutvalget. 
Moestue Grape Selections AS

 

15249701

Koonowla Riesling 2023, South Australia, Australia.

Kr 209,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Deilig, krisp, men også fyldig Riesling som virkelig gjør jobben, litt fenikkel, steinfrukt og salt, og den umiskjennelige Rieslingtonen i midten. 10 g syre som er pent integrert. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Basisutvalget. 
World Wines as

 

12204001

Planeta Etna Bianco 2022, Sicilia, Italia.

Kr 299,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Herlig, mineralpreget og salt vin med kjølig steinfrukt oppå det hele, deilig vin. Konsentrert og god. Chablis-stil, med noe mer fedme. Passer til: Sashimi. Bestillingsutvalget. 
Gaia Wine & Spirits AS

14732501

Joern Buddy & Soil Riesling 2021, Pfalz, Tyskland.

Kr 219,- Karakter: 6, Poeng: 86

Meget bra vin fra Pfalz, munnvekt, god konsentrasjon, biodynamisk, nøytral mineralitet i underkant. God pris også. God konsentrasjon. Ren. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.

IB Fine Wines AS

16672901

Joern Silvaner Trocken 2022, Saale-Unstrut, Tyskland.

Kr 225,- Karakter: 6, Poeng: 86

Ganske mye smak i denne, grønnlig og aromatisk, litt syltet lime og stikkelsbær. Ok, den og ikke altfor dyr. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget.

Pur Jus Wine Agency As

 

16788001 

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique Blanc 2022, Languedoc, Frankrike.

Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Deilig sør-fransk hvitvin, laget på Roussanne og Marsanne, plommefrukt, ganske rik i stilen, og litt kryddertagger i finish. Bare 12,5 volumprosent alkohol.. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Einar A Engelstad AS

 

1231701

Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2022, Rheinhessen, Tyskland.

Kr 229,-, Karakter: 6, Poeng: 86

Eplefruktig, behagelig og fin tørr uten å være for tørr, nøytral frukt ellers med litt stikkelsbær i finish. Fin sushi- og asiatisk vin. Passer til: Spicy, sushi / sashimi. Basisutvalget. 
Primoris AS

 

1502101

Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2022, Loire, Frankrike.

Kr 259,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Elegant duft med vårblomster og melontoner, i smaken velbalansert med en frisk svakt fløtete og litt urteaktig smak. Meloner og nøytrale stikkelsbær. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.

Gavin AS

 

1293701

Berne Inspiration 2023, Provence, Frankrike.

Kr 224,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Blek kobberfarge, elegant duft av fersken og moreller, i smaken harmoni og fylde, også her fersken og moreller. Bra konsentrasjon. En sømløs smak. Passer til: Skalldyr, kokt laks, sushi og spesielt makiruller. Basisutvalget.

Stenberg & Blom AS

bottom of page