top of page
innledningsbilde-skall-og-skrell.jpg

Ikke kast skrellet

– bruk det!

I Norge kaster vi årlig 480 000 tonn mat, ifølge Matvett.no, hvor forbrukerne står for 40% av det. Mesteparten av dette avfallet er måltidsrester (37%), frukt og grønnsaker (26%) og brødvarer (20%).

Kokk: Julie Øyan    Foto: Baard Næss, Inkognito

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder forteller at selv om det ikke finnes konkrete tall på hva som kastes av skrell og skall, er det viktig å redde selve råvaren. Hun foreslår at vi bruker hele frukt og grønnsaker, og unngår unødvendig skrelling av potet, agurk og gulrot dersom det ikke er nødvendig.

Stilker og annet som ofte kastes, kan gi smak i supper eller sauser, eller brukes som sprø snacks. Og du kan bruke skrell til å lage grønnsakkraft, som kan fryses og brukes i sauser og supper. Ha en boks i fryseren som er merket med «skall og skrell til supper og sauser», og så kan du fylle på den når du har en fjøl full av skrell som ellers ville gått i søpla. Under får du oppskrift på en litt utradisjonell kraft, pluss flere spennende måter å bruke opp skall og skrell.

 

Så - spar på skrell og skall, og gjør det som før var søppel til noe spiselig og næringsrikt!

Rotgrønnsakchips

Skall fra 6-8 gulrøtter eller andre rotgrønnsaker

2 ss olivenolje

1 ts salt

½ ts pepper

1 ts paprikapulver

½ ts hvitløkspulver

2 ss sesamfrø

Frisk persille

Til 4 personer

Varm opp stekeovnen til 200 grader varmluft. Vask rotgrønnsakene grundig før du skreller dem, slik at skrellene er rene. Ha skrellene i en bolle, og vend inn olivenolje, salt, pepper, paprikapulver og hvitløkspulver. Bland godt slik at skrellene blir jevnt dekket med olje og krydder.

Fordel skrellene på et stekebrett med bakepapir. Pass på at de ikke overlapper for mye, slik at de blir sprø under steking. Strø sesamfrø over skrellene hvis du ønsker ekstra smak og tekstur.

Stek skrellene ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprø og gyllenbrune. Vend på dem underveis. Følg godt med mot slutten av steketiden, da de kan brenne seg raskt. Ha rotgrønnsakchipen over på kjøkkenpapir for å trekke ut noe av oljen.

Dryss over grovhakket frisk persille før du serverer som en knasende snacks, topping til salater eller som tilbehør til hovedretter.

rotgronnsaksdipp.jpg

Rorgrønnsakchips er godt! En litt sunnere måte å få i seg lørdagssnacksen. Eller det vil si – dette kan du faktisk spise hver dag! Topp en god salat med det for eksempel.

2 brød 

bananskall-bacon.jpg

Dette var jeg usikker på om jeg kunne stå inne for, men bananskall fungerer godt som et alternativ til bacon. Det ER ikke bacon. Men det blir sprøtt, og har en viss umamismak.

Bananskallbacon

Til 4 personer

Skall fra 2-3 modne bananer (økologiske)

1 dl soyasaus

6 ss lønnesirup

3 ss olivenolje

1-2 ts røkt paprikapulver

1 ts hvitløkspulver

1 ts løkpulver

½ ts sort pepper

Litt olje til steking

Vask bananskallene godt, og skrap forsiktig av det hvite på innsiden av skallet med en skje eller kniv. Skjær skallet i lange strimler som ligner på baconskiver.

Bland sammen soyasaus, lønnesirup, olivenolje, røkt paprikapulver, hvitløkspulver, løkpulver og sort pepper i en bolle. Legg bananskallstrimlene i marinaden og la dem trekke i minst 10-15 minutter, slik at smakene trekker godt inn i skallet.

Varm opp stekeovnen til 200 grader varmluft.

Ha bananskallene på et stekebrett med bakepapir. Legg dem med den gule siden ned. Stek dem i 10-12 minutter, eller til de blir sprø og karamelliserte. Pass på så de ikke brenner seg.  

Ha bananbaconet over på kjøkkenpapirfor å trekke ut noe av oljen. Server som et spennende (og meget alternativt alternativ) til bacon til retter der du ellers ville hatt bacon.

Eggeskallpulver

Eggeskall fra 6–8 egg (helst økologiske)

Vask eggeskallene grundig for å fjerne rester av eggehvite. Kok skallene i vann i 10 minutter for å desinfisere. Lufttørk skallene, eller tørk dem på 100 grader varmluft i 10-15 minutter.

Knus skallene grovt i en kjøkkenmaskin, og mal dem til fint pulver med i en morter. Sikt det mortede eggeskallet slik at du ikke får med skarpe biter eggeskall.

Bruk: Tilsett ½–1 ts i smoothies, bakverk eller sauser for en kalsiumboost. Oppbevar pulveret i en lufttett beholder, og bruk det med måte for å unngå helseproblemer.

 

 

Eggeskall er en naturlig og rik kilde til kalsium som kan brukes i matlaging. Ved å pulverisere dem kan du enkelt tilsette en kalsiumboost i smoothies, bakverk og sauser/krafter.

gronnsakskraft-med-eggeskall.jpg

Grønnsakkraft med eggeskall

2 løk med skall

2 ss eggeskallpulver

2 ss eplesidereddik

750 g skrell fra div grønnsaker

Friske urter

Salt

Pepper

Vann til å dekke alle ingrediensene

Del løken i fire med skallet på. Ha eggeskall, løk og skrell i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Tilsett eplesidereddik for å skape et surt miljø som trekker ut mineralene fra eggeskallene. La kraften stå i 20–30 minutter før oppvarming. Tilsett urter og kok opp. Skum av overflødig skum som samler seg på toppen, og senk varmen. La kraften småkoke i 2 timer, til smaken har utviklet seg. Tilsett mer vann om nødvendig underveis. Sil av kraften og smak til med salt og pepper. Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet i opptil en uke, eller frys ned for lengre holdbarhet.

Ta vare på skrell fra rotgrønnsaker du bruker i middagene dine. Ha dem i fryseren, og lag kraft en dag du har ekstra tid. Så til det litt utradisjonelle. Ha i litt eggeskallpulver. Hvis du også har litt eplecidereddik i kraften hjelper det til med å trekke ut næringsstoffene i eggeskallet, som er godt for blant annet skjelettet og tennene.

Karamelliserte epleskall med kanel og nøtter

Skall fra 4-5 epler (helst økologiske)

3 ss smør

3 ss honning

1 ts kanel

50 g hakkede nøtter (f.eks. valnøtter, pekannøtter eller mandler)

En klype salt

 

Start med å skylle epleskallene godt hvis du ikke bruker økologiske epler.

Smelt smør i en stekepanne på middels varme. Tilsett epleskallene i pannen, og steke dem i 2-3 minutter til de begynner å bli myke og litt sprø i kantene.

Vend inn honning, kanel og en liten klype salt, og rør godt slik at epleskallene blir jevnt dekket. Fortsett å steke på middels varme til epleskallene blir gyllenbrune. Dette tar ca. 5-7 minutter. Pass på så de ikke brenner seg. Tilsett mer smør om pannen begynner å bli tørr.

Når epleskallene er ferdig karamellisert, rør inn de hakkede nøttene. La det steke i ytterligere 1-2 minutter slik at nøttene blir lett ristet og får en deilig smak.

karameliserte-epleskall-med-notter.jpg

Ta vare på epleskallet! Karamelliserte epleskall med kanel og nøtter kan serveres som en deilig topping til frokostblandinger, yoghurt, eller til og med som en dessert. Eller bare spises som de er.

epleskall-pure.jpg

Server puréen som tilbehør til for eksempel kylling, and, svin, kalv eller hvit fisk.

Epleskallpuré

Skall fra 8-10 økologiske epler (syrlige epler som Granny Smith gir en intens smak)

2 ss smør

2 dl eplejuice

1 dl kyllingkraft eller grønnsakkraft

1 ss honning

1 ts salt

2 ss sitronsaft

Til 4 personer

Start med å skylle epleskallene grundig, særlig hvis du ikke bruker økologiske epler.

Smelt smøret i en kjele på middels høy varme. Tilsett epleskallene og stek dem forsiktig i 3-5 minutter til de begynner å bli myke. Hell over eplejuicen og kylling- eller grønnsakkraft, og la det småkoke i 10-15 minutter til skrellene er helt møre og væsken er delvis redusert.

Ha blandingen i en blender eller bruk en stavmikser for å kjøre epleskallene til en helt glatt puré. Hvis puréen er for tykk, kan du tilsette litt mer eplejuice eller kraft for å få ønsket konsistens. Smak til med salt og honning for å balansere syren i epleskallet. Smak til eplepuréen med sitronsaft til slutt.

Passér puréen gjennom en finmasket sil for å få en ekstra glatt tekstur.

Potetskrell- og purresuppe med sprø skrellgarnityr

2 store poteter

1 purre

1 løk

2 hvitløksfedd

Skrell fra 6-8 store poteter

2 ss smør

7 dl grønnsaksbuljong

2 dl kremfløte

½ ts nykvernet pepper

1 ts salt

1 ss sitronsaft

2 ss crème fraîche eller gresk yoghurt til servering

Litt hakket gressløk til topping

 

Sprø potetskallchips

1 ss olivenolje

½ ts flaksalt

Litt revet sitronskall

Til 4 personer

potetskrell-og-purresuppe.jpg

Ta vare på potetskrell, og ha det i fryseren. Skrellet er perfekt i en suppe og som garnityr.

Skrell potetene, og del dem i terninger. Del purren i to på langs, og skyll vekk all jord. Del purren i tynne skiver. Bruk hele purren. Skrell og finhakk løken og hvitløken. 

Skyll potetskrellene grundig for å fjerne eventuelle urenheter. Ta deretter halvparten av skrellene til å bruke i suppen, og sett resten til side for å lage garnityret.

Smelt smøret i en kjele på middels høy varme. Tilsett løk og purre, og la det surre til løken blir myk, ca. 3-4 minutter. Tilsett hvitløk og stek i ytterligere 1 minutt.

Ha i potetterningene og halvparten av potetskrellene, og rør om i noen minutter. Hell deretter over grønnsaksbuljongen, og la det småkoke til potetene er møre, ca. 15 minutter.

Mens suppen koker, kan du lage potetskallchips. Varm opp godt med olivenolje i en stekepanne på middels høy varme. Tilsett resten av potetskrellene, og stek dem til de er sprø og gyllenbrune, ca. 3-5 minutter. Strø over flaksalt og eventuelt litt revet sitronskall. Ha potetchipsen over på kjøkkenpapir for å trekke ut noe av oljen.

Når potetene i suppen er ferdigkokte, bruk en stavmikser eller blender til å kjøre suppen til den er silkemyk. Tilsett litt og litt fløte, og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Server suppen i skåler, og topp med en skje crème fraîche eller gresk yoghurt om ønskelig. Topp suppen med den sprø skrellgarnityren.

bottom of page