![GettyImages-1273939299-[Converted].png](https://static.wixstatic.com/media/31c01f_6cf706aae7cc49e89a2ba357fb736d30~mv2.png/v1/crop/x_165,y_367,w_2700,h_1499/fill/w_980,h_549,al_c,q_95,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/GettyImages-1273939299-%5BConverted%5D.png)
- det autentiske Italia
To GLADE AMATØRER på tur
Fulle av forventning dro vi av gårde til Sardinia for å oppleve øya vi hadde fått så varmt anbefalt fra venner som har vært der.
Å dra til Sardinia tidlig på våren skulle vise seg å bli en flott opplevelse av natur, kultur og farger, men krevde også en litt mer omfattende flyreise enn i sesongen medio mai til oktober, da flyr Norwegian direkte til Olbia.
Tekst og foto: Siri Wergeland og Einar Juell
SARDINIA
![GettyImages-1273939299-[Converted].png](https://static.wixstatic.com/media/31c01f_6cf706aae7cc49e89a2ba357fb736d30~mv2.png/v1/crop/x_160,y_331,w_1598,h_1499/fill/w_580,h_549,al_c,q_95,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/GettyImages-1273939299-%5BConverted%5D.png)
![GettyImages-1273939299-[Converted].png](https://static.wixstatic.com/media/31c01f_6cf706aae7cc49e89a2ba357fb736d30~mv2.png/v1/crop/x_160,y_331,w_1598,h_1499/fill/w_580,h_549,al_c,q_95,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/GettyImages-1273939299-%5BConverted%5D.png)
REISEN
Å komme seg til Sardinia er både enkelt og ikke for dyrt. Øya har tre flyplasser, en i sør, en nordøst og en nordvest nær Alghero. Vi fløy til Olbia på nordøstkysten med Easyjet fra Gatwick, etter å ha tatt Norwegian dit. Flytider som korresponderte greit, gjorde denne reisen sømløs og enkel, tross mellomlanding. Sommerstid går det direkte fly til Olbia fra Gardermoen, og man kan også lett kombinere en tur til Sardinia med noen dager i Roma eller Milano, mulighetene er mange.
I Olbia ble vi hentet, og bilturen gikk på fin vei tvers over øya. Vi kjørte gjennom vakre, grønne daler til den lille byen Porto Torres, nordvest på øya, byen som skulle være utgangspunktet for våre opplevelser.
PORTO TORRES
Porto Torres er ingen turistby. Byen har rundt 25 000 innbyggere, og her får du virkelig smake på det autentiske Sardinia uten masete selgere, turistfeller og stappfulle strender. Faktisk virket det som vi var de eneste turistene i byen da vi var der.
Porto Torres har en mangfoldig og spennende historie som strekker seg helt tilbake til bronsealderen. Byen ble etablert som en viktig havne- og handelsby av romerne i år 46 f.Kr., og byens beliggenhet ved elven ble avgjørende for romernes valg, den knyttet innland med kyst.
Porto Torres ligger vakkert til ved havet, og har en nydelig lang strandpromenade, også tilrettelagt med egen sykkelsti. Langs denne promenaden ligger strendene på rekke og rad, med små barer fulle av herlig italiensk is, drikkevarer, snacks og litt enkel mat. Vannet er turkisblått og rent.


Velkjent landemerke langs Porto Torres vakre strandpromenade.
Strandpromenaden strekker seg vakkert rundt byen og er tilrettelagt for både syklister og fotgjengere. På turen langs promenaden møter du alt fra de vakreste strender, små kapeller, byens beste uterestaurant, og pariserhjulets magiske fargespill om kvelden.
En av bystrendene.


Gammelt kapell langs promenaden, ta en titt innom.
Strandpromenade for alle slags trafikanter.

Pariserhjulet i lilla variant.


Sjømat og vakre kvelder i Porto Torres
Byen har flere vakre kirker, som seg hør og bør i Italia, men Basilica of San Gavino er et historisk høydepunkt verdt å besøke. Som Sardinias største romerske kirke, bygget mellom 1000 og 1100-tallet, er den en av øyas eldste og mest betydningsfulle kirker. Kirken rommer mange relikvier av helgener, og det var spennende og med en viss ærbødighet vi gikk inn i dette vi forsto var en kirke med stor betydning, både som pilegrimsmål og som et symbol på kristendommens tidlige røtter på Sardinia.
Rett ved kirken finner du også en av byens beste pizzarestauranter, naturlig nok oppkalt etter kirken; Ristorante Pizzeria San Gavino, vel verdt et besøk, en overraskende god og spennende meny med alt hva god sardinisk mat- og vinkultur kan tilby.
Fantastisk mat og vin hos San Gavino


Basilica of San Gavino er et mektig syn.
RUINER OG MUSEUM
Byen er bygget på gamle romerske ruiner i flere lag, og har et flott museum, Museo Archeologico Nazionale, der deler av ruiner er utgravd i flere lag. Romernes offentlige bad med spennende mosaikk i alle slags former er også utgravd med nennsom hånd, og viser tydelig hvordan romerne tok vare på helse og satt velvære høyt. Guidet tur med arkeolog rundt i dette området var svært lærerikt og spennende. Hadde byen hatt bedre råd, kunne utgravingene vært formidable, de regner med at hele Porto Torres ligger på gamle romerske bosteder i flere lag.



Fantastiske mønstre og en detaljrikdom du ikke har sett maken til i disse utgravningene fra det romerske offentlige badet.


Gammelt og nytt møtes i Porto Torres.


I tillegg til at museet huser en omfattende samling av utgravde remedier fra romertiden, har det også en unik samling av skjell fra hele verden. Her er det skjell man aldri har sett maken til, og det gir en slags ærefrykt til naturen som kan skape så mye vakkert.
Mynter og smykker fra Romerrikets periode i Porto Torres.



Et lite utvalg av den fantastiske skjellsamlingen med skjell fra hele verden.
UT PÅ TUR
Etter noen dager I Porto Torres var vi klare for å bli kjent med andre deler av øya. Øya er stor, man kan ta tog langs hele øya ned til Cagliari, eller utforske deler av øya med bil, det siste valgte vi å gjøre.
Å leie bil viste seg å være svært enkelt, det var flere utleiesteder i byen, vi valgte Mureddo rent a car, og fikk en service uten like og en god bil av merket Ford Tipo 2020-modell. Vi hadde grudd oss litt til å farte rundt på italienske landeveier, vi har jo alle hørt om italiensk bilkjøring, fart og tuting, men det skulle vise seg at der tok ryktene helt feil. Veiene var fine, godt skiltet, trafikken liten, bilistene høflige. De kjører fort, men bestemt og tydelig, det opplevdes trygt og ufarlig å være bilist på Sardinia.
ALGHERO
Du kan ikke besøke Sardinia uten en dag i Alghero. Mange turister velger også denne byen som utgangspunkt for å utforske øya, det er flust med ulike bomuligheter her.
Alghero er byen hvor kultur, natur og historie møtes. Vi oppdaget fort byens særpregede sjarm, en blanding av spennende håndverk, historisk sus og en spektakulær kyst med stupbratte klipper og vakre strender. En vandring i gamlebyen endte i en av de utallige sjarmerende restaurantene oppe på bymuren. En vakker utsikt ut mot det turkise havet sammen med fantastisk sjømat, gjorde dette litt spontane lunsjmåltidet til en av feriens største opplevelser. Å vandre rundt i den gamle bydelen og samtidig lære seg litt om byens historie, ga oss en utvidet forståelse av Sardinias komplekse og utrolig spennende fortid som et stormaktssete i Europa.




Alghero er en by full av overraskelser.
En vandring oppe på bymuren hører med.
AGRITURISMO SAMANDRA
Etter en flott dag i Alghero, var det tid for å prøve noe helt annet. Vi hadde blitt sterkt anbefalt å oppsøke noe som er helt spesielt for Sardinia, nemlig en agriturismo. Det finnes flere av disse, men den beste på øya sies å være Agritrurismo Sa Mandra, ikke langt fra Alghero. Vi valgte å ta en egen dag til dette besøket, men du kan fint kombinere det med en tur til Alghero.
Hva er så en agriturismo?
En agriturismo er en god kombinasjon av jordbruk, gjestfrihet og natur, gjerne med tilbud om overnatting. Restauranten byr på lokalt dyrkede retter, basert på råvarer fra området, ofte økologisk. Kort vei fra jord til bord.
Hos Sa Mandra fikk vi en opplevelse for livet. Vi kjørte fra Porto Torres etter GPS inn i et vakkert landskap mellom bølgende vinåkre og vakre blomsterenger langt ut på landsbygda, og ble til slutt møtt av et fantastisk sted der det første vi så, var det som må være verdens største rosemarinbusk.
Hele gården åpenbarte seg som et smykke i omgivelsene, og var preget av en omsorg for det historiske italienske landbruk vi aldri har sett maken til. Både ute og inne hadde eierne samlet gammelt gårdsutstyr og inkludert det på en spennende og kreativ måte.

En rosmarinbusk til misunnelse.







Både ute og inne er stedet preget av at de som driver her tar vare på sin natur, kultur og historie.
Sa Mandra har motatt annerkjennelsen Bib Gourmand flere ganger i Michelinguiden, og etter hvert forsto vi hvorfor.
Vi hadde bestilt bord på forhånd, det er nødvendig, og ble møtt av et hyggelig vertskap som først viste oss litt rund, for deretter å servere oss et måltid helt utenom det vanlige. Den ene velsmakende retten etter den andre kom på løpende bånd. Ulike forretter og venteretter, lokale vellagrede skinker og pølser, og fantastisk hjemmelaget pasta i ulike varianter. Det hele ble toppet med en helstekt pattegris, før diverse desserter og en nydelig dessertvin avsluttet måltidet.
Vinene som ble servert til de ulike rettene, var alle lokale varianter av druen Cannonau.
At vi skulle finne et slikt gourmet-sted midt ute på landsbygda på Sardinia, var helt utrolig, og man kan virkelig ikke besøke øya uten å oppleve dette; et av reisens desiderte høydepunkter. Sa Mandra er stedet for ro, natur, god mat og en følelse av å virkelig være koblet på lokal kultur og tradisjon. Vi opplevde en gjestfrihet og en varme som gjorde besøket til en helt spesiell opplevelse.

Culurgiones, lokal variant av ravioli fylt med potet, mynte og hjemmelaget ost, garnert med nøtter og parmesan.

Fritert squash med majonesdip.

Maloreddus, en slags pasta, med tomatsaus og parmesan, toppet med litt pesto og en syrlig majonesdressing.

Sa Mandras egen olivenolje og lokale vin i skjønn forening.

Pana carasau, tynt sprøtt «flatbrød», servert med hjemmelaget olivenolje.

Tunfisktartar

Porceddo, helstekt pattegris, stekt sakte over glør i en peis i naborommet.

En luftig marengs.

Grillet blekksprut med mangosaus.

Ulike typer pølser og skinker.


Seadas, fritert dessert med ostefyll og honning en skikkelig dessertspesialitet på Sardinia.

Stintino, seilernes favoritthavn nord på Sardinia.
Stintino er en gammel fiskerlandsby, som nå lever mest av turisme, men som likevel har klart å beholde sin opprinnelige sjarm. Å vandre rundt i smågatene her, kjøpe seg en deilig italiensk is eller et blekksprutspidd på byens «gatekjøkken», var et av høydepunktene på turen vår.
STINTINO



Strendene rundt Stinino må være noen av de vakreste på Sardinia. Den hvite myke sanden og det turkise klare vannet gjør strandopplevelsen her til et eventyr. Dette er stedet der du drar for en naturopplevelse utenom det vanlige.
Fergen på vei fra Porto Torres til Asinara en tidlig morgen.
ASINARA
Du kommer ikke utenom en tur til denne eventyrlige øya. Ta ferge direkte fra Porto Torres eller Stintino ut til en verden du ikke har sett maken til. Øya er vernet som nasjonalpark og marint område.






Inngangen til Asinaras vakre nasjonalparkområde.
Uberørt og vakker natur blandet med spennende historie finner du på Asinara.
Her finner du uberørt natur, spennende maki-skog, skjulte bukter og fantastisk vakre strender. Siden øya har en historie som fengselsøy og derfor har vært en øy under strenge restriksjoner i mange år, har naturen her ute fått leve sitt eget liv. Dette gjør Asinara til et av de mest uberørte stedene i hele Middelhavet. Øya har også noe helt spesielt å by på, nemlig hvite esler som lever vilt på øya.
Her ute kan du gå eller sykle på gamle stier langs kysten, ta små elektriske minibusser med guide, dykke og snorkle i turkisfarget hav. Du kan også både overnatte og spise godt her ute. Den beste tiden på øya er vår til tidlig høst.

Hvite esler.
COSTA SMERALDA
Denne berømte kyststripen ligger nordøst på øya. Er du surfer, seiler eller spiller golf, er dette paradis på jord. Dette er luksusvarianten av Sardinia, med smaragdgrønne strender, og et eksklusivt utvalg av hoteller, restauranter og shopping.
COSTA SMERALDA
Mat og drikke i Porto Torres
Sjømat er selvsagt her i byen. Men også pizza og tradisjonell mat som lammeskank og all verdens pastaretter står på menyen.
Det sardiniske kjøkken er autentisk og tett knyttet til naturen, med fokus på god råvarekvalitet, og en god blanding av tradisjon fra innlandet, blandet med sjømatretter fra kysten. Matkulturen er dypt forankret i øyas historie og geografi, og har beholdt sine unike tradisjonelle trekk. De viktigste råvarene på øya er sau og geit, og hvete/bygg til pasta og brød. Ville urter, olivenolje, mandler og honning er mye brukt. Fra havet serveres det meste, fra sjøpinnsvin til tunfisk, blekksprut, reker, og selvsagt sardiner og annen fisk.
I Porto Torres spiste vi oss gjennom flere gode spisteder, både de enkle «på hjørnet», til de mer eksklusive. Vi ble aldri skuffet. Vi anbefaler:
-
Ristorante Pizzeria San Gavino ved den gamle kirken. Alt du kan ønske deg fra et italiensk kjøkken.
-
Lido Bar Ristorante på strandpromenaden, byr på eksklusive retter fra land og hav.
-
Ristorante Pizzeria Scoglio, rett over veien for Lido, praktfull utsikt og en formidabel uteservering, også stedet for en kaffe, et glass vin eller en drink.
-
La Pagnotella di Rita Sanna: Lokalt bakeri. Her kjøper du lunsjen din før du skal på tur eller på stranden. Masse godt.
Bomuligheter i Porto Torres
Vi benyttet airbnb.no og fant en superkoselig studioleilighet på strandpromenaden via dem. Et søk på tripadvisors kart over byen, vil gi deg en god oversikt over byens hotell med priser og beliggenhet.
Et lite utvalg av Sardinas rike vinkultur
Cannonau: Rødvinen som lages på den lokale varianten av grenache. Vinen er kjent for sin gode fyldighet og har et høyt antioksidantinnhold. Dyrkes av mange lokale vingårder på Sardinia, og serveres overalt til god pris. Flere av Cannonau-vinene finnes i Vinmonopolets sortiment.
Vermentino di Gallura: Denne DOCG-klassifiserte hvitvinen fra Gallura på den nordøstlige siden av Sardinia lages på druen vermentino. Den kjennetegnes av en livlig og deilig tørr friskhet, med innslag av sitrus. Den unike smaken kommer fra det granittholdige jordsmonnet den dyrkes i.
Flere av Vermentino-vinene finnes i Vinmonopolets sortiment.
Mirto: En tradisjonell likør laget på myrtebær (rød variant) eller blader (hvit variant). Denne likøren serveres gjerne til dessert, men brukes også som aperitif og i ulike coctails.
Sardinias mangfoldige og spennende historie i korte trekk
Sardinia var bebodd allerede i steinalderen. I antikken grunnla fønikerne og senere kartagerne handelsbyer langs kysten.
238 f.Kr. ble øya erobret av romerne, og ble en del av Romerriket, med Porto Torres som den første romerske bosetningen.
Etter Romerrikets fall ble øya styrt av bysantinerne, men delte seg senere opp i fire små kongedømmer. Deretter kom øya først under aragonisk kontroll, før Spania overtok øya fram til den løsrev seg og omdannet seg til Kongeriket Sardinia, som ble en mektig faktor i Europa.
I 1861 fikk kongeriket Sardinia en avgjørende rolle i samlingen av Italia til ett rike. Sardinia er i dag en såkalt autonom region med eget språk (sardiask) og en svært sterk lokal identitet. Italiensk er førstespråk for de aller fleste innbyggerne.
Lenker for mer informasjon:
Sa Mandra: https://aziendasamandra.it/it/
Asinara: https://www.wildasinarapark.com/
Fergemuligheter fra Porto Torres til Korsika:
https://www.directferries.no/porto_torres_ajaccio_ferge.htm
https://www.omio.com/no/ferger/porto-torres/porto-vecchio-6mwas
Leiebil Porto Torres: https://www.autonoleggiomureddu.com/
