
Gozo er Maltas nest største øy, en flytur på tre-fire timer, en time i bil og en halv time i ferge. Gozo byr på søte tomater, sitroner og fiken – som er eksportprodukter – og den lokale pizzaen, ftiri, og lokalprodusert salt.
SALT
ALT
er
Av Tove Andersson
I tillegg byr øya på et godt bussnett, gode stier, spektakulære landsbyfester - og behagelig temperatur. Solen står høyt og det er varmt på veien mot badestranden Ramla Bay, men vi hopper av bussenved Mekren’s Bakery for å kjøpe lokal pizza. Den maltesiske varianten av pizza har gjerne et lag av potetskiver, ansjos, oliven, løk, og kapers og da er det kanskje ikke nødvendig med et dryss salt, men salt har holdt livet i en gammel tradisjon
.
Saltutvinningen på Gozo kan dateres tilbake til riddertiden. «Å ta det med en klype salt», «Å ha til salt i maten», salt, eller natriumklorid, er livsnødvendigefor at kroppen skal fungere. En gang i tiden var salt betalingsmiddel, derav ordene: salær, salg, salary og sale.

Saltverket på nordkysten av Gozo er fortsatt i drift. Vakre formasjoner –salinas - er grunnlaget for saltproduksjonen på øya. Josephine har vokst opp med å høste salt. Dette har vært familiens inntekt siden 1860.
Det er et vakkert syn, de kalksteinsfargede klippene med det turkisblå have utenfor, de håndbygde saltpannene, 250 små. Når havet stormer tar det saltet tilbake.


Havet vasker saltpannene og vi må begynne pånytt, sier Josephine Cini, som er oppe i gryningen, før solen blir for sterk.
Det er ikke snakk om industrisalt, men havets mineraler, et sunnere salt med store, hvite krystaller som brukes i matlagning. Ingen tilsetning. Alt hun trenger er kost og bøtte. Det tørkede saltet fylles i jutestoff, knyttes og utgjør dekorative «pengeposer» som datteren selger til turistene fra utsalget oppe i klippeveggen. Dette er ikke bordsalt, men et mer smakrikt salt som benyttes i matlagning. Fersk brød, tomat, kapers og salt er en typisk snack fra Gozo. Både tomat, potet, fiken og sitron er noen av øyas produkter,som igjen har skapt rundt 10 000 lokale varianter, blant annet en tomatpuré som er så smaksrik at den kan benyttes på brødskiva som pålegg.
_edited.jpg)

Den lokale pizzavarianten ftira har fått navnet fra Nord-Afrika. Språket på øya er en blanding av arabisk og siciliansk, med innslag av både fransk og engelsk og har en spennende, ukjent klang som kanskje lar seg overføre til smakene i den berømte pizzaen. De lokale tar gjerne med seg egne grønnsaker til pizzabakeren som lager akkurat den versjonen du vil ha. Vi ser noen turister samle seg rundt Josephine for å kjøpe saltet som hun har i små plastposer med stri rundt. Enkelt og rustikt.
Naturlig salt inneholder et bredt spekter av essensielle mineraler og sporstoffer, som kalium, magnesium, sink og selen. Saltet fra Gozo og Malta er spesielt mykt, lettløselig og inneholder magnesium. Saltet består hovedsakelig av natriumklorid (NaCl), en enkel, uorganisk forbindelse og saltet fra Middelhavet har et saltinnhold på tre prosent. Saltutvinning er enkelt, men varmt og tungt for nakke og rygg. En maltesisk «yoke» av tre over nakken gjør det enklere å balansere to spann fylt av salt av gangen. Arbeidet blir forenklere ved bruk av en motorisert pumpe som fyller vannet fra de større saltpannene til de mindre før vannet fordampes og saltet soltørkes naturlig. Ved å hente opp saltvann og fordampe dette, har koksaltet kunnet bli fremstilt på en enkel måte for Cini-familien, om enn et økonomisk risikoprosjekt avhengig av vind og vær.

- Det tar åtte dager til vannet fordamper og tørkeperioden begynner og saltet ligger tilbake, sier Josephine, og peker ut over saltet som ligger og glinser hvitt som snøkrystaller.
Det er Cini-familien - og Darmanin-familien på Malta - som holder tradisjonen i live. Virksomheten er imidlertid ikke lenger så lukrativ som den var i riddernes dager. Da hadde de saltpannene strengt bevoktet, og hemmelig saltutvinning var straffbart. Riddekulturen er nå erstattet av katolisisme og halvparten av befolkningen går til søndagsmesse. Gozo har nesten 50 kirker.
I dag kan saltet Josephine høster fra Xwejni Saltpans kjøpes med etiketten Leli tal-melh i flere supermarkeder på de maltesiske øyene, eller man kjøper direkte, like ved turistenes eldorado, The Blue Lagoon like i nærhetene. Gozo betyr glede, og spektakulære festivaler (festa) og fyrverkeri finnes i enhver landsby til ære for ulike helgener.
Fremdeles kan man beundre kalkformasjoner og gryter med turkis hav-vann, for eksempel Wied il-Mielah selv om Azur Windows sank i mars 2017. Da traff en storm verdensarven i Dwejra og den sank i havet. Kalksteinsformasjonen brukt som bakgrunn i filmer som The Game of Thrones, Clash Of The Titans og Greven av Monte Cristo, lå knust i bølgene. De fleste ser ut til å ta det med en klype salt, men det er bare utenpå.
Gozo-fakta:
Maltas nest største øy, men ikke større enn et mellomstort norsk fylke. Øya er 14 km lang og 7 km bred. 90km fra Sicilia, 290 km nord for den afrikanske kysten, 1830 km øst for Gibraltar og 1500 km vest for Egypt. Religion: katolisisme. Med en befolkning på rundt 30 000 er innbyggerne opptatt av å beholde sitt språk og sin egenart.