top of page

Salte sitroner

 

Salte sitroner er som en ungdomsforelskelse. Du klarer liksom aldri helt å glemme det når du først har fått smaken på det. Vi snakker om en marokkansk delikatesse.

I Marokko er salte sitroner helt vanlig å bruke som smakstilsetning. Det er ikke like vanlig i Norge, men fortvil ikke, du kan lage dem selv.

Salt-sitroner-syltet-inkongito-magnus-ma

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Foto: Baard Næss/Inkognito

Du må bare forholde deg til sitronene som du forholder deg til ungdomsforelskelsen – du må prøve å glemme dem, i hvert fall en måneds tid.
 

Så lenge skal de ligge på glass for å utvikle den særegne smaken og konsistensen.


Sitronene bruker du i couscous, desserter, dressinger, gryteretter og i salater. Ekstra godt smaker de til kylling og lam. Eller hva med å prøve dem i en drink kanskje?

Oppskrift på salte sitroner​
 

Sitroner, helst økologiske
Salt


Steriliser ett, to eller så mange glass du trenger til sitronene. De skal ligge tett.


Skjær to dype snitt i sitronene – nesten helt igjennom. Hell store mengder salt i snittene. Saltet vil etterhvert trekke bitterheten ut av sitronene. Dytt sitronene ned i glasset, tett i tett, så noe av saften presses ut. Pass på så væsken fra sitronene dekker alle sitronene, ellers kan du ha i mer salt.
 

Lagre sitronene mørkt og i romtemperatur, f.eks. i kjøkkenskapet, i 1 måned. Skyll sitronene i kaldt vann, og fjern innmaten før bruk. Det er kun skallet som skal brukes. De holder seg fint i 1 år hvis de oppbevares kaldt og mørkt.


Tips:
Du kan også tilsette varme kryddere som kummen, laurbærblader, kanel, korianderfrø eller peppermiks som blandes med saltet.

Salt-sitroner-syltet-inkongito-magnus-ma
bottom of page