top of page

Norske eplemuffins, lavakake og cupcakes
– Alle i samme form

muffins-intro-bredde.png

Saftige muffins! Bare tanken gir vann i munnen. Uansett hvilken type du velger, er det noe magisk med denne lille formen som skjuler så mye smak.

Den typiske norske muffinsen starter som en røre som helles i en løvtynn og skrøpelig papirform, hvor den gjerne renner over eller ender opp litt sjarmerende skjev og uformelig. Toppet med et tynt lag melisglasur – kanskje med et hint av sitron for å gi en illusjon av friskhet. Men de siste årene har den mer sofistikerte cupcake-en kommet på banen, stekt i metallformer og overdrysset med et lag smørkrem som er omtrent like tykt som selve kaken. Litt kvalmende for noen, helt himmelsk for andre.

Selv om muffinsene ofte går sine egne veier i ovnen, finnes det et helt univers av muffinsformer og varianter. Fra søtt til salt, fra sprø til myk – mulighetene er uendelige. Vi har cupcakes med sin glasurkrone, salte middagsmuffins, eller de små elegante soufflé-muffinsene som leker fine franske bakverk. Ja, listen er lang, og det er vel ikke en form eller smakskombinasjon som ikke har blitt forsøkt. Så neste gang du føler deg eventyrlysten på kjøkkenet, husk: alt kan bli en muffins. Du trenger bare en form og litt fantasi!

Selv foretrekker jeg muffins med syrlig og saftig fyll, som epler, bær, eller mørk sjokolade – ikke den tørre klumpen som etterlater deg uggen resten av dagen. Jeg jobbet på Skjennungstua i Nordmarka hele ungdommen, og der lagde vi "Jakobmuffins" – som Hanne, eieren av stedet, kalte dem. Store, saftige muffins fylt med frukt og bær. De som kjenner Skjennungstua vet at køen utenfor kan være uendelig lang i helgene, og det føltes som vi solgte en million muffins hver helg.

Når man lager så mange muffins, må man smøre mange muffinsbrett – og dette gjorde vi alltid ute, uansett vær. For å ikke fryse brukte vi en gammel, rustrød parkasjakke som vi kalte for «muffinsjakka» og ullvotter med hull til pekefingeren som vi sprayet fett i hvert eneste hull på brettene med. Etter en meter med muffinsbrett i høyden ute i -10°C, var fingeren helt ødelagt og både jeg og muffinsjakka var dekket av et solid lag fett. Noen vil kanskje mene at det var på grensen til hva man kunne sette en 14-åring til å gjøre, men jeg tror det var mye takket være fantastiske Hanne og disse opplevelsene at jeg er kokk i dag. Jeg har prøvd å gjenskape Hannes Jakobmuffins under.

Grunnoppskrift Jacobmuffins
– fylt med både eple, bær og appelsin. (3 oppskrifter i en)

Til 12 muffins

250 g hvetemel

150 g sukker

2 ts bakepulver

1 ts kanel

½ ts natron

¼ ts salt

1 ¼ dl solsikkeolje

1 vaniljestang

2 store egg

1 ¼ dl melk

Fyll

1 stort eple, skrelt og kuttet i små terninger

1 appelsin, skrelt og kuttet i små terninger

150 g bær

Topping

25 g hvetemel

15 g brunt sukker

½ ts kanel

30 g kaldt smør, romtemperert og i terninger

Varm opp stekeovnen til 175 grader. Plasser papirformer i en muffinsform, eller smør muffinsfprmen med smør/olje og hvetemel. Eller så kan du lage muffinsformer av bakepapir som du trykker ned i formen. I en liten bolle, bland sammen mel, sukker og kanel. Tilsett smøret og kna smøret inn i melblandingen til det ligner grove smuler. Sett toppingen til side. Sikt mel i en stor bolle og bland inn sukker, bakepulver, kanel, natron og salt. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Bland de våte ingrediensene i en annen bolle, visp sammen olje, egg, melk og vanilje. Hell de våte ingrediensene i bollen med de tørre ingrediensene og rør forsiktig til alt er blandet. Ikke rør for mye. Del røren i tre boller. Vend inn eplebiter i en, appelsinbiter i den andre og bær i den tredje. Fordel røren jevnt i muffinsformene, fyll omtrent 2/3 opp. Strø smuldretoppingen over eplemuffinsene for en deilig, sprø topping. Stek muffinsene i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune og når du kan stikke en gaffel ned i den, og den kommer ut ren. Avkjøl muffinsene litt før du serverer dem.

Molten Lava Cake

Molten Lava Cake er en dekadent sjokoladefondant som du kan steke i muffinsformer med en flytende deilig kjerne! Dette dekker sjokoladebehovet ditt på null komme niks. Pass på steketiden, fordi det er ikke noe som er så trist som en gjennomstekt lavakake! 

molten-lava-cake.png

Til 4 personer 


150 g mørk sjokolade
(70 % kakao)
100 g usaltet smør, pluss ekstra til smøring av formene
2 store egg
2 eggeplommer
60 g sukker
1 ts vaniljepulver 30 g hvetemel, siktet
Litt kakaopulver til å strø i formene 

Smelt 50 g sjokolade i et vannbad. Pass på at den ikke blir for varm. Bruk en slikkepott og dra sjokoladen utover et bakepapir. Sett kjølig frem til servering. Varm opp stekeovnen til 200 grader. Smør 8 muffinsformer med smør og strø litt kakaopulver i dem for å hindre at kaken setter seg fast. Grovhakk 100 g sjokolade. Smelt sjokolade og smør i en bolle over en kjele med småkokende vann. Rør jevnlig til blandingen er glatt. Ta bollen av varmen og la det avkjøle litt. Visp sammen egg, eggeplommer og sukker til det blir lyst og luftig. Hell den smeltede sjokoladeblandingen i egg- og sukkerblandingen og rør godt. Sikt inn hvetemelet og fold det forsiktig inn til du har en jevn røre. Fordel røren jevnt mellom de formene, fyll dem omtrent 3/4 opp. Sett formene på et stekebrett og stek i ovnen i ca. 9 minutter. Kantene skal være faste, men midten skal fortsatt være myk og flytende. La kakene hvile i formene i ca. 1 minutt. Bruk en liten kniv til å løsne kantene, snu forsiktig formene på desserttallerkener og løft dem av. Server umiddelbart med sjokoladeflak på toppen.  

Yorkshire Pudding fylt med lemoncurd

Yorkshire pudding er en tradisjonell britisk rett som vanligvis serveres som tilbehør til stekeretter, spesielt roastbiff. Opprinnelig ble den laget for å utnytte dryppende fett fra steken, men i moderne tid kan den også tilberedes med olje eller smør. Yorkshire pudding har en sprø utside og en myk, hul innside, noe som gjør den perfekt til å fylle med både salte og søte ingredienser. Her skal den fylles med noe som er like britisk som retten selv, nemlig lemoncurd. 

yorkshire-pudding-med-lemon-curd.png

Til 4 personer
- lag lemoncurden først


Lemon Curd

4 eggeplommer
100 g usaltet smør
1 ss sitronskall (revet fra en økologisk sitron)
1 dl ferskpresset sitronsaft (ca. 2-3 sitroner)
150 g sukker

Yorkshire Pudding 
150 g hvetemel
½ ts salt
3 store egg
2 dl melk
2 ss olje

Lemon Curd

Skill eggehviten fra eggeplommene. Kutt smøret i terninger. Riv sitronskall. Press saften ut av sitronene. Ha eggeplommer, sukker, sitronsaft og sitronskall i en middels bolle som tåler varme. Sett bollen over en kjele med småkokende vann, sørg for at bunnen av bollen ikke berører vannet. Visp blandingen konstant i ca. 8-10 minutter, eller til den tykner nok til å dekke baksiden av en skje. Når blandingen er tykk, ta bollen av varmen og tilsett smøret litt om gangen, visp til det er smeltet og kremen er glatt. Avkjøl i romtemperatur. Dekk gjerne med plast så du ikke få snerk. 

Yorkshire Pudding 

Visp sammen mel, salt, egg og melk til en glatt røre. La hvile i 30 minutter. Varm opp stekeovnen til 220 grader. Smør hver form i en muffinsform med olje, fyll formene halvveis med røren og stek i 15-20 min til de er gylne og luftige. Fyll de avkjølte yorkshire puddingene med lemoncurd.

Kryddercupcakes med salt karamellfyll og kanelkrem

Pumpkinspice er en krydderblanding som treffer hardt hver høst. For det meste i den populære pumpkin spice latten. Ikke at jeg noen gang har smakt en sånn latte, men i denne cupcaken er krydderblandingen helt magisk! 

kryddercupcakes-med-salt-karamellfyll-og-kanelkrem.png

Salt karamellfyll
100 g sukker
2 ss vann
60 g smør 

1 dl kremfløte
½ ts flaksalt


12 cupcakes 

150 g hvetemel
150 g sukker
1 ½ ts bakepulver
½ ts natron
½ ts salt
1 ½ ts kanel
½ ts malt ingefær
¼ ts malt muskatnøtt
1 dl melk 

1-1 ½ dl solsikkeolje
2 egg 

1 ts vaniljesukker 

 

Kanelkrem
150 g usaltet smør (romtemperert)
300 g melis
1 ½ ts kanel
½ vaniljestang
2-3 ss melk eller fløte

Salt karamellfyll
Varm opp sukker og vann på middels varme i en kjele på middels varme, uten å røre, til sukkeret smelter og får en dyp gyllen farge. Rør inn smøret til det er smeltet, og ta kjelen av varmen. Tilsett fløten sakte mens du rører, og sett kjelen tilbake på varmen for å koke i 1-2 minutter. Rør inn flaksalt, og avkjøl karamellen til den er litt tykkere.

 

Cupcakes
Varm opp stekeovnen til 175 grader, og sett papirformer i et muffinsbrett. Sikt sammen mel, sukker, bakepulver, natron, salt og krydder i en stor bolle. Tilsett melk, olje, egg og vaniljesukker, og visp til røren er glatt. Fordel røren i muffinsformene, fyll ca. 2/3 opp. Stek cupcakesene i ca.15 minutter, til du kan stikke en gaffel i den og den kommer ut ren. La cupcakesene avkjøles helt på en rist.

 

Kanelkrem
Pisk smøret til det er lyst og luftig. Tilsett melis litt om gangen, sammen med kanel. Del vaniljestangen i to, og skrap ut halvparten av frøene. Tilsett vaniljefrø og melk eller fløte til ønsket konsistens, og pisk til kremen er glatt. Lag et lite hull i midten av hver cupcake ved hjelp av en skje eller eplekjernefjerner. Fyll hullet med salt karamell. Sprøyt eller smør kanelkremen på toppen av cupcakesene.  

bottom of page