top of page

Sadie Family Wines – en reise i tid og terroir

Det årlige vinslippet hos Sadie Family Wines er en populær begivenhet. Vanligvis er det en intim og personlig sammenkomst hvor folk får smake på vinene og møte vinmakerne. I år ble det annerledes. Det skyldes selvfølgelig tumultene som preger verden for tiden. 

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO SADIE FAMILY WINES


 

Sadie-Fam-01_nett.jpg

Eben Sadie har en dyp personlig forbindelse til jorden og til dem som drikker vinene hans. 

Eben Sadie har en høy stjerne blant vinmakere i Sør-Afrika og hos dem som har fulgt og forstått hva den såkalte Swartland-revolusjonen har betydd for vinproduksjonen på verdensbasis. Måten han valgte å lansere 2020-årgangen på fikk ham bare til å stige enda høyere på himmelen.   

 

Sadie Family Wines lanserte den første årgangen av signaturvinen Columella i 2000. Siden den gangen har den lille produsenten tiltrukket seg stadig flere dedikerte vinkjennere. Palladius ble sluppet to år senere, og antallet lojale tilhengere har bare fortsatt å stige. 

 

Det årlige vinslippet er en stor dag for dem har sett lyset i et glass vin fra Sadie og som skjønner verdien av det de drikker. Produksjonen er nemlig svært begrenset. Bare 250 mål av gårdens totalt 340 mål er dyrket med vinstokker. Dette er også en av de tørreste vinregionene i Western Cape provinsen i Sør-Afrika. Derfor produserer Sadie Family Wines bare 65 000 flasker vin i året. Når regionen rammes av tørke, som den har gjort i det siste, faller produksjonen til knappe 50 000 flasker. 

 

Det er naturlig nok mange faktorer som påvirker utkommet når man driver med jordbruk. I 2020 gjorde pandemien at Sadie måtte droppe invitasjonen til det årlige vinslippet. I stedet laget Eben Sadie en kort film for å presentere fruktene av det turbulente året vi har bak oss. 

 

Den dokumentariske introduksjonen til vinene og måten han jobber på, fanget oppmerksomheten min, og jeg måtte umiddelbart ut og prøve å få tak i noen flasker. For den svært begrensede produksjonen gjør at dette er viner som det er vanskelig å få tak i. 

 

Filmen er enkel, og du føler at du er tilstede og tar del i en samtale med en god, gammel venn. Eben har en sterk personlighet, og filosofien hans er enkel. Vin er laget av druer, og druer er et landbruksprodukt som i hans øyne både handler om kultur og om forholdet til jorden man dyrker. 

Sadie-Fam-02_nett.jpg

Da Sadie Family slapp 2020-årgangen måtte de tenke kreativt for å gi kundene en dypere kjennskap til vinene de lanserte. 

Men det Eben Sadie definerer som landbruk er ikke det samme som det han ser andre rundt seg holde på med. Han mener det de driver med er «landforbruk» hvor hovedmålsettingen er å høste av jorden uten å pleie den eller gi noe tilbake. Selv er han opptatt av å ta ansvar og forpakte, beskytte og stelle jorden. 

 

– Vi har bare jorden og denne planeten til låns fra neste generasjon, sier den stillfarne jordbrukeren. 

 

– Derfor er det vår plikt å gi den videre i bedre forfatning enn da vi overtok den. Her har fellesskapet feilet. Men vi i Sadie Family Wines har forpliktet oss til å gjøre alt som står i vår makt for å være gode verdensborgere. 

 

Vinmakeren har fastsatt retningslinjer for all ledd i produksjonen, som bærekraftig drift, resirkulering og mer effektiv irrigasjon med tanke på vannsparing. De bruker mye tid på å ta etisk riktige beslutninger, og penger er ikke drivkraften i det de gjør. For som Eben sier: 

 

– Gode viner produseres ikke i et regneark. De oppstår i møtet mellom vinmarken, klimaet, druestokken og de menneskene som tar del i prosessen. 

 

For å forstå denne filosofien og hvordan det preger resultatet av den, trenger man bare å se på vinene som Sadie Family produserer. 

 

Flaggskipet Columella lages av røde middelshavsdruer som trives godt i Swartland der jordsmonnet og klimaet er preget av nærheten til havet. Med druer fra ni små, enkeltstående vinmarker kan man kanskje best beskrive det som en appellasjon eller regional vin. 

 

Columella skal fremstå som en ambassadør for hele regionen, og alle de beste druesortene i området skal være del av sluttproduktet. Det er som Eben sier: 

– Vi blander vinmarker, ikke druer. 

 

Omtanken for vinmarkene, jordsmonnet og miljøet reflekteres i flasken. Og helt fra den første årgangen av Columella ble lansert i 2000 har den vært ansett som en av de fineste stedstypiske vinene i verden. 

 

Tilsvarende blir Palladius regnet for å være en av verdens mest unike viner. Hvite middelhavsdruer har funnet seg godt til rette i det kystnære klimaet i Swartland, og i denne vinen kombineres ikke mindre enn 11 druesorter fra 17 ulike vinmarker i området. Hver enkelt druesort og de ulike jordsmonnene, høyden og himmelretningen vinmarkene ligger i henter frem ulike toner som bidrar til kompleksiteten i vinen. 

Sadie-Fam-09_nett.jpg

For å lage Palladius plukkes druer fra mange vinmarker. De presses og modnes på betongegg og i keramikkamforaer. 

Men Sadie Family Wines så seg ikke fornøyd med å produsere to viner av så eksepsjonell kvalitet at de er med på å prege hele den verdensomspennende vinindustrien. De søkte nye utfordringer. I tråd med filosofien om å forvalte jorden og arven lanserte de i 2009 den første vinen i serien «Old Vine».

 

Vin forteller ikke bare historien om jordsmonnet og klimaet, men også om druene og menneskets innsats for å gjøre den om til vin. Hver flaske er som en tidskapsel som reflekterer området og forholdene druene dyrkes under, men også historien til dem som har laget vinen. 

 

Med det i tankene så Eben at mye av historien om vinproduksjonen i Sør-Afrika lå gjemt i noen av de bortglemte og forsømte vinmarkene i området. 

 

Mange av de flotteste vinmarkene i Sør-Afrika ligger i Cape-regionen. Eben oppdaget at mange av dem favner hele historien og arven etter landets vinkultur. Men en del av vinmarkene lå brakk på grunn av økonomiske nedgangstider, eller at de var utdatert fordi de ikke lenger tilfredsstiller moderne smak og produksjonsmetoder. 

Sadie-Fam-05_nett.jpg
Sadie-Fam-07_nett.jpg

Sadie familien har klare retningslinjer for hvordan de skal forbedre og forpakte jorden de dyrker. Omkring 2009 begynte Eben Sadie å dyrke druer på gamle og historiske vinmarker som hadde ligget brakk og forsømt. Av druene produses viner i serien Old Vine. 

Fordi Eden har et ry på seg både som jordbruker og vinprodusent, fikk han tilgang til noen av de historiske vinmarkene. Han så på det som et privilegium å få lov til å stelle dem og bringe dem varsomt tilbake til livet igjen. I 2009 resulterte dette i historiefortellinger på flaske som sier noe om sørafrikansk vinproduksjon de siste drøyt hundre årene. 

 

Fordi disse gamle vinmarkene ikke bare defineres av regionen eller den enkelte druesorten, representerer disse vinene et historisk avtrykk av vinmarkene i Cape-området. 

 

De eldste vinmarkene i Cape-distriktet finner du i Stellenbosch, Olifantsrivier og Swartland. I motsetning til Sadie-familiens signaturviner som bare stammer fra vingårder i Swartland, så forteller de dyrebare vinene i Old Vine-serien en mye bredere historie. 

Sadie-Fam-11_nett.jpg

The Swartland er et ekstremt tørt område. Det regner nesten aldri, og regionen er ekstra utsatt når det er tørke. 

Disse vinene utgis i svært begrenset antall hvert år. De inkluderer Soldaat, Pofadder, Treinspoor, Skerpioen, Skurfberg, Kokerboom, Mev. Kirsten og Voetpad som alle kommer fra enkeltstående historiske vinmarker. 

 

Eden har dedikert mye tid og arbeid for å sette i stand og restaurere de gamle parsellene. Visjonen hans er at han skal kunne produsere flere flasker i tiden fremover. 

 

Det å utforske arven som ligger i terroiret, respekten for jorden og den hårfine balansen mellom tid og evolusjon er tilstede i hver enkelt flaske med vin fra disse helt spesielle vinmarkene. Å drikke en vin fra Sadie Family er en grenseoverskridende opplevelse. Det er en reise i tid og terroir ledet av en som til fulle forstår og som er ydmyk overfor alt det som ligger til grunn for å lage god vin. 

 

 

På Vinmonopolet: 
 

9680501 Sadie Columella 2017 kr 829,-. Bestillingsutvalget. 

 

9680401 Sadie Palladius 2017 kr 699,-. Bestillingsutvalget, men for tiden utsolgt. 

 

Flere av Sadies viner i Old Vine-serien har tidligere vært å få tak i på polet, men er utgått. 

bottom of page