top of page

Sør-Afrikas Grand Cru-viner

I en verden med massive prisøkninger på alt, inklusive vin, er det gode nyheter at det nå finnes absolutte toppviner fra et land som få har forbundet med nettopp den kategorien. Sør-Afrika. Du må vite hvor du skal lete, så her er en liten guide til de beste kjøpene og de flotteste vinstilene.

Tekst Geir Salvesen

Chenin-fra-Cederbergfjellene.gif

En duggfrisk Chenin fra Cederbergfjellene i bakgrunnen. Deilig drikke. 

-Jeg pleier å ta en tur, nesten daglig, ut i vinmarkene for å se hvordan det står til, se hvordan druene utvikler seg, om det er noen problemer. Sier David Sadie. Jeg rusler en tur med ham blant buskvinstokkene som står litt spredt rundt i den nærmest sandlignende jorden ute i Paardebosch i Swartland. Noen steder er det tydelige hull i rekkene, enten er det tomt eller så er det en vinstokk som strever. Men det er ikke sand de står i. Det er gammelt, oppmalt urfjell, granitt, slipt ned gjennom hundrevis av millioner av år. Druene som blir et resultat av dette jordsmonnet, lukter og smaker fordundre meg som granitt. Vel, lukter. Hvis du tar en granittstein i Norge og deljer ned i fjellet og lukter på den ferske steinrøyken, er det en slags spesiell, svovelaktig, saltaktig lukt som kommer frem. Det samme finner du her ved foten av fjellet Paardeberg der David & Nadia holder til, like nedenfor den adskillig mer kjente sjarmerende og hippielignende karen ved navn Adi Badenhorst.

Men selv om vinstokkene skulle streve litt under en hetebølge, som av og til kommer tilbake – år etter år, fra 2016, 17 og 18, er det lite han kan gjøre med det. Han kan ikke vanne. Ikke har han vann, og ikke skal disse buskvinstokkene vannes heller. Det er en del av den nye supergenerasjonen av viner som nå kommer fra Swartland en times kjøring nord for Cape Town, pluss mange andre områder. Denne saltheten kan minne om en Chablis på Kimmeridge-grunn, altså forsteinede østers fra Jura-tiden. Den kan også minne om vulkanviner laget på Carricante og Cataratto fra Etna på Sicilia, Furmint fra Tokay i Ungarn og Assyrtiko fra Santorini i Hellas.

I disse områdene i Sør-Afrika har man tatt i bruk Chenin Blanc-druen fra Loire som ble bragt til landet av de franske protestantiske hugenottene da nærmere 1 million av dem ble drevet på flukt av katolske herskere i siste halvdel av 1600-tallet.

Dette er en drue som ligner på den populære og langt mer berømte Chardonnay i at den kan være det mest perfekte transportapparatet for særegne jordsmonn, men uten Chardonnay-druens mer fruktige fremtoning. En Chardonnay blir ofte litt ferskenpreget når man lager vin av den. Mens Chenin – det er mer i forsiktig pæreretning, litt nøytral plomme. Den har ikke så sterk egenvilje, og derfor er det vel at vi får et slikt vanvittig terroir-preg i den fra disse områdene av verden. Den kan være nesten transparent i smaken. Som en prinsesse på erten. Den kjenner erten selv med 13 madrasser.

Det er 7-8 produsenter som nå lager Chenin Blanc helt i toppsjiktet. Og da mener jeg i toppsjiktet. Midt mellom 90 og 100 poeng, et sted. Og i min munn har de like høy kvalitet som de beste burgunderne. Ofte har de mindre fatpreg også, noe som gjør at terroiret blir enda mer tydelig.

Her er noen toppkandidater. Du kan gjerne kalle dem Sør-Afrikas Grands Crus. Eller 1.er Crus. Selv om vinsystemet der ikke har noen slik oppdeling…

Geir-Paardeberg.gif

Her er det flott utsikt over noen av de vakreste og beste vinområdene i Sør-Afrika. Artikkelforfatter Geir Salvesen har klatret opp på granittformasjonene i Paardeberg. Foran t.v. vinmarkene til David & Nadia og Adi Badenhorst, i bakgrunnen Kasteelberg. Foto: Thomas Nygaard.

Eben Sadie, Swartland. Vinnavn som Skurfberg, Skerpioen, M.V. Kirsten.

Chris Alheit, Walker Bay. Huilkamp og Magnetic North, er vinnavnene.

Andrea & Chris Mullineux, Swartland. De har også produksjon i Franschhoek. Granite, Schist og Iron er navnene fra de tre mest kjente Chenin-variantene.

David & Nadia Sadie, Swartland. Plattebos, Skaliekop og Hoe-Steen er navnene på deres beste vinmarker.

Adi Badenhorst, Swartland. Golden Slopes, Klip Klop Steen, Kelder Steen.

Lammershoek. Chenin Blanc.

Swerwer. Chenin Blanc. Nabo til Adi Badenhorst innerst i den lille dalen. Ikke i Norge ennå.

 

Og så er det en nykommer som lager en fantastisk Chenin med druer fra Stellenbosch, men som selv holder til i epledyrkerområdet i Elgin.

Damascene, Elgin. Vinen er en Stellenbosch Chenin Blanc. De har også en utmerket Semillon fra Franschhoek.

Iona i Elgin har fin Chardonnay og Pinot Noir.

 

Litt forvirrende kan det være at en produsent som holder til i ett område, kan ha druemateriale fra et helt annet område. Det gjelder f.eks Eben Sadies vin Skurfberg, som ikke kommer fra Swartland selv om det er der denne mest kjente produsenten holder til, men langt nordpå, i fjellene vestenfor byen Clanwilliam. Likedan henter også Chris Alheit druer herfra, selv om han holder til i Hemel-en-Aarde i Walker Bay. Osv. Men det er ikke verre enn at en vinprodusent som f.eks Louis Latour i Corton kan hente druer fra Marsannay og andre steder. Det er samme prinsippet.

De røde

Men nå er også kvaliteten på de røde i bedring. Det som tidligere var viner med høy alkohol, lav syre, kraftig uttrekk av smaker – og bitterstoffer – er blitt erstattet i stor grad av lettere viner med mer leskende syrer. Ute i de mer kjøligere områdene rundt Walker Bay, halvannen times kjøring øst for Cape Town – og i Elgin – er det nå fine viner laget av Grenache og spesielt Pinot Noir. Der finner vi også flott Chardonnay hvor noen kan minne om hvite burgundere i stilen, verdens dyreste og mest ettertraktede hvitviner. Men fortsatt er det mange tunge smaksbomber å finne. De er også gjerne noe søtlige i stilen i tillegg til alt det andre. Det kan delvis henge sammen med at det er vanlig med mye sødme også i maten i form av sukker, karamellisering, honning, etc.

 

Ute i Walker Bay-området er disse nå virkelig gode.

Creation. Pinot Noir og Chardonnay.

Peter Allan Finlayson. Pinot Noir og Chardonnay, Merket heter Crystallum, og de tre Pinot’ene er: Peter Max, Cuvee Cinema, Mabalel. Chardonnayene er Agnes og Ferrum.

Newton Johnson. Pinot Noir og Chardonnay

Hamilton-Russell. Pinot Noir og Chardonnay (Men vinene er dyre og ganske hardt eiket, så vanskelig tilgjengelige i ung alder).

Thorne & Daughters. Semillon og Chenin Blanc pluss druemikser.

Ataraxia.

Domaine de Dieux. (Musserende.)

Tesselaarsdal. Pinot Noir og Chardonnay.

Creation i Hemel-en-Aarde er ett av merkene det er viktig å følge med på. I Norge får vi nå både deres spennende og fransk-stylede Chardonnay (Jean-Claude Martin, vinmaker og eier er fra Sveits og naboområdet til Bourgogne, og har tydeligvis Frankrike som siktemål) i to versjoner, lite eiket og noe mer eiket. Det samme gjelder Pinot Noir, som jo er spennende i og med at de røde burgunderne er blitt så dyre.

SWARTLAND

Eben Sadie, Swartland. Vinnavn som Skurfberg, Skerpioen, Kokerboom, M.V. Kirsten.

David & Nadia Sadie, Swartland. Plattebos, Skaliekop. Dette er navn på enkeltvinmarker. Chenin Blanc vokser der. Og så har de en ypperlig Grenache.

Adi Badenhorst, Swartland. Golden Slopes, Klip Klop Steen, Kelder Steen, Badenhorst White – en blandingsvin. Den mest kjente i Norge er Secateurs, som kommer i hvit, rosa og rød versjon. Men det er en mengdevin.

Andrea & Chris Mullineux, Swartland. De har også produksjon i Franschhoek. Granite, Schist og Iron, alle tre Chenin Blanc. Mullineux Old Vines White, blandingsvin. Deres billigvin heter Kloof Street.

 

STELLENBOSCH

Raats, Stellenbosch. Original Chenin Blanc. Old Vine Chenin Blanc.

Kleine Zalze, Stellenbosch. Family Reserve Chenin Blanc

Glenelly, Stellenbosch. Cabernet Franc. Chardonnay.

Kanonkop, Stellenbosch. Pinotage og Kadette (den siste er en miks av flere druer). Paul Sauer Pinotage rager høyest på Pinotage-toppen.

Beyerskloof. Pinotage

Reyneke. Biodynamisk produsent med Chenin Blanc og Sauvignon Blanc.

Waterkloof. Sauvignon Blanc

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc, The FMC Chenin Blanc (konsentrert og høy på alkohol med noe restsukker.

 

FRANSCHHOEK

Boekenhoutskloof. Bl.a. Semillon, pluss billigmerket Vinologist, som har Chenin Blanc og Syrah fra Swartland.

Le Lude. Musserende.

Stony Brook. Chardonnay.

La Motte. Mest rødvin.   

 

ROBERTSON

Graham Beck. Musserende.

De Wetshof. Chardonnay fra kalksteinsgrunn.

Springfield. Sauvignon Blanc, Chardonnay. Fra kalksteinsgrunn.

Weltevrede. Chardonnay-spesialister. Kalksteinsgrunn.

 

TULBAGH

Krone/Twee Jonge Gezellen. Musserende i flere varianter.

Rijk’s Touch of Oak. (Ikke i Norge)

 

ELIM/CAPE AGULHAS

Ghost Corner. Sauvignon Blanc. (Laget av Cederberg Wines)

 

CEDERBERG

Cederberg Wines. Syrah, Cabernet  og Five Generations Chenin Blanc

vinprodusent-i-Sor-Afrika.gif

Chris Alheit (t.v.), er nå – sammen med Eben Sadie – de to beste vinprodusentene i Sør-Afrika. Her har han besøk av norske Gunnhild Bjørnsti. 

Noen flotte vinkjøp på toppnivå

Her har jeg plukket ut tre spesielt vellykkede produsenter som leverer viner på toppnivå. Normalt ville Eben Sadies viner være med her, men de beste er så ettertraktet at de blir utsolgt med en eneste gang. Det samme er tilfelle med Chris Alheit.

DAVID & NADIA, SWARTLAND

Paardeberg er et rent granittfjell, og vinstokkene som vokser rundt det, gir druer med en typisk saltaktig grunntone, veldig lite åpen frukt. Mer dempet. Mineralske er vinene herfra, vil mange si. David & Nadia er et dyktig par som leier vinmarkene sine. De kjøper også inn gode druer fra andre dyrkere og områder. Men Paardeberg er hovedkilden.

David-Sadie.gif

David Sadie er både en hyggelig og dyktig vinmaker, her fotografert utenfor anlegget som bare er et skur i farmen Paardebosch.

White from Mountain Soil 2020.jpg

White from Mountain Soil 2020, (David & Nadia), Swartland

Kr 191,90. Karakter: 6, Poeng 87

Dette er en av de hemmelige under-vinene fra Paardeberg-området med granittgrunn. Laget av innkjøpte druer av paret David & Nadia. Salt, krisp på duft, i stilen er den nøytralt-fruktig, svakt anstrøk av pære og sitrus, middels fylde og munnvekt. Litt Chablis-aktig. Men med mer fylde. Passer til: Østers, skalldyr, gastronomi der sausene er syrlige. Bestillingsutvalget.

The Wine Merchant AS

10145501.jpeg

10145501 David & Nadia Aristargos 2021, Swartland.

Kr 339,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Dette er en flott druemiks med mest vekt på lokal Chenin Blanc, så er det litt Semillon og så har vi druene fra Sør-Rhône slik som Clairette, Roussanne og Viognier. I tillegg til den mineralske og litt salte smaken fra Chenin-druen på granittgrunnen rundt Paardeberg, får vi her den blomsteraktige duften fra Viognier og fruktfriskhet fra Clairette og dybde fra Roussanne. Passer til: Skalldyr, fisk, gastronomi.

The Wine Merchant AS

101458 David & Nadia.png

101458 David & Nadia Grenache Noir 2021.

Kr 309,90, Karakter 6, Poeng: 88

Denne druen fra den varme Rhône-dalen trives utmerket i det hete klimaet ute i Swartland. Her greier man å få frem dens funklende, leskende, svakt rubinaktige rødskjær i smaken med tilhørende friskhet, Røde moreller og bringebær, hint av røde plommer. Nok friskhet. Passer til: Storvilt som reinsdyr, lam, gryteretter og gastronomi. Kan også brukes til hvit fisk, med saus som støtter rødviner, f. eks soppsaus. Bestillingsutvalget.

The Wine Merchant AS

MULLINEUX, SWARTLAND

Ekteparet Chris og Andrea Mullineux er blitt kåret til årets vinmaker i Sør-Afrika hele 5 ganger. De holder til på farmen Roundstone nær landsbyen Riebeek-Kasteel, men kjøper druer fra hele området. Deres absolutte toppvin mener jeg er deres Granite Chenin Blanc fra Paardeberg. Det er også en av landets aller beste hvitviner.

Mullineu.gif

Den såkalte terroir-serien til Mullineux er de tre vinene til høyre. Deres Granite er blant Sør-Afrikas aller beste hvitviner. 

3400201-1-193x540.jpg

3400201 Mullineux Granite Chenin 2020, Swartland, Sør-Afrika 

Kr 579,-, Karakter: 6, Poeng: 95

En nesten røykaktig, saltaktig mineralitet, nesten ikke et fnugg av frukt, veldig ren, hvite blomster, som en Chablis på testosteron. Har også litt forsiktige fatnoter, men bare passelig. Presisjonen i denne er ufattelig bra. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, aperitif, spekemat. Bestillingsutvalget.

Winning Brands AS

CREATION, HEMEL-EN-AARDE, WALKER BAY

Ekteparet Carolyn og Jean-Claude Martin er en av de mest suksessrike «nykommerne» i Hemel-en-Aarde-dalen, en temperert dal som går nordøstover opp fra Hermanus helt ute ved den kjølige kysten. De lager nå en bunke av forskjellige drueviner, alt fra musserende, til Chenin Blanc, Semillon, og topp-produktene som er Chardonnay og Pinot Noir i fransk stil. De tre klassene av disse er: Estate, Reserve og Art. Toppvinene Art of Chardonnay og Art of Pinot Noir er ikke i Norge. Men de rimeligere variantene er, bortsett fra Reserve Pinot Noir som er utsolgt i skrivende stund.

Jean-Claude-Carolyn-Martin-.gif

Jean-Claude og Carolyn Martin på vingården Creation, som er kåret til en av verdens vakreste. De har også en ypperlig restaurant på eiendommen.

13912001 .jpeg

13912001 Creation Pinot Noir 2021, Walker Bay, Sør-Afrika.

Kr 269,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Veldig flott, ren rødbærsfrukt med vekt på bringebær, kirsebær, helt krystallklar. Ikke noe eikepreg på smaken. Fruktdrevet med pen konsentrasjon. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. Bestillingsutvalget.

Bestillingsutvalget LaMarc Wines AS

13911801.jpeg

13911801 Creation Chardonnay 2021, Walker Bay, Sør-Afrika.

Kr 269,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Fersken, krydder, friskhet og et streif av Frankrike finnes i denne gode og ganske så rene Chardonnayen som viser hvilket potensiale denne dalen har. Kommer fra de yngste vinstokkene, har ligget 10 måneder på gamle fat og har litt eple og sitrus i tillegg til fersken og krydder. Det den mangler i kompleksitet tar den igjen på saftig, fin steinfrukt. En vin som smyger seg inn til så mange forskjellige retter. Passer til: All round hvitvin, også som kosevin på terrassen eller foran peisen. Bestillinngsutvalget.

LaMarc Wines AS

CEDERBERG WINES, DAVID NIEWOUDT, CEDERBERG

David Niewoudt er faktisk 5. generasjons vindyrker oppe i de ville og avsidesliggende Cederbergfjellene. Med vinstokker beliggende på 800 meter over havet, får vinene en smaksprofil som er unik i Sør-Afrika. Den lange modningstiden på druene og temperaturfallet om natten skaper aromatisk dybde og kompleksitet. Vinene er som kompakte energibunter, omtrent som David Niewoudt er selv!

David-Niewoudt.gif

David Niewoudt med sine høyfjellsviner fra Cederberg i Sør-Afrika. Høy kvalitet, lang vekstsesong.

811901-1.jpg

811901 Cederberg Shiraz 2018, Western Cape, Sør-Afrika 

Kr 398,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Tydelig rød mot fiolett på farge, duft av pepper og klar rødbærsfrukt, heftig med alkohol - 14,5 volumprosent, men den gjemmer seg bak en solid friskhet og bra syre. Mye pepper i midtpartiet, heftig og konsentrert, endel fat kan spores, ørlite vaniljepreg også, men fint integrert. En av de beste Shiraz-vinene fra Sør-Afrika. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. Bestillingsutvalget. 
Great Grape Norge AS

811801-1.jpg

811801 Cederberg Five Generations Chenin Blanc 2018, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 459,90, Karakter: 6, Poeng: 91

Heftig konsentrasjon i denne med mineraliteten lurende under kompakt, frisk steinfrukt. Relativt nøytralt duftbilde, men kjølige aromaer dominerer. Sprengfull av god Chenin-kraft. Passer til: Sjømat all-round, helst fisk. Også blåskjell, gastronomi. Kylling og hvitt kjøtt. Bestillingsutvalget.

Great Grape Norge AS

812001-1.jpg

812001 Cederberg Five Generations Cabernet Sauvignon 2018, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 700,10, Karakter 6, Poeng: 92

Dette må være en av de aller beste rødvinene fra Sør-Afrika, til og med fra en enkeldrue, uten mulighet for å justere blandingen med andre druetyper. På duft plomme, solbær og litt finslig treverk, det samme i smaken som er konsentrert, men ikke varm og svær, faktisk også frisk, tanninene er herlig avslepne med en slags fløyelsaktig finish på hele vinen. Det koster en slump. Men den er på toppen. Passer til: Oksefilet, lam, gryterett, vilt med saus. Bestillingsutvalget.

Great Grape Norge AS

DEN BILLIGE

11238006.gif

11238006 Ken Forrester Pinotage 2020 3 ltr Bag-in-Box, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 436,80, Karakter: 5, Poeng: 82

En fin boksevin, anvendelig og nede på budsjettmessig kjellernivå. Laget på den eneste «innfødte» druen Pinotage. Bløt frukt med litt jordlig bitt i finish, ren og pen og egentlig vanvittig billig. Tilsvarer en flaskepris på bare 105 kroner. Passer til: Pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. Basisutvalget.

Creative Wines AS

bottom of page