top of page

Rupert & Rothschild Wines
– en vinprodusent helt i toppen  

De utsøkte vinene fra Rupert & Rothschild er et resultat av visjon, tid og godt håndverk.

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO RUPERT & ROTHSCHILD WINES

R&R-03_nett.jpg

Den historiske vingården i klassisk, nederlandsk Kapp-arkitektur med gavler og svart takstein bærer bud om arven fra 1600-tallet . 

Produsenten holder til på den historiske eiendommen Fredericksburg ved foten av fjellryggen Simonsberg i Franschhoek-dalen. Dette er ett av de første stedene i Sør-Afrika hvor det ble anlagt vinmarker. Gården ble etablert i 1690 av franske hugenotter som slo seg ned i den nederlandske kolonien i Kapp for å skape seg et bedre liv.

 

Men på tross av at det har vært drevet jordbruk her siden sent på 1600-tallet, gjorde ikke vingården seg bemerket på den internasjonale vinarenaen før i 1997. Da gikk Anton Rupert and baron Edmond de Rothschild sammen og grunnla Rupert & Rothschild Vignerons. Selskapet ble dannet ut fra et felles ønske om et internasjonalt samarbeid og det å løfte vinmaking til å bli en kunst.

 

Og selv om ingen av de to lever lenger, viderefører familiene deres arven etter dem.

R&R-04_nett.jpg

Nye, fransk eikefat dominerer vinkjelleren der vinene lagres.

Vingården ligger i et rolig hjørne av dalen på veien mellom Klapmuts og Franschhoek, like i nærheten av Babylonstoren som er en av de eldste vingårdene i området. Men mens Babylonstoren summer hektisk av turister og gjester som kommer for å besøke restauranten og den vakre hagen, holder Rupert & Rothschild Vignerons på i det stille med å produsere eksepsjonelle viner.

 

De lager bare tre viner – en Chardonnay og to helt unike, røde viner i Bordeaux-stil. Det at de er så fokusert på kvalitet og terroir i de tre signaturvinene og bruker så mye tid på å utvikle hver enkelt vin ved hjelp av klassiske teknikker kombinert med moderne utstyr, kommer til uttrykk i hver dråpe.

 

Chardonnayen er oppkalt etter baron Edmonds kone. Drueklasene høstes for hånd tidlig om morgenen mens det ennå er kjølig. Druene presses ikke, men sprekker under vekten av drueklasene, og på den måten frigjøres saften. Det meste av saften fermenteres på 300 liters tønner i fransk eik og på store 2500 liters fat. Resten pumpes over på sementegg for å modnes.

 

Etter 10 måneders lagring på eikefat og tønner, blandes vinen med litt av saften fra sementeggene og blir til den Chardonnayen vi kaller Baroness Nadine.

 

Dette er håndverk i ypperste klasse, og det viser hvordan toastingen av eikefatene, hvor treverket er hentet fra og i hvilket klima det har vokst, også er med på å sette preg på det endelige resultatet. Vinen er frisk og med fin struktur, en aroma av sitron og grapefrukt med en elegant avslutning og et lagrinspotensiale på 5 år.

R&R-06_nett.jpg
R&R-05_nett.jpg

Restauranten har fantastisk utsikt mot fjellene. Her kan  gjestene  smake lokale råvarer sammen med fantastisk vin rett fra kilden. 

Bordeaux-vinen Rupert & Rothschild Classique handler om terroir og jordsmonn. En av de store hemmelighetene når man lager kvalitetsviner av denne typen, er hvordan man håndterer druene frem til man begynner prosessen med å lage vin. Klasene plukkes forsiktig for hånd og stilkene fjernes varsomt, før druene presses.

 

Druene beholder skallet når saften pumpes over på fat. Så lagres vinen på franske eikefat for å tilføre balanse og kompleksitet. Dette gir en klassisk vin i Bordeaux-stil med friske bringebæraromaer, en raffinert, myk og balansert munnfølelse og et hint av tranebær og nyanser av sedertre. Denne vinen kan godt lagres i minst 10 år.

R&R_flasker_nett.jpg

 Renhet og kompromissløshet kjennetegner vinene fra Rupert & Rothschild Vignerons.

Rupert & Rothschild Baron Edmond er en sørafrikansk vin helt i toppklassen. Denne vinen i Bordeaux-stil har en harmonisk balanse og et hint av sjokolade og mørke bær som skapes ved at den fermenteres på rustfrie ståltanker.

 

Farge, konsentrasjon, aroma og smak blir forsiktig ekstrahert gjennom fermentering og er også avhengig av hvor lenge drueskallet følger med i prosessen. Saften gjæres på drueskallet i 16 til 21 dag etter pressing. Tiden avhenger av druene og hvor høy ekstraksjon man ønsker.

 

Etter dette lagres vinen på 225 liters fat i fransk eik. 40-50 prosent modnes på helt nye fat for å skape variasjon og kompleksitet.  

 

2016-årgangen ble nylig lansert, og denne bærer i seg hint av solbær og fennikel i nesen, og klare toner av bjørnebær og sjokolade bidrar til kompleksiteten. Vinen kan lagres i minst 15 år og kommer til å fortsette å utvikle seg positivt også etter den tid.

 

Dette er virkelig en fantastisk vin fra Den nye verden, og den fortjener anerkjennelsen som et flaggskip fra den internasjonalt anerkjente Rupert & Rothschild Vignerons.

Tilgjengelig på Vinmonopolet

Alle de tre vinene fra Rupert & Rothschild Vignerons finnes på Vinmonopolet.

R&R-07_nett.jpg

11144601 Rupert & Rothschild Baroness Nadine 2018 
Chardonnay 100% kr. 329,90

11164701 Rupert & Rothschild Baron Edmond 2016 
Petit Verdot 4%, Cabernet Franc 13%, Merlot 61%, Malbec 7%, Cabernet Sauvignon 15%
kr. 459,90

11164801 Rupert & Rothschild Classique 2017 
Cabernet Sauvignon 35%, Cabernet Franc 15%, Merlot 50%
kr. 259,90

bottom of page