Rognebær

Ikke la deg lure av den dype rødfargen. Rett fra høsttrærne smaker rognebær svært surt, men er – servert i de rette former – en nydelig og bittersøt opplevelse.

 

Folketroen forteller at mye rogn på trærne varsler en hard og snørik vinter, noe ingen foreløpig har maktet å bevise.

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Rognebærsaft

3 timer

Ingredienser:

1 kg rognebær
1 liter vann
5 dl sukker per liter saft

Ha bær og vann i en kjele, og kok i 20 minutter eller til bærene er myke. Mos bærene med en tresleiv mot innsiden av kjelen. La stå i romtemperatur med lokk i 2 timer. Sil saften igjennom en silduk eller et klede. Ikke press, la saften selv renne igjennom duken. Mål væsken og ha den i en kjele. Tilsett så mye sukker du trenger i forhold til væske. Kok i 10 minutter. Fjern skummet som kommer opp. Ha saften på rene flasker.

 

Blandes mad vann ved servering.

Bland gjerne saften med cava eller brennevin til en forfriskende drink!

Rognebær i akevitt

8 porsjoner / 30 minutter

 

Ingredienser:

1 kg modne rognebær
3 dl vann
8 dl sukker
1 dl akevitt

Skyll rognebærene, og rens dem fra stilker og hams. Ha bærene i en gryte og tilsett vann. Kok over svak varme i 10 minutter. Tilsett sukker, og kok i 10 minutter til. Ta kjelen fra varmen, og fjern skummet. Tilsett akevitt, og ha bær og lake over i sylteglass. Oppbevar mørkt og kaldt.

Rognebærene smaker godt til viltmiddagen eller som dessert sammen med vaniljekrem. Ellers er dette en trivelig julegave.

rognbergele.jpg

Rognebær gelé

70 minutter

Ingredienser:

1 kg rognebær
1,5 dl vann
800 g sukker per liter saft

Rens og vask bærene, og ha dem i en kjele sammen med vann. Kok under lokk i 10 minutter eller til de begynner å sprekke. Sil bærene igjennom en silduk eller et klede. Ikke press, la saften selv renne igjennom duken. Mål væsken og ha den i en kjele, og kok i 5 minutter. Fjern skummet med en hullsleiv. Tilsett så mye sukker du trenger i forhold til væske, litt etter hvert. Kok i 20 minutter uten lokk.

 

Gjør geléprøve: Ha litt gelé på en kald tallerken. Trekk en skje gjennom geleen. Hvis geleen ikke løper sammen er den ferdigkokt, ellers må den koke lenger, eller pektin må tilsettes. Ha geleen på varme glass, og dekk med smeltet syltevoks. Oppbevares kjølig og mørkt.

Bruk rognebær som har gjennomgått en frostnatt, eller legg bærene i fryseren over natten.

rognber pa stilk b.jpg
rognber pa stilk e.jpg