top of page
rognber b.jpg

Rognebær
– høyt henger de, og sure er de

De er så fine der de henger, høstrøde og flotte. Men plukker du dem rett fra treet er de sure og bitre. Men så – hvis du bare tilbereder dem litt så får du en lekker gelé som passer til alt av vilt. Du kan koke saft på dem, og legge bærene på akevitt. Kanskje blir det årets vakreste julegave?

 

Men hvordan var det med det der snøvarselet? Mye bær, mye snø? For da må småfuglene ha noe å spise? Eller mye bær, lite snø? For treet kan ikke bære to byrder?

Jeg tror vi får overlate værvarselet til Yr. 

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

rognberdrink.jpg

Rognebærsaft

3 timer

Ingredienser:

1 kg rognebær
1 liter vann
5 dl sukker per liter saft

Ha bær og vann i en kjele, og kok i 20 minutter eller til bærene er myke. Mos bærene med en tresleiv mot innsiden av kjelen. La stå i romtemperatur med lokk i 2 timer. Sil saften igjennom en silduk eller et klede. Ikke press, la saften selv renne igjennom duken. Mål væsken og ha den i en kjele. Tilsett så mye sukker du trenger i forhold til væske. Kok i 10 minutter. Fjern skummet som kommer opp. Ha saften på rene flasker.

 

Blandes med vann ved servering.

Bland gjerne saften med cava eller brennevin til en forfriskende drink!

10595020b.jpg

Rognebær i akevitt

8 porsjoner / 30 minutter

 

Ingredienser:

1 kg modne rognebær
3 dl vann
8 dl sukker
1 dl akevitt

Skyll rognebærene, og rens dem fra stilker og hams. Ha bærene i en gryte og tilsett vann. Kok over svak varme i 10 minutter. Tilsett sukker, og kok i 10 minutter til. Ta kjelen fra varmen, og fjern skummet. Tilsett akevitt, og ha bær og lake over i sylteglass. Oppbevar mørkt og kaldt.

Rognebærene smaker godt til viltmiddagen eller som dessert sammen med vaniljekrem. Ellers er dette en trivelig julegave.

rognbergele.jpg

Rognebærgelé

70 minutter

Ingredienser:

1 kg rognebær
1,5 dl vann
800 g sukker per liter saft

Rens og vask bærene, og ha dem i en kjele sammen med vann. Kok under lokk i 10 minutter eller til de begynner å sprekke. Sil bærene igjennom en silduk eller et klede. Ikke press, la saften selv renne igjennom duken. Mål væsken og ha den i en kjele, og kok i 5 minutter. Fjern skummet med en hullsleiv. Tilsett så mye sukker du trenger i forhold til væske, litt etter hvert. Kok i 20 minutter uten lokk.

 

Gjør geléprøve: Ha litt gelé på en kald tallerken. Trekk en skje gjennom geleen. Hvis geleen ikke løper sammen er den ferdigkokt, ellers må den koke lenger, eller pektin må tilsettes. Ha geleen på varme glass, og dekk med smeltet syltevoks. Oppbevares kjølig og mørkt.

Bruk rognebær som har gjennomgått en frostnatt, eller legg bærene i fryseren over natten.

bottom of page