top of page

Ribbe

er ikke så komplisert

italiensk-ribbe-med-tomat.png
asiatisk-reste-ribbe-med-soyaglaze.png
koreansk-ribbe-med-gochujang.png
langtidsbakt-ribbe-med-ol-og-lok.png
meksikansk-reste-ribbe-med-masse-godt-krydder.png

Kokk: Julie Øyan

Foto og styling: Inkognito

Duften av ribbe som fyller huset og lyden av svor som sprekker gir alltid litt forventning. Noen ganger blir det skuffelse også, når svoren bare blir myk og seig selv om du har sittet på huk foran ovnen og håpet den skal poppe. Likevel handler ribbe om mer enn tradisjon og forventninger. Ribbe er så godt at man kan spise det i alle mulige variasjoner. Med eller uten sprø svor.

 

Opp gjennom årene har jeg eksperimentert, justert og testet mange ulike oppskrifter på ribbe. Ribbe passer med alt. Alt fra honning og eple til chili og miso. Fett, syre, salt og sødme. Det er ikke mer komplisert enn som så. Du må heller ikke glemme at ribbe blir bedre med tid. Det

er kjøtt som må få gjøre seg ferdig. Fettet skal smelte sakte, for deretter å renne nedover haken din når du spiser den.

 

Førjulstiden og jula betyr mye mat, og ofte sitter man igjen med rester. Flere av oppskriftene her er laget nettopp av rester, for matsvinn liker vi ikke. Og litt variasjon midt i julematen gjør heller ikke noe. I tillegg oppfordrer jeg som alltid til å kjøpe kjøtt fra produsenter som behandler dyrene sine bra.

 

Mitt eget forhold til ribbe er i potetlefse med grov sennep, surkål og potet. Enkelt, men perfekt. Dette må jeg spise hver jul. Hvis ikke så teller ikke jula.

Asiatisk (reste) ribbe med soyaglaze

asiatisk-reste-ribbe-med-soyaglaze.png

Gir ca. 4 porsjoner


1 kg tynnribbe, eller mindre. Bruk det du har av rester.
1 dl soyasaus
2 ss honning
2 ss riseddik
2 fedd hvitløk, i skiver
1 liten bit ingefær, i skiver

1 chili, i skiver
1 ss sesamolje
Vårløk og sesamfrø til topping

fremgangsmåte

Del ribba i skiver. Kok sammen soyasaus, honning, eddik, hvitløk og ingefær til en tykk saus. Ha ribbebitene i folie, hell over sausen og pakk sammen folien. Stek ribbebitene i ovn på 180 grader i minst 1 time. Dryss over vårløk og sesamfrø før servering. Du kan også servere ris til.

Langtidsbakt ribbe med øl og løk

langtidsbakt-ribbe-med-ol-og-lok.png

Gir ca. 4 porsjoner

1 kg tynnribbe, i skiver
2 løk, i skiver
5 dl mørkt øl
2 ss brunt sukker
Salt og pepper

fremgangsmåte

Legg løken i bunnen av en form og legg ribba oppå. Krydre med salt og pepper og hell over øl og sukker. Dekk med folie og bak i ovn på 160 grader i minst 3 timer. Server med løken og den mørke, søte sjyen.

Meksikansk (reste) ribbe med masse godt krydder!

meksikansk-reste-ribbe-med-masse-godt-krydder.png

Gir ca. 4 porsjoner

1 kg tynnribbe, eller mindre. Bruk det du har av rester.
1 ts chiliflak

1 ts oregano

1 ts røkt paprika
1 ts spisskummen
1 ss honning
1 boks mais
1 rødløk, finhakket

1 pk fetaost

1 pk minitortilla
Frisk koriander

1 lime, i båter

fremgangsmåte

Del ribba i små terninger, og ha ribbebitene i en stekepanne. Krydre med chiliflak, oregano, røkt paprika og spisskummen. Stek ribbebitene på middels varme i 10 minutter. Jo lenger du steker jo mer smak og bedre blir det. Tilsett honning underveis. Server på varme tortillalefser med mais, rødløk, feta og frisk koriander. Og limebåter.

Koreansk ribbe med gochujang

koreansk-ribbe-med-gochujang.png

Gir ca. 4 porsjoner


1 kg tynnribbe
4 ss gochujang
4 ss soyasaus
2 ss brunt sukker
2 ss riseddik
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts sesamolje

Vårløk, gulrøtter og rødkål, julienne
Ristede sesamfrø

fremgangsmåte

Bland gochujang, soyasaus, sukker, eddik, hvitløk og sesamolje til en marinade. Pensle ribba og la den stå i kjøleskap i minst tre timer. Stek på 190 grader i 1 ½ time til kjøttet er mørt. Del i skiver, og server med grønnsaker i staver og den gode sausen.

Italiensk ribbe med tomat

italiensk-ribbe-med-tomat.png

Gir ca. 4 porsjoner


1 kg tynnribbe, i biter
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 neve soltørkede tomater
2 bokser flådde tomater
1 dl rødvin
Fersk oregano
Salt og pepper

fremgangsmåte

Brun ribba lett på alle sider i en gryte. Ta den ut og stek løk og hvitløk i samme gryte. Tilsett soltørkede tomater, flådde tomater, vin og oregano. Legg ribba tilbake, dekk med lokk og la det småkoke i to timer til kjøttet er mørt og sausen tykk. Server med potetmos eller brød. Og kanskje en grønn salat. Noe grønt må man spise også.

bottom of page