top of page

Restless River

Restless Rivers første årgang ble til i en liten hytte i 2005. For Craig og Anne Wessel var det egentlig bare et hobbyprosjekt, men én årgang var nok til å få dem hekta. I 2012 lanserte paret en spesielt vellykket Cabernet Sauvignon, og etter det har de fortsatt å fremstille små partier av høy kvalitet.

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO RESTLESS RIVER

2.-Craig&Anne_nett.jpg

Sørafrikanske Craig og Anne Wessel lever et travelt, men lykkelig liv i dalen som heter Hemel en Aarde (Himmel og jord).

Gården Restless River er på 200 mål, men vinstokker dekker bare 70 av dem. Til 2017-årgangen høstet de 25 tonn druer. Det er ikke mye, og derfor konsentrerer de seg om å produsere endrueviner av høy kvalitet. Den lille boutique-vingården i Hemel-en-Aarde dalen (Himmel og jord-dalen) har nærmest oppnådd kultstatus blant vinkjennere, og vinene er blitt noe man bare «må ha» hvis man er seriøs vinsamler.

 

Paret er spesielt glad for at vinene deres nå er å finne på Vinmonopolet i Norge. Vinmaker Craig Wessels besteforeldre på morssiden, Sverre og Thordis Bakke, emigrerte fra Norge til Sør- Afrika da de giftet seg, og Craig har fortsatt slekt og familie i Norge. Derfor var det et spesielt hyggelig marked å få tilgang til.

 

Vingården Hemel-en-Aarde ligger like utenfor Hermanus, et populært turiststed ved kysten. Den kjølige atlanterhavsbrisen gjør at området regnes for et av de beste vinområdene i Cape-området, spesielt med tanke på Cabernet Sauvignon. Bevisst og omsorgsfull drift med fokus på sunn, leirete jord og druestokker med lav avkastning, gir høy og stabil kvalitet på druene. Det har resultert i en burgunderlignende Chardonnay og en særegen Cabernet Sauvignon som begge hører hjemme helt i toppen blant viner fra ettertraktede småskalaprodusenter.

3.-Chill-in-the-vines_nett.jpg

Craig har en avslappet holdning til det å lage vin og lar naturen gjøre det meste av jobben.

Craig prioriterer friskhet når han lager Restless Rivers Chardonnay, og plukker ut druer med høyt syreinnhold. I takt med globale trender har de nylig investert i et par toskanske amforaer. Slike keramikkrukker har vært brukt i vinmaking i århundrer, og disse ble kjøpt spesielt med tanke på Chardonnay. Vinen fatlagres på gamle eikefat, og Craig låner gjerne ut nye tønner til andre vinmakere i et år før de selv tar dem i bruk på Restless River.

 

På vingården satser de på rene endrueviner og er ikke redde for tydelig karakter og undertoner i vinen. «Jeg er glad for at Cabernet smaker som Cabernet, og vi gjør ikke noe forsøk på å kamuflere de grønne aromaene i vinen,» sier Craig.

 

Den puritanske holdningen og fremstillingsmetodene betyr at hver vinmark er registrert som en enkeltvinmark og vinene har navn etter hver av dem. Restless River er hovedsakelig terroirdrevet med fokus på Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Chardonnay. Likevel hender det at Craig gjør litt opprør mot de eksklusive endruevinene og lanserer Wanderlust. Det er en blandingsvin som endres for hvert år slik at han har muligheten til å prøve ut ulike kombinasjoner, teknikker og varianter i små, enkeltstående serier. Den siste Wanderlust Red Blend fra 2019, er 50/50 Pinot Noir og Pinotage med en klar og tydelig begynnelse som følges av en fast og tørr Pinotage i avslutningen.

8-AvaMarie-nett.jpg
The-Vines_nett.jpg

Det er ikke uten grunn den vesle vingården på bare 200 mål og hvor det dyrkes druer på bare 7 prosent av området, kalles Klein Hemel eller Lille himmel. 

Restless Rivers Ava Marie Chardonnay 2018 er oppkalt etter datteren deres og har oppnådd imponerende 97 poeng i den sørafrikanske Platter’s Wine Guide. Til denne vinen plukket de druer fra ni ulike områder på vinmarken og presset dem på stilken. Av de ni fatene brukte de faktisk bare ett. Vinen ble lagret i 11 måneder på bunnfallet før den ble tappet om og lå på tank i to måneder til. Etter tapping ble den lagret i to år før lansering. Vinen er fyldig og krydret, litt fløtete i ganen og med forsiktige toner av sitrus og flint fra fatlagringen. Teksturen er silkemyk med en dvelende avslutning.

 

Den siste av vinene er Le Luc Pinot Noir som passende nok har fått navnet etter sønnen Luke. Le Luc har høstet mange lovord fra Pinot Noir-elskere som har høye forventninger til kommende årganger, ettersom Hemel-en-Aarde-dalen er en av Sør-Afrikas beste områder for Pinot Noir. 2019-årgangen av Le Luc Pinot Noir ble belønnet med velfortjente 95 poeng av vinjournalisten Christian Eedes.

 

30 prosent av druene til Le Luc Pinot Noir presses på stilken, og druene høstes fra en enkelt vinmark med sandstein på leire, før den lagres i 14 måneder på 500-liters fat. Resultatet er en uttrykksfull vin med dype toner av mørke kirsebær, krydder og musk, kombinert med den krispe friskheten fra tanninene og renheten i druene.

 

Den første vinen som virkelig ga støtet til Restless River og ga dem en plass der oppe blant andre topp-produsenter, er Main Road and Dignity Cabernet Sauvignon fra 2013. Dette er en av de mest unike vinene som lages i Sør-Afrika, og det skyldes at det er en premium Cabernet Sauvignon fra et kjølig klima, en sjeldenhet i dette området. Den herlige vinen som er laget på 20% hele drueklaser har fått navn etter to vinmarker på gården, Main Road og Dignity.

 

Vinen ble villgjæret og maserert i 15-40-dager før den ble fatlagret på 75% gammel eik i 21 måneder. Til slutt ble den tappet ufiltrert og uklaret på flaske. Vinen har fyldige toner av mørke kirsebær i ganen, litt jordpreget frukt og solbær med svake hint av anis og salt lakris. Selv om den er frisk og drikkeklar nå, vil den bare bli bedre med lagring.

 

2013-årgangen må ikke forveksles med Main Road & Dignity Cabernet Sauvignon 2011 som er en kjøligere årgang som ble maserert i 33 dager og så lagret kort tid på 33% ny eik. Vinen har mer modne solbærtoner, er mykere i ganen og med dempede tanniner i avslutning.  

4.-BigEthel&Land_nett.jpg

Den manuelle vinpressen kalles Big Ethel og er like hardtarbeidende som  Craigs elskede  Series II Land Rover.

En av de nyere vinene deres som man skal være oppmerksom på, er en Pinot Noir. Første årgang er fra 2016 laget av druer fra vinstokker som ble plantet i 2013. De to første årgangene ligger fortsatt på fat, men vil snart bli lansert under navnet Lalochezia som er den tilfredsstillende følelsen man kan få når man banner. Det kan jo passe godt. Når denne Pinoten når toppen blir den trolig en av Restless Rivers kjerneprodukter.

 

Etikettene til Restless River er svært detaljerte og inspirert av Craigs forkjærlighet for vellagret whisky. «Hvis du har forståelse for det som står på etiketten, er du den jeg lager vin for,» sier Craig. Familien Wessel holder for tiden på å utvide og plante flere druestokker på nabogårdene. Men fokuset vil fortsatt først og fremst være på å produsere Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir av høy kvalitet og i små mengder.

Tilgjengelig på Vinmonopolet

6-CabernetSauv_nett kopi.jpg

12339801 Restless River Main Road & Dignity Cabernet Sauvignon 2016

100% Cabernet Sauvignon kr. 439,90

7-AvaMarie_nett kopi.jpg

12339701 Restless River Ava Marie Chardonnay 2017

100% Chardonnay kr. 389,90

bottom of page