top of page
intro-reinskav_edited.png

Regn med rein

Kokk: Julie Øyan 

Foto: Inkognito v/Baard Næss

Å bruke reinskav er enkelt og utrolig godt.
De aller fleste kjenner det best i finnbiff. Tynne skav av reinsdyrkjøtt som stekes raskt i panna med løk, sopp, fløte, einerbær (masse einerbær om det er jeg som lager det) og brunost.

Når man setter seg ned med en porsjon finnbiff, får man ikke bare et godt måltid, men også en forbindelse til tradisjon, kultur og natur. Det er mat som gir mening, samtidig som den minner oss om hvor viktige råvarene fra norske landskap er, både før og nå.

 

Det betyr ikke at man ikke kan leke seg med råvaren og bruke den på nye måter. Reinskav kan erstatte stort sett alt annet kjøtt. Det fungerer like godt i finnbiff, som i mer kreative varianter som sushi med tempurafritert nori eller naan toppet med kremet reinskav og mango-chutney. Som du får oppskrift på under her.

 

At reinkjøttet ble skavet og brukt i gryter har en helt praktisk bakgrunn. Når reinen ble slaktet om høsten, frøs man kjøttet slik at det kunne lagres gjennom vinteren. Da kunne man enkelt høvle eller skave tynne flak fra de frosne stykkene, som var raske å tilberede og ga næringsrik mat på kort tid. For samene, som levde tett på naturen og ofte måtte lage mat under enkle forhold, var dette en effektiv måte å lage varm mat på, enten det var på flytting med reinflokken eller i gammen.

 

Det er også naturlig å stille spørsmål ved hvor bærekraftig det er å spise rein. Svaret er at det er bærekraftig. Reinen lever fritt på vidda og beiter på det naturen tilbyr, uten kraftfôr. Det gir et mye lavere klimaavtrykk sammenlignet med mange andre typer kjøtt. Samtidig støtter man samisk kultur og en næring som har vært avgjørende for folks liv og identitet i veldig, veldig mange år.

reinskav-shusi-m-nori-og-tyttebermajones.png

Reinskav-sushi

Gir ca. 10 porsjoner

 

Tyttebærmajones
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
2 dl nøytral olje
2 ss tyttebær (rørte eller moste)
Salt og pepper

 

Syltet kål
100 g grønnkål eller spisskål, finsnittet
1 dl vann
½ dl eplesidereddik
2 ss sukker
1 ts salt

 

Sushiris
2 dl sushiris
2 ss riseddik
1 ts sukker
½ ts salt

 

Tempurafritert nori
2 ark nori
1 dl hvetemel
½ dl maisenna
½ ts bakepulver
1 ½ dl iskaldt vann
1 l olje til fritering

 

Reinskav
200 g reinskav
2 ss smør
2 ss soyasaus
½ ts honning

Flaksalt

 

Garnityr
Friske tyttebær  
Knuste einebær
Små blader av timian eller skogsyre

Fremgangsmåte

Pisk sammen eggeplomme, sennep og eddik. Spe inn olje i en tynn stråle til majonesen er tykk. Vend inn tyttebær og smak til med salt og pepper. Du kan også bruke en stavmikser for å mikse det sammen. Sett kaldt.

 

Kok opp vann, eddik, sukker og salt. Hell laken over kålen og la trekke i minst 30 minutter.

Kok risen som anvist på pakken. Vend inn riseddik, sukker og salt. Avkjøl.

 

Rør sammen mel, maisenna, bakepulver og iskaldt vann til tempurarøre. Klipp noriark i biter, dypp i røren og form som små tacoskjell. Friter på 180 °C til sprø. La renne av på papir.

 

Stek reinskavet raskt i smør på høy varme. Tilsett soyasaus og honning og glasér kjøttet lett. Smak til med flaksalt.

 

Fyll de sprø noriskjellene med en liten ball ris, syltet kål og reinskav. Topp med tyttebærmajones og pynt med tyttebær, einerpulver og timian eller skogsyre.

reinskav-ceviche-m-bjorneber_edited.jpg

Reinskav ceviche

Gir ca. 4 porsjoner

 

Reinskav
200 g reinskav
2 lime, saften
4 knuste einerbær

 

Bjørnebærponzu
4 ss soyasaus
6 ss moste bjørnebær
2 ss riseddik
2 ts honning
2 ss olivenolje

 

Fremgangsmåte

Legg reinskavet i en bolle og dekk med limejuice og einerbær. Sett i kjøleskap og la trekke i 20–30 minutter til kjøttet er lett syltet.

 

Rør sammen soyasaus, moste bjørnebær, riseddik, honning og olivenolje til en dressing.

Forbered grønnsakene mens kjøttet marinerer. Skjær agurk i tynne skiver og finhakk rødløk.

Anrett agurkskiver på et fat og legg den syltede reinskaven over. Topp med rødløk, koriander, chili og noen friske bjørnebær.

 

Drypp over bjørnebær-ponzu.

 

Til salaten
½ agurk, julienne
1 rødløk, finhakket
1 neve frisk koriander
Salt og pepper

 

Til servering
Hele bjørnebær

Bjørnebær-ponzu
Korianderblader
Tynne skiver chili

reinskav-satay-m-multer.png

Reinskav satay

Peanøttsaus
3 ss peanøttsmør
1 ss soyasaus
1 ss fiskesaus
1 ss limesaft
1 ss honning
1 fedd hvitløk, presset
½ dl kokosmelk
2 ss multer (moste eller syltetøy)

 

Agurksalat
1 agurk, julienne
½ rød chili, i tynne skiver
1 ss riseddik
½ ts sukker
1 ts sesamolje
1 ts ristede sesamfrø
Salt

 

Reinskav
400 g reinskav
2 ss soyasaus
1 ss revet ingefær
1 fedd hvitløk, finhakket
½ rød chili, finhakket
1 ss sesamolje

 

Til servering
Limebåter
Frisk koriander

Rør sammen ingrediensene til peanøttsausen i en kjele. Varm forsiktig opp på lav varme til en jevn saus. Vend inn multer til slutt og sett til side.

 

Bland agurk med chili, riseddik, sukker, sesamolje og en klype salt. Dryss over ristede sesamfrø og la trekke minst 15 minutter.

 

Rør sammen soyasaus, ingefær, hvitløk, chili og sesamolje. Vend inn reinskavet og la det marinere i minst 30 minutter.

 

Tre det marinerte kjøttet på små spyd og grill raskt på høy varme eller i grillpanne til de får fin stekeskorpe.

 

Server spydene med peanøttsaus, frisk agurksalat, limebåter og koriander.

reinskav-naan.png

Reinskav på naan

Naan og kjøtt
4 naanbrød
300 g reinskav
2 ss smør
1 sjalottløk, finhakket

 

Saus
1 dl matfløte
1 ss soyasaus
½ ts garam masala
Salt og pepper

 

Topping
4 ss mango-chutney
2 ss yoghurt naturell
1 neve frisk koriander, grovhakket
1 ss ristede sennepsfrø
½ rødløk, syltet

Varm smør i en panne og fres lsjalottøken til den er blank. Tilsett reinskavet og stek raskt på høy varme. Ha i fløte, soyasaus og garam masala og la det småputre til kjøttet er mørt og sausen kremet. Smak til med salt og pepper.

 

Varm naanene i ovn eller tørr panne. Fordel reinskavet utover hvert brød. Legg på en skje mango-chutney og topp med yoghurt.

 

Dryss over koriander og ristede sennepsfrø. Avslutt med litt syltet rødløk og server straks.

rommegrot-m-sprott-reinskav.png

Rømmegrøt med sprøtt reinskav

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl helmelk
1 ts salt

50 g smør
1 ss sukker
1 ts kanel

 

100 g reinskav (tynne skiver eller små biter)
Olje til fritering

Kok opp rømmen i en tykkbunnet kjele og la den småkoke i ca. 5 minutter. Rør inn melet, litt etter litt, til en jevn grøt. Spe på med melk under omrøring til grøten er glatt og passe tykk. Smak til med salt.
 

Smelt smøret i en liten kjele til det blir gyllent og nøtteaktig.
 

Varm olje i en liten kjele til ca. 170 °C. Tørk reinskavet godt med kjøkkenpapir. Friter små biter eller flak i 30–60 sekunder til sprø og lett gyllen. La renne av på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.
 

Server grøten i skåler. Dryss over sukker og kanel, hell på smeltet smør og topp med sprøtt fritert reinskav.

bottom of page