top of page
IMG_6329-x.png

Det er som å tre inn i en eventyraktig verden med skulpturer i hagen, lyden av springvann og et kulturlandskap hvor Edvard Munch vandret. Kanskje så han utover sjøen og prøvde å fange lyset.

RAMME GÅRD

Munch og en eventyrlig hage

Tekst: Pia Strømstad 

Her på Ramme gård i Hvitsten 30 minutter sør for Oslo, har investor og kunstsamler Petter Olsen skapt noe helt unorsk, en opplevelse som skal trigge alle sanser. Det er både hage, kultursenter, et levende Munch-galleri og et eksklusivt hotell.

IMG_2856.png

Edvard Munch kjøpte Nedre Ramme gård i 1910. «Det er den smukkeste Eiendom i Kristianiafjorden,» skrev Munch og motivene han malte her var frodige, fulle av liv og i sterke farger.

 

Siden 1966 har Petter Olsen eid Ramme gård og investert svimlende 1 milliard kroner i parkanlegg, bygninger og et økologisk gårdsbruk. Han har også den største samlingen av Edvard Munch-malerier i privat eie. Og på Ramme gård kan du se verker ikke bare av Munch, men også av blant annet Christian Krohg, Oda Krohg, Frits Thaulow, Hans Gude og Theodor Kittelsen.

IMG_2857.png
IMG_6366-x.png

Et lite Versailles

Du kan vandre langs kyststien der Munch selv gikk, eller du kan drømme deg til et annet sted i det frodige parkanlegget. Petter Olsen kaller det Havlystparken med oldtidsskulpturer og mytologiske figurer, skulpturer i klassisk stil og helt moderne. Det er en liten opplevelse samme når på året du kommer, enten knoppene så vidt er i ferd med å springe, trærne begynner å miste de gylne bladene, eller skulpturene frostes med roser av is.

 

Én av inspirasjonskildene har vært parken utenfor slottet i Versailles, og de høye pinjetrærne minner litt om Middelhavslandene. Epletrærne dekker espalierene og er som en portal inn i hagen.

IMG_6334.png
IMG_6360.png
4N6A9456.png
IMG_6358.png
IMG_6361.png
4N6A9466.png

Veksthusene med masse grønne urter og vekster fyres med flis fra det som ryddes på beitemarkene og langs jordene. Kafeen og gårdsbutikken ligger i et glasshus hvor du får servert økologisk kjøtt og grønnsaker, mye av det produsert på gården.

4N6A9452.png

Bærekraftig dyrehold

 

På Ramme gård er de også opptatt av dyrevelferd og økologisk landbruk. Mangalitsagrisene, eller ullgrisene, klarer seg fint ute hele året. De ruller seg i gjørme, sover i halmen og fôres bare med økologisk, soyafritt kraftfôr, høy og grønnsaker som er produsert på gården.

 

Gammalnorsk spælsau beiter ute og bidrar til å holde kulturlandskapet åpent, og både kalver, lam og grisunger får gå sammen med moren så lenge som mulig. Melken er det kalvene som får, men blir det noe til overs lager de ost og smør på gården. I sesongen kan man også få kjøpt kjøtt rett fra gården, men det meste går til servering i restauranten.

 

I gårdsbutikken kan du gå på skattejakt – og snart er det jul! Da dekoreres trær og bygninger med tusenvis av julelys, og stemningen blir om mulig enda mer magisk. 

Må selge eiendom og malerier for å dekke gjeld

IMG_6368.png

FAKTA

Ramme gård

Rammeveien 90, 1545 Hvitsten

Avkjøring fra E6 ved Vestby nord for Moss.

Åpningstidene varierer med sesong. Åpent hver dag om sommeren, høst og vinter kun lørdager og søndager. Kro, restaurant og hotell holder åpent alle dager.

Telefon: 64 98 32 00

post@ramme.no

https://ramme.no

Petter Olsen har investert mer enn 1 milliard kroner i Ramme gård. Det er en så enorm investering at Skatteetaten mener prosjektet ikke kommer til å gå med overskudd på lang tid. Dermed kan det ikke regnes som ordinær næringsvirksomhet, og derfor har han ikke fått innvilget et krav om momsfradrag på i overkant av 100 millioner kroner. I desember 2022 tapte han saken mot Skatteetaten i Høyesterett, skriver E24. I tillegg har Olsen et lån på 550 millioner kroner i DNB som er forfalt. Nå skriver E24 at Petter Olsen er i ferd med å selge unna en stor eiendom i Bærum, i tillegg til to malerier fra den store kunstsamlingen sin. Et portrett malt av Edvard Munch og et landskapsmaleri av den franske maleren Claude Monet skal gå under hammeren på en auksjon i New York. Driften på Ramme Gård er foreløpig ikke berørt. Åpningstidene på hjemmesiden er oppdatert, og fortsatt kan man besøke hagen, oppleve kunstutstillingen og overnatte på hotellet der.

bottom of page