top of page

Imponerer med håndlaget vin i små mengder

Sørafrikanske Donovan Rall tar småskalaproduksjon til det ytterste. Den unge, uavhengige vinmakeren grunnla Rall Wines i 2008, inspirert av endrueviner fra Middelhavslandene. 

TEKST EINAR JUELL FOTO MATTIS BJØRNSEN

rall-wines-donovan-kjeller_nett.jpg
rall-wines-hvitvin_nett.jpg

Donovan Rall produserer små kvanta og få viner,
og spesielt hvitvinen har imponert vinanmelderne. 

I 2005 gikk han ut av Stellenbosch University med en master i vitikultur og ønologi. I årene etterpå reiste han rundt i verden for å være med på drueinnhøsting. Da han kom tilbake til Sør-Afrika tilbrakte han en sesong i Swartland og en spire ble tent. 

 

Inspirert av endruevinene fra Middelhavsområdene fikk han ideen om å lage unike og naturlige viner fra gamle vinstokker fra forskjellige vinmarker. 

 

Donovans filosofi er enkel. Bruk de beste druene fra de eldste vinmarkene du kan finne, og ikke bland deg inn i den naturlige prosessen. 

 

Han lager en hvitvin og en rødvin for hånd. Hver produksjon fermenteres og modnes naturlig for å bevare karakteren til druene fra hver enkelt vinmark. Så finner han det riktige blandingsforholdet. 

De første ti fatene produserte han i 2008. Fortsatt er produksjonen veldig liten, men Rall Wines har likevel gjort inntrykk. Spesielt har de hvite vinene imponert vinanmelderne. 

 

I 2015 lanserte Rall nye viner, og ingen kan lenger anklage Donovan for å være en one-hit wonder.

 

At han ikke har sin egen vinmark plager ikke den unge gründeren. 

 

– Jeg er på jakt etter jord, men har alltid syntes det var mer interessant å blande druer og kjøper druer mange forskjellige steder, forklarer han. 

rall-wines-donovan-smaking_nett.jpg
rall-wines-vinflaske-tonne_nett.jpg

Donovan vil bort fra overekstraherte og eikepregede viner og i stedet lage noe som er friskere, lettere og ikke minst naturlig fremstilt. 

Småskalaproduksjon er i ferd med å bli mer utbredt, og Donovan representerer den nye generasjonen med uavhengige vintalenter i Sør-Afrika. De siste årene har billig jord,nyskaping og kameratskap gjort at Swartland-regionen har tiltrukket seg unge, ambisiøse vinmarkere, og Donovan og flere enn 20 andre vinmakere har dannet Swartland Independent Producers (SIP). 

 

For å være medlem må vinene produseres naturlig uten tilsatt gjær, syre, tanniner eller ved bruk av omvendt osmose, og må ikke lagres på mer enn 25 prosent ny europeisk eik.

 

Donovan mener at denne trenden representerer et vesentlig smaksskifte. 

 

– De fleste rundt her vil si det samme. Folk er lei av overekstraherte viner med altfor mye eikepreg, og fokuserer i stedet på endrueviner som modnes tidlig og gir vinen friskhet, mener han. 

 

Han er lidenskapelig opptatt av friskere mer lettdrikkelige viner, men understreker at det ikke betyr det samme som lett og fruktig. 

 

– Det er ikke pasjonsfrukt og guava jeg er ute etter i vinen. Jeg er interessert i de sekundære smakene og hvordan jeg skal hente frem aromaer av nougat og nøtter, anisfrø og fennikel. Det jeg er opptatt av er hvordan vinene kommer til å modnes, utdyper han. 

 

rallwines.co.za

rall-wines-fyrstykker_nett.jpg
rall-wines-patenning_h-nett.jpg

På Vinmonopolet:

 

 

 

 

 

7865901 Rall White 2019 kr. 369,90

Chardonnay 2%, Verdello 30%, Chenin Blanc 60%, Viognier 8%. Frisk, fyldig kremet med sitrus og fersken. Lang. 

 

 

3915801 Rall Cinsault 2018 kr. 319,90 

Cinsault 100%. God fruktkarakter, modne tanniner og god lengde.

 

5183901 Rall Grenache Blanc 2019 kr. 309,90

Grenache blanc 100 %. Smak av modne frukter og lang ettersmak.

 

 

 

 

 

 

10785701 Rall Old Vine Cinsault Pet Nat 2019 kr. 289,90

Cinsault 100%. Smak av stjernefrukt, epler og mineralitet.

Rall Cinsault.jpg
Rall Grenache blanc.jpg
Rall White.jpg
Rall Old Vine Cinsault.jpg
bottom of page