top of page
Tekst Pia Strømstad
PLUKKE; SANKE; HØSTE
Ut i skogen, oppe på vidda og ute i naturen kan du plukke, sanke og høste det du vil av sopp, bær og ville urter.
Skogsopp med ferskost
Forrett/smårett til 4 personer
Ferskost:
1 l helmelk
3 ss eddik
½ ts salt
Neslepulver
Varm melk, eddik og salt til ca. 85 °C under omrøring. Sett blandingen til side i 10-15 minutter til den har skilt seg og ostemassen har klumpet seg. Hell massen over i en sil dekket med et rent klede. La massen henge til ønsket konsistens. Avkjøl. Bland osten med neslepulver. Se tipset under.
Soppmajones:
2 dl grovkuttet skogsopp
Smør til steking
1 eggeplomme
Vann
1 dl solsikkeolje
1 dl brunet smør
Flaksalt
Stek skogsoppen i smør. Ha soppen i en blender. Tilsett eggeplomme og juster med litt vann, slik at den blir flytende. Spe med solsikkeolje og deretter brunet smør. Smak til med salt.
Stek skogsopp:
1 l renset og delt sopp
Smør til steking
Flaksalt
Stek skogsopp i smør. Smak til med salt.
Tyttebær:
1 dl tyttebær
1 dl honning
Varm tyttebærene i honningen.
Anrett majonesen på tallerken og ha over skogsoppen. Topp med ferskost og tyttebærene.
Tips: Tørket nesle: Visp ut 5 dl salt i 1 l vann. Bruk ferske små nesleskudd og dypp dem i saltlaken. Legg dem på bakepapir eller silikonmatte og tørk dem på et luftig sted. Bruk som chips eller knus til pulver.
Ferskost:
1 l helmelk
3 ss eddik
½ ts salt
Neslepulver
Varm melk, eddik og salt til ca. 85 °C under omrøring. Sett blandingen til side i 10-15 minutter til den har skilt seg og ostemassen har klumpet seg. Hell massen over i en sil dekket med et rent klede. La massen henge til ønsket konsistens. Avkjøl. Bland osten med neslepulver. Se tipset under.
Soppmajones:
2 dl grovkuttet skogsopp
Smør til steking
1 eggeplomme
Vann
1 dl solsikkeolje
1 dl brunet smør
Flaksalt
Stek skogsoppen i smør. Ha soppen i en blender. Tilsett eggeplomme og juster med litt vann, slik at den blir flytende. Spe med solsikkeolje og deretter brunet smør. Smak til med salt.
Stek skogsopp:
1 l renset og delt sopp
Smør til steking
Flaksalt
Stek skogsopp i smør. Smak til med salt.
Tyttebær:
1 dl tyttebær
1 dl honning
Varm tyttebærene i honningen.
Anrett majonesen på tallerken og ha over skogsoppen. Topp med ferskost og tyttebærene.
Tips: Tørket nesle: Visp ut 5 dl salt i 1 l vann. Bruk ferske små nesleskudd og dypp dem i saltlaken. Legg dem på bakepapir eller silikonmatte og tørk dem på et luftig sted. Bruk som chips eller knus til pulver.
Helbakt sellerirot med skogens aromater
Som tilbehør eller som egen hovedrett til 4 personer
1 hel sellerirot
Bak hele selleriroten med skall på i ovnen på 160 °C i 1-2 timer, eller til den er myk tvers igjennom. Avkjøl noe. Fjern skallet og lag noen tynne snitt i toppen.
Hasselnøttsmør:
100 g hasselnøtter
100 g smør
2 ss soppsoya
1 liten neve granskudd
Stek hasselnøtter 10 minutter på 180 °C. Fjern skallet.
Brun smøret. Ha i hasselnøtter og soppsoya. Tilsett granskudd rett før det skal serveres.
Varm selleriroten og hell over det varme hasselnøttsmøret.
Til servering:
Flaksalt og Skogsmaur
Tips: Skogsmaur har en deilig syrlighet i seg. Sank dem og frys dem, før de brukes som et spennende krydder.
1 hel sellerirot
Bak hele selleriroten med skall på i ovnen på 160 °C i 1-2 timer, eller til den er myk tvers igjennom. Avkjøl noe. Fjern skallet og lag noen tynne snitt i toppen.
Hasselnøttsmør:
100 g hasselnøtter
100 g smør
2 ss soppsoya
1 liten neve granskudd
Stek hasselnøtter 10 minutter på 180 °C. Fjern skallet.
Brun smøret. Ha i hasselnøtter og soppsoya. Tilsett granskudd rett før det skal serveres.
Varm selleriroten og hell over det varme hasselnøttsmøret.
Til servering:
Flaksalt og Skogsmaur
Tips: Skogsmaur har en deilig syrlighet i seg. Sank dem og frys dem, før de brukes som et spennende krydder.
Ville bær med bakverk og mjødurtrømme
Dessert til 4 personer
Bakverk:
2 eggehviter
75 g melis
30 g mel
40 g finmalte hasselnøtter
50 g brunet smør
Bland ingrediensene til bakverket. Fyll deigen i passende smurte former. Stek dem 2-4 minutter på 220 °C. De kan gjerne være myke/halvrå i midten.
Mjødurtrømme:
2 dl rømme
2 ss melis
2 ss tørket mjødurt (kan erstattes med vanilje)
Ville bær som blåbær, krekling, villbringebær og multe
Visp rømme med melis og mjødurt.
Rens bærene.
Anrett bær og rømme på tallerken. Server bakverket rett fra ovnen.
Tips: Server med kandiserte rognebær: Kok opp 5 dl vann med 3 dl sukker. Ha i rognebær. Kok opp og avkjøl. Tilsett 2 dl sukker til. Kok opp og avkjøl. Tilsett 2 dl sukker til. Kok opp og avkjøl. Ta bærene ut av laken og tørk dem over natten på bakepapir. Rull dem i sukker.
Bakverk:
2 eggehviter
75 g melis
30 g mel
40 g finmalte hasselnøtter
50 g brunet smør
Bland ingrediensene til bakverket. Fyll deigen i passende smurte former. Stek dem 2-4 minutter på 220 °C. De kan gjerne være myke/halvrå i midten.
Mjødurtrømme:
2 dl rømme
2 ss melis
2 ss tørket mjødurt (kan erstattes med vanilje)
Ville bær som blåbær, krekling, villbringebær og multe
Visp rømme med melis og mjødurt.
Rens bærene.
Anrett bær og rømme på tallerken. Server bakverket rett fra ovnen.
Tips: Server med kandiserte rognebær: Kok opp 5 dl vann med 3 dl sukker. Ha i rognebær. Kok opp og avkjøl. Tilsett 2 dl sukker til. Kok opp og avkjøl. Tilsett 2 dl sukker til. Kok opp og avkjøl. Ta bærene ut av laken og tørk dem over natten på bakepapir. Rull dem i sukker.
Skogens tartar
Forrett/smårett til 4 personer
Tartar av vlltkjøtt (rein, villhjort eller elg):
250 g mørt viltkjøtt av god kvalitet
Flaksalt og olivenolje
Finhakket kjøttet. Smak til med flaksalt og olivenolje.
Tyttebærgele med akevitt:
2 dl tyttebærjuice
3 ss akevitt
4 plater gelatin
Bløtlegg gelatinen. Varm opp tyttebærjuice og akevitt uten at det koker. Rør inn gelatinen til den smelter. Avkjøl. Kutt eller stikk ut pene biter av geleen.
Brød- og nøttekrønsj:
1 dl revet brød
1 dl finhakkede nøtter
2 ss smør
Flaksalt
Stek brød og nøtter i smør til det er brunt og sprøtt.
Til servering:
Majones, bær, skogsyre og honning
Anrett alt på 4 tallerkener. Topp med majones. Dryss over bær, honning og skogsyre.
Tips: Server med en liten vakteleggeplomme.
Tartar av vlltkjøtt (rein, villhjort eller elg):
250 g mørt viltkjøtt av god kvalitet
Flaksalt og olivenolje
Finhakket kjøttet. Smak til med flaksalt og olivenolje.
Tyttebærgele med akevitt:
2 dl tyttebærjuice
3 ss akevitt
4 plater gelatin
Bløtlegg gelatinen. Varm opp tyttebærjuice og akevitt uten at det koker. Rør inn gelatinen til den smelter. Avkjøl. Kutt eller stikk ut pene biter av geleen.
Brød- og nøttekrønsj:
1 dl revet brød
1 dl finhakkede nøtter
2 ss smør
Flaksalt
Stek brød og nøtter i smør til det er brunt og sprøtt.
Til servering:
Majones, bær, skogsyre og honning
Anrett alt på 4 tallerkener. Topp med majones. Dryss over bær, honning og skogsyre.
Tips: Server med en liten vakteleggeplomme.
bottom of page