top of page

Modne, saftige pærer

conference perer hosting c.jpg
10595204.jpg

Pærer er på sitt beste når de er faste, saftige og fulle av sødme. Lag en salat med pærer, spekeskinke, sped salat, honningglaserte valnøtter og blåmuggost eller ovnsbakt chevre. La pærene trekke i sukkerlake med vanilje og server dem med After Eight som smelter over de lune pærene. Eller lag en deilig epleterte med mandeldeig. Stekte pærer er også spennende tilbehør til høstens vilt.

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

10595226.jpg

Karamell- og krydderkokte pærer

10 porsjoner / 35 minutter

Ingredienser:

 1 kanelstang
2 stjerneanis
6 hele kardemommekapsler
4 hele sorte pepperkorn
2 allehånde
4 dl sukker
1,2 liter vann
Revet skall og saft fra 1 sitron
10 små pærer

Kvern krydder i en mikser eller kaffekvern til pulver. Smelt sukkeret til lysebrun karamell i en kjele. Tilsett krydder, vann og sitron, og kok til sukkeret er løst opp. Sil laken over i en ren kjele.


Skrell pærene, og fjern kjernehuset. Posjer pærene i laken til de er møre, ca. 15 minutter. La pærene ligge i laken til de er kalde.

 

Servér pærene med lettpisket kremfløte eller vaniljeis.

10595204.jpg

Pære- og vaniljesaft

60 minutter

Ingredienser:

 

2,5 kg modne pærer
1,5 liter vann
Skall og saft fra 1 sitron
250 g sukker per liter saft
2 delte vaniljestenger

Del pærene og fjern kjernehusene. Skjær pærene i biter og kok sammen med vann og sitron i en kjele til pærene er myke. Avkjøl litt og hell i en silduk over et dørslag. La saften renne fra.

 

Mål opp saften og bland den med 250 g sukker per liter saft. Ha saften i en kjele sammen med riktig mengde sukker og vaniljestang. Kok opp saften og fjern skummet som kommer opp på overflaten. Ha saften over på rene flasker.

Denne saften er perfekt å blande med rom eller annet brennevin til en forfriskende drink!

10595215.jpg

Pærechutney

60 minutter

Ingredienser:

500 g pærer
1/2 sitron eller 1 lime i skiver
2 ss eddik 24%
1 dl hvitvin
2 ss revet ingefær
1-2 dl råsukker

Vask pærer i lunkent vann. Del pærene og fjern steiner og stilker. Skjær pærene i jevnstore terninger. Ha sitron eller lime sammen med eddik, vin, ingefær og sukker i en kjele og kok sammen til sukkeret er løst opp. Tilsett pærebiter og kok over lav varme i ca 40 minutter eller til pærene er myke. Smak ev. til chutneyen med mer sukker eller eddik.

 

Ha chutneyen over på varme, rene glass. Sett på lokk og oppbevar svalt. Etter 1 uke er pærechutneyen ferdig, men la den gjerne lagres lenger ettersom smakene utvikles etter hvor lenge den lagres.

 

Supergodt tilbehør til fugl-, vilt- eller svineretter. Tilsett gjerne krydder etter egen smak, prøv f.eks. korianderfrø, kanel eller stjerneanis.

bottom of page