Pærer

En gave fra gudene. Slik omtaler Homer pæren i sitt kjente verk, Odysseen. Pæren er en frukt som på sitt aller beste oser av sødme og saft. Nytes naturell i salater og desserter eller stekt som et spennende tilbehør til høstens vilt.

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Pære- og vaniljesaft

60 minutter

Ingredienser:

 

2,5 kg modne pærer
1,5 liter vann
Skall og saft fra 1 sitron
250 g sukker per liter saft
2 delte vaniljestenger

Del pærene og fjern kjernehusene. Skjær pærene i biter og kok sammen med vann og sitron i en kjele til pærene er myke. Avkjøl litt og hell i en silduk over et dørslag. La saften renne fra.

 

Mål opp saften og bland den med 250 g sukker per liter saft. Ha saften i en kjele sammen med riktig mengde sukker og vaniljestang. Kok opp saften og fjern skummet som kommer opp på overflaten. Ha saften over på rene flasker.

Denne saften er perfekt å blande med rom eller annet brennevin til en forfriskende drink!

Karamell- og krydderkokte pærer

10 porsjoner / 35 minutter

Ingredienser:

 1 kanelstang
2 stjerneanis
6 hele kardemommekapsler
4 hele sorte pepperkorn
2 allehånde
4 dl sukker
1,2 liter vann
Revet skall og saft fra 1 sitron
10 små pærer

Kvern krydder i en mikser eller kaffekvern til pulver. Smelt sukkeret til lysebrun karamell i en kjele. Tilsett krydder, vann og sitron, og kok til sukkeret er løst opp. Sil laken over i en ren kjele.


Skrell pærene, og fjern kjernehuset. Posjer pærene i laken til de er møre, ca. 15 minutter. La pærene ligge i laken til de er kalde.

 

Servér pærene med lettpisket kremfløte eller vaniljeis.

10595215.jpg

Pærechutney

60 minutter

Ingredienser:

500 g pærer
1/2 sitron eller 1 lime i skiver
2 ss eddik 24%
1 dl hvitvin
2 ss revet ingefær
1-2 dl råsukker

Vask pærer i lunkent vann. Del pærene og fjern steiner og stilker. Skjær pærene i jevnstore terninger. Ha sitron eller lime sammen med eddik, vin, ingefær og sukker i en kjele og kok sammen til sukkeret er løst opp. Tilsett pærebiter og kok over lav varme i ca 40 minutter eller til pærene er myke. Smak ev. til chutneyen med mer sukker eller eddik.

 

Ha chutneyen over på varme, rene glass. Sett på lokk og oppbevar svalt. Etter 1 uke er pærechutneyen ferdig, men la den gjerne lagres lenger ettersom smakene utvikles etter hvor lenge den lagres.

 

Supergodt tilbehør til fugl-, vilt- eller svineretter. Tilsett gjerne krydder etter egen smak, prøv f.eks. korianderfrø, kanel eller stjerneanis.