Påskelam

Årets påskemiddag

– 3 retter og håndsprit

Påskemorgen slukker ingen smitteutbrudd, og vårens første utepils er avlyst. Men fatt mot, det er håndsprit på flaske, og påskelam er fortsatt lov for opptil to gjester med dobbel armlengdes avstand.

Tekst Pia Strømstad

Foto Ann Kristin Engebakken og Inkognito

Det blir en annerledes påske i år, og den kan skape hodepine for de fleste. Men finn trøst – i god mat og drikke. 

Det skjedde i de dager at det gikk ut en befaling fra Folkehelseinstituttet, Bent den Høie og en rørlegger fra Oslo. Eller kanskje var det ikke en befaling, men bare en anbefaling. Statsministeren var i hvert fall usikker på om reglene gjaldt for henne. Men for alle oss andre er reglene krystallklare.

Eller kanskje ikke så klare allikevel. For Folkehelseinstituttet, Bent den Høie og rørleggeren – heretter bare kalt de tre vise menn, klarte ikke helt å bli enige om hvem som kunne stenge ned mest.

Men i hvert fall er det sånn at det blir gjemmepåske, enten du er hjemme eller skulle finne på en sånn galskap å bevege deg utenfor kommunegrensen.

For selv om statsministeren dro til Geilo, så betyr det ikke at det er fritt frem for alle. Husk i hvert fall å melde fra hvor du går, lytt til de tre vise menn og for all del gå alene. Utepils i vårsolen er avlyst, men fatt mot – det er håndsprit på flaske. Og selv om et påskemåltid med 13 til bords ville ha medført offentlig uthengning, så er det fortsatt lov å servere påskelam.

Scampitempura med mangoaioli

Ingredienser:

 

400 g rå scampi ferdig renset
1 kinahvitløk
1 dl solsikkeolje
1 ss maisennamel
3 ss hvetemel
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 l solsikkeolje til fritering

Slik gjør du:

 

Stek scampi og finhakket hvitløk i solsikkeolje. Træ scampien på spidd.

Bland maisennamel, hvetemel, bakepulver og salt, og spe med vann til konsistensen blir som en pannekakerøre. La røren svelle i ca. 15 minutter.

Dypp scampi-spiddene i tempurarøren. Frityrstek dem i solsikkeolje på 170°C til de er gylne.

Mangoaioli:

2 eggeplommer
1 kinahvitløk
1 ss dijonsennep
1 ss sitronsaft
5 dl solsikkeolje
½ mango finkuttet
Salt og pepper

Slik gjør du:

 

Visp eggeplommer, hvitløk, sennep og sitronsaft.
 

Spe med solsikkeolje i en tynn stråle til aiolien tykner. Ha i litt vann hvis den blir for tykk.
 

Tilsett  mango og smak til med salt og pepper.

Lammecarré med ratatouille

Lammecarré med ratatouille:

Til 2 personer

1 lammecarrè
½ rød paprika
½ grønn squash
½ rødløk
1 fedd hvitløk, finhakket
70 g tomatpuré
200 g hakkede tomater
1 ss oregano
½ ss tørket rosmarin
1 laurbærblad
10 blader frisk basilikum
Salt og pepper
Solsikkeolje
2 dl balsamicoeddik
2 dl sukker
½ dl portvin

Slik gjør du:

Krydre kjøttet med salt og pepper. Stek det i en stekepanne med solsikkeolje til kjøttet får en lysebrun skorpe.

Sett stekeovnen på 180°C og stek kjøttet i ca. 7 minutter. Senk temperaturen til 80°C og stek kjøttet videre i ca. 20 minutter.

Ratatouille:
Skjær paprika, squash og rødløk i terninger (1x1 cm). Ha litt solsikkeolje i en kjele og tilsett tomatpuré og fres dette i 2 minutter. Tilsett grønnsakene, hvitløk, oregano, rosmarin, laurbærblad og hakkede tomater. La det koke i 5- 10 minutter.
Skru av platen og tilsett basilikum. Smak til med salt og pepper.

Balsamicosirup:

2 dl balsamicoeddik
2 dl sukker
½ dl portvin

Slik gjør du:

Kok eddik, sukker og portvin til det blir sirup.

Tips: Det er lurt å koke sirupen i god tid før gjesten kommer, for det blir litt eddiklukt.

Don Pedro

Gled deg til desserten. I Sør-Afrika serverer de Don Pedro – god vaniljeis med mørk Kahlua, strøssel og sjokoladesaus. Til barna lager du den bare uten Kahlua.

 

Ha to iskuler i en skål. Hell noen klunker Kahlua over, og topp med strøssel og sjokosaus hvis du liker det. Isen lager du selv hvis du har lyst.

Hjemmelaget vaniljeis:
Til 6-8 personer (Jada, langt utenfor smittevernsreglene, men det er fortsatt lov å forsyne seg flere ganger.)

 

1 vaniljestang

4 dl H-melk

3 dl kremfløte

6 eggeplommer

2 dl sukker

Slik gjør du:

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, vaniljestang og frø. Trekk kjelen av platen.

Visp eggeplommer og sukker luftig. Hell den varme fløtemelken over eggeblandingen i en jevn og tynn stråle. Visp hele tiden. Hell det tilbake i kjelen, og varm opp til 85 °C eller til den begynner å tykne. Den må ikke koke.

Avkjøl – gjerne i kjøleskapet over natten for å trekke smak, eller sett den i fryseren i 10 minutter før du heller den i iskremmaskinen.

Har du ikke iskremmaskin, kan du sette iskremrøren i fryseren i stedet. Rør hver halvtime for å få en kremete is uten iskrystaller.

Av eggehvitene kan du for eksempel lage pavlova:

6 eggehviter

2 ts hvitvinseddik

375 sukker

3 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

La eggehvitene stå fremme på benken til de får romtemperatur, og finn frem en helt ren bakebolle.

Sett ovnen på 200 °C.

Pisk eggehvitene faste og luftige, og tilsett eddik underveis. Bland sukker, maisenna og vaniljesukker, og ha det i eggehvitene litt etter litt mens du fortsatt pisker til massen er blank, fast og smidig.

Smør marengsmassen ut til en sirkel på ca. 26 cm på et stekebrett med bakepapir.

Senk temperaturen i ovnen til 100 °C, og sett stekebrettet nederst i ovnen. Stek marengsbunnen i 75-80 minutter til den er sprø utenpå og myk inni. Avkjøl på rist.

Topp med vaniljekrem blandet med vispet krem og masse friske bær.