top of page

OSLO STREET FOOD –

EN MATREISE I OSLO SENTRUM

Tekst og foto: Robin Syversen/Inkognito AS

Mathallen på Vulkan har siden oppstarten i 2012 blitt en institusjon for matglade Osloborgere. Men Mathallen er ikke lenger ensom majestet i Tigerstaden. I 2017 dukket det opp en ny mathall på Vippetangen, også kjent som «Vippa». To år senere, tidlig i 2019, åpnet Oslo Street Food dørene i gamle Torgata Bad.

 

Stive priser er det i alle tre mathallene, men ellers er de ganske ulike. Oslo Street Food er mer nedpå og utilslørt enn mathallen på Vulkan. Det ga seg nesten selv, når stedets profil er bygget på 16 boder med gatemat fra alle verdenshjørner. At Oslo Street Food har mye spennende å by på er det ingen tvil om.  

Artikkel 04 OsloStreetFood 02.JPG
Artikkel 04 OsloStreetFood 03.JPG
Artikkel 04 OsloStreetFood 04.JPG

Favorittene –

Gatematen som nesten er verdt prisen

Har du reist til Ungarn eller Tsjekkia uten å prøve langos? Da har du gått glipp av en veldig tilfredsstillende, lokal spesialitet. Disse frityrstekte brødene, laget av potet og mel, kalles ofte for ungarsk pizza.

 

Innerst i hjørnet av den gamle bassenghallen ligger en bod med «Budapest» i blinkende neonlys. Der får du både deilig varmende gulasj og herlige langos med diverse toppinger. I tråd med samtlige boder på Oslo Street Food, får du litt for lite mat for pengene. Tre stykk langos, toppet med ost og løk, oksekjøtt og paprikapasta, og pulled pork bbq er uansett et høydepunkt, og en perfekt match til alt overpriset øl som finnes på Oslo Street Food.

 

Pulled Duck Burger smakte også fortreffelig, hos boden som spesialiserer seg på andekjøtt. Duck It heter stedet, der andeburgere, ande-babb og french fries står på menyen. Undertegnede prøvde ikke fries, men burgeren var saftig og smakfull nok til at Duck It utmerket seg som en favoritt for alle kjøttsugne gatemat-entusiaster.

 

 

Vegetartilbudene –

Grønn gatemat med masse smak

 

Tunco er godt kjent for vegetarianere og veganere flest i Oslo, da de har en ypperlig liten sjappe på St. Hanshaugen, med et par herlige veganske retter på menyen. Tunco er ikke et 100 prosent grønt spisested, men en asiatisk inspirert café/restaurant med fokus på bærekraftig drift og gode råvarer.

 

Boden på Oslo Street Food holder Tunco-standarden høy, og serverer thailandske, vietnamesiske, indonesiske og koreanske nudelretter som smaker fortreffelig. Så bra er Tunco at de danker ut alt annet av asiatisk mat som er å finne på Oslo Street Food.

 

Inne i hjørnet kalt Låven ligger det en ren vegansk bod som heter Food Shack. Der får du jackfruit burgere, wraps og salater med en morsom vri. Burgernavn som Green Monster og Dimmu Burger gir en god pekepinn på kreativiteten som ligger bak, og smakene følger den lekne tonen godt. Det finnes bedre veganmat andre steder i byen (Link: les vår artikkel om Oslos beste vegetarrestauranter her), men på Oslo Street Food er Food Shack blandt vegan-eliten.

 

Til slutt skal det nevnes at veganboden Silk Road ble besøkt med en gang Oslo Street Food åpnet, en matopplevelse som ikke gjorde meg fristet til å prøve igjen denne gangen. Det er mulig plassen har blitt bedre på et drøyt års tid. Den gang var måltidet verken mettende eller spennende.  

Artikkel 04 OsloStreetFood 05.JPG
Artikkel 04 OsloStreetFood 07.JPG
Artikkel 04 OsloStreetFood 06.JPG
Artikkel 04 OsloStreetFood 09.jpg

Rom – eller boder – for forbedring

Det skal ikke brukes alt for mye tid på bod-kritisering. Undertegnede har et nært personlig forhold til all asiatisk mat, og synes stort sett at bodene med innslag av japansk, kinesisk, koreansk og indisk mat er under pari.

 

Peppern (indisk) og Gohan (japansk) server helt ok retter, men ingenting som utmerker seg, og i hvert fall ikke til de prisene som råder på Oslo Street Food. Da er Inka Chef (peruansk), Hot Hot Harmonica (mexicansk) og Hawaii Oslo (poke) bedre alternativer. Disse er i det minste tilfredsstillende, selv om smakene bare så vidt hever seg over det som kan kalles «middelmådig». Hot Hot Harmonika kommer best ut av det, om vi skal rangere bodene som befinner seg midt på treet.

bottom of page