top of page

ODFJELL VINEYARDS

Odfjell Vineyards er historien om den norske skipsrederen som forelsket seg i en fruktgård i Maipo Valley i Chile.

DSCN1350.jpeg

Dan Odfjell har reist verden rundt, og en av disse reisene brakte ham til Chile på 1980-tallet. Han falt for det vakre landskapet og det tørre klimaet. Når du kommer fra Bergen, er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at du kan ønske deg bort fra regnet. Odfjell hadde alltid drømt om gårdslivet, og på denne fruktgården bestemte han seg for å slå seg ned – med norske fjordinger på stallen. 

 

Siden den gangen har han lagt om driften, slik at Odfjell nå er blitt en familieeid vingård som dyrker vindruer og produserer vin etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Og der spiller de norske fjordingene fortsatt en viktig rolle. Ikke bare bruker man hestene i vinmarken for å unngå at jorden komprimeres av tunge maskiner, hestemøkken blir også blandet med annet organisk avfall og brukt som gjødsel.

DSCN1359.jpeg

– Bærekraft og etisk produksjon er viktig. Folk har rett til å vite hvordan vinen produseres, og at vi faktisk tar ansvar for planeten og for etterslekten.

 

Odfjell produserer i dag en million flasker i året. Det meste selges i Chile, mens Norge er deres nest viktigste marked. Viktig for dem, nettopp fordi Norge er deres andre hjemland.

 

På Vinmonopolet finnes flere av Odfjells viner, også bestselgeren deres; Armador Cabernet Sauvignon. Druene til akkurat denne vinen dyrkes i et kjølig hjørne av Padre Hurtado-dalen. Det gir krispe og saftige druer. Druene høstes i løpet av to dager – tidlig og sent – for å oppnå en vin med kompleksitet, friskhet og modenhet med god syre.

 

– Vi er gått mer og mer bort fra eikelagring de siste årene. Også i resten av Chile går trenden bort fra eikefat og over mot lettere viner. Men du kan godt lage lettere viner som modnes på eikefat. Det handler mer om måten vinen lages på. Men å lage vin som skal lagres i 20 år før den når toppen, det går ikke lenger.

 

– Hva tenker dere om at flere og flere går i retning av naturlige viner og viner uten svoveldioksid?

 

– Å lage naturlige viner handler ikke om å la være å gjøre noe med dem. Snarere tvert imot. Her gjelder det virkelig å ha kontroll.

 

– Hva med terroir?

 

– I Chile blir man mer og mer opptatt av terroir, av tradisjon og opprinnelse. Men det hjelper ikke med terroir hvis du ikke har en dårlig vin. Det viktigste vil alltid være å lage god vin.

DSCN1320.jpeg
DSCN1323.jpeg

På Vinmonopolet:

1.jpg

3448701 Odfjell Aliara 2014, kr. 319,90

Rik, fyldig og konsentrert med modne og fine tanniner. Lang ettersmak.

2.jpg

5619601 Odfjell Orzada Carmenère 2018, kr. 204,90

Rund, fløyelsmyk og fruktig. Lang ettersmak.

2.jpg

3430401 Odfjell Orzada Carignan 2018, kr. 204,90

Elegant med lang ettersmak.

3.jpg

5004401 Odfjell Orzada Cabernet Sauvignon 2017, kr. 204,90

Fyldig og rund med lang ettersmak.

4.jpg

411201 Odfjell Capítulo Flying Fish 2017, kr. 169,90

Sødmefull med bløte tanniner, hint av kaffe og mørk sjokolade. Lang avslutning.

5.jpg

3421901 Odfjell Armador Carmenere 2018, kr. 144,90

Fruktig med god konsentrasjon og modne tanniner, moden frukt og krydder i ettersmaken.

6.jpg

3438701 Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2017, kr. 139,90

Odfjells bestselger. Bløt og saftig, preg av modne mørke bær og urter, fast og med svakt bitter ettersmak.

7.jpg

5679401 Odfjell Cauquenes 2014, kr. 599,90

Rik munnfølelse, preg av kirsebær og mørk sjokolade. Fruktig og kompleks.

8.jpg

5247006 Odfjell Armador, kr. 459,90 3 ltr. Bag in box

Ung og fruktig, preg av mørke bær, krydder og urter.

9.jpg

5655901 Odfjell Armador Sauvignon Blanc 2018, kr. 144,90

Fruktig og frisk på smak. Tropisk frukt, fersken og ananas, og sitron.

bottom of page