
Nyper
Plukk deg frisk fra naboens busk. Nyper er fulle av C-vitaminer og antioksidanter.
Magnus Sjøberg kokk/stylist Baard Næss fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Syltede nyper med ingefær
45 minutter
Ingredienser:
1 liter nyper
2 dl vann
1 dl 12 % eddiksprit
3 dl sukker
4 cm ingefær i skiver
Rens nypene. Del nypene og fjern steinene. Skyll nypene i vann, og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
Kok nypene under lokk over svak varme i 20-30 minutter, eller til nypene er myke men ikke sønderkokte. Ha nypene i varme glass, og sett kaldt og mørkt.
Syltede nyper er godt tilbehør til gryteretter og viltmiddager.

Klassisk nypesuppe
4 stk / 30 minutter
Ingredienser:
0,75 liter nyper
1,25 liter vann
Ca. 1 dl sukker
1 ss potetmel
2 ss sitronsaft
Del nypene og ta ut innmaten. Ha nypene i en kjele med vann, og kok dem myke. Miks nypene med en stavmikser, og passer gjennom en sil. Ha puréen i en ren kjele, sammen med sukker.
Ha eventuelt litt mer vann i suppen hvis den er for tykk. Pisk sammen potetmelet med litt kaldt vann. Kok opp suppen og jevn med melblandingen. Smak til suppen med sitronsaft, og eventuelt mer sukker. Serveres varm eller kald.
Nypesuppe smaker godt med pisket fløte og knuste kavringer som mellommåltid, eller med vaniljeis til dessert.


Nypepuré med vanilje
35 minutter
Ingredienser:
1,5 kg modne nyper
1 liter vann
1 delt vaniljestang
Ca. 100 g sukker
Rens og vask nypene. Ha nypene i en kjele med vann og vaniljestang, og kok i 20 minutter eller til nypene er myke. Fjern vaniljestangen, og kjør nyper og væske til mos i en kjøkkenmaskin. Sil. Ha mosen i en kjele sammen med sukker, og kok til sukkeret er løst opp.
Ha puréen i rene glass. Oppbevar mørkt og kjølig.