top of page

Flott novemberslipp på Vinmonopolet.

Her er noen av godbitene.

Vinmonopolets eget nyhetsslipp er alltid det viktigste, for dette er varer som faktisk kommer ut på de mange hyllene i landets butikkutsalg. De kan kjøpes fra onsdag 1. november. Og her er det mye interessant.

Tekst Geir Salvesen

champagne.png

Champagne har godt av noen år i kjelleren. Og nå har Vinmonopolet fått tak i noen skikkelige godsaker med modne dråper. Foto: Vinmonopolet.

Det er virkelig solid spredning på satsingsområdene i Vinmonopolets novemberliste, som altså blir siste før jul- og nyttårssesongen. Så er det første gang jeg kan huske i de 33 årene jeg har vært på nyhetssmakninger at det er en egen satsing på årgangschampagne. I fra modne årganger. 2005, 2006 og 2007 – dessverre ikke 2008, den er for ettertraktet, - utgjør hoveddelen av dem. De koster en slant, men forholdsvis ikke så mye mer enn kjente dråper av mer yngre årganger eller mikser.

Her er noe av det andre:

Hvitvin og rødvin fra sideområdene i Champagne. Såkalt: Coteaux Champenois.

Biodynamiske bobleviner fra Spania og Corpinnat – altså utbrytergruppe fra Cava-appellasjonen.

Engelsk Blanc de Noirs musserende.

Østerrikske og sør-afrikanske bobler.

To hvite og to røde fra Nord-Rhône, Condrieu og Côte Rôtie.

Tre hvitviner fra Graves og en rød 2.vin fra kjente Ch. Talbot i St.Julien, Bordeaux.

Oversjøiske Bordeaux-blends, som de heter, fra New Zealand og Australia.

Moden Malbec, to fra Cahors i Frankrike og en fra Argentina.

To slanke røde italienere, en fra Sicilia og en fra Piemonte, begge med særegne og sjeldne druer.

Oversjøisk Riesling

Fire stk ganske så ukjente Pinot Noir-produsenter fra Hemel-en-Aarde i Sør-Afrika.

Fem stk Madeira, vintage tilbake til 1990.

Søt dessertvin.

En georgisk kvevri-vin (amfora) på druen Rkatsiteli. Utsatt lansering fra september.

På brennevinsfronten: 3 stk norske whisky’er, bl.a. Myken som blir første norske whisky i basisutvalget noensinne.

Et knippe lagrede whisky’er, 10,12 og henholdsvis 18 år.

Feiring

Hvor skal man egentlig begynne, her? Jo, med de musserende som kommer i flere typer og smaker. Blant annet med den nye Corpinnat-betegnelsen fra Catalonia med biodynamisk vindyrkning som ligger bak merket Gramona. Et skikkelig hakk opp i kvalitet fra de fleste Cava-merkene som dette er et utspring fra. Biodynamisk dyrking er ikke vanlig i Champagne. Men prisen er jo i Champagne-sjiktet, den nedre delen, riktignok, men allikevel… Det vil nok få noen til å velge det mer kjente og presisjepregede Champagne.området. Engelsk musserende vin laget på Pinot Noir. De begynner å komme i mål også der den mer krevende rødbærsfrukten skal spille en rolle. England er jo kaldere enn kontinentet og denne druen modner dårligere i slike forhold. Spesielt er Gusborne Blanc de Noirs i 2018-versjon noe å trakte etter. Men det koster noe penger. Ca 640 kroner for den. Men det er de interessante årgangs-champagnene fra henholdsvis 2005, 2006 og to fra 2007 som påkaller den største interessen. Disse modne årgangsboblene kan skilte med et vell av andre lukter og smaker enn vanlig, «fersk» sjampis. Inn i bildet kommer sopp, høst, underskog, litt honning. Altså modne smaker. De legger også på seg noe fylde. Men kan nok fremstå som uvant dersom man aldri har smakt dette før. Nå er det altså mulighet for å gjøre det. Matmessig går disse typene til en lang rekke matretter, inkludert norsk julemat som har mye salt og røyksmak. Men man kan også bruke dem til fisk og gastronomi. Charles Ellner Seduction, Vieille France Brut Vintage, og André Clouet Dream Vintage Brut er det jeg ville ha gått for. Clouet er det til og med så mye av at den går inn i Basisutvalget, og det er bra. Hva så med hvitvin og rødvin fra Champagne? Fint at Polet prøver, men her er de hvite for spinkle og fatpregede og det blir for dyrt til at det kan anbefales til andre enn dem som har prøvd alt fra Champagne (neppe mange) og vil prøve dette også.

12368001
A. Clouet Dream Vintage 2005, Champagne, Frankrike. Kr 599,90, Karakter: 6, Poeng: 91

Meget bra Champagne som spiller på mange smakshester. Kjeller-eple, sitrus, nøtt, litt underskog, sopp pluss en mengde elegant frukt, helt basert på Chardonnay-druer. Raffinert finish. Og altså modnet og lagret. Passer til: Fisk, skalldyr, norsk julemat, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.  
Symposium Wines AS

12368001.jpg

Fin og moden er Clouet Dream Vintage 2005. Foto: Vinmonopolet.

champagne-sølv.png

14673201
Vieille France Vintage 2007 Champagne, Frankrike. Kr 669,-, Karakter: 6, Poeng: 92

Gulgrønn, veldig trøkk på duft, med syltet lime og sitron, grønne plommer og epler, god lengde, veldig bra, syrlig - men allikevel fyldig - smak. Tydelig utviklet. Passer til: Norsk julemat, sushi / sashimi, spekemat. Partikjøp.
Interbrands Norway AS

Spesiell, sølvoverflate på denne Champagnen. 

15457201
Charles Ellner Seduction 2007, Champagne, Frankrike. Kr 649,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Ganske gul, ganske rik, plommer og epler, sopp, virker en god del utviklet med underskog på duft, i smaken dukker det opp litt honning og smør. Tørr i finish. Bra vin, dette. Hvis man liker det litt svulmende. Passer til: Ost, fisk, svinekjøtt, norsk julemat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Basisutvalget.  
Nordic Wine, Beer & Spirits AS

12988801
Gusbourne Blanc de Noirs 2018, Kent, England. Kr 639,50, Karakter: 6, Poeng: 90

Rik, vellykket engelsk musserende med tydelig rødbærsfrukt, bringebær og rips, også noe kjeks. Fløtete og relativt moden nå, men fin syrlighet i underkant. Passer til: Fisk, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.  
Heritage Wines AS

16438601
Gramona Imperial Corpinnat Brut 2017, Spania. Kr 325,-, Karakter: 5, Poeng 87 

Veldig bra spansk musserende, med litt sjampis-karakter. Rik og kjeksaktig steinfrukt med modne, gule epler, ørlite gummi og plastbøtte må medgis, men innenfor. Men dyrt er det med Corpinnat. Passer til: Aperitif, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.

Vinarius AS

16438601-1.jpg
12988801-1.jpg
Charles-Ellner-Seduction-369x1024.jpg

Hvit Nord-Rhône

Ellers på hvitvinssiden er det en sjelden kategori med Condrieu fra Nord-Rhône, laget helt og holdent på Viognier-druen. Den er parfymert, duftende, smaker litt sødmefull og fyldig, selv om den teknisk kan være tørr. To versjoner foreligger, Maison Castel er et partikjøp mens den tyngre Lafoy Aux Ruses faktisk går inn i basisutvalget. Den førstnevnte er best og friskest.

15905901
Maison Castel Séries Limitées Condrieu 2020, Rhône, Frankrike. Kr 449,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Lys gulgrønn, pære og voks på duft, i smaken honning, nøtt, kamfer. Rik, men også tendenser til eleganse. 100 prosent Viognier her. Teknisk sett tørr, men på grunn av fylde og glycerol og lav syre virker den litt halvtørr. Egentlig litt rimelig til Condrieu å være. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, spekemat, spicy. Partikjøp.
Fondberg AS

15905901-1.jpg

Kvevri fra Georgia

Den georgiske kvevri-lagrede vinen fra Kakheti-distriktet helt i øst mot Kaukasusfjellene som skulle lanseres i september, men som kom nå, er en rimelig og korrekt oransjevin som mangler dybden til de store og kraftige, men den har det den skal ha. Appelsinskall, marmelade og tørket frukt. Billig er den også fra Kakheti Company. Bare 190 kroner.

15882301
Rkatsiteli Qvevri 2020, Kakheti, Georgia. Kr 189,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Ravfarget. Bare 4 måneder på kvevri-krukker og det gir noe friskhet i midtpartiet. Fornuftig og pent balansert oransjevin som gir mye smak for lite penger. Appesinskall, tørket frukt og urter på duft, honning og kamfer og tørr, syrlig marmelade i smaken. Passer til: Ost, svinekjøtt, bbq/grillmat, and, spekemat, spicy. Basisutvalget.  

Askaneli Rkatsiteli Qvevri.jpeg
Hemel-en-Aarde.png

Hemel-en-Aarde er ett av de nyere vinområdene i Sør-Afrika som er gunstige for Chardonnay og Pinot Noir-druer.

Hemel-en-Aarde

Vinmonopolet har virkelig oppdaget Sør-Afrika og nå også den spesielle dalen ved navn Hemel-en-Aarde som ligger halvannen time biltur østover fra Cape Town. Himmel- og jorddalen, på norsk. Her kjøler kalde havvinder ned drueklasene og her regner man med ligger mye av fremtiden for sørafrikansk Pinot. Av hele fire nykommere i form av partiutvalgs-lasering der det bare er et visst antall flasker, hadde jeg aldri hørt om tre av dem. Blant annet Hasher Ernest Pinot Noir. De andre fra Land of Hope, Cap Maritime, var litt for varme og syltetøysaktige i preget, slik som en del amerikanske Pinot’er også kan være. Hasher – og for så vidt Trizanne – er mer europeiske i stilen. Trizanne mest. Den antatt mest interessante Pinot’en fra Hemel-en-Aarde, Creation, nådde ikke frem, men blir lansert i januarnyhetene. Så da er det bare å glede seg til det.

15905501

Hasher Ernest Pinot Noir 2022, Cape south coast, Sør-Afrika. Kr 399,50, Karakter: 6, Poeng: 88

Fin, kjølig, nesten litt fransk-preget Pinot Noir med jordbær, lakris, urter og blomster på duft. I smaken også litt varme jordbær, men godt innenfor. Noe fatpreg, som er blitt fint integrert. På topp nå. Passer til: Ost, svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, lam og sau, and, spekemat. Partikjøp.
LaMarc Wines AS

16367101

Trizanne Hemel-en-Aarde Ridge Pinot Noir 2022, Cape south coast, Sør-Afrika . Kr 449,-, Karakter: 4, Poeng: 87

Ganske elegant, frisk og kjølig i stilen med litt spiss frukt, rips og røde bær, lang, syrlig ettersmak. Men dette er vel litt dyrt. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, and, spekemat. Partikjøp.

Vinarius AS

15905501.jpeg
16367101-1.jpg

Malbec

Malbec-druen er jo den mest kjente i Argentina, men det var jo i Frankrike den startet sin karriere som en mørk, litt tanninrik, affære som i kalde år ikke greide å modnes helt. Her har Polet gjort det geniale å få fatt i noen eldre årganger. Både fra Cahors-området og fra Argentina. Den argentinske heter Alpamanta Estate Malbec og kommer i 2013-årgangen. Fullmoden, utviklet og med rund, søtlig frukt. Av de to Cahors-variantene vil ejg anbefale Chateau de Haut-Serre fra 2012. Man kjenner det er mer tanniner og litt blekk og metall-følelse, men det er jo en godsak for dem som har sansen for denne vinstilen.

16366401
Chateau de Haut-Serre Malbec 2012, Sørvest, Frankrike. Kr 339,-, Karakter: 5, Poeng: 87

Fin og interessant Cahors-Malbec, hvor tanninene og det spisse og mørke er trimmet ned til en god miks av modne bær, lær og diverse godsaker, middels fyldig. Blyantspiss i finish. Du må like det tanniske, da. Passer til: Storfe, lam og sau, and. Partikjøp.

Better Wines AS

15814001

Alpamanta Estate Malbec 2013, Mendoza, Argentina. Kr 300,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Svært mørk. Nydelig, lagret argentinsk Malbec med søte, mørke bær og plommer, tørket frukt, lær, kamfer på duft. Litt oliven også, har Vinmonopolet funnet ut. I smaken er den rik, mørk, kraftig, kompleks og selvsagt moden. Hyggelig bekjentskap. Passer til en Brontosaurusbiff og lignende. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau. Basisutvalget.

Orbis Wines AS

15814001-1.jpg
16366401-1.jpg

Côte Rôtie

Côte Rôtie betyr jo «kokt skråning» og her i Nord-Rhône står solen på og koker druer og murer og vekstgrunn slik at det blir noe opulent og varmt over vinene. Francois Villard og Saint Cosme stiller begge med versjoner som så vidt holder seg under 500 kroner, det er ikke så ille pris, det. Men årgangene er 2020 og 2021, og de bør i kjelleren i fem år minst. Eller dekanteres på det mest aktive, gjerne med dobbeldekantering og la stå i mange timer.

625601
St. Cosme Côte-Rôtie 2021, Rhône nord, Frankrike. Kr 498,-, Karakter: 5, Poeng: 90

Karakteren handler om hva den blir, mer enn hva den er. En lovende vin med hundre prosent Syrah fra Nord-Rhone som er i dvale nå, smaksmessig. Veldig fast. Kamfer, oliven, mørke bær, kompakt men virker ikke helt sammenskrudd på dette tidspunktet. Prøv igjen om 5-10 år. En klar kjellerkandidat. Passer til: Storfe, lam og sau, and. Basisutvalget.

Rebel Agency AS

13367901
Villard Le Gallet Blanc Côte-Rôtie 2020, Rhône, Frankrike . Kr 498,90, Karakter: 5, Poeng: 90

Fast, fast, krekling og mørke bær, mørke blomster, streif av oliven på duft. I smaken mørk, kreklingaktig, litt tannisk, urter. Lakris. Ikke moden nå, nei. Litt for kantete. Må i kjelleren 4-5 år. Litt lær og tobakk helt i finish på duft. Passer til: Storfe, lam og sau, and. Basisutvalget.
House of Wine AS

13367901-1.jpg
625601-1.jpg

Hetvin – Madeira

Madeira er en særegen hetvinkategori der vinen er forhåndsoksidert ved koking. Den kan da være i flere hundre år. Vinmonopolet lanserer 4-5 varianter, tilbake til 1990. Hvis du ikke er så vant til lagret Madeira kan kanskje Blandy’s være tingen, i og med at den har god friskhet i tillegg.

15935202 Blandy's Madeira Verdelho 10 YO, Madeira, Portugal. Kr 299,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Madeira for nybegynnere? Fornuftig, pen, frisk versjon med karamell, marmelade, sitrus og ellers tørket frukt på både duft og smak. Streif av rosiner og nøtt i tillegg i smaken som avslutter med leskende sødme. Pen friskhet og faktisk litt eleganse i finish. Passer til: Dessert, kake, frukt. 299,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

15935202-1.jpg
Brennevin.png

Her er noen av konkurrentene fra Skottland som norske Myken med blå etikett og Eiktyrne skal bryne seg på.

Brennevin

Whisky-produksjonen i Norge har skutt fart de siste årene, og både Eiktyrne og Myken stiller med habile dråper. Myken Ocean Heart Batch 1, heter den. Mykens versjon er litt lysere og friskere og nesten med et anstrøk av salt i smaken. Eiktyrne Fransk Eik Countdown 1 er mer opulent og søtere. Og begge holder god standard. Det er et stykke igjen til de skotske smakskanonene, spesielt hvis man sammenligner med 12 år Macallan, 18 år Longmorn og Jura og andre som også er en del av nyhetene. Men det kommer seg, absolutt. I tillegg er det en annen norsk whisky laget av Arcus kalt Gjoleid Mesterens Utvalgte 9YO. Den henger ikke helt sammen i min munn. Den er nok den svakeste av de tre norske whisky-variantene akkurat nå.

Andre nyheter i Basisutvalget

15840501
St. Hallett Blockhead Barossa Shiraz Noveau 2022, South Australia, Australia. Kr 165,60, Karakter: 6, Poeng: 84

Veldig billig Barossa Shiraz med anstrøk av bløte, krydrede bær som er modne til overmodne. Dette er nok en flott grillvin til sommeren. En velrenommert produsent har laget an vin på den nederste prishyllen, og med godt resultat for den vanlige mann og kvinne. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, and. Basisutvalget.  
Best Cellars AS

16020001
Ch. Talbot Conntéable Talbot 2020, Bordeaux, Frankrike. Kr 444,80, Karakter: 5, Poeng: 88

En fast, fyldig, konsentrert og litt lukket vin nå med mye bløte segmenter, cedertre, fat, mørke bær, tobakk, lær og en fin miks mellom fatkrydder og middels frukt. Men tanninene slår inn i finish. En vin for kjelleren. Prøv om fem år. Passer til: Storfe, lam og sau, and. Partikjøp. LaMarc Wines AS

16370001
Ringbolt Margaret River Cabernet Sauvignon 2021, Western Australia, Australia. Kr 194,50, Karakter: 5, Poeng: 85

Fin, ikke for svær, Cabernet fra Margaret River. Mørke bær, blyant og svak tobakk over duften, smaken er solbær, litt varme bjørnebær, urter og paprika. Runde tanniner. Middels fyldig. Prisen er jo utmerket. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, and, spekemat. Basisutvalget.  
Vinarius AS

16372701
San Biagio Verduno Pelaverga 2022, Piemonte, Italia. Kr 250,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Rimelig Pelaverga fra Verduno. Lys på farge, relativt elegant rødbærsfrukt med litt kamfer og urter, blomster på duft. I smaken jordbær og rips, litt bringebær også. Fin vin, dette. Passer til: Ost, svinekjøtt, storfe, lam og sau, and, spekemat. Basisutvalget.  
Nordic Wine, Beer & Spirits AS

15840501-1.jpg
16020001-1.jpg
16370001-1.jpg
16372701-1.jpg
bottom of page