Norges beste fiskesuppe 2025
Tekst og foto: Baard Næss
Hvem lager Norges beste fiskesuppe? På Havnefestivalen i Drøbak kunne du lukte fiskesuppe på flere hundre meter. Suverent jurypersonell med Harald Osa i spissen.
I slutten av juli arrangeres Drøbak Havnefestival med mye spennende på programmet. Noen av de største begivenhetene er selvsagt artistene, men også kåring av Norges beste fiskesuppe. Blant den gamle trehusbebyggelsen i Drøbak sentrum kunne en kjenne lukten av fiskesuppe på lang avstand. Nede ved moloen stod det et stort telt hvor 6 lag konkurrerte om den gjeve tittelen. De startet klokken 0800 om morgenen og fikk 5 timer til å kokkelere. For å kunne delta i denne konkurransen trenger du ikke annen kunnskap enn å være flink til å lage fiskesuppe. Finalistene har stort sett kokkebakgrunn, men et par av lagene var og er entusiaster.
Fagjuryen og konkurransen
Konkurransen arrangeres av den kjente lille restauranten nede ved havna, Skipperstuen. Kokk og daglig leder Per Espen Thorgersen har overtatt Skipperstua etter sin far. Faren kjøpte den gang Strandkafeen i 1969. Familien bodde i 2 etasje fram til 1980 og hadde restauranten i første etasje. Etter det ble det ombygning og nå er hele huset restaurant med utsikt utover fjorden. Ideen rundt NM i fiskesuppe startet med en samtale over båtrekka med festivalsjefen Terje Evensen. Der drodlet de litt fram og tilbake om å inkludere mat inn i havnefestivalen. NM i fiskesuppe som nå er arrangert 2 ganger vil være i sentrum av en større matfestival nede i havna i framtiden. I år som i fjor hadde besøkende mulighet å smake på de 6 forskjellige suppene. Det ble veldig populært og telte fylte seg fort opp med mange fiskesuppe elskere.

En kompetent jury. Fra venstre: Karoline Trondsen, Sander Thorstensen, Harald Osa, Stein Olav Kåsa, Harald Kvist og Reidar O. Kristiansen.
I dommerpanelet var det hele 6 stykker bestående av gode kokker og matentusiaster. Blant kokkene var det Harald Osa, Karoline Trondsen, Harald Kvist og Reidar O. Kristiansen. I tillegg stiller redaktøren i Fjordmagasinet Stein Olav Kåsa og daglig leder for Drøbak Akvarium, Sander Thorstensen. Thorstensen slapp selvfølgelig ikke deltagerne inn i akvariet.
Juryen legger størst vekt på smak. Hele 80% betydning. De resterende 20% er hvordan matstasjonen ser ut under produksjonen av fiskesuppa og hvordan maten er presenteres.
Vinnere
Etter å ha tatt en snakkerunde med deltagerne skjønte jeg raskt at det her var alvor. Det å bli nummer 2 var ikke greit, alle gikk for å vinne. Heder, ære og berømmelighet er det viktigste, men også premien med gratis helgepass til festivalens kveldsunderholdning i 2026 og et gavekort fra Skipperstua på kr 5000,-, fristet. Vinnerdiplomet er også gjevt å få, den er laget av Drøbak sin lokale kunstner, Jan Kåre Øyen.

Vinnerne Bragstad og Ramsli i aksjon. Det tas stadig smaksprøver for å få den perfekte konsistens og smak.
I år ble teamet Lars-Erik Ramsli og Håvard Bragstad vinnere. Ramsli jobber daglig som kokk for offshore Equinor, på Troll A og lager mat til de ca. 120 personene som jobber der. Bragstad jobber for Metos storkjøkken som opplæringsansvarlig. De ble kjent for over 30 år siden på Hotel Continental i Oslo. Bragstad kommer opprinnelig fra Jøa i Trøndelag og Ramsli kommer fra Langevåg like sør for Ålesund. Begge har nå flyttet til Drøbak.
Teamet som kjenner hverandre gjennom mange år, utfyller hverandre godt med noe forskjellig bakgrunn og erfaring. At fiskesuppa var god kan jeg som fotograf bekrefte.
Oppskriften på Norges beste fiskesuppe 2025
Asiatisk-inspirert sjømat- og skalldyrsuppe
Ingredienser
Til basen:
2 dl fiskekraft
2 dl fløte
2 dl hvitvin
2 dl skalldyrkraft
2 dl blåskjellkraft
1–2 ss rød karripasta (justeres etter ønsket styrke)
1 dl kokosmelk
Til smaksetting:
Salt
Pepper
Sukker (ca. 1 ts – smak til
Saften av ½–1 lime
Til jevning og tekstur:
Jevning (f.eks. maisenna utrørt i vann eller fløte)
Stavmikser
Garnityr:
Grønnsaker etter ønske, forvellet:
Gulrot i tynne staver
Vårløk
Fennikel i tynne skiver
Asparges i biter
Fisk og skalldyr (velg det du liker):
Laks, hyse
Reker, blåskjell, krabbe, sjøkreps
Til servering:
Godt brød og aioli
eller
Toast med ramsløksmajones

Norges beste fiskesuppe 2025 består av fantastiske råvarer som blåskjell, laks, sjøkreps m.m. Verdt å prøve oppskriften.
👩🍳 Fremgangsmåte
Lag suppen:
Ha fiskekraft, fløte, hvitvin, skalldyrkraft og blåskjellkraft i en kjele.
Tilsett kokosmelk og rød karripasta. La det småkoke i ca 1 time.
Smak til med salt, pepper, sukker og lime.
Jevn suppen om ønskelig, og kjør den glatt med stavmikser.
Forbered garnityr:
Forvell grønnsakene raskt i lettsaltet vann – de skal være møre, men ha litt tyggemotstand.
Kutt fisk og skalldyr i passe biter, og tilsett i suppen mot slutten – la det trekke til gjennomkokt (ikke fosskoke).
Servering:
Øs suppen i dype tallerkener.Topp med grønnsaker og sjømat.Server med godt brød og aioli, eller toast med ramsløksmajones.
Om du ønsker å gjøre det helt likt som Ramsli og Bragstad så lagde de selv Cury pasten. Grillet laksen med litt glace og stekte sjøkrepsen. De gule blomkål bukettene ble stekt hardt i ovnen.