top of page
kylling-satayx.png

For mange vil svaret være en pils når de sitter på en restaurant i Thailand og skal velge drikke til maten. Både fordi pils og øl passer svært bra. Her hjemme har vi flere valg. Også vin. Vi kan tilpasse krydderintensitet til mer nordiske forhold. 

NOEN LIKER DET

HOT!

KYLLING SATAY 

Dette drikker du til asiatisk mat

Tekst: Geir Salvesen

Vårt kjølige, nordiske kjøkken har dempede, friske smaker uten så mye kryddersmell og eksotiske dufter. Det gjør selvsagt noe med vinvalget, ettersom man kan bruke langt syrligere viner enn om vinene skulle matche mye mer krydret mat som er vanlig rundt om i verden.

 

Hva slags krydder vi snakker om, avhenger av det regionale kjøkkenet. Thaikjøkkenet bruker sitrongress, koriander, kokosmelk og chili som hovedingredienser. I India og landene rundt er det mye curry. I kinesisk og meksikansk mat er det chili og mye annet som råder grunnen. I noen land tilsetter man rørsukker i rettene for å mildne krydderbranner som skapes i munnen. Yoghurt også. Det er altså mye vanskeligere å velge viner med syre og tanniner (rødvin) til slike ingredienser. Aller vanskeligst er koriander i maten. Mange mennesker får en kraftig smak av metall og såpe i munnen, og vin kan forsterke disse uønskede smakene.  En av fire personer har enzymer i munnen som gjør koriander lite tiltrekkende å ha som krydder. 

SVAK SØDME, GOD SYRE

Restaurantstaben på Banyan Tree i Phuket i Thailand møter noen av verdens mest kresne personer, mange av dem godt vante europeere og amerikanere. Restaurantsjef Khun Kevin, satser naturligvis hardt på thaikjøkkenet, i tillegg til mer internasjonale retter. Bakgrunnen hans er det klassiske franske og italienske kjøkkenet.

- Hva med curries og vin?

- Det er vanskelig, innrømmer restaurantsjefen og legger til at det er flere utfordringer når man skal velge vin til thaimat. 

- Thaikjøkkenet er tradisjonelt veldig sausebasert, ofte med mye sødme og krydder. Utviklingen er nok i ferd med å gå litt vekk fra det og over til renere råvarer, men vi jobber med å matche spesifikke retter til kjente vinstiler og områder.

Så hva er hans konklusjoner angående vinenes ønskelige egenskaper?

  • Fruktsødme, svak sødme og god syre

  • Lave tanninnivåer i rødviner

  • Lite eikesmak på hvitvin og rødvin

  • Tysk Riesling, oversjøisk Sauvignon Blanc eller Pinot Noir, ueiket Chardonnay, Pinot Blanc og Chenin Blanc

  • Håndverksøl

HVITVIN

10966301-1.jpg
2011901-1.jpg
4187401-1.jpg
4722901-1.jpg
3313801-1.jpg
254501-1.jpg
10874501-1.jpg

10966301 Dönnhoff Weissburgunder trocken 2023, Nahe, Tyskland.

Kr 178,90 Karakter: 6 Poeng: 85 

Avrundet, fin plommesødme, her finner man en moden vinstil med den nøytrale smaken av Pinot Blanc. 3g sukker, middels fylde. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Testutvalget. 
Podium Wines AS

 

2011901 Mosbacher Riesling Trocken 2023, Pfalz, Tyskland.

Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Fruktig, ren, litt forsiktig og nøytral, pære og eplefrukt. Middels fylde. 5 g restsukker som trengs. Rimelig Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, spicy. Basisutvalget. 
Hans A. Flaaten Vins Fins 

 

4187401 Tamellini Soave 2023, Veneto, Italia. 

Kr 157,00 Karakter: 4, Poeng: 82

En ren og fin og plommeaktig Soave som varierer mellom passe slank og svak fylde, litt fruktsødme, en kjernebitterhet i finish - og en lav prislapp. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, sushi.  Basisutvalget. 
House of Wine AS

4722901 La Segreta Bianco 2020, Sicilia, Italia. 

Kr 189,90 Karakter: 5 Poeng: 84 

Mineralsk og bra Sicilianer med litt salt og konsentrasjon, omsluttet av plommer og gule epler og middels fylde. Mest Grecanico og Chardonnay i denne. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, spicy. Bestillingsutvalget. 

Gaia Wine & Spirits AS

3313801 Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2023, Veneto, Italia. 

Kr 164,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Elegant, svakt fersken- og plommeaktig, honning og tropisk frukt. Gule epler og honningmelon i smaken som er avrundet. Melne epler i finish. 164,90 Passer til: Fisk, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi, vegetar. Basisutvalget.

Gaia Wine & Spirits AS

254501 Lindemans Bin 65 Chardonnay 2023, South Eastern Australia. 

Kr 119,90, Karakter: 4, Poeng: 80

Sødmefull, krydderaktig, pære og fersken, ganske kjølig i stilen, På Pet-flaske nå, Sukker på 4,7 g pr liter. Ultrakommersiell vin som man kjøper hvis man vil ha det billigst. Passer til: Pizza / pasta, spicy. Basisutvalget.  
Treasury Wine Estates Norway AS

10874501 Josmeyer Peau Rouge Sylvaner 2023, Alsace, Frankrike. 

Kr 262,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Deilig, fløtete, rund Sylvaner med god munnvekt, nøytral, ferskenaktig steinfrukt, veldig aspargesvin. Plommer, også. Litt kjernebitterhet i finish. Passer til: Grønnsaker, fisk, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Blend Wines AS

kongekrabbe-med-rod-curry-x.png

KONGEKRABBE MED RØD KURRY

pad-kra-pao.png

PAT PRA PAO

ØL ER SIKREST

I utgangspunktet er lyse øltyper helt klart et sikrere drikkevalg til for eksempel thaimat. Men ved å være bevisst, kan man snevre inn problemområdene. For dem vil man alltid møte. For eksempel når du er på restaurant og skal bestille en rett. Du kjenner ikke kryddermiksen – selv om det i heldigste fall står på menyen. Du vet ikke hvor sterk retten er – selv om det i beste fall står et kryddersymbol ved siden av retten på menyen. Og du kjenner ikke sødmegraden.

Ingrediensene er gjerne kokt i kokosmelk, noe som stjeler fruktsødme fra vinen og gjør den tørrere. Det er brukt sterke kryddersorter, noe som også stjeler sødme. I tillegg er det gjerne brukt limesaft og sitrongress, noe som gir syrlighet. Men man vet aldri hvor mye, og hva blandingsforholdet er. Så er det også utfordringer med rekkefølgen av rettene på en restaurant. Vanligvis bør rettene gå fra det syrlige mot det søte. Men i thaikjøkkenet kan man godt få en søt forrett, for så å få østers etterpå, for så å få servert en rett med sødme igjen. Én vin passer ikke både til forretten og til østersen. Tommelfingerregel nummer én når man skal matche vin og mat, er at de totale smakene i en vin bør være litt søtere enn de totale smakene i maten. Tysk Riesling blir av mange fremholdt som det ypperste valget til krydret asiatisk mat, for eksempel thaimat. Grunnen er restsukkeret. Selv en Trocken-betegnet Riesling kan inneholde 8 gram sukker eller mer. Hvor søtt det smaker, henger sammen med syrenivået. Et høyt syrenivå vil gir mindre sødmevirkning av sukkeret. En musserende vin med noe restsødme er også et godt valg. Fra Frankrike, Australia, Sør-Afrika og Italia.  Hvis du skal lage retten hjemme, har du selvsagt langt bedre kontroll, og du kan styre ingrediensene i snillere retning – for vinen. 

MUSSERENDE

15688301 Collet Cremant de Bourgogne Brut 2020, Burgund, Frankrike.

Kr 259,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Lys strågul, fin eple-og pærefriskhet med energisk og syrlig finish, middels fyldig midtparti. Fin den. 4g restsukker gir litt avrunding. 259,90 Passer til: Salat, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. Partiutvalget. 
Hans A.Flaaten Vins Fins

 

118401 Delorme Terroir d’Exception Cremant de Bourgogne Brut, Burgund, Frankrike.

Kr 249,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Konsentrert og rik i stilen med plommefrukt, eple, brødbakst. En fin matvin med avrundende fruktsødme og god friskhet samtidig. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Beverage Partners Norway AS

15688301-1.jpg
118401-1.jpg
wonton-ark-med-kamskjellb.png

WONTON MED KAMSKJELL

RØDVIN

16995501 Fryer's Cove Grenache Cinsault 2022, Doring Bay, Sør-Afrika.

Kr 249,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Herlig rødbærsfrukt på duft og smak, miks av moreller og søte bringebær, fyldig og rik, kanskje litt endimensjonal, men herlig til en grillmiddag! Går også til spicy mat.  Litt Ch.Neuf-du-Pape over denne. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, spekemat. Bestillingsutvalget. 

Palmer Wine AS

16995501-1.jpg
bottom of page