top of page

Newton Johnson setter farge på Sør-Afrika

Utstyrt med entusiasme og fast bestemt på å skrive et nytt kapittel om sørafrikansk vin, har familien Newton Johnson bygget opp sin egen vingård. Der lager de prisvinnende viner som begeistrer vinkjennere over hele verden.

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO NEWTON JOHNSON WINES

NJV-2.jpg

Newton Johnson er en familiebedrift med brødrene Bevan (t.v.) og Gordon (t.h.) som sammen med Gordons kone Nadia produserer fantastiske viner.

Dette er den ikke vanlige historien om tradisjoner og vingårder som går i arv i generasjoner. Snarere er det en fortelling om kjærligheten til vin og en familie som jobber sammen for å skape noe nytt.

 

I vinbransjen i Sør-Afrika forventer man vanligvis at vinmakerne kommer fra familier eller vingårder med røtter i den etablerte vinindustrien i Western Cape. Selv når nye vingårder blir etablert, har de ofte tilknytning til en større vinprodusent eller det er etterkommerne fra en etablert vingård som starter for seg selv for å skape sin egen nisje.

Vingården til Newton Johnson er et bevis på at man kan komme inn fra sidelinjen og oppnå mye ved å være målrettet og forfølge en drøm.

 

Johnson-familiens vei inn i vinbransjen begynte i Durban sent på 1970-tallet. Da ble Dave Johnson ansatt som kasserer og senere som leder i Durban Wine Society. Det førte til en karriere innen salg og markedsføring hos en av landets største vinfirmaer.

 

I 1982 ble han overført fra Durban til hovedkontoret i Stellenbosch. Det gjorde at han ble enda mer lidenskapelig opptatt av vin, og han var en av de første som tok en utdanning og fikk tittelen Cape Wine Master fra Cape Wine Academy. Han var også den første som skrev en masteroppgave om Pinot Noir.

NJV 3.jpg

I stedet for å tilføre, påvirke og kontrollere, lokker Nadia og Gordon forsiktig frem det beste i druene. En rekke utmerkelser og priser er bevis på at tilnærmingen fungerer. 

I 1989 startet Dave firmaet Cape Bay og begynte for seg selv med å eksportere vin til Storbritannia fra gårder som Vriesenhof, Overgaauw og Neil Ellis Wines. Han begynte også å kjøpe inn vin i bulk fra Breede River Valley og eksportere den til Skottland og andre nye markeder.

 

Suksessen gjorde at han og kona Felicity Newton ønsket å skape et hjem for familien hvor de også kunne gjøre noe mer ut av visjonene han hadde for Pinot Noir. Så Dave og Felicity kjøpte en tomt på 70 mål i Hemel en Aarde-dalen.

 

Sønnen Gordon hadde akkurat fullført et internship hos Radford Dale and Rockford Wines i Stellenbosch, og familiens nyetablerte vingård ble hans lekegrind. Der gikk han i gang med å skape Newton Johnsons første årgang som ble lansert i 1997.

 

Sønnen Bevan hjalp faren med den daglige driften i Cape Bay Wines. I utgangspunktet hadde de bestemt seg for å eksportere Pinot Noir fra druer som de kjøpte inn fra vinmarker i Hemel en Aarde-dalen. Men ettersom druesorten ble stadig mer populær, begynte vindyrkerne å beholde det meste av druene selv.

NJV-5.jpg

Det er ikke mye som slår skjønnheten i denne delen av Capes vinområder. Appellasjonen er kjent som Hemel en Aarde som betyr himmel og jord.

Dermed måtte de komme opp med en ny plan, og i 1999 kjøpte familien et nedlagt gårdsbruk på 400 mål sentralt i Upper Hemel en Aarde-dalen og plantet sine første vinstokker i 2003. I løpet av tre år plantet de 120 mål og et lappeteppe av Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Syrah.

 

Hver druesort er valgt ut og plantet med tanke på å utnytte jordsmonnet og dyrkingsforholdene best mulig. De dyrker også Albarino, Mourvedre og Grenache, og var faktisk først ute med å introdusere Albarino i Sør-Afrika.

 

Sønnen Gordon og kona Nadia har vært mer interessert i terroir-drevet Pinot Noir, og det har gjort at de har konsentrert seg om endrue-vinmarker av høy kvalitet. De syns at Pinot Noir er den druen som best fanger terroiret og nyansene i de ulike vinmarkene.

 

Familien dyrker Pinot Noir 280 meter over havet og Syrah på rundt 200 meter. Områdene ligger mindre enn fem kilometer fra Walker Bay ved Atlanterhavskysten, og den friske vinden bringer fuktighet med seg inn over vinmarkene i åssiden.

 

Det er dette kystklimaet og den fuktige tåken som gjør at vinbønder fra Hemel en Aarde kan dyrke Pinot Noir i Cape-området.

 

Samtidig som familien plantet og la nye planer, installerte de også et nytt anlegg som utnytter tyngdekraften i produksjonen. Anlegget er bygget spesielt med tanke på det relativt kjølige klimaet i Hemel en Aarde, og den første årgangen fra de nye vinmarkene ble lansert i 2008. For den mottok de Platter’s Wine Guide’s aller første 5-stjerners utmerkelse.

NJV-4.jpg

Nadia og Gordon er vinmakerne, mens Bevan står for driften og markedsføringen av Newton Johnson Family brand.

Gordon er blitt medlem av den prestisjefylte Cape Winemakers Guild, mens Nadia er sjette generasjon i en vinfamilie og utdannet ønolog fra universitetet i Stellenbosch University.

 

Sammen har de blåst nytt liv i Newton Johnson-familiens visjon og filosofi rundt vinproduksjon. Utmerkelsen fra Platter´s Wine Guide har de virkelig jobbet for, og den er vel fortjent.

 

Selv om 2020 har vært et utfordrende år også for dem, har den 13. årgangen vist at de har en frisk tilnærming og en fornyet vilje til å lage enda bedre viner med tydelig karakter.

 

I 2017 lanserte de Pinot Noir fra enkeltvinmarker. Seadragon og Windansea er laget av druer fra de to eldste vinmarkene de har med Pinot.

 

Disse vinmarkene er også de som ligger høyest, og jordsmonnet består i stor grad av granitt og leire som gir vinene utpreget karakter. Det gjør at de ser muligheten for å skape flere uttrykksfulle viner fra enkeltvinmarker i dette området.

 

23 år med vinmaking har overbevist familien om at så lenge druene modnes og jordsmonnet og klimaet får gjøre jobben sin, så trenger ikke de å tilføre så mye.

Det siste tiåret har de derfor kuttet ut en del av det som er vanlig i moderne vinproduksjon. Først og fremst har de droppet kommersiell gjær og tilsetting av svovel i fermenteringsprosessen. De tilsetter heller ikke enzymer lenger, og bruker ikke bentonitt for å filtrere vinen. For ikke lenge siden sluttet Gordon og Nadia å filtrere vinene i det hele tatt.

 

Ved å dyrke sine egne druer har de fått en mer helhetlig forståelse for hva vinproduksjon er, og de har tillatt seg å la vinene utvikle seg naturlig. Den minimalistiske tilnærmingen er derfor et forsøk på å la de finere aromaene få utvikle seg over tid.

 

Resultatet er elegante og aromatiske viner med integrerte tanniner hvor terroiret og den forsiktige håndteringen er til stede i hver munnfull. Med dette har familien formet sin egen historie og skapt viner som gjør inntrykk på alle som smaker dem.

Tilgjengelig på Vinmonopolet

1987501 Newton Johnson Chardonnay Felicité 2018, Chardonnay 100% kr. 169,90

Newton_Johnson_Felicite.jpg

5298901 Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2018, Pinot Noir 100% kr. 339,90
2014-årgangen ble rangert som en av de 2 prosent beste vinene i verden av Vivino´s Wine Style Awards.

Newton_Johnson_Pinot_Noir.jpg

9533501 Newton Johnson Chardonnay 2018, Chardonnay 100% kr. 309,90

Newton_Johnson_Chardonnay.jpg

6390501 Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2018, Pinot Noir 100% kr. 269,90
2013-årgangen ble rangert som en av de 2 prosent beste vinene i verden av Vivino.

Newton_Johnson_Walker_Bay.jpg
bottom of page