top of page

Mullineux – prisbelønte viner fra Sør-Afrika

Andrea og Chris Mullineux er et ungt par som holder til i Swartland. De er kompromissløse når det kommer til å lage vin, og helt på egen hånd har de klart å oppnå internasjonal anerkjennelse. 

TEKST EINAR JUELL FOTO MATTIS BJØRNSEN

– Da jeg møtte Andrea oppdaget vi hvor godt vi jobber sammen. Vi hadde de samme tankene rundt vinmaking og veldig lik smak når det kommer til vin, sier Chris Mullineux. 

 

De møttes på en vinfestival i Champagne. Hun vokste opp i California og studerte på UC Davis, mens Chris gikk på Stellenbosch University i Sør-Afrika. 

 

Etter at de hadde jobbet en periode for den økologiske vinmakeren Reyneke i Stellenbosch øst for Cape Town, var de klare for å starte opp for seg selv. 

 

– Vi begynte på scratch, og jeg gjorde alt. Jeg var vinmaker, daglig leder og markedssjef. Det var egentlig litt galskap. Og fordi vi ikke dyrket våre egne druer, kjøpte vi inn fra hele Sør-Afrika. 

 

Til å begynne med laget de vinene sine hoe Reyneke mens de lette etter et egnet sted. I landsbyen Riebeek fant de akkurat det de var på utkikk etter. 

mullineux-chris-nett.jpg
mullineux-flaske-nett.jpg

Chris Mullineux og kona Andrea startet helt fra grunnen av og har klart å skape seg et navn internasjonalt med flere prisbelønte viner. 

 

Stjernedryss over produksjonen

 

I 2007 etablerte de Mullineux Family Wines, og allerede etter sju år hadde paret oppnådd 12 femstjerners vurderinger fra Platter’s South African Wine Guide. I tillegg fikk en Syrah fra 2010 prisen for Årets rødvin i 2013, og i 2014 vingården deres kåret til «Winery of the Year».

 

Mullineux ble også kåret til «Winery of the Year» i den same vinguiden i 2016, 2019 og 2020. De fikk fem stjerner og «red wine of the year» med Mullineux Iron Syrah 2013, og fem stjerner og «dessert wine of the year» med Mullineux Olerasay Straw wine NV. Totalt høstet de 25 stjerner det året. 

 

– Da vi startet opp laget vi vin rett overfor hotellet i Riebeek Kasteel nordøst for Cape Town. Der holdt vi til i seks år og begynte i det små, men til slutt ble lokalet for lite for oss. Vi trengte mer plass og begynte faktisk å leie plass på andre vingårder. Men i 2012 ønsket samarbeidspartneren vår å selge seg ut for å gjøre andre ting. Det var da vi møtte Singh. Han hadde akkurat kjøpt en eiendom i nærheten av oss og ville gjerne begynne å lage vin der. Det passet veldig godt. 

 

I 2013 slo de seg sammen med Analjit Singh på nabogården Leeu Estates, og selskapet fikk navnet Mullineux & Leeu Family Wines. På afrikaans betyr leeu løve, akkurat som Singh på Sanskrit. Samarbeidet med gründeren Analjit Singh har gjort at vingården står sterkere enn noensinne.

– Vi hjalp ham med å lage vin, og han kunne faktisk hjelpe oss med å forbedre det vi drev med. Nå har vi planer om å bygge et nytt produksjonsanlegg på eiendommen hans, men for øyeblikk er vi delvis lokalisert i Franschhouk.

mullineux-vinranker_nett.jpg

Vingården deres ligger utenfor den sjarmerende landsbyen Riebeek Kasteel, en drøy time fra både Stellenbosch og Cape Town. 

Viner med røtter og identitet

 

Mullineux har vært med å starte et samarbeid kalt Swartland Independent Producers (SIP) for å gi Swartland-regionen en identitet.

 

– Vi er blitt enige om å se på hva som fungerer best i dette området og har utviklet en unik, felles historie som spinner ut av samarbeidet. Du skal vite hva du får når du kjøper vin fra vårt område. Det handler ikke om å følge trender, men om å etablere en identitet skapt ut fra retningslinjer og druetyper som passer her. 

 

En av handlingsreglene sier at ikke mer enn 25 prosent av druene skal hentes utenfor regionen. De er i ferd med å innføre større fat, fra rundt 500 og opp mot 3000 liter, og bruker veldig lite ny eik. 

 

– Målet for oss alle er å lage vin som ikke er overeiket og som har en geografisk tilhørighet til området. Klimaet i denne kystregionen er varmt og tørt, men jordsmonnet gir store variasjoner i vinstiler avhengig av hvor du er i Swartland. Når du ser våre vinmarker vil du se at jordsmonnet vårt er veldig forskjellig fra det hos Adi Badenhorst for eksempel. 

 

Vi bruker så lite svovel som mulig, men vi er nødt til å tilsette noe fordi 80 prosent av vinen vår går til eksport. Av hensyn til kundene våre må vi tilsette noe svovel for å være sikre på at det produktet de kjøper er det samme som vi tappet på flaske. 

 

Hos Mullineux bruker de ikke bare druer fra egne vinmarker, men kjøper fra hele regionen. 

 

– Det gjør at vi kan blande inn andre druer med andre egenskaper for å skape virkelig interessante viner. Vinene våre varierer i stil, og vi lager vin i forskjellige prisklasser, men målet er uansett å lage så elegante viner som mulig. 

Her finner du oss: 

Vinkjelleren og smaksrommet ligger i den sjarmerende landsbyen Riebeek Kasteel. Byen ligger drøyt 1 time fra både Stellenbosch og Cape Town, og har mange gode og autentiske restauranter, så det er et hyggelig sted å reise på dagstur. 

Ta kontakt på forhånd på info@mullineuxvines.com for å gjøre en avtale, ettersom vi ofte er ute i vinmarkene. 

 

Mullineux & Leeu Family Wines

Roundstone Farm, Riebeeksrivier Road, Riebeek Kasteel

Leeu Estates, Dassenberg Road, Franschhoek

+27 (0) 21 492 2455 / +27 (0)76 974 6679

mlfwines.com

GPS: S33°2318.0’’ E 18°54’14.0’’

mullineux-arbeidere-nett.jpg

Klimaet er tørt og varmt, men jordsmonnet varierer i området. Det gir veldig ulike viner.

På Vinmonopolet: 

334201 Mullineux White Blend 2017 kr. 300,- 

Clairette 16%, Chenin Blanc 76%, Viognier 8%. Frisk og fruktig med stram syrlighet og mineralitet. Lime, sitron, hint av pære og grønne urter.

 

919701 Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2018 kr. 195,-

Chenin Blanc 100%. Saftig fruktighet med preg av eple, sitrus og litt pære, innslag av nøtt. God lengde.

 

6395301 Mullineux Granite Syrah 2014 kr. 799,-

Syrah 100%. Ung og saftig med preg av mørke bær og urter. God lengde.

 

3400201 Mullineux Granite Chenin 2016 kr. 599,-

Chenin Blanc 100%. Kremet konsistens, god struktur og frisk avslutning.

 

342101 Mullineux Syrah 2016 kr. 324,-

Syrah 100%. Ung og sval, preg av modne mørke skogsbær, urter og litt lyng. Fast ettersmak.

 

3411401 Mullineux Iron Syrah 2017 kr. 799,-

Syrah 100%. Fyldig med fløyelsmyke strukturerte tanniner og en balansert naturlig syre.

 

3411501 Mullineux Schist Syrah 2016 kr. 799,-

Syrah 100%. Fyldig. Silkemyke tanniner som gir struktur. Naturlig balansert syre.

 

1078002 Mullineux Straw Wine 2017 kr. 329,-

Chenin Blanc 100%. Rik smak av honning, sitrus, mango, ananas. Frisk og balansert.

 

6395201 Mullineux Quartz Chenin Leliefontein 2018, kr. 599,-

Chenin Blanc 100%. Hvite ferskener, sitron og mandler.

 

 

bottom of page