top of page


Andrea og Chris Mullineux
– noen av Sør-Afrikas beste vinmakere 

I 2016 ble Andrea Mullineux kåret til Årets internasjonale vinmaker av det amerikanske magasinet The Wine Enthusiast. Med det anerkjente de ikke bare en talentfull vinmaker, men også det arbeidet en gruppe uavhengige produsenter har gjort for å løfte frem Swartland som en betydningsfull vinregion i Sør-Afrika.

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO MULLINEUX FAMILY WINES

Mullineaux-01_nett.jpg

Chris og Andrea Mullineux har plantet ville vekster mellom vinrankene for å forsterke mangfoldet og kompleksiteten i druene de dyrker. 

Andrea og Chris Mullineux var anerkjent som vinmakere lenge før denne kåringen. Tre ganger på seks år er de blitt tildelt Platter’s Winery of the Year.

 

Bakgrunnen deres kommer fra to helt ulike vinkulturer. Chris er fra Sør-Afrika og Andrea fra California i USA. De møttes mens de begge jobbet på vingårder i Frankrike for å lære seg om klassisk fransk vinmaking.

 

 – Vi traff hverandre på en vinfestival i Champagne en helg. Andrea jobbet på Châteauneuf-du-Pape og jeg på Bandol i Sør-Frankrike, i et område som minner mye om Swartland. Allerede den gangen ble vi tiltrukket av klimaet og de druetypene vi jobber med i dag.

 

Paret oppdaget at de hadde mange felles venner fra ulike vingårder rundt i verden. Andrea hadde til og med jobbet i Sør-Afrika hos en produsent som heter Waterford nær Hermanus og hadde god lyst til å reise tilbake. Møtet med Chris og tankene de delte om druesorter, terroir og hvilke typer viner de begge kunne tenke seg å skape, gjorde at Andrea bestemte seg for å slå seg ned i Sør-Afrika.

Mullineaux-06_nett.jpg

Gamle vinstokker fra bortglemte vinmarker er noe av kjernen i de aller beste vinene fra Swartland-regionen.

Chris vendte tilbake til Tulbagh Mountain Wineries (det som nå heter Fable Wines) etter sabbatsåret i Frankrike. Andrea reiste hjem til USA i et par måneder før hun fikk en praksisplass på en vingård i Hermanus. Det tok litt tid, men ganske snart begynte begge hos Tulbagh.

 

Der jobbet de blant annet med å kjøpe inn druer fra Swartland og lærte seg samtidig en del om regionen. Da de sluttet hos Tulbagh i 2007 for å gifte seg og begynne egen vinproduksjon, hadde de planene klare.

 

Innkjøpsturene til Swartland gjorde at de var blitt godt kjent i området. De visste hvor de beste vinmarkene lå, og hvilke vinbønder de hadde lyst til å samarbeide med. Med det i bakhånd begynte de å planlegge hvilke viner de ville lage og hvordan de skulle få til det på et begrenset budsjett.

 

Erfaringen med å kjøpe inn druer gjorde at de skjønte at de ikke trengte å eie sine egne vinmarker. I stedet flyttet de til en liten by som heter Riebeeck Kasteel og leide en gammel jernvarehandel som de gjorde om til vinkjeller. De kjøpte druer, først og fremst fra gamle stokker og fra bønder de hadde jobbet med tidligere. Dermed var de klare for å produsere viner som i så stor grad som mulig skulle uttrykke et terroir.

Mullineaux-02_nett.jpg

Familien Mullineux har slått seg ned på en vingård i Swartland og produserer viner fra dette området som de er så glade i.

Den neste utfordringen var å finne noen som ville prøve vinene deres. Og det er her den nå legendariske Swartland-revolusjonen kommer inn i bildet. Festivalen ble i utgangspunktet ledet av Marc Kent fra Boekenhoutskloof. Tanken om en vinfestival i Swartland var å få folk til å besøke område og oppdage vinene. Det viste seg å utvikle seg til mye mer enn det.

 

Ryktene spredte seg som ild i tørt gress blant vinelskere i Western Cape og enda lenger unna. Etter bare et par-tre år hadde de etablert et kjempearrangement, og fat på fat med vin gikk unna. Det som også skjedde var at unge vinmakere oppdaget hvilket potensiale det lå i regionen, og begynte å flytte til Swartland for å lage vin selv.

 

For Chris og Andrea ga det et solid løft, men den sunne konkurransen som naturlig nok oppstod mellom de nye vinmakerne, gjorde det også vanskeligere å få tak i de beste druene. Derfor bestemte de seg for å kjøpe Roundstone, et landområde i Riebeeksrivier.

 

På denne lille fliken av Swartland dyrker de druer med fokus på hvordan terroiret skal komme til uttrykk i vinene. De har etablert grønne soner med viltvoksende vekster mellom vinrankene. Aromatiske sorter som vill rosmarin og bukko slipper ut flyktige fenoler som fester seg på druene og gir flere lag og dybde i smaken.

 

I dag dyrker de omtrent halvparten av druene til produksjonen selv. Resten henter de inn fra omkring 30 ulike vinmarker i Swartland. Druene de selv dyrker er hjertet av vinen, mens de andre bidrar til mangfold og karakter.

Mullineaux-05_nett.jpg

De startet opp i en gammel jernvarehandel i en liten landsby. Nå er Mullineux etablert som et merkenavn og med egne vinmarker. 

Festivalen førte også til at en del likesinnede druedyrkere etablerte Swartland Independent Producers. De møttes med et felles ønske om å lage viner med egenart og terroir. Selv om vinene kommer fra ulike vinkjellere er tanke at alle vinene – akkurat som viner fra de store, franske regionene – skal si noe om landskapet og klimaet som former dem.

 

Organisasjonen har lagt noen retningslinjer for å forsterke uttrykket av Swartland i vinene, og  samarbeidet bærer allerede frukter. Swartland høster anerkjennelse, også internasjonalt, fordi de klarer å skape viner som gir en sterk opplevelse av opprinnelse.

 

Det er denne anerkjennelsen og lidenskapen fra de lokale produsentene som gjør at folk over hele verden har oppdaget gleden over viner fra en tørr og bortgjemt liten flekk på kartet. Det betyr også at en vinmaker fra dette lille området kan bli utropt til  Årets beste internasjonale vinmaker og at vinene fortsetter å lever opp til tittelen. 

Mullineux på Vinmonopolet

3411501 Mullineux Schist Syrah 2016 kr 799,60

Syrah 100%

Mullineaux-07_nett.jpg

6395301 Mullineux Granite Syrah 2014 kr 799,-
Syrah 100%

Mullineaux_Granite.jpg

334201 Mullineux Old Vines White 2018 kr 289,-

Clairette 12%, Chenin Blanc 69%, Viognier 7%, Sémillon 3%, Grenache Blanc 9%

Mullineaux_Old Wine.jpg

3411401 Mullineux Iron Syrah 2017 kr 799,-

Syrah 100%

Mullineaux_iron-syrah.jpg

3400201 Mullineux Granite Chenin 2018 kr 599,-

Chenin Blanc 100%

Mullineaux_old-vines-granite-chenin.jpg

1078002 Mullineux Straw Wine 2018 kr 329,-

Chenin Blanc 100%

Mullineaux_Straw Wine.jpg

342101 Mullineux Syrah 2018 kr 319,60

Syrah 100%

Mullineaux_Syrah.jpg

919701 Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2018 kr 196,-

Chenin Blanc 100%

Mullineaux_Kloofstreet hvit.jpg

1770601 Kloof Street Swartland Syrah 2017 kr 198,-

Syrah 100%

Mullineaux_Kloof Street.jpg
bottom of page