top of page

Sett sommerens rekord i morellsteinspytting!

morelleripapirposer small.jpg

Benytt sjansen når morellene er her, først de importerte, så de norske som er i sesong i juli, august og september. Spis dem nå – gjerne i en lun salat med and og lakrissaus, lag iskrem med moreller og sylt dem til ost. Eller lag en god likør du kan glede deg over utover høsten. 

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Det å sitte i morelltreet og plukke gylne, røde eller nesten svarte bær, og spytte steiner så langt du bare kan – det er sommer det. Likevel er det grenser for hvor mye vi klarer å spise og hvor langt vi klarer å spytte …

 

Utfordringen er å lage noe godt av morellene. For mens kirsebær er syrlige og friske, så er moreller liksom bare søte og har lett for å bli litt tamme når de kokes eller syltes.

Men nettopp den søte, herlige smaken er fantastisk når du bare vet hva du skal kombinere den med. Har du for eksempel tenk på at andeconfit går godt sammen med de søte bærene? Og at julekryddere setter ekstra smak på en morellikør?

 

 

Tenk deg den julegaven – en likør som smaker av sommer og sol midt i vintermørket.

Morellikør

1 l moreller

Noen morellsteiner
2 1/2 dl sukker

5 dl 60 % sprit

 

Del morellene og fjern steinene, men la noen være igjen for å gi litt bitterhet. Knus gjerne steinene lett.

 

Ha bær, steinene og sukker på et syltetøyglass. Hell spriten over.

 

La glasset stå lyst i minst 6 uker. Vend på glasset av og til sånn at sukkeret løser seg opp.

 

Sil væsken og hell den over på flaske. Så har du likør til jul!

morellerihender small.jpg
Screenshot 2020-05-22 at 14.15.20.png

Iskrem med moreller og hvit sjokolade

 4 porsjoner

4 dl moreller
0,5 dl vann
2 ss sukker
Revet skall fra 1/2 sitron
4 dl kremfløte
200 g hvit sjokolade
2 egg

Del morellene og fjern steinene. Ha moreller i en kjele sammen med vann, sukker og sitronskall. Kok i 10 minutter eller til det tykner noe. Avkjøl i kjøleskap.

Smelt sjokoladen. Pisk eggeplommer luftige, og tilsett sjokoladen. Pisk kremfløten, og vend sammen med eggekrem og moreller.

Ha ismassen i en form, og dryss over litt revet sjokolade.

Sett formen i fryseren i minst 3 timer.

 

Tips:
Sett formen 30 minutter i kjøleskapet før servering så isen blir litt myk.

Screenshot 2020-05-22 at 14.15.28.png

Sylta moreller

 4 porsjoner

200 g moreller
1 dl vann
200 g sukker
2 ss sitronsaft
2 hele stjerneanis

Del morellene i to, og fjern steinene.

Ha morellene i en kjele sammen med vann, sukker, sitronsaft og stjerneanis.


Kok i 10 minutter.

Sil over væsken i en ren kjele, og kok sammen til sirup.


Ha morellene tilbake i sirupen, og ha alt over i sylteglass.


Oppbevar mørkt og kjølig.

 

Tips:
Server syltede moreller til ost eller som en dessertsaus til f.eks. iskrem.

Screenshot 2020-05-22 at 14.15.37.png

Lun salat med andeconfit, moreller og lakrissaus

4 porsjoner

2 confiterte andelår
1 dl hoi sin saus
Ca. 8 tyrkisk pepper
1 pk aspargestopper
1 neve moreller
2 reddiker i tynne skiver
2 never red rhubarb eller annen salat.

Varm andelårene midt i ovn ved 225 °C i 15 minutter. Skinnet kan gjerne bli litt sprøtt.

Kok opp hoi sinsausen. Knus tyrkisk pepper, og smelt i sausen.


Kok aspargestoppene i 30 sekunder, og avkjøl i isvann.

Del moreller i to, og fjern steinene.
Skive reddikene tynt.

Plukk kjøttet fra andelårene, og del i mindre biter.


Anrett alt på fire tallerkener og server.

 

Tips:
Smaker godt til forrett, eller lunsj sammen med et godt brød.

bottom of page