top of page

TIGERSTADENS BESTE TIGERBRYGG

Tekst og foto: Robin Syversen

Antallet mikrobryggerier i Oslo by har eksplodert det siste tiåret. Aldri før har det vært lettere å bygge pubmuskler, og øl-entusiastenes «treningssentre» kniver om oppmerksomheten. Tigerstaden har blitt en øl-oase, med så mange vannhull at selv den mest innbitte øl-elsker kan slite med valgets kvaler. Derfor gjør vi det litt enklere, ved å liste noen av byens beste mikrobryggerier:

Artikkel_01_OsloØl_03b.JPG

 Oslo Mikrobryggeri -

Norske mikrobryggeriers far

 

Oslo Mikrobryggeri i Bogstadveien er ikke bare Norges første mikrobryggeri, de var først ute i Skandinavia. Bryggeriet ble etablert i 1989, etter to nordmenns øl-brille-åpnende utenlandsstudium på Amerikas vestkyst.

 

Oslo Mikrobryggeri er kanskje ikke den hippeste øl-stua i Tigerstaden, men det er likevel en institusjon som alle øl-elskere med respekt for seg selv bør ha vært innom.

 

Øl-utvalget er langt fra Oslos største, men det bærer preg av å være brygget på årelang erfaring og ekte øl-entusiasme. En viktig faktor for et hvert mikrobryggeri er ikke bare utvalget, men først og fremst kvaliteten på de forskjellige øl-sortene. Der stiller Oslo Mikrobryggeri sterkt.

 

H2-Heading: Øl-elskernes storstuer i Oslo by

En sentral faktor for mikrobryggerier er at moderne øl-entusiaster først og fremst ønsker å sette smaksløkene på prøve. Øl-smakernes favorittsmak er med andre ord ny smak. Så klart er det greit å ha et velkjent favoritt-øl å falle tilbake på når de edle dråpenes effekt tar overhand, men ellers er det øl-utforskning som gjelder.

 

Vi søker alle etter det perfekte øl, noe mikrobryggeriene for lengst har innsett. Derfor oppdateres menyer og utvalg like ofte som øl-entusiastenes øl-briller pusses. De største utvalgene i Oslo finner du på Røør i Rosenkranz Gate og Brygg i Storgata.

 

Hos Røør får du mer en 70 øl på tapp, mens Brygg kan skilte med ca. 40 øl-sorter i kranene, samt en imponerende samling flaskeøl på menyen. Begge disse plassene er som skapt for å prøve nye øl-smaker. Det føles riktignok ikke så veldig «mikro»-bryggete på Røør og Brygg, men førsteklasses øl-smaker får du i fleng.

 

Tigerstadens mikrobryggtrio

for alle humlehoder  

Antallet mikrobryggerier har som sagt eksplodert de siste årene i Oslo. Mange av disse er meget gode, og kunne sikkert fortjent å bli snakket om i denne konteksten, slik som Amundsen Bryggeri, Nydalen Bryggeri eller Smelteverket. Sist nevnte serverer riktignok ikke eget-brygget mikrobrygg, men kan til gjengjeld skilte med god atmosfære, smakfull meny og en av Skandinavias lengste barer.

 

Likevel er det tre mikrobryggerier som utmerker seg for et humlehode som undertegnede. Det vil si en øl-glad pubgjenger som har smakt seg gjennom Oslos mikrobryggerier siden tidlig på 2000-tallet. Blant byens vannhull er det tre som utmerker seg, med en blanding av atmosfære og smakstilbud som det er vanskelig å gå lei av:

 

Schouskjelleren Mikrobryggeri

 

Schouskjelleren har skiftet profil og eiere diverse ganger siden årtusenskiftet, men de siste årene har plassen funnet sin beste form noensinne. De unike lokalene matches perfekt av et egetbrygget øl-utvalg med masse av personlighet. Her er det alltid god stemming, og spennende øl-smaker nok til å tilfredsstille enhver øl-entusiast. Et stort pluss med Schouskjelleren at det faktisk går an å prate med hverandre med «innestemme». 

 

 

Grünerløkka Brygghus

 

Grünerløkka Brygghus ble startet i 2013, og de siste par årene har de virkelig utmerket seg i Oslos mikrobryggmiljø. Jeg skal ærlig innrømme at jeg har litt delt forhold til ølet som brygges her, men atmosfæren på puben og designet på merkevaren er helt perfekt. For å utdype om selve øl-produksjonen, så lages det her noen av landets mest lettdrikkelige IPA-er, pilsnere og hveteøl. De mer fruktige og mørke ølsortene er inne på noe, men satt ikke helt rett i denne ganen. 

Artikkel_01_OsloØl_01.JPG
Artikkel_01_OsloØl_02b.JPG

Crowbar - Norske

mikrobryggeriers mor

Crowbar kan vel kalles en moderne klassiker i Oslo by. De var tidlig ute med å ta mikrobrygging til et nytt nivå. Oslo Mikrobryggeri introduserte Norge til en verden av nye øl-smaker. Crowbar kapitaliserte på ideen, og kickstartet den eksplosive øl-trenden denne teksten handler om.

 

Heldigvis la Crowbar listen høyt. Her får du alltid øl, stemning og pubmat av ypperste klasse. Mange nye mikrobryggerier i Oslo by har lånt formelen til Crowbar, med stor suksess, men ingen har egentlig klart å overgå gjengen i Torggata siden de startet opp i 2012. Er du jakt etter å øl-fukte ganen i Oslo sentrum er det aldri feil å ta turen innom Crowbar.     

Artikkel_01_OsloØl_02.JPG
bottom of page