top of page

Raffinert rosa revolusjon

Her er 15 av sommerens beste roséviner

Det er ikke så lenge siden rosévin ble sett kraftig ned på. Heller ikke produsentene så ut til å være så stolte av produktet de laget. Skal si ting har forandret seg.

Tekst Geir Salvesen

varerie.png

Det var liksom noe midt i mellom. Midt imellom noe og absolutt intet. Lettere kulørt hvitvin, gjerne utført i babyrosa farge. Ikke et vinseriøst menneske ville vel sette tungen inn til dette, med mindre man befant seg på rivieraen i Frankrike der det var vanlig å drikke denslags til allehånde middelhavsretter. De siste årene har vi sett en liten revolusjon hva angår kvalitet. Først og fremst er det blitt mer konsentrasjon og stil over rosévinene ettersom produsentene har brukt de samme teknikkene og det samme grunnlaget som skal til for å lage gode hvitviner og roséviner. For eksempel: Gamle vinstokker, ikke for mange kilo druer fra markene (lavere avkastning), bedre utvelgelse av druematerialet, etc, etc. Fra gammelt av var Domaine Ott den ledende produsenten, med viner som var ment for lagring. De var ofte beste etter to-tre år, mens en Provence-rosé vanligvis skal drikkes tidlig, og som regel året etter produksjonen.

Valerie Rousselle driver Ch. Roubine og hennes La Vie en Rose er ett av polets beste kjøp. Foto: Produsenten.  

Nå er det andre som har tatt over kvalitetstrøyen. Og prislokomotiv-funksjonen. Sasha Lichine, som ellers er kjent for Bordeaux-slottet Ch. Prieuré-Lichine, kjøpte i 2006 Ch. d’Esclans med det for øye å gjøre dette til en av verdens beste rosévinsprodusenter. Man må nok si at han har har lyktes godt med det.  Spesielt kjent er merket Whispering Angel som nå er å få på restauranter rundt om i hele verden og ikke bare i Frankrike eller på rivieraen. Ellers har han merker som Garrus og Rock Angel og Ch. d’Esclans. Disse nye vinene kommer også med en tilhørende mye høyere prislapp. Han skrudde prisene i været for at det også skulle være et signal om kvaliteten. Da snakker vi om opp mot 8-900 kroner for en flaske. Litt ekstra futt i Provence ble det da filmstjernene Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte Ch. Miraval i Provence, men selv om de siden har gått fra hverandre og kranglet så busta fyker, har Brad holdt fast på Miraval der vinfamilien Perrin styrer vinmakingen. Andre gode produsenter er Ch. Roubine men spesielt Château Galoupet er verdt å nevne. Og her kan det være verdt å påspandere rundt 600 kroner som deres toppvin koster. Ellers er Roubine La Vie en Rose best i budsjettkategorien, rundt 200 kroner.

Provence på topp 

I min munn er verdens eldste rosévinområde – Provence – fortsatt ledende, men Piemonte i Nord-Italia – som jo bare ligger et par timer lenger østover – lager nå ypperlige viner basert på Nebbiolo-druer som vanligvis utgjør de mer kjente Barbaresco – og Barolo-viner. Disse vinstilene har litt mer tanniner enn de forsiktige, bløte stilene fra Provence. Og de passer følgelig best til mat. Hva slags mat? Jo alt som har samme farge som vinen. Laks, hummer, kreps, reker, kaviar. Pluss hvitt kjøtt som kylling og svin. Og selvsagt fisk. Og selvsagt grønnsaker.

rose.png

En rosé i solnedgangen hører med, også i Norge.

14138701 Roubine La Vie en Rose 2021, Provence, Frankrike. Kr 209,80, Karakter: 6, Poeng: 87

Har det lille ekstra, litt moreller og roser på duft, moreller på smak med godt trøkk. Harmonisk utgang. Veldig bra kjøp til den prisen. Passer til: Sushi / sashimi, salat, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 209,80 kr, (bestilling) 87 poeng (terningkast 6) 

Beverage Partners Norway AS

 

14435301 Ch. Galoupet Cru Classé 2021, Provence, Frankrike. Kr 579,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Trolig markedets beste rosévin. God farge, intens, men elegant, duft av røde bær, roser, sitrus, fersken. Veldig konsentrasjon i smaken, som også har nok friskhet. Moreller og røde bær sammen mer fersken dominerer. Den er såkalt strukturert og passer fint sammen med mat, også kjøtt. Passer til: Spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat.  579 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)

Moët Hennessy Norge AS

 

9741901 Solerose Langhe Rosato 2022, Piemonte, Italia 

Fin smak, litt bringebær og moreller, fast kjerne som er velkommen, god lengde og et lite bitt i finish. Avrundet sødme i midten. Klassisk Piemonte-rosé, men en rund og åpen stil. Relativt rimelig også. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 179,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)

Stenberg & Blom AS

 

1293701 Berne Inspiration 2022, Provence, Frankrike 

Blek lakserosa, grensende til kobber, på farge, Fersken og modne moreller i hovedsmak. Klar fylde i midtpartiet. Tendenser til konsentrasjon. Nydelig, fløyelsmyk smak. Prisen er helt grei. (Het før Grande Recolte) Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 219,90 kr (test) 86 poeng (terningkast 6)

Stenberg & Blom AS

14138701-1.jpg
14435301-1.jpg
9741901.jpeg
1293701-1.jpg
rose-2.png

Alltid et god kjøp, Langhe Rosato fra Fenocchio. 

9746201 Fenocchio Langhe Rosato 2021, Piemonte, Italia 

Fin, matvennlig Rosevin med nype, sitrus og urter, litt underligggende sødme og fint bitt, litt fedme i midtpartiet, fortsatt bra kjøp for prisen. Passer til: Bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 179,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)

Excellars AS

 

5143401 Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2022, Provence, Frankrike 

Deilig, kremete, raffinert og litt ung i stilen, lakseoransje. God lengde. Litt krydder. Mye godt å si om denne. Passer til: Salat, sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 369,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)

Strøm AS

 

10269701 Ch. Gassier le Pas du Moine Rosé 2022, Provence, Frankrike

Bra trøkk i denne, fin kjølig frukt sammen med rogn, moreller, jordbær. Fin lengde. Økologisk vin. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 239,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)

Vinordia AS

 

5089301 Planeta Rosé 2022, Sicilia, Italia 

Basis-rosé som henger fint sammen, god fylde, ligner litt på en Provence-rose. Roser på duft, fersken og jordbær, forsiktig. På smak. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, sushi / sashimi. 175,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)

Tellus Wine & Spirits

 

 

614501-1.jpg
1010201-1.jpg
2210601-1.jpg
14257001-1.jpg

13015901 Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2021, Naoussa, Hellas 

Bra trøkk i denne, som må erklæres som mat-rosé med rødoransje farge, nyper og sitrus, rips og urter, og ørlite tanninvirkning. Lik stil som foregående årgang. Er til og med i basis. Passer til: Pizza / pasta, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 209,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)

Vinarius AS

 

15607101 Ch. Val d'Arenc Bandol Rosé 2022, Provence, Frankrike

Ganske strukturert Bandol-rosé med kledelig kjernebitterhet i finish. Før det har vi litt fersken, jordbær, rips, hasselnøtter i smaksbildet. Bra trøkk, uten å bli kantete og grov. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 239,– kr (parti) 86 poeng (terningkast 6)

Winetailor as

 

7731801 Bunan Moulin des Costes Rosé 2022, Provence, Frankrike 

Ganske opulent og rik Provence-vin med godt smakskrutt i midtpartiet, litt fersken og jordbær i smaken, krydder og nøtter helt i avslutningen. Litt strukturert, men ikke sånn at det butter. Passer til: Pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 206,70 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)

Fondberg AS

 

 

9746201-1.jpg
5143401-1.jpg
10269701-1.jpg
5089301-1.jpg

614501 Gassier 946 Rosé 2021, Provence, Frankrike

Knallbra! Toppvinen til Gassier, veldig konsentrert og mye trøkk, ganske syrlig og frisk. Syrlige kirsebær og jordbær, kan lagres litt. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 410,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)

Vinordia AS

 

1010201 Dom. La Suffrene 2022, Provence, Frankrike 

Alltid mye smak i La Suffrene, nesten tendenser til tanniner. Kan brukes også til kjøtt. Nyper, blomster, moreller og syltede jordbær. Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, ost. 214,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)

Hans A.Flaaten Vins Fins

 

2210601 Ch. d´Esclans Whispering Angel 2022, Provence, Frankrike

Den mest kjente vinen til Ch. d’Esclans.  Pen, subtil, elegant, litt roser, bare et blush av markjordbær og moreller, finslepen stil, men mangler litt trøkk, kanskje. Nesten hvitvin. Fersken i finish. Syre også Passer til: Sushi / sashimi, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 269,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)

LaMarc Wines AS

 

14257001 Jas d'Esclans Côtes de Provence Cru Classé 2021, Provence, Frankrike

Litt kraftig kobberoransje på farge, tydelig mat-rosé med litt mer fargeuttrekk fra skallene, nøytral smak, med litt nype og fersken, rips og urter. Og ørlite tanniner som biter i bakkant. Passer til: Salat, sushi / sashimi, spekemat, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 210,– kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)

Moestue Grape Selections AS

 

 

13015901.jpeg
15607101-1.jpg
7731801.jpeg
bottom of page