top of page

Sommerdovent julislipp på Vinmonopolet 

Bobleviner og øyperler liver opp

Noen gode, pent utviklede bobleviner fra Frankrike er alltid velkomment i sommervarmen, spesielt når de ikke koster skjorta heller. Vinmonopolets nyhetsslipp kommer i hyllene onsdag 5. juli.

Tekst Geir Salvesen

Vinmonopolets nyhetsslipp for juni 2023 vil neppe gå inn i historien som ett av de store og ambisiøse. Snarere tvert imot. Her er det faktisk testutvalgets del av slippet der importørene selv bestemmer merke og årgang, som glimter mest. Spesielt er det en kremete og yppig Chardonnay fra Planeta på Sicilia som virkelig tar av her. Vinmonopolets egen satsing gjennom basisutvalget er også innom Sicilia, med en spennende rosévin fra De lipariske øyer mellom Sicilia og fastlands-italia. Caravaglio er navnet på produsenten. Det finnes også en billig og grei tysk Pinot Noir på basislisten,  Pflüger Pinot Noir Buntsandstein til godt under 200 kroner.

tørking-av-druer.png

Nyhetsslippet har en tur innom De lipariske øyer der folkene på Caravaglio, Salina, bidrar med en habil rosé. Men akkurat her er det tørking av druer som gjelder. 

Ellers driver Vinmonopolet fortsatt på med å bredde utvalget, som det heter. Og det er jo i teorien alltid en god ting. Men når det gjelder praksis så ender vi opp denne gang med en bunke viner fra Kreta laget på samme drue Liatiko (som vel ingen utenom noen ytterst få utenforstående har hørt om og som er et stort gjesp i munnen. I den grad det er mulig). Også en bunke viner fra baskerland som skal gå til tapas og lignende med modell fra San Sebastian i Nord-Spania virker som en smal oversatsing. Hvorfor ha 4 viner, når 1-2 kunne ha greid seg, i den grad man da egentlig bør satse på så omfattende på smale felter. Det skal bli spennende å se hvor mange av disse Kreta-vinene som finnes etter at salgsperioden på 6 måneder er ute.

I journalistikken er det et uttrykk som heter: Å vinkle seg ut. Det betyr at man fjerner seg fra hovedinnholdet ved å bli for opptatt av ytterkantene av en historie. Breddingen er god i Vinmonopolets basisutvalg nå, det er nesten ikke en odde vinmark på kloden man ikke har vært innom, men kanskje har man gått for langt. Det er i hvert fall verdt å diskutere. Jeg kan ikke fri meg for å tenke at dette kommer av måten innkjøperne opererer på med veldig hardt spesifiserte anbudsrunder der man sitter på hovedkontoret i Oslo og omtrent lager en vin i teorien som man så skal prøve å finne i virkeligheten der ute. Dette skjer bak muren av fornøydhet som Polet kan vifte skeptikerne opp i ansiktet med, men som altså har det til følge at spesifikasjonene ikke nødvendigvis tilsier at man tar inn de vinene fra et område som generelt er ansett som de beste.

Chardonnay-fra-Planeta.png

Dette er en virkelig godbit, Chardonnay fra Planeta på Sicilia. Opulent og muskulær type, dette. 

musserende-fra-Bourgogne.png

Et par modne og velprisede musserende fra Bourgogne er et velkomment tilskudd i julinyhetene. Her med Collet og Berthenet. 

Men vi har nå noen godbiter her som forsvarer en gjennomlesning av sommernyhetene. Berthenet Crèmant de Bourgogne er en herlig og ganske så konsentrert musserende som kan være en god sjampis-erstatter for mange. Den er til og med i årgangsmodell, 2017, noe som da også var poenget med denne lille lanseringsdelen. Laget av samme druer som i Champagne, her kun Chardonnay for det er en Blanc de Blanc.

Giant Steps er en meget god, australsk produsent fra Yarra Valley som nå får vist sin gode Pinot Noir. Til en pris. 

De lipariske øyer er er en særegen liten øygruppe med vulkangrunn. Og her regjerer også Stromboli med daglig puffing av røyk fra toppen og utbrudd innimellom. Vinene får en slags røykaktig, saltaktig smak av dette. Caravaglio er nevnt, men også Hauner Salina Rosso er verdt en test. Salina er liksom hovedøya der.

Siden det er sommer og sol, er det nyheter i basisutvalget som omtales denne gang.

HVITVINER

MUSSSERENDE VINER

15660401 Berthenet Crémant de Bourgogne Blanc de Blanc 2017, Burgund, Frankrike

Kremete dyp og ganske så utviklet med modne, melne epler som hovedelement, nesten litt fruktsødme i finish. En behagelig og rund og velsmakende Cremant. Passer til: Sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, aperitif. 207,40 kr (basis) 87 poeng
LaMarc Wines AS

15688301 Collet Cremant de Bourgogne Brut 2020, Burgund, Frankrike 

Lys strågul, fin eple-og pærefriskhet med energisk og syrlig finish, middels fyldig midtparti. Fin den. Kanskje ikke så kompleks. Passer til: Salat, sushi / sashimi, aperitif, spekemat. 229,90 kr (parti) 86 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

 

15660901 F. Keller Kaiserstuhl Pinot Rosé Brut 2019, Tyskland 

Litt alder over denne tyske rosésekten. Litt stum i uttrykket. Har mistet litt fruktighet. Men et godt forsøk, og tyske sekt-dråper basert på Pinot Noir vil nok bli økende i fremtiden. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 258,70 kr (basis) 85 poeng (terningkast 4)
LaMarc Wines AS

15664401 Weing. Blees Ferber Riesling Feinherb Leiwen Kabinett 2022, Mosel, Tyskland 

En ganske så frisk og energisk Feinherb som har 26 g. sukker pr liter, men også 8,5 g syre pr liter. Kan brukes til ekstremt krydrede asiatiske retter, den har også beholdt en tiltalende friskhet og et litt tropisk, litchi-aktig smaksbilde. Passer til: Svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, spicy, bbq/grillmat. 204,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 5)
AMKA AS

15678201 Bischel Appenheim Riesling 2022, Rheinhessen, Tyskland 

Strågrønn, finkalibret Riesling på den tørre siden som har mye kompleksitet å by på, mineraler, kalkaktige toner, og et fint krydderpreg over nøytral, frisk frukt med noe muskler. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, spekemat. 279,90 kr (parti) 87 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

4766701 Planeta Chardonnay 2021, Sicilia, Italia 

Gyldengul. Veldig fløtete og fatkrydret, kan muligens forveksles med en litt moden burgunder. Bra trøkk og konsentrasjon, sødmefull steinfrukt, gule plommer. Mye gule plommer. Og en pris. Som er høy. Men i blindsmakning kan dette passere til prisen, ja. Passer til: Ostepop, spekemat, svinekjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 379,90 kr (test) 87 poeng (terningkast 5)
Egge As

2165501 Weing. Staffelter Hof Magnus Riesling Trocken 2022, Mosel, Tyskland. 

Energisk, steinaktig aroma, det lukter nesten skifer i denne ganske så tørre, men allikvel runde, Mosel-vinen. Dette er Mosel for dem som ikke vil ha for mye restsukker, 8g, som håndteres av 8,5 g sukker. Den smaker faktisk krydrede druer av den. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, spekemat. 229,90 kr (test) 86 poeng (terningkast 5)
Winemoods AS

11062901Messmer Grauburgunder Trocken 2022, Pfalz, Tyskland 

Slett ikke verst, fyldig, litt pærekjøtt i smaken, rolig, litt fyldig, men bare 12 volumprosent alkohol. Rund i stilen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 169,90 kr (test) 84 poeng (terningkast 5)
Fludium AS

15660401-1.jpg
15688301-1.jpg
15660901-1.jpg
15678201-1.jpg
2165501-1.jpg
11062901-1_1.jpg
4766701-1.jpg
15664401.png

RØDVINER

ROSÉVINER

8279901 Caravaglio Occhio di Terra Rosso non Rosso 2022, Sicilia, Italia 

Dette er interessante dråper. Ikke en rose og iikke en rødvin. Saltaktig i smaken, mineralsk og røykaktig, Nerello capuccio, lys rød, bringebær og kirsebær, veldig frisk og saftig. Pluss en harmonisk rødbærsdybde. Passer til: Pizza / pasta, spicy, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 289,90 kr (parti) 86 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

14060901 Atlantis Rosé 2022, Madeira, Portugal 

Alkohol: 11, Sukker 5,3, Syre 8,0 gram pr liter. Enten liker du en slik odde stil fra Madeira i form av en rosevin, eller så gjør du ikke. Men litt saltaktig mineralitet i underkant redder vel dette vinprosjektet. Innslag av rognebær, granateple, harmonisk finish. Ok, da. Ta den med. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 150,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Stenberg & Blom AS

2065101 Matsu El Picaro 2022, Toro, Spania 

Bra trøkk i denne vinen fra Castilla y Leon i Spania, mørk, konsentrert og litt fløtete med plommer og urter. Fra Toro-området, med bra alko-trøkk på 14,5 volumprosent. Til biffen og grillen. Prisen er bra. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 174,20 kr (test) 86 poeng (terningkast 6)
JP Wine AS

15655601 Hauner Salina Rosso 2021, Sicilia, Italia 

Vellaget, mørk bærfrukt med balsam, mørke plommer, litt tanniner som biter, ellers en varm stil, miks av Nero d'Avola og Nerello Mascalese. Litt salt og terroirdrevet grunntone. Relativt slank. Passer til: Småvilt og fugl, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 218,– kr (basis) 86 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

15755601 Dom. Nadal Hainaut Grenache Voyage 2022, Languedoc-Roussillon, Frankrike 

Litt interessant, transparent Grenache med lys farge, innsmigrende bringebærsmak og en fløtete struktur. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 150,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Vin John AS

15339901 Giant Steps Yarra Valley Pinot Noir 2022, Victoria, Australia 

Fin, kjølig og kjøttfull Yarra Pinot med middels alkohol, 13 volumprosent, urter, lakris og altså litt mørkt fruktkjøtt. Den kan vi ha, men litt halvdyr, vel.... Passer til: Storfe, småvilt og fugl, spekemat, bbq/grillmat, lam og sau. 314,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

12129901 Pflüger Pinot Noir Buntsandstein 2021, Pfalz, Tyskland 

Slett ikke så verst tysk Pinot Noir, ørlite utviklingspreg allerede, middels fyldig, nøytralt mørk frukt, hint av balsam, runde tanniner. Dette kan være en utmerket introduksjon til tysk Pinot som ikke koster skjorta. Passer til: Salat, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Rebel Agency AS

15610601 Spice Route Shiraz Grenache Cinsault 2022, Coastal, Sør-Afrika 

Lett, fruktig, harmonisk, ikke et eneste irriterende munngen i denne vinen, bjørnebær, bringebær, kjølig. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lam og sau. 139,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

15339901.jpeg
15610601-1.jpg
2065101-1.jpg
14060901.jpeg
8279901.jpeg
15655601-1.jpg
15755601-1.jpg
12129901-1.jpg
bottom of page