top of page
Azorene-vin.png

Disse vinene er spesielt attraktive i julislippet

 TEKST: GEIR SALVESEN 

  Vinmonopolets nyheter:  

En av nyhetene i juli er viner fra Azorene. Sjøsprøyten står bokstavelig inn over «vinmarken». T.v. Antonio Macanita, grunnlegger og vinmaker, og Paolo Machado, grunnlegger og vingårdsbestyrer. Foto: Azores Wine Company

Et småpent sommerslipp på Vinmonopolet onsdag denne uken. Men noen er absolutt mer interessante enn andre. Enten på grunn av at de er spesielle. Eller råbillige.

hvitvin-flaske_edited.png

Hva slippet dreier seg om? Jo, viner fra Liguria på den nord-italienske rivieraen, (som man kanskje ikke treffer 100 prosent med, for å si det forsiktig), uvante roséer (Libanon og England), diverse rimelig Pinot Noir fra Baden i Tyskland (her begynner det å skje saker og ting), så noen ekstremt rimelige Pinot’er fra Languedoc, inkludert en på halvflaske til bare 69 kroner. Absolutt drikkelig, selv om helflasken til 118 er hakket bedre. Ja, det er ingen trykkfeil. Det er 118 kroner. For en fullt ut drikkelig Pinot Noir.

Det er jo Languedoc og ikke Bourgogne i Frankrike som kan gi slike rimelige viner fra hjerteknuserdruen Pinot Noir, men så lenge du er klar over at det er på de aller laveste prishyllene, ja nesten nede på gulvet, dette handler om, så burde dette være greit.

Litt Gamay, også. Et par fra Beaujolais, fra to av de mer ukjente appellasjonene der, Chenas og Julienas. Og så har man eksperimentert, uten å lykkes, med å hente noen Gamay’er fra Australia som både er dyre og uinteressante.

Eksperiment

En i utgangspunktet morsomt eksperiment er det å hente en druetype fra f. eks Europa og se hvordan den oppfører seg andre steder i verden. I dette slippet har man tatt Aglianico-basert Taurasi fra Campania Italia i en litt tam og dyr utgave (Boccella Rosa Taurasi 2017 til 490 kroner og stilt den opp mot to usjarmerende og tannin-rivende Aglianico-versjoner fra California. Ideen var god, men utførelsen og utvelgelsen var ikke det. Det var ikke noe bevis i min munn på at Aglianico trives utenfor Campania uten å røske kraftig opp i tungelandskapet.

Azorene

hvitvin-1x.png

De mest interessante nyhetene er nok de to Azorene-vinene fra produsenten Antonio Macanita med hans Verdelho O Original. Og en Arinto. Verdelho’en er klart mest interessant med salt, røykaktig, steinete preg. Men en stil som er mest for fansen av mineraldrevne, slanke, kjølige dråper. Vil du ha frukt og sødme, så ligg langt unna dem.

Jeg traff Antonio Macanita for et par år siden. Dette sa han da om Azorene og øya Pico som er hovedsete for vinmakingen:

– Øya Pico og vinmarkene er på Unescos verdensarvliste. Vi har bygd steingjerder (currais) som beskytter mot saltvann fra havet og vindene. Vingårdene ligner et lappeteppe når de ses ovenfra, forklarer Antonio og viser bilder. Pico har kjølig til moderat klima, får nok modning på druene, mens vinmarkene ligger nedover mot havet og ikke så mye i innlandet fordi der samler det seg skyer om dagen. Vinmarkene helt ute ved den steinete og barske kysten får seg til og med en dusj av saltvann når det står på som verst fra havet.

Noe av poenget med Azorene er at vinene herfra går inn i en rekke av vulkanviner fra rundt om i verden. Som vinene fra nordsiden av Etna, som vinene fra Santorini i Hellas. Men Azorene er nok det mest ekstreme eksemplet, slik bildene viser.

Chablis på pouch

Chablis i pose er nok noe av det mest spesielle i denne lanseringen. Og dundre meg om jeg ikke synes den er god. Det vil si hvis man liker klassisk Chablis. Mye av de siste tiders Chablis-varianter kan skilte med mer fruktighet enn tidligere, men den klassiske har sjømineralitet, kalk, østers. Denne posen på halvannen liter kommer fra Beines helt vest i Chablis og er knastørr, ufruktig, ikke fyldig. Men altså klassisk. Er du en klassiker? Spør deg selv om det før du kjøper den.

Pinot Noir fra Tyskland

Tre Pinot-varianter fra Tyskland er med i slippet. Og de tidligere litt metalliske og tynne vinstilene begynner nå å fylles ut med mer interessante smaker. Tysk Pinot Noir har fortsatt ikke nådd toppen (hvem har vel det?) men har fått mer å skilte med i konkurransen internasjonalt. De er ofte litt magre og syrlige i finish, og de beste har for høy prislapp i forhold til kvaliteten. Men de tre variantene som Vinmonopolet lanserer nå, skulle være innen rekkevidde. Spesielt vil jeg si at Landerer Kaiserstuhl Spätburgunder Trocken 2022 er der den skal være, både smaks- og prismessig.

I og med at Norge går inn i feriemodus nå, konsentrerer jeg meg om basisutvalget og de vinene du faktisk kan få fatt i Vinmonopolutsalgene.

Hvite viner

17128501 Babich select Blocks Sauvignon Blanc 2023, Marlborough, New Zealand. Kr 205,50. Karakter: 5, Poeng: 86

Tydelig fra New Zealand med fruktig, kamferaktig pasjonsfruktpreg, litt stein og nøtter også, fin harmoni. Mange liker nok denne fruktige stilen. Ikke for spiss og skarp. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spicy.

17116701 Deperi Riviera Ligure di Ponente Pigato 2023, Liguria, Italia. Kr 235,-, Karakter: 5, Poeng: 86

Bra trøkk i den med underliggende salt mineralitet, pære, kvae. Mangler kanskje litt lengde, men ok, den. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, sushi / sashimi, spekemat.

La Marc Wines AS

10789001 Val do Galir Godello 2023, Galicia, Spania. Kr 199,70, Karakter: 6, Poeng: 86

Flott vin fra Vest-Spania. Plommer, grønne, salt mineralitet, nøtter, litt kremete følelse også. Oljeaktig. Spennende. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. 
Good Beverage AS

13864001 Antonio Macanita Verdelho O Original 2023, Azorene, Portugal. Kr 339,-, Karakter: 6, Poeng: 89

Litt gul på farge. Frisk, eple- og sitrusaktig duft, så slår den over i litt mer modne smakstoner, eple, fersken med saltaktiig mineralitet i bunn. Sitrus. Litt urter også. Og litt over middels fylde. Bra konsentrasjon. Det er kombinasjonen av smaker som gjør denne vinstilen unik. Strålende vinstil for dem som liker det litt spesielle. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 
Bona Fide Wines AS

11901201 Antonio Macanita Arinto dos Azores 2023, Azorene, Portugal. Kr 339,-, Karakter: 5. Poeng 87

Dyp strågul på farge, nøytral frukt med litt nøtt og blomster som det mest fremtrende. Vokser jo på de stormherjede Azorene på lavagrunn, og det gir noen spesielle, minerale smaker. Salt i finish. Også bra konsentrasjon. Interessant vinstil for dem som liker det litt trange. Mangler litt «kjøtt på benet». Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Bona Fide Wines AS

17128501-1.jpg
17116701-1.jpg
10789001-1.jpg
13864001-1.jpg
11901201-1.jpg

17269201 Wachau Grüner Veltliner Steinfeder 2023, Dom. Wachau, Østerrike. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Forsiktig, finslepen, kniplingsaktig Grüner med lav alkohol, (steinfeder er den letteste varianten) litt pære og salt og sitrus. Og et lite grønt preg over det hele. Rimelig må man si. Men veldig trøkk og konsentrasjon er det jo ikke. Økologisk fremstilte druer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, sushi / sashimi, vegetar, spekemat.

Symposium Wines AS

17269201-1.jpg
vinstokker-lavastein.png

Det må jo bare bli spesielle smaker av vinstokker som vokser oppi knapt nedbrutt lavastein. Foto: Azores Wine Company.

17086006-1.jpg
15105306-1.jpg

17279101 Terre d'Aione Fiano di Avellino 2022, Campania, Italia. Kr 206,90. Karakter: 4, Poeng: 85

Småpen, hvit sør-italiener med avrundet, steinfruktaktig duft og smak, fersken og litt kvae, litt sitrus også. Smyger seg inn bak en pastarett eller en fisketallerken. Passer til: Grønnsaker, fisk, skalldyr, pizza / pasta, sushi / sashimi, spekemat.

House of Wine AS

17279101-1.jpg

17086006 Dom. Christophe Patrice 1,5 ltr Petit Chablis 2023, Bourgogne, Frankrike. Kr 338,-, Karakter: 6, Poeng: 85

En pouch fra Chablis som er nedpå fjellet, kalkmineralitet, er fra Beines helt i vest og nesten uten frukt, men fin og terroirkorrekt. Tilsvarer 170 kr pr vanlig flaske. Litt sitrus og nøtt i finish, men ellers ganske ufruktig. Passer til: Skalldyr, aperitif, sushi / sashimi.

LaMarc Wines AS

15105306 Zumbali Chenin Blanc 3 ltr Bag-in-Box, Sør-Afrika. Kr 409,90, Karakter: 5, Poeng: 82

Ingen årgang på denne, svært rimelig 3 liter Bag-in-Box, litt på den sødmefulle siden med 6g sukker pr liter, med melon og steinfrukt, ørlite tropisk over det hele. En ultra-kommersiell vin som passer fint som terrassevin eller som vin til vanskelige reker. Eller til spicy saker. Det er en plass for denne stilen også. Passer til: Fisk, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, spicy. Testutvalget.

Vinhuset NOFRA AS

rodvin.png
rodvin-karaffel.png

Røde viner

10893301 Cuvée Dissenay Pinot Noir 2020, Languedoc-Roussillon, Frankrike. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Svært rimelig Pinot Noir fra Languedoc. Behagelige moreller, svak sødme i utgangen, teknisk vellaget. Streif av krydder og fat, men bare litt. Vellykket billigvin. Passer til: Grønnsaker, fisk, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam og sau, spekemat. 
T&T Wine AS

17231401 Domaine du Chapitre Chenas 2022, Beaujolais, Frankrike. Kr 199,80, Karakter: 6: Poeng: 86

Hederlig Beaujolais med moderat prislapp. Litt fiol og blomster på duft. Bra konsentrasjon med moreller og bjørnebær og mørke elementer i smaksbildet. Avslutter hamonisk. Vellykket vin. Passer til: Svinekjøtt, bbq/grillmat, lam, lam og sau.

LaMarc Wines AS

10893301-1.jpg
17231401-1.jpg

17248201 Maison Vignoud Cuvee Camille Pinot Noir 2023, Languedoc, Frankrike. Kr 118,- . Karakter: 6, Poeng: 83

118 kroner for dette er et svært godt kjøp. Mørk bærfrukt, moreller, plommer. Middels fylde. Absolutt verdt pengene. 12,5 volumprosent alkohol. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat.
Grape Company AS

17248202 Maison Vignoud Cuvee Camille Pinot Noir 2023, Halvflaske. Kr 69,- . Karakter: 5, Poeng: 82

Smaker ganske likt med den store flasken, kanskje ørlite mer lukket, faktisk. Noe mørk bærfrukt, steinfrukt, moreller. Lett utgang. Håndterer fint småting på grillen, etc. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam, spekemat. Grape Company AS

17248202-1.jpg
17248202-1.jpg

17324701 Les Deux Chevaliers Coteaux Bourgognons 2023, Bourgogne, Frankrike. Kr 175,-, Karakter: 4, Poeng: 83

Nøytral Gamay med mørke, modne bær, Ikke så dyr heller, litt lakris og plommer, pen og mørk i finish. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, lam, lam og sau.
Urban Beverages AS

17319301 Freiherr von und zu Franckenstein Spätlese Trocken 2022, Baden, Tyskland.  Kr 279,-, Karakter: 5, Poeng: 86

Navnet skjemmer ingen. Pinot fra Baden i Tyskland hvor det er litt varmere enn nordpå i Tyskland, fin vin med litt slank og frisk bærfrukt med miks av mørke og røde bær, litt urter også Streif av fat. Mangler litt på Bourgogne-stil, men kommer sakte, men sikkert etter. Avslutter litt syrlig. Passer til: Småvilt og fugl, lam.
T&T WineAS

17324701-1.jpg
17319301-1.jpg

11963501 Landerer Kaiserstuhl Spätburgunder 2022, Baden, Tyskland. Kr 217,90, Karakter: 6, Poeng: 8

Delikat, mørk og rød bærfrukt med en syrligsøt finish, slett ingen dårlig intro til tysk Pinot Noir for dem som måtte være interessert i det. Litt avdempet fatstil også på opphold i gamle fat. Kan gå til høstens vilt Mest morellretning på smaken. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam, lam og sau, spekemat.  
Blend Wines AS

17314106  Der Einklang Organic Pinot Noir 2023 3 ltr Bag-in-Box, Rheinhessen, Tyskland. Kr 489,90, Karakter: 5, Poeng: 82

Tre liters boksevin med tysk Pinot Noir. Det er jo ganske sjeldent. Helt ok til å være tysk, litt anonym, mørk frukt, høstlig, skogbunn, kamfer. Litt pussig at frukten er så mørk. Men Helt grei, 13 volumprosent alkohol gir fyldestøtte i ryggen. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam, lam og sau, spekemat.
Exciting Wines AS
 

11963501-1.jpg
17314106-1.jpg
bottom of page