Screenshot 2020-05-22 at 09.32.54.png

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Jordbær er sommerdrømmen. Når de første, norske modnes – om det regner og er kaldt, så vet vi likevel at sommeren er her.

Jordbær – enten det er markjordbær eller store, fullmodne og røde bær, er det knyttet uendelig mange følelser til. Ta et strå og træ dem på, sier Alf Prøysen.

Mitt smultronställe, sier svenskene og mener et hemmelig sted, en liten perle, som du gjerne deler med noen du er glad i. (Smultron betyr markjordbær – de små, ville bærene med en helt intens smak. Du vet hvordan det er hvis du kjenner til et sted hvor de aller første bærene dukker opp om sommeren.)

Import har gjort jordbær til et helårsbær, men det er de norske som er sommerbæret. Jordbær er kanskje først og fremst noe vi spiser som de er – rett fra kurven eller med fløte og sukker på.

Jordbær og champagne er ikke noen dum kombo det heller. Like selvfølgelig er det å spise jordbær i desserter og kaker. Jordbær har bare en ørliten slagside – og det er kampen mot muggsopp som gjør at det er vanskelig å dyrke jordbær uten å bruke sprøytemidler.

Den samme muggsoppen gjør det derfor til en liten kamp å få tak i økologiske jordbær. De mugner rett og slett hvis man ikke får kontroll på soppen.

Restene av plantevernmidler i norske jordbær ligger likevel normalt godt under grenseverdiene, og det stilles stadig strenger krav til sprøyting.

Ifølge siste rapport fra Mattilsynet (Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2016; publisert 05.07.2017), ble det påvist rester av flere enn ett plantevernmiddel i 35 prosent av prøvene som ble tatt av importerte og norske jordbær. Av de norske var det tre prøver av jordbær med rester av sju ulike plantevernmidler.

Norske forskere mener det kan være en idé å begynne å dyrke jordbær i tuneller eller veksthus, slik man gjør det i en del andre landet. Det vil minske behovet for plantevernmidler og også beskytte mot regn, slik at jordbærene blir mer holdbare.

I tillegg mener Mattilsynet at du bør skylle ikke bare jordbærene, men alle bær, i rennende vann. Det handler ikke om sprøytemidler, men om hygiene. Og aller viktigst er det med tanke på bær som dyrkes i varme land.

Men nå havnet vi langt bort fra smultronställer og strå med jordbær på. Ingen kan ta fra deg gleden ved å spise jordbær. Det er fortsatt sunt – og så er det bare noe av det beste sommeren har å by på.

Fisketartar med syltede jordbær

2 dl hvitvin, tørr
Litt jordbæreddik
12 jordbær, delte

200 g hvit fisk f.eks. torsk, kveite eller breiflabb
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 lime, saft
Salt og pepper
1 ss gressløk, hakket

1 agurk
4 ts lakserogn

Ha vin i en kjele og kok opp. Skru av varmen. Smak til med litt jordbæreddik og ha i jordbærene. La trekke i 20 min.

Skjær fisken i små terninger, og ha disse i en bolle sammen med olivenolje og limesaft. Krydre med salt og pepper og ha over gressløk. Vend godt sammen. Skrell agurken og del den på langs. Skjær fire lange tynne skiver med en ostehøvel, og rull inn litt fisketartar til du har fire pene ruller. Lag kuler av resten av agurken.

Anrett tartar på fire tallerkener og topp med lakserogn. Legg på jordbær og agurkkuler. Hell litt av laken over og servér.

Tips:
Pynt gjerne med litt friske urter. Ristet lyst brød smaker godt til.

Friterte jordbær

med kesamdip

Ca. 5 dl frityrolje
1 kurv jordbær

Frityrrøre:
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl sodavann
1 eggehvite
Litt salt
Sukker

Til servering:
Vaniljekesam
Limebåter

Ha oljen i en kjele og varm forsiktig opp til ca 180 °C. Rens jordbærene, og pisk sammen ingrediensene til frityrrøren.

Dypp jordbærene i frityrrøren og friter de til de er gyllene. Vend de i sukker.

Servér jordbærene med vaniljekesam og lime.

 

Tips:
Ha gjerne litt malt kanel eller kardemomme i frityrrøren for ekstra smak.

Jordbær-eddik

med rosmarin

Ca. 200 g jordbær
3 dl hvitvineddik
1 kvast rosmarin

Del jorbærene og ha de i et glass sammen med eddik og rosmarin.
La eddiken stå og trekke i et døgn.
Sil eddiken og ha den på rene flasker.

 

Tips:
Jordbæreddik smaker helt herlig av sommer på både salater, i sauser og i dressinger.

Jordbær- og tomatsalat med mozzarella

1 beger jordbær
1 beger røde cherrytomater
1 beger gule cherrytomater
2 bøffelmozzarella
2 ss balsamicoeddik
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Frisk basilikum
Pinjekjerner, ristede

Vask jordbær og tomater og skjær i skiver eller halvér.

Brekk opp mozzarella i mindre biter og fordel utover på et serveringsfat. Legg på jordbær og tomater.

Hell over litt balsamicoeddik og olivenolje og krydre med salt og pepper. Ha til slutt over basilikum og ristede pinjekjerner og servér.

 

Tips:
Server salaten ved siden av grillmat eller en god spekeskinke.